Nová baterie, nízká kapacita

notebooky Lenovo (IBM, ThinkPad, Lenovo 3000) a vše kolem
Jakoob
chodí často
Příspěvky: 832
Registrován: 14 bře 2007 18:00
Bydliště: Kousek od Prahy

Nová baterie, nízká kapacita

Příspěvekod Jakoob » 12 bře 2014 09:39

Ahoj,
potřebuji radu ohledně baterie pro ThinkPad. Měla mít 85 Wh, avšak po vybalení má 66 Wh. Jsou zbylé Wh opravdu ztracené, nebo stačí provést "battery gauge reset"? Někde jsem totiž četl, že by se u nových baterií už neměl dělat.


Dik

Edit: Jinak hádejte 2x výrobce :))
Z61m -> T500 -> X220 -> MBPro 13 -> XPS 15

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8841
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 12 bře 2014 09:55

Reset můžeš klidně provést. Není na tom nic zlého, jak se často píše. V baterce máš dva typy měření - nepřesný sleduje napětí, kdy nabíjení snadno pozná, že už je nabito a při vybíjení zas zná napětí, pod které se nechce dostat. Jakmile se dostaneš k jednomu z těch prahů, tak ti má ukazatel ukázat buď 100%, nebo třeba ty 3%. Bohužel je to kdekoli mezi tím velmi nepřesné (vybíjecí charakteristika LiIon je dost plochá).

Proto je tam ještě měření protékajícího náboje, které sleduje, co teče dovnitř a co teče ven. Když oboje zkombinuješ, můžeš dobře určit, stav baterie. Tenhle reset v podstatě jenom projede oba krajní stavy a do toho měří protékající náboj, aby si pak vytvořil novou převodní tabulku, podle které se ukážou ve Windows procenta ukazatele.

Nedělá to nic špatného s baterií, jen to kalibruje měřič.

----

Může se klidně stát, že je to měření teď zmatené, pokud baterka někde hodně dlouho ležela. Určitě doporučuju nejdřív úplně nabít, vytáhnout baterii, připojit a ověřit kapacitu. Pokud bude špatná, je reset jediná cesta (vedle vrácení).
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Jakoob
chodí často
Příspěvky: 832
Registrován: 14 bře 2007 18:00
Bydliště: Kousek od Prahy

Příspěvekod Jakoob » 12 bře 2014 19:02

Hm tak ani reset nepomohl, nakonec se kapacita ještě o kousek snížila. Asi opravdu vadné články... škoda, že jsem měl smůlu zase na Sanyo.
Z61m -> T500 -> X220 -> MBPro 13 -> XPS 15

j.matrix
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 429
Registrován: 17 dub 2009 08:40

Příspěvekod j.matrix » 12 bře 2014 19:11

blahozelam :D

to si kupil origo zas? :)
Lenovo ThinkPad T500 , T9400, 6GB RAM, crucial m4 240GB ssd, 4500mhd+3650, LED podsvietenie, 320GB Ultrabay, Win8

Lenovo ThinkPad X201

wern_er
chodí často
Příspěvky: 1129
Registrován: 10 kvě 2007 12:35

Příspěvekod wern_er » 13 bře 2014 08:10

Kde/od koho to bylo koupené? Vrátit/reklamovat nelze? Pokud byla uváděná nějaká kapacita a ta takto výrazně nesedí v tvůj neprospěch ... jinak Sanyo je bohužel velká většina ... i když pozor, doporučuji zkontrolovat dle Part Number atd. - k X230 mám dvě baterky a jedna je dle part number aj. LGC, přesto ji Power Manager označuje jako Sanyo ... druhá je stopro Sanyo i dle označení na baterce ...
TP T61 7664-18G, 2x2GB RAM 800MHz, Intel SSD 330 180GB, Advanced Mini-Dock
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x8GB DDR3 1600MHz, 128GB mSATA Crucial M4 SSD
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x4GB DDR3 1600MHz, 256GB mSATA Crucial M500 SSD

pm
občas se tu ukáže
Příspěvky: 78
Registrován: 16 bře 2012 17:24

Příspěvekod pm » 13 bře 2014 11:42

moje zkusenosti s battery reset jsou vyrazne negativni - po kazdem resetu se snizila kapacita a vetsinou dost znatelne - zejmena u ultrabay polymerove baterky. ale mozna jen doslo k "zpresneni" mereni jak pise swarm. zajimave je, ze mezi jednotlivymi resety byly jen jednotky cyklu - max deset, takze degradace kapacity beznym uzivanim se mi moc nezda. od te doby battery reset nepouzivam.
jeste dotaz. lze ovlivnit poradi vybijeni baterii pokud jsou osazeny dve? nastavit, aby se vzdy jako prvni pouzivala deviticlankova?
W500

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8841
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 13 bře 2014 11:59

To bohužel nejde. Asi by to šlo v linuxu, kdyby někdo pro SMAPI udělal vhodný driver, protože nějaké cesty k tomu jsou, ale asi se tím nikdo nikdy nezabýval.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Jakoob
chodí často
Příspěvky: 832
Registrován: 14 bře 2007 18:00
Bydliště: Kousek od Prahy

Příspěvekod Jakoob » 13 bře 2014 13:49

Byla koupena na ebayi, vypadá jako origo a ani power manager nijak neprotestuje. Sanyo prostě vyrábí sračky a basta... naštěstí mi prodejce dal peníze zpět.

Už mě to přestává bavit, navíc v CZ ta baterka stojí 4500 Kč a za to nám Lenovo servíruje takovou nekvalitu?

Letím o víkendu do Asie a zpátky přes Hong Kong, tak si tam asi rovnou koupím novej notebook.

Swarme děkuji za rady.
Z61m -> T500 -> X220 -> MBPro 13 -> XPS 15

uiqjirka
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 198
Registrován: 19 srp 2008 18:25

Příspěvekod uiqjirka » 13 bře 2014 18:13

Jasne ebay, vypada jako origo..ale nemusi byt origo a to, ze neprotestuje power manager, nic neznamena, i to uz kluci umeji.
HP ProBook 470 G4 - Windows 10 Pro - OS 10.0.16299.15 - 512GB SSD, 1TB HDD, 16GB RAM, Intel Core i7
Lenovo Thinkpad T430s - Windows 10 Pro - OS 10.0.16299.15 - 512GB SSD, 1TB HDD, 8GB RAM, Intel Core i5
Toshiba Qosmio G30 - dědeček do muzea, stále funkční

Jakoob
chodí často
Příspěvky: 832
Registrován: 14 bře 2007 18:00
Bydliště: Kousek od Prahy

Příspěvekod Jakoob » 13 bře 2014 19:06

Jj dneska může být kopie cokoliv, na druhou stranu to byl ověřený prodejce.
Z61m -> T500 -> X220 -> MBPro 13 -> XPS 15

pm
občas se tu ukáže
Příspěvky: 78
Registrován: 16 bře 2012 17:24

Příspěvekod pm » 13 bře 2014 19:40

ja jsem na ebay kupoval baterku dvakrat . pokud chces koupit vysneny panasonic, musis chtit screen z power manageru, nebo alespon fotku prodavaneho kusu.
W500

Warhawk
chodí často
Příspěvky: 520
Registrován: 13 úno 2007 14:39

Příspěvekod Warhawk » 14 bře 2014 21:39

Jakoob píše:Byla koupena na ebayi, vypadá jako origo a ani power manager nijak neprotestuje. Sanyo prostě vyrábí sračky a basta... naštěstí mi prodejce dal peníze zpět.

Už mě to přestává bavit, navíc v CZ ta baterka stojí 4500 Kč a za to nám Lenovo servíruje takovou nekvalitu?

Letím o víkendu do Asie a zpátky přes Hong Kong, tak si tam asi rovnou koupím novej notebook.

Swarme děkuji za rady.


Ahoj, psal jsem ti před půl rokem PM. Kupoval jsem baterku do T500, neoriginál v Brně u txh nebo jak se ten obchod jmenoval a než jsem noťas prodal, tak fungovala lépe než originál.
Není to reklama, byl jsem opravdu spokojen.

Jakoob
chodí často
Příspěvky: 832
Registrován: 14 bře 2007 18:00
Bydliště: Kousek od Prahy

Příspěvekod Jakoob » 15 bře 2014 13:19

Warhawk: jj těm jsem chtěl napsat v druhé vlně, pokud by ten ebay nevyšel. Ale asi si opravdu koupím rovnou novej notebook. Jen ještě nevím, jak přenesu dva přes českou celnici :)
Z61m -> T500 -> X220 -> MBPro 13 -> XPS 15

honzabu
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 158
Registrován: 09 bře 2010 11:02

Příspěvekod honzabu » 15 bře 2014 16:13

Rád bych se zeptal Warhawk, jak se jmenuje ten obchod s bateriemi v Brně? Sháním nějakého distributora hlavně kvalitních baterek do ThinkPadů :)
Lenovo ThinkPad T420s, Core i5, 16GB RAM, Samsung SSD EVO 840 500GB, Lenovo X200, IBM X31-dead

j.matrix
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 429
Registrován: 17 dub 2009 08:40

Příspěvekod j.matrix » 15 bře 2014 17:22

kupit nieje problem, otazne je co kupit :)

Ale ked sa nato pripravujes, tak chod tam bez, a vratis sa s novym :)

Ja som sa z usa vracal s dvoma fotakmi raz 8)
Lenovo ThinkPad T500 , T9400, 6GB RAM, crucial m4 240GB ssd, 4500mhd+3650, LED podsvietenie, 320GB Ultrabay, Win8



Lenovo ThinkPad X201


Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti