Aspire V Nitro

notebooky Acer (Aspire, TravelMate) a vše kolem
Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8824
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Re: Aspire V Nitro

Příspěvekod swarm » 22 pro 2018 15:32

Pro mě je čistá instalace OS a programů + přenesení všech dat a nastavení otázka třeba na dva týdny. Asi záleží, kdo jak počítač používá.

Klonování nevidím jako problém. Připoj si to SSD přes USB, udělej komplet klonování a pak to prostě jenom jednou otevři na přehození. Když to bude otevřené, nebude problém zkontrolovat, že to doopravdy bootuje. Pak to zavřeš a máš pokoj. Stejně to budeš muset aspoň jednou otevřít, tak nevidim problém.

Jestli chceš bootovat standardní instalaci Windows externě z USB, tak to máš smůlu. To nepůjde.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

vrlahn
chodí sporadicky
Příspěvky: 17
Registrován: 05 lis 2014 10:51

Re: Aspire V Nitro

Příspěvekod vrlahn » 22 pro 2018 15:47

Přesně tak, problém není ta instalace systému, ale uvedení všeho do původního stavu. Nastavení, programy, hry (ze Steamu po mojí 12Mbit lince)...

Teď jsem našel na Redditu téma kde týpek řešil úplně stejnou situaci. Po naklonování bootoval notebook vždy nejprve z HDD. Z SSD jenom když odpojil HDD. Až když smazal HDD tak to začalo bootovat jak mělo. Pořadí v BIOSu bylo úplně k ničemu. Prej to je specialita řady Acer Aspire.

Já to SSD budu přidávat do M.2 slotu, HDD tam zůstane. Nemám jak to připojit přes USB. Budu doufat, že se to povede. Když ne, tak prostě odpojím HDD a až seženu nějakej externí box tak ho smažu.

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8824
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Re: Aspire V Nitro

Příspěvekod swarm » 22 pro 2018 16:05

Smazat ho můžeš i z linuxového usb flash disku. Stačí ti jen ověřit odpojení kabelu disku (když budeš mít počítač otevřený), že to z SSD korektně bootuje. Pokud ano, tak disk připojíš, nabootuješ linux z USB, smažeš disk a hotovo.

Uvidíš, že to nakonec není žádná věda. Já to takhle ve svém V15 Nitro přehodil za chvilku. Nejvíc času zabralo klonování 1TB z disku na 1TB SSD po USB 3.0 (oboje bylo pro 2,5" pozici.... v M.2 mám ještě jiné SSD).
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

numerologi
občas se tu ukáže
Příspěvky: 33
Registrován: 14 zář 2013 23:46

Re: Aspire V Nitro

Příspěvekod numerologi » 23 pro 2018 10:29

Dobrý den
Potřebuji poradit,mám acer v17 nitro a mám tam pouze 1TB SSHD hybridní disk a na něm windows 8.1,jsem spokojenej s náběhem os,během chviličky,ale přemýšlím,že si pořidím SSD Crucial BX500 2.5 240GB a externí box a propojím to přes USB 3.0.Jde mi o to,jestli si mohu na něj instalovat hry,napřiklad origin a hry battlefront 2,battlefield 1 a půjde to spouštět i když budu mít windows na tom plotnovém disku 1TB,jestli se urychlý běh a loading u těch her?Jestli je to vůbec možné spouštět přes ten externě zapojený ssd?
děkuji za odpověd

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8824
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Re: Aspire V Nitro

Příspěvekod swarm » 24 pro 2018 22:24

Instalovat programy a hry takto jde. Jen je otázka, jestli se to dá považovat za pohodlné. Jestli to pomůže? Mělo by - i USB 3.0 je rychlejší než plotnový disk, takže ač přes něj SSD nebude mít plný výkon, bude to pořád rychlejší. Já bych ale podobnou variantu asi nezvolil.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

numerologi
občas se tu ukáže
Příspěvky: 33
Registrován: 14 zář 2013 23:46

Re: Aspire V Nitro

Příspěvekod numerologi » 24 pro 2018 23:19

No jelikož chci zachovat plotnový disk,tak nepřipadá v úvahu,výměna za něj.DVD Rom chci zachovat též,mám několik i starších her na dvd,takže tam ssd přes sata místo něho také ne.No další věc je je m.2,ale to bych musel dát do servisu stálo by to víc a i kdybych chtěl na něj systém,tak jsou to další peníze za přeinstalování,tahle mi vychází nejlevnějš a nejednodušejc to táhnout externě.Mě jde o to,jestli si aspon drobet polepším.Nejsem,žádnej technik,kerej bych se v notebooku vrtal sám,takže ani vlastně neumím a mám strach ho rozebírat,to byl tak důvod.

numerologi
občas se tu ukáže
Příspěvky: 33
Registrován: 14 zář 2013 23:46

Re: Aspire V Nitro

Příspěvekod numerologi » 25 pro 2018 15:36

Ještě,kdybych chtěl ten ssd disk do m.2,tak by to musel být m.2 sata ,ne NVme pci express a v17 nitro má možnost připojení m.2?

numerologi
občas se tu ukáže
Příspěvky: 33
Registrován: 14 zář 2013 23:46

Re: Aspire V Nitro

Příspěvekod numerologi » 25 pro 2018 22:45

Nahoru
Acer aspire v17 nitro vn791g 508h je to model.

sajty
chodí často
Příspěvky: 920
Registrován: 18 bře 2014 16:09
Bydliště: Praha

Re: Aspire V Nitro

Příspěvekod sajty » 26 pro 2018 12:28

Jestli má m.2 zjistíš jednoduše. Sundej servisní kryt (případně zadní kryt) a podívej se. 2 minuty práce. Vem SATA a máš to jisté, že to bude fungovat.
Acer Predator G9-591 (i5-6300HQ, GTX 970M, 16GB RAM, Samsung 860 EVO 250GB + 1TB HDD)
Acer Aspire S13 S5-371 (i5-6200U, Intel HD520, 8GB RAM, 256GB SSD)

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8824
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Re: Aspire V Nitro

Příspěvekod swarm » 26 pro 2018 12:40

Rozebírání Nitra není zrovna tak jednoduché. Lepší je se prostě podívat na fotky v recenzích a máš to.

... teď se koukám na nějaké a vypadá to, že tam M.2 není. Leda, že by byl na "odvrácené" straně základní desky, ale to vyžaduje rozebrat úplně celý notebook a do toho se ani kluci z notebookcheck nepouštěli.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

vrlahn
chodí sporadicky
Příspěvky: 17
Registrován: 05 lis 2014 10:51

Re: Aspire V Nitro

Příspěvekod vrlahn » 29 pro 2018 18:01

Tak přece jen se mi vše povedlo :D vykuchal jsem tu potvoru, narval jsem tam to SSD (šroubek jsem si musel ukradnout jinde protože nebyl ani u disku ani v základovce), nabootoval do systému z HDD, za běhu naklonoval pomocí Macriumu, vypnul, vyrval HDD, spustil - a hle vše nabootovalo normálně z SSD, tak jsem to zase zhasnul, narval HDD zpátky, zašrouboval, slepil, nu prostě aby mi z toho nic nečouhalo a drželo to vcelku. A jede to. Bootuje to z SSD v pohodě, ještě to pár dní nechám uležet a pak HDD smažu.

Jen se mi zdá že větráky mam trochu SSDfobní, trochu nadávaj, ale ono až to trochu slehne tak se snad trochu uklidní. Možná se mi to fakt jen zdá, kdo ví.

Nakonec to bylo fakt lehčí než jsem čekal :D ani jsem tam toho v notebooku moc neponičil :)

orgasmic
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8071
Registrován: 23 dub 2007 08:54
Bydliště: International

Re: Aspire V Nitro

Příspěvekod orgasmic » 29 pro 2018 20:15

:-D
Asus G703VI

sajty
chodí často
Příspěvky: 920
Registrován: 18 bře 2014 16:09
Bydliště: Praha

Re: Aspire V Nitro

Příspěvekod sajty » 02 led 2019 10:20

Ten šroubek jsem tam taky neměl a bral jsem ho z jiného NB. Tohle mi přijde úplně neskutečné.
Acer Predator G9-591 (i5-6300HQ, GTX 970M, 16GB RAM, Samsung 860 EVO 250GB + 1TB HDD)
Acer Aspire S13 S5-371 (i5-6200U, Intel HD520, 8GB RAM, 256GB SSD)

vrlahn
chodí sporadicky
Příspěvky: 17
Registrován: 05 lis 2014 10:51

Re: Aspire V Nitro

Příspěvekod vrlahn » 20 led 2019 18:28

SSD pořád funguje skvěle, ale mám z té akce trochu rozporuplné pocity. Tak zaprvé - to SSD, konkrétně WD Blue 3D NAND, M.2 - 1TB, má při nenáročném používání teplotu 52-56°C. Podle manuálu je provozní teplota až 70°C, takže cajk, ale stejně to není ideální, že?

To co mě sere víc je, že se mi začalo z notebooku ozývat velmi různorodé pípání. Občas to jde ze starého HDD jak se tam to či ono hejbe, občas to musí dělat základní deska. Většinou to je jeden tón. Výjimečně dva. Různá hlasitost.

Nemůžu se dopátrat, co to způsobuje. Někdo radil, že jsem špatně zapojil zpátky HDD a ten má teď problém s napájením - ale ten kabílek přes kterej je disk k desce připojenej je určitě zapojenej dobře, kontroloval jsem to (to je taky sranda, jak je ten HDD v notebooku usazenej mezi kouskama molitanu). Nebo to může být upozornění na přehřívající se SSD. Nebo je celá základovka v prdeli. Fakt nevim. Kontroloval jsem Event Viewer, nic. Kódy tónů jsou popsaný jenom pro startup, co mi to tu pípá při běhu nikde nezjistím.

Abych citoval mistra: https://youtu.be/LpRi-VZGPnQ?t=166


Zpět na „notebooky Acer“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů