ThinkPad Edge E520/E420

notebooky Lenovo (IBM, ThinkPad, Lenovo 3000) a vše kolem
leonlinha
chodí sporadicky
Příspěvky: 14
Registrován: 26 led 2007 15:00

Příspěvekod leonlinha » 29 čer 2011 20:46

Jirrick píše:
leonlinha píše:Chtěl bych se zeptat, jestli model E520 má vyměnitelnou dedikovanou grafickou kartu (myšleno tak, že např. po záruce bych ji vyměnil za silnější). Děkuji za odpověď.

edit: samozřejmě myšlen model s 6630M


k výměně grafiky je potřeba, aby byla v MXM slotu, který až na pár vyjímek (např. TP W700) lenovo ve svých noteboocích nepoužívá. grafický čip s okolnímy obvody je napevno součástí základní desky, výměna není možná.

všeobecně, MXM slotem jsou vybaveny jen herní notebooky nebo stavebnicové notebooky, zatímco většina produkčních je grafikou osazena napevno.


Ano. Přesně na tohle se chci zeptat, jestli má MXM slot. Stačí mi odpověď ano má MXM, čili půjde vyměnit, nebo nemá nepůjde...

edit: Opravdu to tam je napsáno :oops:, omlouvám se. Nevím, jak jsem to mohl přehlédnout, asi únava.
Naposledy upravil(a) leonlinha dne 30 čer 2011 16:28, celkem upraveno 1 x.
HEL80, C2D T7200, 2x 1GB 667MHz RAM, Seagate Momentus 100GB 7200 ot./min, NVIDIA GeForce Go 7600 256MB, WiFi karta, Bluetooth :-)

Uživatelský avatar
Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7520
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 29 čer 2011 20:55

nema, mas to uz v tej odpovedi predtym.
Predator 15, T410, MBP 13 Early 2015, iPad Air, Kindle Fire HD 8, Nexus 7

Widlak
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 133
Registrován: 18 čer 2010 19:22

Příspěvekod Widlak » 02 črc 2011 09:20

Dobry den, mam takový problem. Včera jsem zakoupil E420 přítelkyni, všechno fungovalo jak má. Zkusil jsem nainstalovat pár her, bohužel např. u Sims 3 či Mafie byla grafika jaksi rozhozená. Tak jsem chtěl přeinstalovat ovladač grafiky, jenže hle, po odinstalování mi nejde nainstalovat nový. Na Lenovo disku jsem ovladač pro ATI nenašel, a Intel HD sám o sobě hází chybu.

Věděl by někdo, jak vše vrátit do továrního nastavení, nebo poradit ovladač, který funguje? Jedná se o model 1141-7BG, 6630M + HD 3000.

Předem děkuji za odpovědi ..¨

Hmm, problém vyřešen, ještě že existuje bod obnovení. Už se v tom radši nebudu hrabat :-D
Lenovo IdeaPad Y550p
HP ProBook 4330s

cobot
občas se tu ukáže
Příspěvky: 27
Registrován: 01 čer 2011 12:59

Příspěvekod cobot » 02 črc 2011 10:34

Všechny drivery máš na stránkách Lenova http://support.lenovo.com/en_US/downloads/default.page?

Konkrétně sekce Video
ThinkPad Video Features (Intel and AMD muxless PX4.0) for Windows 7 (32-bit, 64-bit) - ThinkPad verze 8.811.1.5000/6.14.0.3074

Jinak Mafie mi taky funguje špatně
- běží pouze na intel grafice, blbnou stíny a při pohybu a střelbě se mi objevovali takový jakoby trojúhelníky.
ThinkPad Edge E520, i3-2310M, 4GB DDR3, HD6630M

Widlak
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 133
Registrován: 18 čer 2010 19:22

Příspěvekod Widlak » 02 črc 2011 12:08

Tyhle ovladače jsem taky zkoušel, bohužel, změna nenastala. Ale nevadí. Mafie jela krásně, jen po přepnutí do Windows / vypnutí hry byl obraz zbarven do oranžovorůžova, a pomohl jen restart. Jinak hra šla bez problémů. No, budu ještě chvíli googlovat a snad na něco příjdu, jinak díky za odpověď. :)
Lenovo IdeaPad Y550p

HP ProBook 4330s

Achilles
chodí sporadicky
Příspěvky: 12
Registrován: 24 čer 2011 08:26

Příspěvekod Achilles » 03 črc 2011 14:18

Achilles píše:
Hoz píše:Achilles: Máš k tomu System Update? Nainstalovaný. Měl by identifikovat model, který máš a stáhnout všechny ovladače.
No ten System Update som sa este nepozeral. Urcite to skusim. Vdaka.
Inak nasiel som, ze to riesili v starsom vlakne, tak vyskusam aj nieco z toho... inak notebook funguje zatial 100% :)
Problém vyriešný. Card reader sa nainštaloval bez problémov. Len som myslel, že ako pri disketovej mechnike ho budem stále vidieť v "My Computer", ale ukáže sa až pri vložení kariet.
Pri bluetooth System Update hneď nepomohol, keďže bol predsa len BT vypnutý. Zistil som to náhodou, keď som zapol wifi cez HotKey a naspodku je "Individual control", kde sa mi konečne prvýkrát BT ukázal a bol prednastavene vypnutý. Po zapnutí sa sám nastavil.
ThinkPad Edge E520, Core i3, 2GB RAM, Intel HD3000

LoizaCS
občas se tu ukáže
Příspěvky: 45
Registrován: 26 říj 2010 20:38

Příspěvekod LoizaCS » 03 črc 2011 23:23

Hoši, s tou grafikou jsem měl problém i u Lenova Y560 a víte, co pomohlo? Sice je to taková blbost, ale, v biosu se dá přepínat grafika. Buď přehoditelná nebo natvrdo dedikovaná (descrete nebo nějak tak je to v biosu) a pokud máte nastavenou switchable, tak to bude dělat bordel v grafice, pokud máte natvrdo v biosu discrete nebo nějak tak, tak vše půjde normálně bez artefaktů. Vyzkoušeno na více NTB a fakt fungovalo. Tak zkuste a dejte vědět :-)

george65
občas se tu ukáže
Příspěvky: 61
Registrován: 19 dub 2011 12:32

Příspěvekod george65 » 05 črc 2011 23:24

LoizaCS píše:Hoši, s tou grafikou jsem měl problém i u Lenova Y560 a víte, co pomohlo? Sice je to taková blbost, ale, v biosu se dá přepínat grafika. Buď přehoditelná nebo natvrdo dedikovaná (descrete nebo nějak tak je to v biosu) a pokud máte nastavenou switchable, tak to bude dělat bordel v grafice, pokud máte natvrdo v biosu discrete nebo nějak tak, tak vše půjde normálně bez artefaktů. Vyzkoušeno na více NTB a fakt fungovalo. Tak zkuste a dejte vědět :-)

jenze to neni tak jednoduchy
za prvy se kompletne zbavis vyhod prepinatelny grafiky
za druhy v BIOSU (aspon u e420) jsou dve moznosti bud prepinatelna grafika nebo integrovana coz znamena pouze intelacka v procesoru takze tim prijdes o graficky vykon
jinak co se tyka toho blbnuti taky se mi to stalo a dost me to stve protoze ty hry treba behaji plynule i na max detaily ale tyhle drobnosti to casto kazi tak ze je to nehratelny.. nemyslim ze by to byl problem hardwaru proto cekam jak na smilovani na novy ovladace a snad to bude v pohode :-)

LoizaCS
občas se tu ukáže
Příspěvky: 45
Registrován: 26 říj 2010 20:38

Příspěvekod LoizaCS » 05 črc 2011 23:32

george65 píše:jenze to neni tak jednoduchy
za prvy se kompletne zbavis vyhod prepinatelny grafiky
za druhy v BIOSU (aspon u e420) jsou dve moznosti bud prepinatelna grafika nebo integrovana coz znamena pouze intelacka v procesoru takze tim prijdes o graficky vykon
jinak co se tyka toho blbnuti taky se mi to stalo a dost me to stve protoze ty hry treba behaji plynule i na max detaily ale tyhle drobnosti to casto kazi tak ze je to nehratelny.. nemyslim ze by to byl problem hardwaru proto cekam jak na smilovani na novy ovladace a snad to bude v pohode :-)


Teď nějak nechápu... ono to není vůbec složitý, pokud víš, jak se dostat do BIOSu. Jen přepni grafiku, když budeš hrát nějakou hru, která dělá artefakty. A potom, jak ji přestaneš hrát, jen restartuj NTB, dej BIOS a opět změň grafiku na přepínatelnou. Potom to můžeš přehazovat jak chceš. Ale pokud si chceš zahrát hry, které artefaktují bez artefaktů, tak jedině takhle. Protože já na ovladače čekal víc jak půlroku... nedočkal jsem se ani teď. A to už mám NTB víc jak rok. Ale přehození grafik pomůže. Jen prostě na chvilku vypneš integrovanou a necháš tam natvrdo výkonnou. Jednoduché a bez artefaktů :-)

george65
občas se tu ukáže
Příspěvky: 61
Registrován: 19 dub 2011 12:32

Příspěvekod george65 » 06 črc 2011 10:03

LoizaCS píše:Teď nějak nechápu...

jenze aspon u e420 je v BIOSU moznost zvolit mezi prepinanim a integrovanou - coz je ta slabsi od intelu na kterou si ty hry ktery normalne blbnou nezahrajes vubec.
navic zvolit pouze dedikovanou - coz je ta silnejsi radeonka - je uz z podstaty konstrukce nemozne protoze je vzdy aktivni integrovana a pri "prepnuti" na vyssi vykon se k ni pouze prida dedikovana grafika ktera dela slozitejsi vypocty ale vysledek neposila na monitor ale zpatky do ty integrovany a az z ni to jde na monitor -> takze samotna dedikovana proste bezet nemuze,
jediny co je teoreticky mozny je ze by se nic neprepinalo a bezely obe naraz natvrdo jenze to by podle me ty problemy zustaly protoze si myslim ze nejde o problem s prepinanim ale o problem prave v ty spolupraci, ale tezko rict

LoizaCS
občas se tu ukáže
Příspěvky: 45
Registrován: 26 říj 2010 20:38

Příspěvekod LoizaCS » 06 črc 2011 10:21

Fakt...? Tak to ta moje E520 nemá... Ono, když jede integrovaná, tak ta musí dělat grafické výpočty i procesor. Vidím to třeba na hře LFS. Když jedu pod integrovanou, tak se musí starat jak o grafiku, tak o pracák. A tak mám max 100 FPS. Ale když dám výkonnou, tak se procesor nestará o grafiku, nýbrž jen o to "své". Ale taky výkon v LFS stoupne na skoro 300 obrázků. A to není grafikou... grafiku pak můžeš taktovat jak chceš a FPS se nehnout, ale jakmile nataktuješ procesor, tak FPS roste. Tímto je jasný důkaz, že se procesor při dedikované grafice nestará o grafiku. A navíc... Ale jak jsem řekl dříve... všechno udělalo jen to, že když jsem přepnul grafiku natvrdo na dedikovanou, tak sice ve win nešla přehazovat grafa, ale mohl jsem bez problémů hrát cokoliv bez artefaktů. Jak jsem dohrál, jen jsem restartoval pc a změnil v biosu grafiku a pohoda :-) A proč to fungje? Zkoušel jsem to na několik NTB.... a vždycky to bylo ono. Spíš má podle mě problém Intel a Ati.... když jedou spolem... jako když nejsou vypnuté tím v BIOSu...

Další důkaz funkčnosti mého tvrzení. Poradil jsem to i na Czechcomputer.cz

http://www.czechcomputer.cz/disc_doc-P8 ... 48#ansid66

Uživatelský avatar
Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7520
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 06 črc 2011 10:23

george65: je to presne tak a tyka sa to vsetkych notebookov, ktore maju tuto novu kopiu Optimusu od Nvidie (AMD Dynamic Switchable Graphics). AMD v sucasnosti musi riesit rovnake problemy ako mal Optimus minuly rok ak nie este vacsie (napr. nefungujuce OpenGL).

maloktory notebook s prepinanim ma dnes uz moznost natvrdo zapnut dedikovanu grafiku lebo by vyrobca musel pripojit na graficke vystupy aj dedikovanu grafiku (co su samozrejme naklady navyse). Z Thinkpadov to maju len T4x0/T5x0 a W520.
Predator 15, T410, MBP 13 Early 2015, iPad Air, Kindle Fire HD 8, Nexus 7

LoizaCS
občas se tu ukáže
Příspěvky: 45
Registrován: 26 říj 2010 20:38

Příspěvekod LoizaCS » 06 črc 2011 10:29

Sakreš, já myslel, že za tu dobu, co tohle dávají do NTB, že to vyřešili AMĎáci.... :-( Já to prááávě mám přehozitelné na dedikovanou a "klepu na dřevo" funguje to :-).... ale grafické ovladače bohužel nepomohli :-(

Uživatelský avatar
Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7520
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 06 črc 2011 10:40

LoizaCS: v Y560 este bolo manualne prepinanie, ktore funguje pomerne spolahlivo. automaticke prepinanie od AMD maju len tohtorocne modely a tie su na trhu len par mesiacov.
Predator 15, T410, MBP 13 Early 2015, iPad Air, Kindle Fire HD 8, Nexus 7

LoizaCS
občas se tu ukáže
Příspěvky: 45
Registrován: 26 říj 2010 20:38

Příspěvekod LoizaCS » 06 črc 2011 11:45

Já vím :-) však mám více notebooku :-)


Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti