Jaký NTB pro fotografa?

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Tuner#2

Jaký NTB pro fotografa?

Příspěvekod Tuner#2 » 27 črc 2011 00:33

Aktuálně řeším jaký NTB na zpracovávání fotografií ze zrcadlovky. Abych nastínil o co mě jde. V současné době máme doma NTB Lenovo asi 3 roky starý koupený napůl s tátou. NTB má displej 4:3 velikosti 15" matný a na něm zpracovávám veškeré moje fotky. Jak můžete posoudit v galerii s barvama a vyvážením fotek bych řekl nemám problém: [ Link ] Stejný pocit mám i při kontrole fotek v práci na pěkném HP monitoru a stejný pocit jsem měl i u známého na zkalibrovaném EIZO monitoru. Prostě to Lenovo i když má jen korekci jasu ukazuje extra přesně a zvykl jsem si na něj. Až sem by to bylo všechno fajn, ale doma se teď zdržuju už jen minimálně a začínají se mě kupit nezpracované fotky. Takže nastal čas si koupit druhé vlastní PC a teď babo raď...

1. Možnost je koupit NTB, ale 4:3 už není a 16:10 je 15" malej takže asi 17"? Nebo se vyplatí jít do 15" ale s větším rozlišením (obvykle dražší modely)? Dá se sehnat ještě rozumný LCD displej s matným "sklem" a nejlépe i klasickým podsvětlením? Ty NTB s LED podsvícením co jsem jen tak letmo projel v obchodě to je děs!!! Barvy totálně mimo, přezářený, bez kontrastu, prostě HNUS :-/

2. Možnost koupit obyč třeba i malý NTB a připojit k němu nějaký lepší monitor přes HDMI či displey port. Co konkrétně zvolit za model?

Speciální požadavky nemám, doteď jsem dělal na RAMce 512MB a na občasné použití Photoshopu, velmi často Zoneru a třídění fotek do adresářů v ACDsee to stačilo. Preferoval bych NTB bez OS (otázka je zda pro NTB jsou dnes sehnatelné ovladače?) protože mě tam známej dá XPčka. Nebo už se nemám bát W7 a koupit s origo SW? Jaká verze je pro běžnou práci třeba? a půjdou pod W7 všechny programy co mám pod XP od přehrávání filmů, přes úpravu videa, fotek atd.?

Díky za rady a reakce.

Jo málem jsem zapoměl na cenovou relaci. Co nejméně, ale už jsem se smířil s tím, že to bude přes 15tKč. Stolní PC nechci, není kam ho dát a potřebuju být mobilní...

cyber-mythius
chodí často
Příspěvky: 1014
Registrován: 11 lis 2008 18:58
Bydliště: China/Zlín/Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cyber-mythius » 27 črc 2011 08:22

displej komentovat nebudu - nevím, jak na tom notebooky pod 20 000 jsou s věrností zobrazení obrazu - předpokládám, že nakonec skončíš u Lenova a některého z levnějších Thinkpadů

- bez OS? - šance na tohle je opravdu minimální, ALE - určitě bych se nevracel k WinXP, ať už to byl dobrý OS jak chtěl.

:arrow: zpětná kompatibilita bez problémů - mimo to vše co používáš - PS,Zoner ... má svoje aktuální verze. U software, který není už x let ve vývoji se dá použít XP mode pod Windows7 - jedná se o virtuální mašinu, kdy máš origoš. verzi XP zdarma pod sedmičkama.

:arrow: HW náročnost je někde mezi XP a Vistou
:arrow: verze pro tebe stačí bohatě Home, z hledniska běžného uživatele omezení prakticky nejsou - směrem do vyšších verzí jsou funkce spíše pro firemní řešení
:arrow: a konečně - ten systém je opravdu promakaný :), věř mi, že si na něho zvykneš během pár dnů

zivan
stálý uživatel
Příspěvky: 3360
Registrován: 26 kvě 2008 17:23
Bydliště: Brno

Příspěvekod zivan » 27 črc 2011 09:55

Jen poznamka - Home verze nema XP mode, to ma az verze Professional a vyssi.

Neni ten starsi notebook T60 s IPS displejem? Takovy displej je jen v nekolika drahych noteboocich. Resilo se to nedavno tady - Mobile workstation.

Externi monitor vyjde levneji.
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, Samsung 850 EVO 500GB + Seagate 1TB 7mm, 12.5" IPS) + Mini Dock Series 3 Plus + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 27 črc 2011 10:19

Pokud to byl 15" displej s 1400x1050 nebo 1600x1200, bylo to velmi pravděpodobně IPS, takže v této ceně nenajde nic byť jen trochu kvalitativně podobného.

Pokud ten notebook vyhovoval, podíval bych se po nějakém repasovaném. Pořád se dají sehnat. Když jsem studoval v Belgii, měl tam kamarád dvě T43(p), obě s IPS a novou baterkou pořídil za 5000 Kč (za kus). Jedna byla navíc v tak dobrém stavu, jako by ji snad nikdo nikdy nepoužíval.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

JakHam
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 200
Registrován: 25 zář 2008 18:48

Příspěvekod JakHam » 27 črc 2011 10:35

Nejsem vhodný rádce na vybírání ntb obecně. Ale jako profesionální fotograf ti můžu říct že v té cenové relaci nenajdeš nic co by ti vyhovovalo. Roky jsem měl T500 - vyhovoval a měl jisté mezery.

Jak ti psali, řeším podobný problém o pár topiců vedle a zatím to vypadá na W520.
Lenovo ThinkPad X230 IPS
Lenovo ThinkPad T500 - rip

Tuner#2

Příspěvekod Tuner#2 » 27 črc 2011 23:23

cyber-mythius: Super, díky. Tohle už mě řeklo víc lidí, holt naskočím do W7 :D

zivan: Díky za upozornění.

JakHam: To je moc pěkný stroj, ale chtěl jsem něco kolem 15tKč, max. do 18/20ti.

Tuner#2

Příspěvekod Tuner#2 » 27 črc 2011 23:28

Tak jsem se byl podívat dneska ve značkovce Lenovo, Sony a v marketech a fakt vyhraje volba č.2. A teď teda co konkrétně. Zalíbil se mě HP a to buď:

1. Levný 15" s AMD bez OS a nacpat tam W7 asi víte jak: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=93920

2. Nebo jít do 13" kde to rozlišení vypadá lépe a buď s i3 a W7 home: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=89026

3. a nebo ten samý 13" ale s i5 a W7 profesional: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=89026

Popravdě chci co nejníž, protože k tomu půjde ten monitor za 6.500,- od DELLu. Nebo se dá ušetřit a jít do toho LG? Mají asi 3 modely s IPS panelem: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=91023

Tuner#2

Příspěvekod Tuner#2 » 28 črc 2011 19:15

Dneska jsem se byl podívat v Giga computer a mají tam IBM ThinkPad T60p (procesor Core2Duo T7200 2,0 Ghz, 2GB RAM, 100GB HDD, grafika ATI mobility FireGL V 5250 s 1GB vlastní RAM a displej matný s 15,4" 1680 x 1050... Obraz mě uchvátil, pro mě plně dostačující. Mají ho za necelých 8000,- i s Vistama s možností jít na XP. Jediné co mě zarazilo byl horší jas displeje na baterku, ale jakmile ho dal na zdroj tak paráda. Prý je to vlastnost IBM je to pravda? a nebo vada a ruce pryč? Dal bych do toho 500GB disk a byl vysmátej

Tak teď nevím zda nový 13,3 s velkým monitorem a vykrvácet a nebo tohle?

Uživatelský avatar
Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7520
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 28 črc 2011 19:38

Tuner#2 píše:Jediné co mě zarazilo byl horší jas displeje na baterku, ale jakmile ho dal na zdroj tak paráda. Prý je to vlastnost IBM je to pravda?

da sa to vypnut v BIOS-e.
Predator 15, T410, MBP 13 Early 2015, iPad Air, Kindle Fire HD 8, Nexus 7

Uživatelský avatar
Chlebovnik
stálý uživatel
Příspěvky: 3610
Registrován: 30 bře 2008 19:20
Bydliště: K-Vary / Brno

Příspěvekod Chlebovnik » 28 črc 2011 19:42

Tuner#2 píše:Jediné co mě zarazilo byl horší jas displeje na baterku, ale jakmile ho dal na zdroj tak paráda. Prý je to vlastnost IBM je to pravda? a nebo vada a ruce pryč?


To se dá vypnout v BIOSu. A osobně bych z GigaComputeru nic nebral. Proč? To už se (nejen tady na fóru) řešilo mockrát.
• Aspire V3-571G | 15.6" FHD IPS | i5-3230M | nVidia GT 640M | 8 GB RAM | Intel 80 GB SSD + 1 TB HDD
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p

Tuner#2

Příspěvekod Tuner#2 » 28 črc 2011 20:40

Aha, super díky za reakce. Ještě by mě zajímalo co ten včerejší dotaz? Zatím to vidím na tenhle: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=89026

Nebude problém s nastavením rozlišení na 1080 x 1920 pro DELL?

Tuner#2

Příspěvekod Tuner#2 » 29 črc 2011 21:50

Tak bude 4330 s i3 + ten 23" DELL s IPS panelem. Co říkáte na obchod Mironet? Berou to z CZ skladů s CZ zárukou?

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 29 črc 2011 22:06

Mironet je v pohodě, snad jen trošku déle trvá dovoz zboží na pobočky při osobním odběru (TS BOHEMIA do druhého dne, zatímco Mironet tak tři dny - když to mají ve svých skladech)
Lenovo X1 Carbon Touch

* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

Moose
občas se tu ukáže
Příspěvky: 40
Registrován: 22 črc 2011 00:08

Příspěvekod Moose » 29 črc 2011 22:18

A jen tak jeste mimo misu, v jakem obchode je podle vas nejlepsi nakupovat ?

Tuner#2

Příspěvekod Tuner#2 » 30 črc 2011 00:14

Ještě váhám nad tím 23" monitorem z jaké vzdálenosti se dá provozovat? Mám tak 50cm možná trochu víc. Není to málo?


Zpět na „Výběr notebooku“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: piterbync a 8 hostů