TPFanControl - navod

notebooky Lenovo (IBM, ThinkPad, Lenovo 3000) a vše kolem
roman3
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 383
Registrován: 19 bře 2007 17:23

Příspěvekod roman3 » 02 úno 2009 18:06

kazdy notebook ma niekolko cidiel, ale len malokedy su napojene cez standardny SMBus (na rozdiel od desktopovych motherboards), takze vacsina programov ti tie senzory nerospozna... tpfancontrol naopak pristupuje k cidlam cez bios a teda ti ich rozpozna bezproblemov...

Tommyone8
chodí sporadicky
Příspěvky: 13
Registrován: 06 lis 2007 14:49

Příspěvekod Tommyone8 » 02 bře 2009 20:05

Neví někdo jak upravit počet otáček/min při určitých levelech pro manuální řízení? Chtěl bych pro L1 nastavit něco málo přes 2000 RPM.
LENOVO ThinkPad R61, C2D T7250 - 2.0Ghz, 2x1GB, 160GB, 15.4'' WSXGA 1680x1050, nVIDIA Quadro NVS 140M 128MB, Windows 7 Professional.

NefroniK
občas se tu ukáže
Příspěvky: 60
Registrován: 16 kvě 2008 08:55

Příspěvekod NefroniK » 12 bře 2009 10:40

Tommyone8 píše:Neví někdo jak upravit počet otáček/min při určitých levelech pro manuální řízení? Chtěl bych pro L1 nastavit něco málo přes 2000 RPM.

To by som bral aj ja. Nastavil by som si na level1 500rpm a mohlo by to bezat vkuse. Ale to asi nebude mozne :( Alebo ano? :)

Inak ja budem mat nejaky zlvastny BIOS, pretoze napriek tomu, ze mam znizenu frekvenciu CPU na polovicu mi ide vetrak vzdy (BIOS riadenie, resp. bez TPFC), a to aj ked nic nerobim. Mam ale pocit, ze ked bol notebook novy, spravalo sa to inak (mam ho necely rok) :!:

EDIT: moze to byt sposobene "klasickym" preinstalovanim windows? t.j. vratane formatovania disku?

alfah4ns
stálý uživatel
Příspěvky: 7116
Registrován: 05 kvě 2007 15:55
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod alfah4ns » 12 bře 2009 11:42

muze to byt zpusobene bordelem uvnitr notebooku (ten se chova pri aktivnim chlazeni vpodstate jako vysavac)

mi na d630 klesly teploty o 5 stupnu po profouknuti stlacenym vzduchem po temer roce provozu (jej, tam bylo prachu... :D )
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

alfah4ns
stálý uživatel
Příspěvky: 7116
Registrován: 05 kvě 2007 15:55
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod alfah4ns » 12 bře 2009 12:42

profoukl jsem vsechny saci i vydechove otvory, rozebirat se mi to nechtelo (do d630 se leze zvrchu)
kazdy velky byk byl jednou tele

Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

wern_er
chodí často
Příspěvky: 1129
Registrován: 10 kvě 2007 12:35

Příspěvekod wern_er » 12 bře 2009 15:40

alfah4ns píše:profoukl jsem vsechny saci i vydechove otvory, rozebirat se mi to nechtelo (do d630 se leze zvrchu)

Což není zrovna nejlepší řešení - myslíš, že je vhodné prach nafoukat do různých rohů apod. uvnitř NTB? Doporučuji NTB rozdělat a vyfoukat skutečně VEN, nebo zanést do servisu, nechť ti to udělají tam.
Jinak 50°C je u NTB naprosto v pořádku, že se nic nestane je garantováno cca do 100°C (dle procesoru, chipsetu aj.).
TP T61 7664-18G, 2x2GB RAM 800MHz, Intel SSD 330 180GB, Advanced Mini-Dock
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x8GB DDR3 1600MHz, 128GB mSATA Crucial M4 SSD
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x4GB DDR3 1600MHz, 256GB mSATA Crucial M500 SSD

alfah4ns
stálý uživatel
Příspěvky: 7116
Registrován: 05 kvě 2007 15:55
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod alfah4ns » 12 bře 2009 15:58

a tak nevim, jestli by mi posilali technika s tim, ze "asi tam mam bordel, nechcete mi to vycistit? uz mam 45na cpu...."
ted uz se drzi cpu i gou zase pod 40, tak jsem spokojeny, je to porad studene :)

ale jo, jak tam toho bude hodne, rozdelam to, ale fakt se mi do toho nechtelo... (i kdyz by stacilo jen vytahnout klavesnici :) )
kazdy velky byk byl jednou tele

Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

NefroniK
občas se tu ukáže
Příspěvky: 60
Registrován: 16 kvě 2008 08:55

Příspěvekod NefroniK » 12 bře 2009 19:29

Ja som na Lenovo stranke nasiel servisny manual k R61i (su tam aj ine) a tak isto sa chystam ho otvorit a trosku povysavat alebo aspon ofukat.
Opytam sa teraz trochu OT: je na notebooku nieco ako blomba? Ako sa davaju napriklad na PC zostavy aby mali istuto ze si do systemu nezasahoval a ked ju porusis neuznaju reklamaciu celku? Funguje to nejak aj s NB?

Silas15
občas se tu ukáže
Příspěvky: 38
Registrován: 02 čer 2008 09:08

Příspěvekod Silas15 » 13 bře 2009 00:05

ahoj, mě ten program nejede :-( ani jeden z odkazů nefunguje, tak sem šel na ty stránky a stáhl to poslední. bylo to i s instalátorem. nainstaloval sem, ale čidla to nevidí u všech je n/a a u dvou je 10° to nevím kdy by bylo a 25° podle speedfanu takový teploty nemám. a i kdyby to bralo tyhle teploty tak to s tím větrákem ani nehne. není to tím, že mám sl sérii? co může být špatně?
ThinkPad SL400

Tommyone8
chodí sporadicky
Příspěvky: 13
Registrován: 06 lis 2007 14:49

Příspěvekod Tommyone8 » 31 bře 2009 10:27

Rozebrat R61 a vyčistit není vůbec žádný problém, dělal jsem to několikrát a to do posledního šroubku. Jen nezapomeňte mít v zásobě tubičku nejlépe stříbrné teplovodivé pasty, aby jste mohli přepastovat cpu, gpu a chipset. Prach je jak ve větráčku tak v žebrování, takže se to určitě vyplatí rozdělat a důkladně vyčistit. A když už to máte rozebraný, není na škodu vytáhnout větráček s osou a na osu kápnot olej na šicí stroj či jiné mazadlo.

Poprvé jsem postupoval podle tohoto videa, teď už bych to zvládnul se zavázanýma očima.

http://tv.superveci.cz/?q=node/23
LENOVO ThinkPad R61, C2D T7250 - 2.0Ghz, 2x1GB, 160GB, 15.4'' WSXGA 1680x1050, nVIDIA Quadro NVS 140M 128MB, Windows 7 Professional.

Error
občas se tu ukáže
Příspěvky: 21
Registrován: 07 led 2008 23:51

Příspěvekod Error » 10 dub 2009 01:52

no ja mam pocit a myslim si ze to i tak je. asi updatem biosu nebo powermanageru se mi stalo ze se mi placnu pri 42 stupnich pusti vetrak a pri 40 stale bezi a uz se nevypne. jakmile ale znovu kliknu na profil powermanagmetu klidne i ten pod kterym zrovna jedu tak se mi fan vypne a pak se zas pusti pri tech 42. takze ja mam problem s timto...jakoby to nerefreshovalo ze teplota klesla a porad to fuci. misto aby to jen odfouklo a hotowo.

samozrejmne v biosovym nastaveni. tpfan vali ok
Ibm X41 tablet, R40, a ted i X301

Radek.n
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 164
Registrován: 01 srp 2007 00:37

Příspěvekod Radek.n » 13 kvě 2009 21:13

Když mám v TPfan nastavený BIOS mode, tak to znamená, že program jen monitoruje teploty a nijak do toho nezasahuje? :idea:
ThinkPad T400 & R61, Dell XPS M1330

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8854
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR

Příspěvekod swarm » 13 kvě 2009 22:44

Ano.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

lukee

Teploty

Příspěvekod lukee » 29 říj 2009 14:23

Chci se zeptat, jestli jsou následující teploty u T43p v normálních mezích:

Klid: CPU 45 - 50 stupňů Celsia, GPU: 56 stupňů Celsia
Hry: CPU 80 - 95 stupňů Celsia, GPU: 80 - 85 stupňů Celsia

Jedná se o 2,13GHz Pentium M, FireGL V3200 GPU, ventilátor ve špičkách točí maximum (doslova průvan), běžné zatížení ve hrách cca poloviční rychlost (dle sluchu)

lukycrust
chodí často
Příspěvky: 743
Registrován: 24 dub 2008 08:33
Bydliště: Vranov n/T

Příspěvekod lukycrust » 29 říj 2009 15:13

skúsil si vyčistiť chladenie a ventilátor,možno je to všetko zanesené prachom a jednoducho sa nemá kadiaľ dostať horúci vzduch von z NB...najlepšie je to vyfúkať stlačeným vzduchom...
Lenovo ThinkPad R500(intelGMA) + Advanced MiniDock
HP EliteBook 8540p(3y NBD) + HP Advanced Docking Station


Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CCBot a 1 host