ThinkPad Edge E520/E420

notebooky Lenovo (IBM, ThinkPad, Lenovo 3000) a vše kolem
marpp

Příspěvekod marpp » 25 kvě 2012 19:41

Po polroku od kúpy skončil E420 v servise - nejde zapnúť. Mal by byť opravený do 10 prac. dní, vraj asi vymenia základnú dosku :x

marpp

Příspěvekod marpp » 03 čer 2012 08:07

NTB je opravený, trvalo to presne 1 týždeň (Datalan). Vymenená základná doska.

fm
občas se tu ukáže
Příspěvky: 89
Registrován: 15 říj 2010 15:27

Příspěvekod fm » 14 čer 2012 16:43

Díval jsem se na tu 14" v alfě, ale mám problém stejně jako u 15" s tím, že jdou vidět ty svislé čáry mezi pixelama. (není to ale už tak moc výrazné) Myslíte, že se dá na to časem zvyknout a přestat ty čáry (hlavně asi na bíle barvě) vnímat?
Máte s tím zkušenost někdo, kdo je tam na začátku dost viděl a teď je už nevnímáte a nevadí vám?

LuFi
občas se tu ukáže
Příspěvky: 28
Registrován: 11 zář 2011 10:42

Příspěvekod LuFi » 15 čer 2012 14:34

Taky ty čáry vidím, vidím i jednotlivé pixely a to se nedívám úplně z blízka, štve mě to pokaždé když notebook používám, naštěstí většinou používám externí monitor. Chtělo by to alespoň 1440x900, přemýšlím o upgrade displeje, ale vypadá to na problém s kabelem MB->LCD, viz. http://forum.notebookreview.com/thinkpa ... llhd.html#
HP Omnibook 6100 -> asus A6Km-> ThinkPad E520->HP 2530p

fm
občas se tu ukáže
Příspěvky: 89
Registrován: 15 říj 2010 15:27

Příspěvekod fm » 15 čer 2012 22:34

Díky. No mě právě zajímá, jak se na to dá/nedá zvyknout. Uvažuji nad E430, kde u 14" ty svislé čáry nejsou tak výrazné, ale vidět jdou.

Uvažuji totiž i ještě nad jiným strojem 15" s 1600x900, ale tady mám strach o velikost písma atd., protože mi to velké rozlišení moc nesedí (mám možnost vyzkoušet na netbooku, který je svou velikosti a rozlišením podobný právě 1600x900 na 15,6") Proto uvažuji spíše nad 14" edge, abych zbytečně nenamáhal a nekazil oči, ale nevím, jestli si na ty čáry zvyknu, proto mě zajímá, jak jsou na tom ostatní.

kyblik_lopatka
chodí sporadicky
Příspěvky: 16
Registrován: 18 srp 2007 11:45
Bydliště: Žďár nad Sázavou

Příspěvekod kyblik_lopatka » 20 čer 2012 14:46

Ahoj, tak jsem si včera plný nadšení donesl domů e420ku, leč nadšení opadlo po té, co jsem ji vybalil. Překvapila mne "vykloktaná" DVD-romka a také poměrně veliká vůle uložení baterie - třeba 1-2mm, nezdá se to mnoho, ale opravdu při pohybu či přenosu "rachtá". Máte stejné zkušenosti nebo mám pouze špatný kus? Díky za odpovědi...

fm
občas se tu ukáže
Příspěvky: 89
Registrován: 15 říj 2010 15:27

Příspěvekod fm » 20 čer 2012 17:03

swarm píše:Zkus si v nastavení grafické karty (ovládací panel Intel GMA) otevřít stránku s nastavením obrazu a:
1) snížit gamma na 0,9
2) zvýšit saturaci barev (třeba +5)


Díky, to moc pomůže. Mám E430. Displej sice na grafiku není, ale takto je to použitelné bez problému a celkem vypadá dobře. Jen ty čáry jdou trošku vidět, ale o dost méně než u 15". Snad to nebude vadit a půjde na to zvyknout (jinak bych jej musel kvůli tomu vracet a to se mi nechce, jinak jsem zatím spokojený)...

fm
občas se tu ukáže
Příspěvky: 89
Registrován: 15 říj 2010 15:27

Příspěvekod fm » 21 čer 2012 07:38

Měl bych ještě otázečku. Co všechno můžu odinstalovat? Většinou ty featury od výrobce stejně nepotřebuji a rád bych co nejčistější wokna.

Hlavně bych potřeboval vypnout ty programy co jedou celou dobu na pozadí.
1) ikonky na panelu. Ikonka baterie (stačí mi ta ve windows, myslím že ta od lenova je zbytečná) a ten mráček v červeném kolečku.
2) sipletap (ta věc s ouškem nahoře, kde jsou nainstalované programy nebo co to je)

Jediné co bych rád aby zůstalo, jsou dialogy jako vypnutí/zapnutí bezdrátových sítí atd. Regulace jasu/hlasitosti atd...

Prostě jak co nejvíce nepotřebných věcí vypnout?

Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7529
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 21 čer 2012 09:40

odinstalovat mozes vsetko okrem ovladacov. vacsina utilit od Lenova sa aj tak instaluje az pri ich prvom spusteni.

btw ikonka baterie alias Power Manager je pre mna osobne s Access Connections najuzitocnejsia utilita aku Lenovo ponuka. staci si ho prepnut do advanced modu a zistis, ze co sa tyka spotreby a napajania toho umnoznuje nastavit dost vela (vratane nabijania baterie).
Predator 15, T410, MBP 13 Early 2015, iPad Air, Kindle Fire HD 8, Nexus 7

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8847
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 21 čer 2012 09:59

Power Manager (baterka) bych určitě nemazal, ale pokud jde o samotný ukazatel baterie, tak ten stejně jako ostatní prvky vypneš pravým tlačítkem na volné místno v panelu a následně Toolbars->Power Manager
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

fm
občas se tu ukáže
Příspěvky: 89
Registrován: 15 říj 2010 15:27

Příspěvekod fm » 21 čer 2012 11:11

Aha díky moc. Jen nechápu jednu věc... ta zelená dioda, která svítí při připojení zdroje u konektoru fakt svítí jen takto zeleně vždy? To neukazuje třeba jinou barvou nebo nějak, že už je baterie nabitá atd. (např. při vypnutém notebooku atd.)

Jinak i zvuk mě zklamal (jak z reproduktoru, tak hlavně ze sluchátek a to i po vypnutí té featury pro zlepšení zvuku v panelu). Ale nevím, jestli jsou na tom jiné notebooky a značky lépe (třeba ta toshiba satellite a200 co jsem měl na tom byla celkem OK, ale je to asi multimediál). Ale nějak moc toto neřeším, jelikož stejně plánuji koupi externí USB zvukovky, kvůli tvorbě hudby, takže pak by to nemuselo vadit.

Jinak ten displej asi moc řešit nebudu. Doma budu mít stejně externí monitor a notebook mám spíše jako náhradu pc. (mám k tomu své důvody, určitě to není kvůli módy nebo něčemu jinému, proč si raději nekoupím PC). Myslím, že takto mi bude i celkem dobře složit, vzhledem k tomu, jak je tichý a díky 14" malý (později ještě třeba rozšířím RAM pro photoshop atd. a bude ok). I když ještě nejsem plně rozhodnutý, ale asi ten displej kašlu nějak řešit...

EDIT: ještě jednu věc nechápu. V tom povermanageru se zobrazuje využití CPU a GPU. U GPU mám ale 100% a to nic nehraju, nic nedělám, jen jsem na netu. Je to normální? Mám obavy jak to pak utáhne když připojím monitor, budu dělat 2D grafiku atd...

LuFi
občas se tu ukáže
Příspěvky: 28
Registrován: 11 zář 2011 10:42

Příspěvekod LuFi » 21 čer 2012 12:26

Ta zelená dioda je pouze indikátor připojeného napájení a svítí pouze zeleně.

Můj problém:
Mám E520 od podzimu, ale až teď jsem chtěl vyzkoušet jak dlouho vydrží na baterii. Baterie byla nabitá na 98%, odpojil jsem tedy napájecí adaptér a power manager začal ukazovat výdrž kolem čtyř hodin. Po necelé hodině surfování na netu(nic dalšího nb nezatěžovalo, internet připojen kabelem, USB myš, wi-fi a BT vypnuto) najednou ukazatel spadl z něco přes 80% na 6% a po chvíli se nb uspal, při pokusu o zapnutí se zobrazila hláška low battery a zase se vypnul. Po připojení adaptéru se notebook spustil, baterie má 6% a nabíjí se. To je dost divné výdrž jen jedna hodina při surfování, není baterie špatná?
HP Omnibook 6100 -> asus A6Km-> ThinkPad E520->HP 2530p

fm
občas se tu ukáže
Příspěvky: 89
Registrován: 15 říj 2010 15:27

Příspěvekod fm » 21 čer 2012 13:05

Ta zelená dioda je pouze indikátor připojeného napájení a svítí pouze zeleně


Hmm, tak to je pak pěkná blbost. To že mám připojený zdroj vidím i bez diody. Spíš bych očekával, že to bude ukazovat stav baterie/nabíjení...(ale tak mně to moc stejně nevadí) :lol:

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8847
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 21 čer 2012 13:08

fm: Jo, indikaci nabíjení soudruzi v lenovu dokonale zpackali.

LuFi: Jestli jsi tu baterii dlouho nepoužil (což tak vypadá z tvého vyprávění), tak se nemůžeš divit. Zkus ji úplně nabít a pokus opakuj. Buď bude všechno v pořádku, nebo už je baterie zničená. Ostatně její aktuální kapacitu po nabití zjistíš v power manageru.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

LuFi
občas se tu ukáže
Příspěvky: 28
Registrován: 11 zář 2011 10:42

Příspěvekod LuFi » 21 čer 2012 14:28

Ano, baterii jsem dlouho nepoužíval. Ale jako letecký modelář se zaměřením na "elektrolety" vím, že Li-ion a Li-Pol článkům silně škodí přebíjení a vybíjení pod určitou mez, proto jsem hned po koupi nastavil v power manageru, že se bude baterie nabíjet až když klesne pod 60% a bude se nabíjet do 90%. Ikdyž jsem používal notebook pouze s adaptérem, každý den se baterie vybila o 1% (byla to chyba BIOSu BIOS: 1.10 / EC: 1.04 (Fix) Improve a system power consumption during hibernation or shutdown. http://support.lenovo.com/en_US/downloa ... D=DS014906) proto jsem se rozhodl že baterii z notebooku vytáhnu, když jsem ji vytahoval, byla nabitá kolem 90%, takže si nemyslím že by došlo ke zničení baterie dlouhodobým vybitím.
V power manageru jsem spustil Battery gauge reset, myslím že to můj problém vyřeší.
HP Omnibook 6100 -> asus A6Km-> ThinkPad E520->HP 2530p


Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů