Thinkpad X61 a SSD

notebooky Lenovo (IBM, ThinkPad, Lenovo 3000) a vše kolem
Sajfi
chodí sporadicky
Příspěvky: 8
Registrován: 25 úno 2011 15:11

Thinkpad X61 a SSD

Příspěvekod Sajfi » 27 dub 2017 13:27

Ahoj,

rozhodl jsem se oživit svého dědečka x61 tím, že do něj dám SSD. Nahrál jsem Midleton BIOS, který podporuje SATA II. Segnal SSD Samsung PM871 128 GB (původně OEM z NB HP). Disk je zcela nový, má naběhané 3 hodiny. A teď k mému problému. Po výměně disku při zapnutí NB se objeví tato hláška: ERROR 0200: failure fixed disk 0 a vyzývá mě přes F1 jít do BIOSu. Když to udělám, diagnostika disk správně vidí (ale nenechal jsem to proběhnout do konce). Pokud místo F1 zmáčknu ESC, NB normálně nabootuje a funguje. Měřil jsem rychlost disku přes CrystalDiskmark a hodnoty odpovídají připojení přes SATA II. NB je krásně svižný a vše je veselé a radostné.
Nicméně chyba při zapnutí mě štve, tak se chci zeptat, jestli někoho nenapadne co s tím ...

díky

Sajfi

tiktak
chodí často
Příspěvky: 708
Registrován: 04 kvě 2014 22:21

Příspěvekod tiktak » 27 dub 2017 15:13

Zkus nechat proběhnout diagnostiku celou, pak pokud bude vše v pořádku v BIOSu ulož nastavení. Může to být možná problém právě custom BIOSu.
Ono i SATA I by Tě nijak moc nelimitovalo, disk 128GB asi nebude o moc rychlejší, než je prostupnost SATAI.
Pokud by to dělal stále, zkusil bych právě flashnout poslední funkční BIOS SATAI, co to bude dělat tam.
je: 2x T60P, X220, 2x 8570W Dreamcolor, E6420
bylo: E7440, M6600, X230T, T440P, E6400, XPS 1330, D630, D620, D610, D600, C640, HP N6200, HP NX8220, T43P

Sajfi
chodí sporadicky
Příspěvky: 8
Registrován: 25 úno 2011 15:11

Příspěvekod Sajfi » 28 dub 2017 16:17

Tak mám další poznatky. Original BIOS se chová stejně, diagnostická utilita disku proběhla bez chyb, ale problém stále přetrvává.
Bohužel nemám k dispozici jiné SSD k vyzkoušení, ale WD 1TB funguje bez problémů ... Ještě mě napadlo, jestli na to nemůže mít vliv, že SSD je původně OEM pro HP. Dokonce jsem zjistil, že Lenovo u stejných disků má i novější firmware, ale nedaří se mi ho flashnout. Napadá ještě někoho něco ??? :-)

zivan
stálý uživatel
Příspěvky: 3251
Registrován: 26 kvě 2008 17:23
Bydliště: Brno

Příspěvekod zivan » 28 dub 2017 22:17

Kdyz jsem tu chybu hodil do googlu, tak jsem narazil na diskuse, ze byl podobny problem i s 840 Samsungy a vyresilo se to novym firmwarem.
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, Crucial M4 128GB + Seagate 1TB 7mm, 12.5" IPS) + Mini Dock Series 3 Plus + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Sajfi
chodí sporadicky
Příspěvky: 8
Registrován: 25 úno 2011 15:11

Příspěvekod Sajfi » 02 kvě 2017 08:17

Díky za odpovědi ... Na ten firmware sázím i já ... Jenže od HP žádnej není a od Lenova mi tam nejde flashnout, i když jsem zkoušel různá kouzla. Kdyby někdo věděl, jak bych to mohl flashnout, byl bych vděčen ... :-)

zivan
stálý uživatel
Příspěvky: 3251
Registrován: 26 kvě 2008 17:23
Bydliště: Brno

Příspěvekod zivan » 02 kvě 2017 08:45

A vis, ze ten firmware od Lenova je novejsi? Tenhle disk byl v novejsich noteboocich a tak HP ani Lenovo nemusi zajimat, ze ho nekdo vynda a nacpe do starsiho notebooku. Navic by asi museli Samsungu zaplatit za novy FW. U Samsungu to bylo neco jineho, tam ty SSD kupovali i lidi se starsim notebookem.
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, Crucial M4 128GB + Seagate 1TB 7mm, 12.5" IPS) + Mini Dock Series 3 Plus + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Sajfi
chodí sporadicky
Příspěvky: 8
Registrován: 25 úno 2011 15:11

Příspěvekod Sajfi » 02 kvě 2017 08:52

Nevím, pouze se domnívám ... Je to firmware z 8. 9. 2016 ... A na disku je, že byl vyroben 7 2016 ... Tudíž tady ta úvaha, že je firmware novější ... Firmware mého disku je EMT02H0Q a ten od Lenova EMT05L0Q ... Takže i v tomto směru se jeví novější ... No co, asi se budu muse s chybovou hláškou po startu vyrovnat ...


Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti