HDD caddy aneb pryc s mechanikou

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
luta
občas se tu ukáže
Příspěvky: 73
Registrován: 16 led 2007 15:20

HDD caddy aneb pryc s mechanikou

Příspěvekod luta » 19 pro 2010 17:55

Jakožto vlastník staršího nb compal hel81 sem se už delší dobu poohlížel po nějakém navýšení datového uložiště. Ovšem protože můj nb má pouze IDE rozhraní, je koupě nového hdd pro IDE dost nevýhodná záležitost. Externích disků mám plné zuby a tak jsem začal přemýšlet jak využít prostor po dvd-rw abych tak použil potenciální prostor pro druhý hdd.

Nakonec jsem objevil hdd caddy s mostem IDE/SATA. Protože jsem po technické stránce nenašel žádný větší problém, proč by to nemohlo fungovat tak jsem začal hledat zda to někdo v ČR nedováží. Jiste jsem to mohl koupit přímo z ebay, ale čekat měsíc jestli něco přijde nebo ne.. Na to nemám nervy ani čas.. Takže jsem si připlatil a caddy přišel z eshopu jedné začínající Pražské firmy, kterou tu prozatím neuvádím abych nedělal reklamu :D Cena s dobírkou 710,- to se mi ovšem vzhledem k cenám SATA disků pořád vyplatí, než koupit IDE disk 320GB za 2200,-

Po montáži jsem musel nastavit interní disk do režmu slave, protože caddy má natvrdo nastaven master ( to jiste pujde změnit upravou PCB na kterou teď nemám vzhledem k záruce chuť) Do caddy jsem prozatím umístil můj rok starý 320GB/5400ot seagate z externího boxu. Rychlosti takového řešení viz hd tune screenshot kde 320GB/5400ot je disk v caddy a 100GB/7200ot je IDE disk co je v nb od koupě

Obrázky (omlouvám se za špatnou kvalitu, pro představu snad stačí):
http://luta.7u.cz/mbay/mbay1.JPG
http://luta.7u.cz/mbay/mbay2.JPG
http://luta.7u.cz/mbay/mbay3.JPG
http://luta.7u.cz/mbay/mbay4.JPG
http://luta.7u.cz/mbay/mbay5.JPG
http://luta.7u.cz/mbay/mbay6.JPG
hdtune:
http://luta.7u.cz/mbay/ST910021A.png IDE
http://luta.7u.cz/mbay/ST9320325AS.png SATA v caddy

Do budoucna plánuji vyzkoušet i nějaký 500GB/7200ot SATA disk.

A proč to sem dávám? třeba by to mohlo i někoho zajímat :)
HEL81 archlinux x86_64, HP 4340s core-i5 ivy bridge Win8

kiposukjange
chodí často
Příspěvky: 1678
Registrován: 01 lis 2007 17:20

Příspěvekod kiposukjange » 20 pro 2010 16:52

To je velmi zájimavé a výsledky rychlosti přenosu jsou velmi dobré, až mě to překvapilo. Nedávno jsem o novém disku do staršího notebooku bez SATA rozhraní taky uvažoval, ale vzhledem k tomu, že noťas odešel na věčnost, tak jsem to už nezrealizoval. Ale tahle možnost mě nenapadla, měl jsem za to, že místo mechaniky lze instalovat pouze přídavnou baterii, která teda byla dosti drahá. Díky za test, docela se mně hodí vědět o tomhle řešení! :wink:
HP 8710p - C2D T7200 2.0GHz, NVIDIA Quadro 320M 256MB DDR3, 4 GB DDR2, HDD 250 GB SATAII 5400ot., 17" WXGA+ 1440x900, Windows 7 Professional x64.

luta
občas se tu ukáže
Příspěvky: 73
Registrován: 16 led 2007 15:20

Příspěvekod luta » 20 pro 2010 18:42

myslim, ze pridavnou baterii lze jen tam, kde je to multibay klasicky individualni firemni jako DELL ci HP apod.

tohle je pouze a jen standartizovany IDE konektor optickych mechanik. Co se tyce toho mostu IDE/SATA Marvell..vcelku bezna vec jen si to vezme pocitam 1W na provoz navic..Poruchovost se uvidi casem..na desce je jen nejaka bizuterie kolem a nic z toho nejak netopilo..tak uvidim :)

Jak bude cas tak otestuji kamaraduv 500GB/7200ot kde uz ale budu narazet na strop meho UATA100 radice

Jinak poridit se to da i v provedeni IDE/IDE ci SATA/SATA na nove notebooky kde samozrejme neni potreba ten most od Marvellu tak je to levnejsi
HEL81 archlinux x86_64, HP 4340s core-i5 ivy bridge Win8

alfah4ns
stálý uživatel
Příspěvky: 7116
Registrován: 05 kvě 2007 15:55
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod alfah4ns » 20 pro 2010 20:14

kiposukjange:
baterku musí podporovat přímo konkrétní notebook. Ale ty rámečky fungují existují pro plno notebooků s klasickou mechanikou, prostě pouze využívají IDE/SATA sběrnici mechaniky.

Já kupoval před měsícem do D630, oficiální rámeček ani neexistuje. Stálo mě to cca 20 USD i s poštou, přes ebay.com.
- Uvnitř je plnohodnotná SATA, rychlosti jsou tedy srovnatelné se stavem, kdy byl disk jako interní, funguje i čtení S.M.A.R.T. hodnot.
- spotřeba se zvedla o předpokládané cca 2,5W, tedy výdrž může být až o 20-25% horší (modely s int. grafikou)
- když se disk odpojí přes panel zařízení a tiskáren v tray liště, systém (win7 x64) ho pak načte až po restartu. Odpojuji ale pouze když obzvlášť šetřím baterii.
- vleze se tam i 3plotnový disk, ne jen 9,5mm, tzn. možnost vložení třeba 1TB disku (může se lišit dle typu)
- konkrétně u D630 je celá mechanika vložena ještě v jakémsi "bazmeku", který obsahuje redukci konektoru na dellácký uvnitř a uzamykací mechanismus (D630 podporuje sekundární baterii místo mechaniky). Rámeček se musí v mém případě přemontovat do toho bazmeku, nahrazuje čistě jen modul mechaniky.
- u IDE/IDE nebo SATA/SATA se jedná o pouhou redukci z jednoho konektoru na druhý + plasty okolo, nehrozí tedy, že by odešla nějaká elektronika. Takže sjem to s klidem vzal z té Číny :)
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

zivan
stálý uživatel
Příspěvky: 3381
Registrován: 26 kvě 2008 17:23
Bydliště: Brno

Příspěvekod zivan » 22 dub 2011 16:42

Dotaz na vlastniky - jde na ten druhy disk instalovat i system? Treba WinXP?
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, Samsung 850 EVO 500GB + Seagate 2TB 7mm, 12.5" IPS) + Mini Dock Series 3 Plus + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

JejKey
chodí často
Příspěvky: 633
Registrován: 27 bře 2011 19:20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JejKey » 22 dub 2011 17:24

To záleží na konkrétním ntb.
Jestli v BIOSu vidíš disk jako normální disk, tak to používáš jako normální disk a nainstalovat to tam můžeš.
Na EHW foru byla ale zkušenost s nějakým Acerem, jehož BIOS tam ten disk nechtěl zkousnout a musel se připojovat až po naběhnutí do OS (prostřednictvím hot-swapu u řadiče v AHCI režimu).

U mě (MSI GT628) to disk normálně vidí jako druhej SATA 3 Gb/s port, funguje úplně stejně jak v prvním portu.
MSI GT628 (C2Q9000@0,9125 V, 2×2 GB DDR3, GTS160M@0,9 V, Intel X25-M 80 GB G2 + ST9500420AS, Intel 5100AGN + SparkLAN WPER-116GN) + NEC 2070NX

dzulio
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 352
Registrován: 26 čer 2008 08:02
Bydliště: Poprad

Příspěvekod dzulio » 22 dub 2011 17:33

ja mam takisto dva disky a v pohode funguju, na jednom su sedmicky na druhom vista.... ked chcem ten druhy operacny system, restartnem notes, a v biose zmenim poradie bootovania

zivan
stálý uživatel
Příspěvky: 3381
Registrován: 26 kvě 2008 17:23
Bydliště: Brno

Příspěvekod zivan » 22 dub 2011 18:55

Me ale jde o redukci "IDE na SATA", predpokladam, ze obe reakce jsou na jednodussi redukci SATA-SATA.

Konkretne, jestli kdyz tuhle redukci dam do HP nx6125 a do ni rychlejsi SATA disk, tak jestli na nej dostanu XP.
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, Samsung 850 EVO 500GB + Seagate 2TB 7mm, 12.5" IPS) + Mini Dock Series 3 Plus + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

JejKey
chodí často
Příspěvky: 633
Registrován: 27 bře 2011 19:20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JejKey » 23 dub 2011 18:52

Podle fotky to vypadá podobně jak ten můj rámeček, akorát s tím rozdílem, že to není jenom "převodník mezi jinýma velikostma konektorů", ale IDE/SATA. Tady bych se trochu inspiroval u "desktopových sourozenců" a podle nch bych si dovolil tvrdit, že ti taková redukce s "viditelností" disku nic neudělá, buďto disk v BIOSu uvidíš a půjde všechno nebo neuvidíš a nepůjde...
SATA ovladače pro XP tam potřebovat nebudeš, protože na desce máš pořád IDE a ne SATA řadič.

Ruku do ohně za to teda nedám, protože je to jenom moje teorie, ale snad trochu smyslu dává :-)
MSI GT628 (C2Q9000@0,9125 V, 2×2 GB DDR3, GTS160M@0,9 V, Intel X25-M 80 GB G2 + ST9500420AS, Intel 5100AGN + SparkLAN WPER-116GN) + NEC 2070NX

zivan
stálý uživatel
Příspěvky: 3381
Registrován: 26 kvě 2008 17:23
Bydliště: Brno

Příspěvekod zivan » 24 dub 2011 10:01

A neni nejaky ochotny majitel z Brna, kdo by mi pomohl s vyzkousenim, at to zbytecne nekupuju? :)
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, Samsung 850 EVO 500GB + Seagate 2TB 7mm, 12.5" IPS) + Mini Dock Series 3 Plus + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

kubino
chodí často
Příspěvky: 801
Registrován: 15 čer 2007 19:07

Příspěvekod kubino » 08 čer 2011 14:56

luta: dej prosím tě odkaz, v jakém eshopu si to koupil.
[size=92]Compal->Asus->Dell (Razer->Logitech)[/size]

luta
občas se tu ukáže
Příspěvky: 73
Registrován: 16 led 2007 15:20

Příspěvekod luta » 08 srp 2011 17:33

nejak mi nechodily upozorneni na diskuzi takze strucne:

OS instalovat jde - HDD je videt jako klasicky HDD a jde z nej boot

zivan : v Brne budu pres semestr , kdyz doneses svuj sata HDD tak to klidne nejak vyzkousime

odkaz na eshop http://compuny.cz/multibay.html

Aktualne vse funguje krom jedne nepekne veci. Obcas se mi jakoby pri zapnuti oba dva disky chroustnou pri bios POSTu a detekce nepokracuje - tudiz nelze bezpecne uspavat do RAM. Obcas se to kousne. Muze to byt vec biosu nebo mozna vec HDD + boxu. mam v nem stale ten 320GB seagate - coz byl tehdy opravdu nejlevnejsi disk na trhu

Resim to tak, ze proste hibernuju a do RAM neuspavam :) NB je stary a tak je mozne ze do roka bude novy a caddy se budu casem zbavovat
HEL81 archlinux x86_64, HP 4340s core-i5 ivy bridge Win8

Rozy
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 110
Registrován: 02 bře 2010 12:59
Bydliště: Brno

dotazy

Příspěvekod Rozy » 12 srp 2011 10:29

Ahoj, mám pár dotazů k tomuhle tématu. Chtěl bych si taky pořídit HDD caddy, ale než se na to vrhnu tak se chci ujistit že mi vše pojede tak jak má.

Můj notes je dole v podpisu.
BIOS:
American Megatrends - Vendor
N61JV211 - Version
1930 - VBOIS Version
202c180001 - EC Version

Zajímá mě jestli mi bude SATA podporovat to normální akceptování druhého disku. Když jsem se díval v BIOSu na SATA configuration tak tam mám na výběr akorát IDE/AHCI a aktuálně je to nastavený na AHCI - Mám disk a DVD-ROMku.

No a zadruhé mě zajíma jestli můj notebook/BIOS podporuje bootování z USB. V BIOSu takovou možnost nemám, ale moc tomu nerozumím. Můžu si tam přidat novou možnost, ale není tam klasická jednoduchá nabídka, ale musel bych tam vypsat nějákou složitou cestu a tam nevím vůbec co.
Navíc tam mám 2 položky UEFI a PXE a obě jsou aktuálně vypnuté.

Dík moc za rady.
MSI GE72, i7 5700HQ , 8GB RAM, GTX 960M, SSD 128GB + 1TB 7200ot HDD

luta
občas se tu ukáže
Příspěvky: 73
Registrován: 16 led 2007 15:20

Příspěvekod luta » 12 srp 2011 10:54

Zdravim,

jestliže máš SATA i na mechanice tak to máš jednoduché. Na SATA se připojuje totiž vždy jeden disk či mechanika, odpadají problémy s MASTER/SLAVE jak u mě u IDE a navíc ti stačí caddy ta nejlevnější jen s konektorovou redukcí (bez elektroniky), takže se nic nemůže časem podělat.

Myslím si, že boot z USB podporuje dnes již každý NB. Většinou ani nemusíš lízt do Biosu. stačí před resetem nechat v USB flash, při náběhu POSTu (biosu) zmačknout nějakou klávesu, která otevře pouze boot nabídku a měla by tam daná flash či usb disk být. U mě je to např F12 klávesa..
HEL81 archlinux x86_64, HP 4340s core-i5 ivy bridge Win8


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: PetalBot a 9 hostů