Jak správně napsat dotaz - vzor

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Python.P
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4172
Registrován: 07 bře 2009 19:56

Jak správně napsat dotaz - vzor

Příspěvekod Python.P » 30 kvě 2011 09:58

:!: Jak by měl vypadat správně položený dotaz na :arrow: :!:

Název: Pracovní notebook (+filmy), náhrada desktopu, max. 25k

Cenová relace: max. 25 000 Kč

Použití: Notebook bude především sloužit jako pracovní notebook pro mé PhD studium - tedy hlavně rýsování. Dále psaní článků, internet a další víceméně kancelářké použití. Možnost přehrání HD filmů by potěšila, ale není to naprosto zásadní požadavek. Hry na tom nebudu hrát žádné.

Mobilita: Notebook bude většinu času nosit v batohu. Výjimkou budou tyto situace: 6xročně cesta přes celou republiku.Nelze čekat, že zásuvka bude vždy poblíž. Takže delší výdrž notebooku a nižší váha není na závadu.

Kvalita konstrukce: vzhledem k požadované mobilitě mám neaká požadavky na konstrukci. Ale design a obecně vzhled není pro mě důležitý.

Uhlopříčka: Zde dost tápu a chtěl bych si nechat poradit od místních guru. Půjde o můj první notebook, čili s notebooky nemám vůbec žádně zkušenosti. Doposud jsem používal pouze desktopy a jsem na jejich komfort dost zvyklý. Mohl bych si koupit desktop, ale protože budu notebook přenášet velmi často. Proto volím notebook, ale chtěl bych přijít o co nejmíň komfortu, na který jsem zvyklý z desktopu (např.: velká plocha displeje). Navíc sedím u počítače celý den! Co z toho plyne, notebook by v zásadě měl sloužit jako náhrada desktopu. Tedy počítám s tím, že uhlopříčka by neměla být větší než 15,6 palce. Otázka je, má cenu jít v mé situaci i do vyšších rozlišení (1600x900). Ona se ta plocha při práci hodí a na filmy jakbysmet. Rád si nechám poradit, je to můj první notebook a nemám vůbec odhad, abych se mohl mezi těmito variantami nějak kvalifikovaně rozhodnout

Další požadavky: Preferuji tichý notebook a dost zásadní požadavek pro mě je, abych na něm bez problémů mohl provozovat Linux (KDE) - tedy především abych neměl problémy s některým hardwarem (zvuk, grafika apod.). Co se týče klávesnice, je to stejný problém jako u uhlopříčky. Jsem z desktopu zvyklý na numerickou část klávesnice, takže zřejme bych chtěl i takovouto klávesnici u notebooku. Anebo to řešit připojením externí klávesnice?

Čili asi mám 4 hlavní priority: co nejvíce ergonomie jako u desktopu, mobilita, fungující Linux, tichý chod.

Díky za vaši pomoc.


(stačí i dotaz položené jen v bodech :) )
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....

Zpět na „Jaký vybrat notebook“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů