Excel - vzorec

Obecná diskuse o programech, utlitách, střihové programy, přehrávače video / audio, zpracování fotek atp.
MITA
občas se tu ukáže
Příspěvky: 32
Registrován: 14 říj 2007 13:38

Excel - vzorec

Příspěvekod MITA » 02 led 2012 21:37

Zdravím pánové
Potřeboval bych jeden vzoreček do buňky a nedaří se mě to rozchodit.

Jakej vzoreček mám napsat do buňky ?
D8 = 0 až nekonečno
E8 = vždy 0,7
a teď potřebuju aby v buňce F8 bylo sečteno D8+E8 ale zároveň když výsledek se bude rovnat 0,7 aby se mě ukázala 0.Lámu si nad tím hlavu ale nedaří se.

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 02 led 2012 21:44

Předpokládám, že to máte jako nějakou úlohu do školy.... že mám dobrou náladu a že to pro mě neni nic těžkýho, tady máš odpověď pro českou verzi Excelu:

=KDYŽ(JE.ČISLO((NAJÍT(SUMA(D2:E2);$E2)));0;SUMA(D2:E2))

...dvojku si nahraď osmičkou samozřejmě :)
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

MITA
občas se tu ukáže
Příspěvky: 32
Registrován: 14 říj 2007 13:38

Příspěvekod MITA » 02 led 2012 21:54

Děkuju,děkuju,děkuju
Tak tenhle vzorec bych nespáchal ani do důchodu.

Tak bohužel do školy to nemám.
Na to už jsem starej ( 36 )
Chtěl jsem si ulehčit nějaký výpočty k mojí práci protože na kalkulačce to vždycky bylo na dlouho.
Tabulku jsem si udělal i s jednoduchýma vzorcema ale tohle mě prostě dostalo a nehnul jsem s tím.

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 02 led 2012 22:24

swarm: Nevím, jestli je k smíchu nebo pláči, že mě ten tvůj vzorec rozesmál, ale je to tak. Nicely done :-D

MITA: Pokud to nemáš do školy (a chtěl bys ten vzorec třeba taky někdy pochopit a případně i upravit), tak můžeš použít i tuto odlehčenou verzi:

=KDYŽ(SUMA(D2:E2)=0,7;0;SUMA(D2:E2))
Lenovo X1 Carbon Touch

* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

MITA
občas se tu ukáže
Příspěvky: 32
Registrován: 14 říj 2007 13:38

Příspěvekod MITA » 02 led 2012 22:40

Tak na pohled je to jednodužší ale ve výsledku je to stejné.
Pro mě je to stejně Španělská vesnice :D
I tak děkuji

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 02 led 2012 22:49

Jirrick: Dělám rozpočtáře pro jedno sdružení. Když jsem viděl zadání, sáhl jsem do nějakého mého staršího reportu, kde jsem to řešil. Ta úprava je zbytečně složitá, protože v původním nasazení se pracovalo s hledáním slov v řetězci uvnitř buňky (byla to součást ještě mnohem delšího vzorce).

Na čísla je tvá varianta o mnoho úhlednější :D.

MITA: Excel (a obecně produkty ze sady MS Office) má výbornou nápovědu. Dej si tam hledat příkaz KDYŽ a najdeš přesný popis jak to funguje...

KDYŽ(<podmínka>;<hodnota výstupu, pokud je podmínka splněna>;<hodnota v opačném případě>)

...je to vlastně strašně jednoduché.

Stejně je to super, jak nám ty počítače dokážou usnadnit práci :).
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

MITA
občas se tu ukáže
Příspěvky: 32
Registrován: 14 říj 2007 13:38

Příspěvekod MITA » 02 led 2012 22:57

Asi tu nápovědu budu muset omrknout.
Pro nic za nic tam asi nebude že ?

Chlapy, klobouk dolů a respekt před váma :oops:

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 02 led 2012 22:59

swarm: Aha. Já jsem v tom uviděl zcela záměrně sabotovanou verzi pro líné studentíky (tedy aby to sic fungovalo podle zadání, ale bylo z toho na první pohled jasné, že odevzdávající netuší, co jeho kód dělá, a odněkud to obšlehl). V tomto kontextu už na tvém snippetu není nic vtipného. Jinak už dost OT. :-)

MITA: Hodně štestí!
Lenovo X1 Carbon Touch



* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 02 led 2012 23:02

Jirrick: Z té tvé první odpovědi mě hned trklo, že by to tak mohlo vypadat, a trochu jsem se zastyděl :D
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

zivan
stálý uživatel
Příspěvky: 3359
Registrován: 26 kvě 2008 17:23
Bydliště: Brno

Příspěvekod zivan » 03 led 2012 00:06

Ono by slo vynechat i ty SUMy :)

=KDYŽ(D2>0;D2+E2;0)

Otazka je, co ma byt za vysledek napr. v pripadech, kdy je D2 tak male, ze soucet Excel zaokrouhli zpatky na 0,7
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, Samsung 850 EVO 500GB + Seagate 1TB 7mm, 12.5" IPS) + Mini Dock Series 3 Plus + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 03 led 2012 00:58

Dobrá otázka. Záleží na interpretaci, co bereme jako výsledek toho sčítání - zdali to, co nám vrátila skutečná operace sčítání vykonaná na skutečném PC anebo to, kolik by nám to mělo vyjít podle matematiky. Od toho se potom odvíjí, jaké úpravy predikátu jsou ještě ekvivalentní a které ne.
Ale jedno je jisté - vzhledem k onomu problému s reprezentací reálných čísel naše predikáty nejsou tautologické a tudíž vždy bude jedno řešení "správně" a druhé "špatně", přičemž zcela správně nebude ani jedno. :-)

vysvětllivky:
*predikát - výraz u kterého lze určit jeho pravdivost, v našem případě to je rozhodovací podmínka
*tautologické predikáty A a B - predikát C = (A <=> B) je tautologie
*tautologie - vždy pravdivý výraz
Lenovo X1 Carbon Touch



* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *


Zpět na „Software (nejen) pro notebooky“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host