HP 8540w a SONY VAIO F11M1E/H - pískot!!!OBA!

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
BazzyQ1
občas něco napíše
Příspěvky: 20
Registrován: 04 bře 2010 21:34

HP 8540w a SONY VAIO F11M1E/H - pískot!!!OBA!

Příspěvekod BazzyQ1 » 14 kvě 2010 14:08

Ladies babies gentlemans,
zaprvé se omlouvám za spojení těchto dvou výrobců, ale jak se dočtete níže spojení je nutné, neboť mají jednu veledůležitou věc společnou a tou je tzv. vysokofrekvenční či ultrasonický pískot - dále jen "pískot" (odborníci omluvte mou neznalost,ale jsem jen uživatel PC).

Abych lehce představil moji současnou situaci a dostal vás torchu do děje, stručne popíši moje zážitky.

Po novém roce jsem si chtěl koupit nový noteook a tak jsem dlouho hledal a Sony Vaio F11M1E/H se zdálo výborným produktem s poměrem cena/výkon. Jakmile se tento model objevil, chvíli jsem čekla na recenze a pak risknul jeji zakoupit, neboť se začalo psát, že se vyskytují u tohoto modelů různé druhy pískotu, hluku. Některé šli odstranit softwarově, jine nikoliv, to bylo dle odlišné kus od kusu a například i modelu ve vyšší výbavě. Tak jsem se rohodl a koupil SONY s tím, že budu mít štěstí či nikoliv - štěstí jsem neměl. Notebook byl výborný, ovšem druhý den mi na něm vadilo pár věcí (ty které jsou ve vláknu o tomto produktu), ale jelikož nepatřím mezi nejnáročnější uživatele, zřejmě bych to překousl, ALE ten pískot NE!! Tedy nastalo zjištování co a jak a po přečtení nejrůznějších přízpěvků jsem jej vrátil(14dení lhůta na vrácení peněz přinákupu přes internet). Tímto děkuji Alfacompu (pobočka Brno) za bezproblémové vyřízení.

Začala nová etapa výběru notebooku, kdy jsem si řekl, že multimediaání notebook ma na chyby dejme tomu právo, tak si vyberu něco lepšího. Po dlouhodobém uvažování jsem se rozhodl pro HP Elitebook 8540w (WD927EA). Vadila mi jeho cena, která převyšovala můj strop o pár tisíc, ale už jsem notebook potřeboval a nechtěl jsem riskovat nějaké další problémy s případnými vadami. Po mnoha kladných recenzích jsem si ho tedy koupil. První dojem byl vynikající, naprosto dokonalé zpracování, výborné LCD co se týče podsvícení, pozorovacích ůhlů, rozlišení (podle mne to ale není TN jak uvádí výrobce) a mnoho dalšího, opravdu mnoho pozitiv. Ovšem první večer jsem slyšel něco, co jsem orpavdu slyšet už nikdy nechtěl - onen pískot. Upřímě čuměl jsem jak puk. Nutno dodat, že byl slyšet méně než u sony ,a dá se při tom i přemýšlet (to u sony nešlo) Ještě podotýkám, že přes den jej skoro díky hluku okolo neuslyšíte,ale večer, večer je to věc. U SONY to bylo na svěrací kazajku a bolest hlavy a u HP je to jen na pozastavení se nad kvalitou a chutí jej hodit z okna. Tedy jem se rozhodl jej v rámci záruky necht opravit, neboť bydlím kousek od Brna a notebook jsem zakoupil v TS Bohemii(pobočka Brno), rozjel jsem se do autrizovaného servisu HP v Brně (rozumějte super notebook a tak jsem si říkal, něco vymění a super to pak bude, nemám už sil na další hledání). Tam jsem se dozvěděl, že v rámci záruky HP (výměna vadného kusu do měsíce od jeho zakoupení) by ho oni neměli opravit, neboť se má vyměnit u prodejce za nový. Tedy jsem ho jel vyměnit za nový kus. V Brně na pobočce už nebyl, tak jsem ho jel vyměnit do centrály TS Bohemie v Olomouci-moje iniciativa, nechtěl jsem čekat až ho dovezou. Přinesl jsem notebook a jakmile slyšel pán příjmající moji reklamaci, slovo pískot už kroutil hlavou. Kroutil hlavou v tom smyslu, že ony problémy s pískoty zná u nejrůzějších prduktů, televize, notebooky, základní desky atd. Vysvětlil jsem mu situaci a on bez jakýchkoliv problémů (tímto děkuji TS Bohemia) dal nový kus, ovšem s větou: "Já si stejně myslím, že tedy ten to bude dělat taky". A měl pravdu :( ..U notebooku jako elitebook bych tento problém nečekal a tak mi to nedalo než se před jeho úplným vrácením, které proběhne zítra (a volbou nového produktu) začal zajímat více. V autorizovaném servisu HP (kde bylo pískání amozřejmě potvrzeno) jsme chvíli hledali společnou komponentu SONY a HP a tou byl nový procesor i5 od Intelu. U obou dvou notebooku se pískot nedal přesně lokalizovat, ale i já i servis jsme se shodli na místech klem procesoru (NEMUSÍ TO TAK BÝT, jak místo původu pískotu , tak že je to jediná společná komponenta a že to dělá ona, je to jen názor mě a technika bez hlubšího zkoumání!).

A tak se tedy táži Vás všech. Myslíte, že by to mohli dělat nové procesory??

Nebo si mám notebook koupit až v 35letech, kdy budu na tyt ozvuky imuní??
Zároveň prsím ty, kteří tento notebook mají, zdali nemají podobný problém, protože jaká je pravděpodobnost, že právě jen SONY a dva HP, (které jsem si kouil já) to dělají a ostatním uživatelům, ne??
Pište svoje vědomosti nabyté například na různých fórech, ať si notebook někdy koupím.

Jen pro informaci doplním, že jsem tyto zvuky konzultoval vždy s více lidmi, abych se ujistil že mi nepíská v uších a věřte nepíská.
Asi si koupim iPed:D:D:D..vééélká ironie..díky za reakce..a zatím čus..

Jen ještě dodávám, že prosím všechny majitele 8540w, ať se mi ozvou odkud jsou. V okolí Brna bych se dojel podívat, jestli ten pískot třeba nemají, či zdali jen jen třeba neslyší.

btw: omlouvám se za případné chyby, či netechnické-neodborné vyjadřování se.

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8856
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 14 kvě 2010 14:19

Jo, notebooky pískají. Měl jsi trochu smůlu, nicméně věřim, že i mezi tebou zmíněnými modely je dost kusů, které nepískají. Třeba já mám doma ThinkPad R61, na který si tu dost lidí stěžovalo kvůli pískání a ten můj kus je úplně sticha (na zvuky jsem velmi citlivý, takže v něm mám SSD a ventilátor je vypnutý).

Problém není v nových procesorech*. Problém je v napájení procesoru a v tom, jak ho výrobce navrhne. Odchylky budou asi dost velký, protože píská kde co. Při mém recenzování je to tak každý 2-3. notebook na test.



*) Poprvé jsem se s pískáním setkal v roce 1998, když se začaly do notebooků montovat procesory s možností automatické regulace frekvence. Od té doby už jsem slyšel pískat notebooky snad všech značek (i Apple) a všech procesorových platforem (ani s AMD nemáte vyhráno).
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

petula11
občas něco napíše
Příspěvky: 91
Registrován: 10 zář 2008 14:58

Příspěvekod petula11 » 14 kvě 2010 14:31

Já mám notebook který nemá i5 a také občas píská.
Před rokem řešili v diskuzi na czc u jednoho lenova také pískání a notebook neměl i5.

Ovšem to nevylučuje, že to není procesorem. Názory se různí. Zajímavé je, že se leckdy vyskytují informace o pískání v situaci, kdy není příliš využitý procesor.

Téma to není úplně nové, vím, že to řešili lidé v diskuzích před cca rokem i více a nejen u notebooků. Byly různé teorie, co to způsobuje, už si je ani všechny nepamatuju.

Co je důležité, je intenzita pískání a snesitelnost při práci v tichu večerních a nočních hodin.

Že je každý jinak vnímavý nebo náchylný je jasné, někteří to neslyší pro jiné je to nesnesitelné a navíc každý notebook to má trochu jinak.

Kdo by si s tím dal práci a udělal rešerši na webu, mohl by podat ucelenou informaci z různých diskuzí. Já to dělal před rokem a už se mi do toho nechce.

Příspěvek jsem psal, aniž bych četl příspěvek Swarma, který ho mezitím poslal. Už to nebudu nijak upravovat.

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8856
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 14 kvě 2010 14:58

Což mi připomnělo, že jsem na toto téma psal článek - http://notebookblog.cz/technika/navody/ ... -je-chyba/
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Hulvaat
občas něco napíše
Příspěvky: 9
Registrován: 12 bře 2010 10:16

Příspěvekod Hulvaat » 14 kvě 2010 16:04

Mam taky 8540w s i7 a jedinej piskot mi vydava pevnej disk kdyz se bootujou windows a jeste jakoby skrabani...kazdopadne na reklamaci to nevidim spis si vymenim disk za jinej. jinak spokojenost. mel sem pred tim dell xps 1640 a ten piskal porad a to i po vymene zakladni desky atd. jinak v notebooku muze piskat skoro vsechno zakladni deska, disk, reproduktory...nejlepsi se to naucit ignorovat pac jinak je to o nervy porad resit reklamace atd kdyz notebook jinak funguje

giorgino
píše často
Příspěvky: 162
Registrován: 24 črc 2008 10:14
Bydliště: Liberec

Příspěvekod giorgino » 14 kvě 2010 21:29

když už tady je řeč o disku. ségra si koupila noťas a ten nepříjemně pískal chvílema. reklamoval jsem noťas a to samé. chvíli mi trvalo lokalizovat ten zvuk, ale dělal to disk od WD. já mám úplně stejný disk, akorát v notebooku jiného výrobce a ten vůbec nepíská, jen je lehce slyšet, protože se větrák točí zřídkakdy, je to prostě pevný disk... někdy to je vážně smůla. co jsem četl, tak 8540w/8740w jsou docela ok s hlučností, tak možná špatná série? těžko říct.

jinak si psal v první příspěvku, že si myslíš, že nejde o TN panel. no měl by to bejt TN panel, protože IPS se ještě neprodávaj.

alfah4ns
guru
Příspěvky: 7116
Registrován: 05 kvě 2007 15:55
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod alfah4ns » 14 kvě 2010 22:14

pochybuji, že to není TN.
Každopádně IPS poznáš:
- pozorovací úhly jsou téměř neomezené do všech stran
- barvy se při změně úhlu do stran téměř nemění
- při určitém šikmém úhlu a zobrazené jednolité černé ploše dostává panel barevný nádech do fialova
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

tuny
občas něco napíše
Příspěvky: 47
Registrován: 13 kvě 2010 17:48

Příspěvekod tuny » 15 kvě 2010 00:27

zajímavé, o obouch těchto ntb uvažuji, že si jeden z nich koupim, čekal sem že to HP bude "naprosto neomylny" ale jak se říká "i houno má svý mouchy" :D chtěl bych se zeptat zakladatele tohoto vlakna, jak je oba hodnoti, jesti s nimi teda pracoval alespon trochu "delsi" dobu...

krom toho pískání budou asi oba, co se týka zpravování výborný(jak doufám) ale co třeba výdrž baterie atd? podle osazeného hardwaru bych tipoval že výkon bude prakticky totožný... zeptal bych se teda jaký z těchto 2 by mi autor doporučil? :)

petula11
občas něco napíše
Příspěvky: 91
Registrován: 10 zář 2008 14:58

Příspěvekod petula11 » 15 kvě 2010 13:51

Něco k tomu na co se ptáš píšu tady:
http://notebooky-forum.notebook.cz/view ... 270#244270

Taky se mi hodně líbila F11 od Sony, ale tohle HP je zpracováním a různýma vychytávkama, viz odkaz, někde jinde. :)

Nairam
občas něco napíše
Příspěvky: 6
Registrován: 15 kvě 2010 16:18

Piskanie a ine nedostatky HP Elitebook 8540w

Příspěvekod Nairam » 15 kvě 2010 16:36

Zdravim vsetkych uzivatelov tohto fora,

vlastnim elitebook 8540w asi mesiac. Som s nim nadmieru spokojny. Spracovanie na vybornej urovni....kovove doplnky, vychytavky ako lampa v rame displeja. Skutocne krasny notebook. Samozrejme ma aj niekolko jemne povedane nedostatkov a sice. S tym piskanim s jemnym skrabanim to potvrdzujem...akurat mne to prislo ako absolutne normalne...pretoze mi to robi hlavne v oblasti HDD a ten sa toci na 7200 otacok. Co mi viac na nom vadi je, ze sa mi z nicoho nic hocikedy po vypnuti notebooku sam zapne. Proste ho dam vo win7 cez tlacitko vypnut a on sa niekedy (nie je to vzdy) sam zapne. Uz sme v biose s kamosom vypli vsetko co sa len dalo aj wake on Lan aj v nastaveniach sietovych adapteroch som mu dal zakazat prebudzat pocitac a stale to robi. To som do dnesneho dna nevyriesil, doteraz to spravil tak 10 krat. Mozno ho dam do servisu.....mam zaplatenu aj 3 rocnu zaruku u zakaznika, len ked pride technik z HP a jemu sa to vtedy neprejavi tak vyuctuje vyjazd. Takze musim to poriadne odsledovat. Zatial som neprisiel na to cim by to mohlo byt sposobene. Dalsia vec, ktora ma troska znepokojuje je (a to mi skor potvrdia majitelia tohto elitebooku), ze ci aj oni maju v miestach kde su panty nedolieha im dostatocne kryt....vyzera to akoby vnutorny kryt displeja nebol dostatocne nacvakany na sasi. Troska sa obavam toho, aby sa tam po case nenazbieral prach a nieco nesposobil....tiez ma napadlo, ze prave toto odskerenie krytu zatlaca na tlacitko zapnutia/vypnutia a sposobuje prave spomenute samovolne zapinanie. Inak ako vravim celkovy dojem je uzasny....a aj obycajny laik vidi, ze to nie je notebook urceny na domacu zabavu. Ja som ho kupoval hlavne na CAD aplikacie s ktorymi pracujem (SolidWorks - modelovanie+simulacie a rendrovanie, AutoCAD, TurboCAD) a ten vykon je skutocne citit.

Prosim, aby ste sa mi k tomuto prispevku vyjadrili ci aj vy mate podobne skusenosti s tymto notebookom.

Apropo pokial by si chcel prist pozriet to piskanie notebooku....tak moje momentalne pracovisko je v blizkosti cesko-slovenskych hranic v jednej firme...niekolko desiatok kilometrov od Brna.

tuny
občas něco napíše
Příspěvky: 47
Registrován: 13 kvě 2010 17:48

Příspěvekod tuny » 15 kvě 2010 18:08

muzu se zeptat jakou zaruku jsi dokupoval, primo link na ni, pac na hpmarketu jich je kvantum a newim jakou presne vybrat :) dekuju :)

Nairam
občas něco napíše
Příspěvky: 6
Registrován: 15 kvě 2010 16:18

záruka

Příspěvekod Nairam » 15 kvě 2010 19:53


alfah4ns
guru
Příspěvky: 7116
Registrován: 05 kvě 2007 15:55
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod alfah4ns » 15 kvě 2010 20:13

Tak to jsi zbytečn přeplatil. 3letá NBD pro -p a -w řady je levnější.
elitebooky mají všechny v základu už 3letou záruku.
Ta, co jsi poslal, je pro notebooky, ketré mají záruku kratší

http://www.hpmarket.cz/productOpt.asp?konfId=U4415E
kazdy velky byk byl jednou tele

Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

tuny
občas něco napíše
Příspěvky: 47
Registrován: 13 kvě 2010 17:48

Příspěvekod tuny » 15 kvě 2010 21:30

1555 na 3 roky? to neni špatné :)

Nairam
občas něco napíše
Příspěvky: 6
Registrován: 15 kvě 2010 16:18

Re: Záruka

Příspěvekod Nairam » 15 kvě 2010 22:03

Preplatil? Je pravda, ze maju v zaklade 3 roky, ale to je standardna zaruka.....NBD zaruka sa dokupuje. Okrem toho ja som to kupoval na Slovensku a u nas su ceny ine ako u vas a navyse zabudas na to, ze pytal sa na to, ze aku zaruku som kupil nie kolko som za nu zaplatil....ja som za nu v prepocte zaplatil asi 56€. Este drobnost kupujes taku aku je mozne kupit k tomu produktu, mne bola ponuknuta tato, neriesil som ci je to k mojmu modelu alebo nie....bolo proste povedane a napisane tolko tak som za nu tolko dal....Aj servisne stredisko ma ludi orientovanych na elitebooky, dalsich co riesia probooky a ine telefonne cisla mas na paviliony.....proste je to urcitym sposobom kategorizovane..

S pozdravom


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 25 hostů