MacBook - který? Nebo zůstat u Windows?

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
entropy
píše často
Příspěvky: 376
Registrován: 08 bře 2008 13:00

MacBook - který? Nebo zůstat u Windows?

Příspěvekod entropy » 30 lis 2012 20:32

Ahoj,
můj aktuální laptop má nejlepší léta za sebou, přemýšlím, že pořídím nový. Zvažuju přechod na MacOS, ale mám s ním jen minimální zkušenosti. Čili - pár dotazů...

Srovnávala jsem podle specifikací tady:
MacBook Air - http://store.apple.com/cz/browse/home/s ... acbook_air
a
MacBook Pro - http://store.apple.com/cz/browse/home/s ... acbook_pro

Air začínají cenově mnohem níž, jenže když si vezmu použitelnou velikost disku, přijatelná by byla až ta nejdražší varianta :? (Na tom dýchavičném Dellu mám XP, která - relativně - sama o sobě zas tolik místa nesežerou, ale 200 GB disk tak-tak stačí, chce to víc...) a jestli to chápu správně, tak víc giga už dodatečně nepřidám (pominu-li nějaké externí úložiště). A 40k je už fakt hodně. Flash paměť je lákavá, ale je to drahé...

Takže bych se spíš přikláněla k tomu nejlevnějšímu Pro - tenhle: http://store.apple.com/cz/configure/MD101CZ/A? Tam je standardně SATA s 5 400 ot./min., v nejlevnější konfiguraci 500GB, což už je rozumná velikost. Ale: na co bude ta základní konfigurace stačit? (Dvoujádro - Intel Core i5 2,5 GHz, 4 GB RAM) Retina by byla krásná, ale na to fakt nemám :( Takže tu levnější variantu... Tuším že obecně je MacOS svižnější a stabilnější, ale nedokážu to úplně porovnat se stejnou konfigurací, na které běží kupříkladu Win7. Kolik Mac "žere" jen jako svou režii?

No a na co bych jej používala - internet, skype, občas filmy, běžná úprava fotek či videí (nic "profi"), hudba (hlavně kvůli ní ten velký disk :) a propojení na domácí kino), práce s běžnými kancl. programy (obdoba Office). Priorita je i nízká spotřeba a co možná tichý chod, dlouhá výdrž na baterii, nízká hmotnost a taky bezpečnost systému (malware pro MacOS je výrazně míň). No a i když na tenhle systém nejsem zvyklá, tak by to snad neměl být problém - třeba intuitivnost iPhonu mi dost vyhovuje. No a k tomu MacBooky vypadají, že něco vydrží - ráda bych spolehlivý notebook na dalších 4-5 let. 13" mi přijde akorát.

Je nějaký MacBook dobrá volba? Bude mi stačit (dlouhodobě) ten nejlevnější MacBook Pro? Hádám že základní software není tak předražený jako u Microsoftu (nebo se pletu? koukám na možnost přihodit ke konfiguraci Keynote, Pages a Numbers, Office by vyšly hodně dráž)... Nebo byste spíš sáhli po něčem lepším s Windows v té ceně (protože je mi jasné, že u Applu si člověk připlácí za značku)? A konečně - pokud jste takhle někdo z Windows přecházeli, jak moc jste naráželi na nekompatibilitu formátů (všeho, co vám lidi posílají - dokumenty, ...)?

Díky,
Jana

Hef
občas něco napíše
Příspěvky: 9
Registrován: 28 říj 2012 21:33

MBP

Příspěvekod Hef » 02 pro 2012 00:28

ahoj,

ja si myslím, že ti můžu dát kvalitní názor, jelikož jsem macbook pro 13 požíval poslední dva roky až do tohodle pátku :-)

Takže: muj počin začal před věma lety a měl jsem stejné požadavky jako ty. Macbook pro nebo air jsou slušné mašinky a jsou krásně vyladěné na mac osX a tak ti napíšu jednoduše všecky klady a zápory :-)

klady:
+rychlý system
+nejsou viry
+intuitivní ovládání
+podsvícené klavesky
+slušny display ( nepočítam rozlyšení )
+výdrž na baterku
+zpracování jedno z kvalitnějších
+malý adapter
+hlinikové tělo
+pořádný kloub
+vzhled
+skladnost
+touchpad +gesta
+ pdpora přímo na lince apple

zápory:
-výkon jako stroj za 15k
-přehřívání ( a to dost brutální :-) při editaci fotek se v photoshopu se -dostaneš klidně na 90 stupňu na procáku )
-díky hliníku se teplo převádí do šasí a někdy to páli.
-nemožnost dát si notas na holé stehna
-větrání - v normálním stavu nevíš o ničem ale stačí zapnou nějaky webik s -flashem a si v háji, nebo youtube.
-MS office pro mac nejsou vždy kompatibilní s těma na windows.
-klavesnice - je černa a krásna ale na začátku. Krásně se do ní zanáší bordel a strašně špatně se čistí, druhá vlasnost je že se krásně vyleští klávesy ktere používáš častěj.
- hliníkové tělo se v oblasti kolem touchpadu časem trochu ošoupe. u mě dva roky položené každy den zápěstí. a flek šel vidět.
- extrémě drahé náhradní díly
- žalostné rozlyšení dispalye
- klavesnice začne po roce být celkem hlasitá.

mno to je tak vše co sem si teď vzpoměl :-) momentálně "pod polštářem" třicet tisíc a koumám jaký noťas dál.

proč sem odešel od macu?

3x reklamace. - reklamoval sem přehřívání a vadný display. dostal sem vše opravené, ale deska byla totálně zoxidovaná a vykazovala chyby. podruhé to samé a potřetí taky. Apple hold na starší modely ma jen hnusné starší díly.

proč nebrat macbook air? je to celkem easy nic tam nevyměníš. :-) jedině hdd a ten se da koupit od OWC.

další duvod proč sem od applu odešel je, že od smrti steva mi přijde, že je všecko šité horkou jehlou. novy osx neni ani tak moc nový, jakožto spiše lehce upraveny ten stary. a fakt nechci kupovat systém každého pul roka a až moc se začína blížit iOS a to je na pc nanic.

kdyby ses i přesto rozhodla kupit si appla. tak jedině přímo od applu :-) kašli na premiové prodejce. od nich sem to měl ja a u te reklamace sem vypustil málem duši :-)


Snad tu není moc chyb, ale už skoro spím :D takže čau.

ps: na dotazy rád odpovím.

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 02 pro 2012 01:09

Bohuzel je tezke poradit. Stary MacBook Pro 13 bych dnes uz nekoupil vzhledem k rozliseni displeje, velikosti a vaze...
Z toho co napsal hef...
O tom prehrivani - nemam u retiny problem (ale tezko rict, jak je to u klasickeho... retina ma dva vetracky a jinak resene chlazeni..)
Vykon- v tom ma pravdu.. i stroj za 15K je vykonostne srovnatelny (na druhou stranu jsou dnes uz procesory tak vykonne, ze vyssi vykon neni potreba pokud to clovek vylozene nepouziva k uprave videa apod...
MS Office - pouzivam ted Pages (jednodussi, rychlejsi - ovsem neumi cesky, coz Office ano)
Zanaseni klavesnice bordelem - zatim nic nevidim - ale uprimne receno, nevsiml jsem si ani u predchoziho Dellu a ten tam mezery, ze by se tam vesla i zapalka - "vylestene" klavesy - neznam notebook, ktery by na toto netrpel.. (at uz je to Lenovo, HP nebo Dell - bude se blyskat a bude tam bordel :lol: )
Na osoupani hlinikoveho tela si nikdo v diskuzich nestezuje (casto zato muze agresivni pot, ale tezko rict... videl jsem i 4roky stare MacBooky a nic..)
Rozliseni displeje viz. vyse... s tim souhlas.
Hlasitost klavesnice - tezko rict - jestli se klavesnice stane hlasitejsi.. nevsiml jsem si u zadneho predchoziho notebooku

S tim ,ze pise hef, ze Air nebrat, protoze se tam neda nic vymenit - pro nekoho je to omezeni, pro vetsinu ne.. - U retiny je to to same, ale nikdy by me nenapadlo tam nekdy neco menit.. neni duvod.. 8GB Ram bude stacit i za 3roky, kdyz mi doted stacily 2GB - asi zalezi co clovek dela.

A k tem reklamacim - tezko rict, kde to koupit.. Ja kupoval u iStylu.. Pokud by byl problem, jsem si jistej, ze by reklamace probehla.. Ono u tech oprav - tam proste kazdy vyrobce dava repasovane dily.. Duvod oxidace zakladni desky bych spise videl ve vlhkem prostredi pri pouzivani. Pokud by tam dali desku zoxidovanou, mel to hef resit pravni cestou.

Cili za me Aira a externi uloziste.. :wink: Kor pokud to ma slouzit pro domaci kino, casem bych dokoupil Time Capsuli 2TB http://store.apple.com/cz/product/MD032 ... b?fnode=5f
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

Hef
občas něco napíše
Příspěvky: 9
Registrován: 28 říj 2012 21:33

Příspěvekod Hef » 02 pro 2012 01:50

Michale: neboj ja to řešil takovým způsobem, že byli rádi, že mi vrátili peníze a měli pokoj :-) u toho aira mě štve asik nejvíc ta ramka. 4 GB je cool a zatím stačí, nicméně slečna řikala že chce noťas na několik let a proto bych volil něco s 8GB a to v macu air nevyměníš. a připlácet takovou brutální sumu za ramku by se mně osobně nechtělo:-)

Taky byhc doporučil podívat se pořádně kdy vyšil posledni macbook air. Jestli náhodou nebude nějaky nový model zase. ( mě to onehdá uteklo asik o měsíc )

ps: ja to měl taky u iStylu :-)
ps2: k tomu nebrat. je to samozřejmě každého věc. Ja to beru jen logicky. Velká integrace, větší možnost problému. I když pokud by slečna chtěla vyloženě ultrabooka tak asik air na trhu pořád kraluje.

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 02 pro 2012 12:45

4GB Ramky staci zatim asi na vsechno popsane. Ja jsem ted omezen 8GB, ale neprijdu si nejak omezeny. Posledni Airy vysly v lete 2012, takze dalsi update bude pravdepodobne az s prichodem nove generace Intelu. Ja doted stacil s 2GB Ram - lehky strih videa, uprava fotek, internet - vse se bez problemu dalo, tak si myslim, ze to bude ok. Navic Air je fakt lehoucky (lehci nez retina) a ma paradni display...
Ja jsem na Maca presel hlavne kvuli tomu, ze Windows jsou na to moje pouzivani neomalene, pomale, zbytecne slozite.. Gesta a plochy na Macu jsou paradni a musim rict, ze vysoce navykove... v podstate nepotrebuju mys, coz se u Windowsu rict neda.. tam ac jsem mel i Trackpoint, stejne jsem pouzival mys i v letadle, autobuse..
Hlavne mi jeste ani jednou nic nespadlo... Z toho jsem mile prekvapen..
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8856
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 02 pro 2012 13:41

Něco k těm zkušenostem. Maců mám doma pět různého stáří, ale primárně nakonec používám PC notebook (standardně ThinkPad, ale poslední měsíc dokonce Acera, protože mi nějak víc sedl na práci, kterou teď potřebuju dokončit, kvůli numerickému bloku):

- MacOS není rychlejší. Od verze 10.7 dále je s klasickým HDD pomalejší než Win7/8. S SSD je to velmi podobné, Win7 má pomalejší start, ale s Win8 je to srovnatelné.

- MacOS není bezpečnější. Na Mac jsou viry už od poloviny 80. let, kdy si studenti v kampusech po disketách kopírovali upirátěné hry. Nic se od té doby nezměnilo. Pokud nespouštíš každý exe soubor, co ti přijde ve spamech mailem, jsou oba systémy stejně bezpečné - beztak jsou největší dírou java a flash a ty jsou na obou systémech stejné. Na vyšší bezpečnost určitě nespoléhej.

- Systémy od Applu jsou poslední dobou s každou desetinkou rozežranější. Práce s 10.7 na 2GB RAM už je docela utrpení, takže 4GB mi s požadavkem na dlouhou (morální) životnost nepřijde moc. Očekávám, že další integrace různých služeb na Maců způsobí, že nároky půjdou ještě dál. Bohužel. Tohle v doustupné ceně vylučuje cokoli jiného než původní MB Pro. Je potřeba brát na zřetel, že MacOS je náročnější na RAM než Win (pro Win imho 4GB budou stačit ještě dlouho).

- Kancelářská práce na Macu není pro každého tak super. Někomu (třeba mně) chybí dedikované klávesy Home/End/PgUp/PgDn. Někdo by možná ocenil numerický blok (aspoň zástupný s Fn kolem písmen I a K jako to bylo ještě před 5 lety).

- Dlouhá výdrž na baterie je problematická u MB Air. Pokud fakt jenom prohlížíš jednoduché weby s vypnutým flashem, tak je to v pohodě, ale při trochu větší zátěži je baterka pryč za 3-4 hodiny, ani nevíš jak.

- Nízkou hmotnost ti dá jen MB Air. Klasický 13" MB Pro je snad nejtěžší 13" notebook na trhu.

- MacBooky jsou odolné, ale když ti spadnou na zem, může se hliníkové tělo ohnout a už to nikdo nenarovná. Dost jsem jich takových viděl. Taky se strašně snadno poškrábou.

- iWorks (Pages,...) jsou fajn, ale pokud je součástí tvé práce otevírat wordovské/excelovské dokumenty, budeš nakonec potřebovat Office. Ten od MS je docela pěkný, ale na verzi pod Windows to (bohužel) nemá. Na většinu pracovních věcí ovšem stačí (btw je jen v angličtině, ale kontroly texty jsou i pro češtinu už v základu).

----

Výhody Macu:

+ displej (celkově obraz)
+ touchpad (rychlý, přesný + jeho integrace do OS)
+ záruka tichého provozu při kancelařině (nemusí nutně platit pro Air)

Nevýhody Macu:

- odlišné rozložení klávesnice nemusí vyhovovat každému
- nižší výkon
- vyšší hmotnost (MB Pro)
- nižší výdrž baterie (MB Air)
- zvuk ventilátoru ve vyšších otáčkách ("stíhačka")

----

Koukám, že ta základní konfigurace stojí 32 tisíc. To už bych si raději koupil něco ve stylu ZenBooku UX32 - http://www.alza.cz/asus-zenbook-ux32vd- ... 328593.htm ...ještě bych měl peníze na rozšíření RAM a výměnu SSD cache za plnohodnotné 128GB SSD pro systém, zatímco data by byla na plotnovém disku.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 02 pro 2012 14:38

Swarm: Zalezi take na tom, co uzivatel dela.. Tim, ze je system rychlejsi jsem nemyslel rychlost spousteni aplkaci, spousteni systemu. Ale typicky pro uzivatele - rychla orientace, dostupnost potrebnych prvku, rychlost ovladani. Windows 8 jsem jeste dlouhodobe nezkousel, porovnavat nebudu. Kazdopadne co se kvality zpracovani tyka, tak tam se asi shodneme, ze konkurence zaostava.. Mel jsem v ruce jak Samsung serii 9, tak Ausus Zenbook a proste je to znat. Pro pouziti vyhrdne na Office bych Mac jako takovy nedoporucil, pokud to ma slouzit jako osobni pocitac, jednoznance Mac. Tot muj nazor. S Windowsem, to chce spoustu s....., a stejne to pak mnohdy nefunguje tak, jak bylo zamysleno, coz je skoda. Aperture na fotky je mnohem intuitivnejsi a jednodussi na ovladani, nez treba Zoner, ktery pouzival pod Win. Naopak system slozek a souboru pro nekoho odkojeneho na Win -no s Finderem se jeste trochu peru, asi zkusim programek treti strany :wink:

Vydrz u Aira nevim.. ale tech 5hodin byl mel prece dat. Retina da cca 6-8hodin, dle vyuziti, coz mi prijde velice solidni.
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

entropy
píše často
Příspěvky: 376
Registrován: 08 bře 2008 13:00

Příspěvekod entropy » 02 pro 2012 17:34

Ahoj, dík moc za všechny odpovědi, ještě je všechny pročtu znova detailně a zvážím všechna pro a proti. Měla jsem teď možnost si u kamaráda pořádně ošahat předchozí model téhož - a líbil se mi. A zatím se přikláním k tomu, že MacBook tedy jo :) Ještě tedy hodně zvažuju, jestli by nestálo za to připlatit 8k za lepší procesor, RAM a větší disk a nevzít radši tuhle http://www.istyle.eu/cz/mac/macbook-pro ... -6138.html konfiguraci.

Odlišnost systému si vezme nějakou dobu zvykání, to je mi jasné, rozdílnost klávesnice mi až tak nevadila (numerický blok jsem na laptopu nikdy nepotřebovala a nevyužívala ani ten zástupný). Přemýšlím hlavně nad tou RAMkou... ale zase u Pro se dá paměť časem nechat přidat, u Air ne. A pokud jde o rozhodování Air vs. Pro, tak z toho, co mi tu píšete, mi Pro vychází o dost líp.

Swarme, jen k té bezpečnosti - než Windows to bezpečnější je. :) Respektive... i pokud nespustíš každý exáč, co ti přijde mailem, pod Windows je běžné užívání bez antiviru krapet harakiri (uživatel sice JE nejslabším článkem, ale ne jediným slabým). Mj. proto, že dnešní malware se šíří (k běžným koncovým uživatelům) snad nejvíc přes infikované webové stránky - žádné péčko, prostě bývají napadené obyčejné seriózní weby (skryté ifrejmy, přesměrující skripty a tak). A valná většina tohohle svinstva prostě je pro windows. Ne že by malware pro MacOS neexistoval, ale je ho opravdu minimum. Krom toho bych jako příklad uvedla používání nových neznámých aplikací - sandboxované z apple storu ti do systému nešáhnou, pokud jim nedáš oprávnění (a to ještě nemají moc jak), takže je můžeš spouštět bez obav; pod windows bys musel používat nějaký sandbox ty jako uživatel záměrně (což není uživatelsky nejpohodlnější a pro většinu lidí rozhodně ne triviální). Ve výsledku mi to všechno dává mnohem nižší riziko, že budu mít s malwarem jakýkoli problém - nulové není nikdy, jen se nule více blížím :)

Ještě jednou díky za všechny komentáře, promyslím si to ještě znova skrz naskrz a uvidím, jak ten výběr dopadne.

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8856
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 02 pro 2012 18:24

entropy: S tím nemůžu souhlasit. To svinstvo není závislé na windows, jako spíš na prohlížeči, případně verzi flashe a javy. V podstatě už dnes většinou není důvod chodit za tuhle hranici, takže OS je irelevantní. Podobně jako sandboxing.

Jinak pokud jde o vyloženě škodlivé aplikace z appstore, tak tam bych se moc nebál a sandboxing zde nevidim jako kdovíjakou bezpečnostní feature. Moc neočekávám, že by se pro podvodné aplikace volila cesta přes appstore a zároveň, když budou chtít, nebude problém se dostat přes nedostatečně specifikovaná práva při povolování uživatelem.

Btw Windows používám bez antiviru už roky - jednou za čas nechávám provést scan externě a zatím žádný problém. Bezpečnost a prolamování různých ochran řeším už docela dlouho a obklopuju se takovýma lidma, že někteří z nich pak chodí tyhle věci školit, takže něco málo o tom tušim. Klidně tě nechám dál žít v pocitu vyšší bezpečnosti Mac OS, ale je to jen blud. Ostatně na netu je přístupných dostatek seriózních analýz, které to jen potvrzují.

Čímž netvrdím, že je MacOS špatný. To vůbec ne, ale bezpečnosti o moc víc nenabídne. Naopak někdy je s Applem problém ten jeho tvrdohlavý přístup, kdy někdy dlouho odkládá vydání bezpečnostních záplat.

Ale radši konec OT.

----

Pokud jde o 13" MB Pro - jestli ti nevadí vyšší hmotnost, tak ho klidně vem. Špatný notebook to není (používal jsem ho ještě před přechodem na 15" verzi) a mně třeba vyhovovalo i to pro některé nízké rozlišení. Příplatek za vyšší verzi se nevyplatí. Procesor nevyužiješ a RAM si můžeš přidat sama (montáž na 2 minuty).

40 tisíc za ten vyšší model je podle mě nechutně předražená cena. Bez ohledu na to, kolik mám na účtě peněz, tolik bych za podobný notebook nikdy nedal snad ani v případě, že by to proplácela firma.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

airmt
píše často
Příspěvky: 249
Registrován: 18 zář 2006 13:07
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod airmt » 03 pro 2012 11:18

Souhlas se Swarmem. Několik let staré záležitosti a reklamy Applu, kdy se srovnávaly Win + Mac stále mají svou sílu. Jedu taktéž roky bez antiviru a 1-2 za rok zkontroluju. Nevím jak je na tom Mac třeba s ochranou vůči phishingu, ale myslím, že Apple s tím moc nezmůže. Je to z velké části na userovi. Dneska jedou hackeři spíše po citlivých datech, než po touze zformátovat ti harddisk.
Ten dražší 13" MBP je z ohledu cenového příplatku nesmysl. RAM si v MBP upgraduješ sama za pár korun (narozdíl od Airu), rozdíl v procesoru při té práci co píšeš nepoznáš.

entropy
píše často
Příspěvky: 376
Registrován: 08 bře 2008 13:00

Příspěvekod entropy » 03 pro 2012 12:56

...jo, ale ta data musí nějak získat, a to kódem, který je napsaný pro konkrétní operační systém (flash či java můžou být univerzální dveře, ale jen dveře). A ještě spíš než vaše data chtějí vaši výpočetní sílu. A pro Windows se to pořád vyplácí nejvíc. - Kluci, já jsem to taky školila, tak se nebudeme hádat. :)

(Btw Windows bez antiviru jsou dost hazard, nejde jen o uživatelské chování - ano, uživatel je nejslabším článkem řetězu, ale pak tu máte jeden z nejčastějších způsobů infekce, kterým jsou napadené legitimní webové stránky, tj. žádné péčko a podobně... přesměrování přes ifrejm či javascript na nějaký škaredý obsah je velmi oblíbené, pak taky modifikace DNS - a v danou chvíli ani nevíte, že máte problém, pokud na vás antivirus nezařve. Protože kdybyste o tom věděli, tak se toho zbavíte, což autor nechce, že.)

A dost OT :D
Dík za zhodnocení těch dvou variant, sáhnu tedy po tom levnějším a časem dokoupím tu ramku. Teď už jen počkat na výplatu a hurá do iStyle. :)

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 03 pro 2012 17:25

At slouzi... myslim, ze po prechodu na Mac budes stejne nadsena jako ja :D
Zatim lituju jen toho, ze jsem ja blbec do toho Maca nesel driv..
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

airmt
píše často
Příspěvky: 249
Registrován: 18 zář 2006 13:07
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod airmt » 03 pro 2012 20:02

Vždycky mě překvapuje, jak jsou switcheři nadšení z OS X a všem přijdou Win hrozné. Já když jsem byl teď zkoušet nejnovější mutaci OS X, tak mě to spíš přišlo neintuitivní a omezené. Holt jsem odkojen na MS od počátku 90. let :) Win 8 jsem ještě nezkoušel.
Jinak iStyle moc nemusím, ale možná to bude jedním namyšleným pitomcem, který dělá v ostravské pobočce. Myslím, že výborný servis zajistí i českém v Apple store. Pokud to nebudeš brát na firmu, máš 2letou záruku i tam.

entropy
píše často
Příspěvky: 376
Registrován: 08 bře 2008 13:00

Příspěvekod entropy » 03 pro 2012 20:09

Ale já neříkám, že jsou Windows hrozné! Já si jen chcu udělat radost :oops: :)

S Win 7 jsem byla (až jsem si tedy na ně konečně zvykla) spokojená, Win 8 jsou nedodělek kdesi na půli cesty (mj. nepokrytě kopírující logiku ovládání i z iOS, co jsem si tak stihla všimnout). Ale s tím, jak už cca rok používám iPhone, mě Mac láká čím dál víc. A když už to chce nový laptop... (jakože chce...) tak tu příležitost využiju.

iStyle volím proto, že jednak mám jednu jejich prodejnu co by kamenem dohodil, a jednak že mi dají slevu 2400,- za starý nefunkční laptop. Jinak by mi to bylo i jedno. :) No a ve zdejší pobočce jsem narazila na maximálně ochotnou holčinu, takže mě neodradili.

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 03 pro 2012 20:39

airmt píše:Vždycky mě překvapuje, jak jsou switcheři nadšení z OS X a všem přijdou Win hrozné. Já když jsem byl teď zkoušet nejnovější mutaci OS X, tak mě to spíš přišlo neintuitivní a omezené. Holt jsem odkojen na MS od počátku 90. let :) Win 8 jsem ještě nezkoušel.
Jinak iStyle moc nemusím, ale možná to bude jedním namyšleným pitomcem, který dělá v ostravské pobočce. Myslím, že výborný servis zajistí i českém v Apple store. Pokud to nebudeš brát na firmu, máš 2letou záruku i tam.


No ono to je o tom, ze kdyz se musis odprostit od Win kompletne a pak te ceka opojeni. Instalace programu na Win je napr. od Maca horor.. Pouzivani ctyr ploch zaroven a prehazovani mezi plochami - parada.. nevim, jestli to osmicka uz umi...ale je to fakt parada.. V safari jedu bez mysi...neni treba, protoze na vsechno staci stri prsty.. Proste jsem nadsenej, tak mi to neber.. Chapu, ze MacOs neni pro kazdeho, me to ale sedi..
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012


Zpět na „Jaký vybrat notebook“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 hostů