Thinkpad R400/R500 seria

notebooky Lenovo (IBM, ThinkPad, Lenovo 3000) a vše kolem
wern_er
chodí často
Příspěvky: 1129
Registrován: 10 kvě 2007 12:35

Příspěvekod wern_er » 17 říj 2012 08:17

Podobně jsem řešil u své T61 - koupil jsem 4GB RAM (více bohužel nezvládne, bohužel DDR2 - dražší a v případě smrti NTB v podstatě už nepoužitelné) a SSD Intel 330 180GB - výsledek? Naprostá spokojenost a NTB stále zůstává jako můj hlavní pracovní. Tvá série zvládne už DDR3 pokud se nepletu, takže bych neváhal - kor pči dnešních cenách (jen má tuším také limit 4GB). Jinak s TP máš licenci i na 64b OS - takže si jen sežeň instalačku a přeinstaluj si OS.

Pokud nemáš s NTB jiné problémy, je spolehlivý, pak kup RAM i SSD, obojí se dá případně později užít i jinde. Na běžný pracovní stroj, kde nepotřebuješ bůvíjaký výpočetní (procesorový) či grafický výkon je to ideální řešení. Já nakonec i půl roku poté koupil X230, ta je ale zálohou a mobilním řešením ... jako hlavní pracovní NTB zůstává T61 a modlím se na zlepšení layoutu nových sérií TP klávesnic. Chiclet klávesnice mi nevadí, je opravdu dobrá, ale ten layout - jediné, proč jsem velmi váhal nad koupí X230 - ale nelituji.
TP T61 7664-18G, 2x2GB RAM 800MHz, Intel SSD 330 180GB, Advanced Mini-Dock
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x8GB DDR3 1600MHz, 128GB mSATA Crucial M4 SSD
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x4GB DDR3 1600MHz, 256GB mSATA Crucial M500 SSD

Gwaihir
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 149
Registrován: 03 zář 2008 10:27

Příspěvekod Gwaihir » 17 říj 2012 09:02

Dik za tipy. Urcite to poresim, jen se jeste nevyznam ve vyskach SSD disku. Predpokladam, ze 9.5mm je standard a ty 7mm jsou do ultrabooku.

Jeste mi vysvetli, jak je to s tou licenci u TP? Koupil jsem to s 32-bit predinstalovanou vistou bussiness - to mam jako narok i na 64-bit verzi? Kde se to pise? Sem mel za to, ze si muzu vybrat, jestli chci anglickou nebo ceskou, ale ne 32 nebo 64 bitu.
MacBook Pro 15"

Lenovo TP R500 P8400 @ 2.27GHz, 2GB, 160GB, 15.4" WSXGA+, M82XT, Vista Bsnss / Ubuntu 12.04

Uživatelský avatar
Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7514
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 17 říj 2012 09:21

Gwaihir: OEM kluc je viazany na ediciu nie na verzie podla poctu bitov. s OEM klucom na Vistu Business mozes pouzit aj 32bit aj 64bit verziu. Akurat si musis zohnat instalacne medium.
Predator 15, T410, MBP 13 Early 2015, iPad Air, Kindle Fire HD 8, Nexus 7

Gwaihir
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 149
Registrován: 03 zář 2008 10:27

Příspěvekod Gwaihir » 17 říj 2012 10:53

Takze kdyz nahodou prectu svuj necitelny stitek, tak bych mel byt schopen aktivovat Visty 64-bit Business? Novy stitek mi nechteji nahradit, protoze:

Kód: Vybrat vše

Dobrý den,
štítek slouží jen pro ověření pravosti. Při instalaci systému z Lenovo recovery partition/zálohovacích médií není žádný kód potřeba. Kódem ze štítku se vám ani nepodaří jakoukoliv instalaci OS aktivovat.

--
Děkujeme o Váš zájem o produkty Lenovo!

S pozdravem / With Regards

**********************************************
Jan Legát

Lenovo Support CZ

Tel: 800 353 637
E-mail: info@lenovo.cz


Takze si sezenu dvdcko s Vista business 64bit+klic a vse je ok, protoze mam na stitku napsano, ze vlastnim Visty?

Je to nejake divne, protoze sem si tam na servisu nechal predinstalovat Win7 (meli jen 32bit verzi :( ) a klic sem si musel opatrit sam :(

Edit: vytahl jsem disk a zmeril - ma 9.5mm vcetne vseho, co ma na sobe nasroubovane. Hadam je tedy jedno, jestli koupim 9.5mm nebo 7mm, ne? Proste bud na nej opet nasroubuju tu klec, co ma na sobe nebo jen nasadim gumove bocnice.
MacBook Pro 15"



Lenovo TP R500 P8400 @ 2.27GHz, 2GB, 160GB, 15.4" WSXGA+, M82XT, Vista Bsnss / Ubuntu 12.04

Uživatelský avatar
Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7514
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 17 říj 2012 12:34

Gwaihir: ked to chces mat legalne tak musis pouzit ten kluc z COA stitku alebo objednat si z Lenovo servisu recovery media pre Vistu Business 64bit pre R500.

Klucom z COA stitku Vista aktivovat samozrejme ide. Ked nezafunguje online aktivacia tak treba aktivovat cez telefon.

Co sa tyka recovery medii tak tie sa aktivuju automaticky pomocou SLIC kodu v biose tvojho notebooku a certifikatu a OEM kluca Lenova, ktore obsahuju predinstalovane Win a Win z recovery medii od Lenova.

Ked si zozenies iny kluc inak ako kupou novej licencie tak si to rovno mozes aj cracknut.
Predator 15, T410, MBP 13 Early 2015, iPad Air, Kindle Fire HD 8, Nexus 7

Gwaihir
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 149
Registrován: 03 zář 2008 10:27

Příspěvekod Gwaihir » 19 říj 2012 11:19

Tak upgrade pameti jsem zatim odlozil, ale SSD disk mam v notesu. Konkretne: CRUCIAL M4 128GB + Transfer Kit
pevný disk, SSD 2.5", SATAIII/600, řadič Marvell, synchronní MLC, čtení 500MB/s, zápis 175MB/s, výška 9.5mm, absence pohyblivých částí zaručuje vysokou odolnost a životnost, data transfer kit do USB

Koho zajima ten transfer kit, tak je tam kablik SATA->USB a CD se softwarem, ktere umozni presun dat a oddilu. Jelikoz jsem presouval vetsi disk, tak software to automaticky nepochopil a prevod se mu po strasnych mnoha hodinach nepovedl. Stacilo zmensit jednu partition a nechat nealokovane misto a vse bylo ok. Dokonce spravne naalokoval zbyle misto k nejvetsi partisne. Mam tam dualboot GRUB (Ubuntu+Win7) a docala to funguje (na zacatku hned po vyberu se objevi chybova hlaska device not found, ale vse jede ok).

Rychlost nacitani je znatelne vyssi, takze jsem spokojen. Jeste nejak postelovat nastaveni, at se mi ten SSD brzy neznici, ale pochopil jsem, ze Win7 to delaji automaticky, tak snad to bude ok.

Edit: SSD ma 9.5mm a normalne se nasrouboval na ten plisek, co tam je misto puvodniho HDD. Vse sedi jak ma, vyska je uplne ok.
MacBook Pro 15"



Lenovo TP R500 P8400 @ 2.27GHz, 2GB, 160GB, 15.4" WSXGA+, M82XT, Vista Bsnss / Ubuntu 12.04

pm
občas se tu ukáže
Příspěvky: 78
Registrován: 16 bře 2012 17:24

Příspěvekod pm » 19 říj 2012 11:55

opotrebeni se neboj. mam ho pul roku a SSDlife ukazuje lifetime 8 let. nechavej si na oddilech 20% volneho mista - nesnizis si vykon a zivotnost.
zkontroluj si aktualni firmware a proved eventuelne update. vyplati se.
v BIOSu bys mel mit nastavene AHCI /ale to asi mas/.
zkontroluj spravnost zarovnani oddilu v AS SSD, eventuelne udelej benchmark at mas porovnani. me zpocatku hazel nizke hodnoty u write - resil jsem to myslim upravou registru a zmenou SATA ovladace.
W500

Jakoob
chodí často
Příspěvky: 832
Registrován: 14 bře 2007 18:00
Bydliště: Kousek od Prahy

Příspěvekod Jakoob » 19 říj 2012 23:11

Jen pro upřesnění:
1) do T500 se mi vejde, jak 9.5 tak 7 mm disk (mám 7mm crucial) a pasuje to do rámečku včetně těch gumových návleků. Hádám, že pro R500 to bude stejné.
2) všeobecně pozor na Crucial, ačkoliv se snaží, tak jim ty SSD blbnou. Sám s tím mám bohužel zkušenosti. Zcela nečekaně mi tak na minutu vytuhne celej systém a nic s tím neudělám (už 2 firmwary a stále to zlobí)
3)Pokud notebook dorazil s Vistami, tak se tam dají nahrát v 32/64 bit klidně i čisté z DVD. Systém jim alespoň v mém případě ten klíč vnutil sám, alespoň co si pamatuji. Osobně bych stejně doporučil posun na Win 7.
Z61m -> T500 -> X220 -> MBPro 13 -> XPS 15

pm
občas se tu ukáže
Příspěvky: 78
Registrován: 16 bře 2012 17:24

Příspěvekod pm » 20 říj 2012 09:34

nechci to zakriknout, ale u mne zatim nic. muzes mit smulu na kus, nebo je problem nekde mezi OS/drivers/software. cistou instalaci jsi zkousel? jake mas hodnoty ASSSD benchmark?
W500

Jakoob
chodí často
Příspěvky: 832
Registrován: 14 bře 2007 18:00
Bydliště: Kousek od Prahy

Příspěvekod Jakoob » 20 říj 2012 12:57

Vyzkoušel jsem asi všechno a jelikož nejsem sám, tak jsem to přestal řešit. Chyba je někde v nekompatibilitě a s tím něco udělají pouze tvůrci firmwaru. Výsledky přidávám níže, nicméně omylem jsem si přes Intel RST nahrál starší Lenovácký Matrix Storage, takže tam můžou být větší propady rychlostí.

AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
------------------------------
Name: M4-CT128M4SSD1
Firmware: 000F
Controller: iaStor
Offset: 1024 K - OK
Size: 119,24 GB
Date: 20.10.2012 11:55:04
------------------------------
4K:
------------------------------
Read: 17,90 MB/s
Write: 33,60 MB/s
------------------------------
4K-64Threads:
------------------------------
Read: 141,83 MB/s
Write: 89,97 MB/s
------------------------------
Access Times:
------------------------------
Read: 0,193 ms
Write: 0,385 ms
------------------------------
Score:
------------------------------
Read: 185
Write: 140
Total: 423
------------------------------
Z61m -> T500 -> X220 -> MBPro 13 -> XPS 15

wern_er
chodí často
Příspěvky: 1129
Registrován: 10 kvě 2007 12:35

Příspěvekod wern_er » 20 říj 2012 20:39

Zajímavé, já s Crucial m4 nemám žádné problémy a výkonnostně je dost nad tvými hodnotami ("dokonce" verze mSATA). Obecně je Crucial M4 jeden z nejlepších a nejprodávanější SSD, dle zkušeností a odezev uživatelů. Vytuhnutí systému na základě SSD disku, to se mi moc nezdá a pokud by to tak bylo, reklamoval bych. Příčinu bych ale asi hledal spíše jinde, pravděpodobně i softwarovou ...
TP T61 7664-18G, 2x2GB RAM 800MHz, Intel SSD 330 180GB, Advanced Mini-Dock
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x8GB DDR3 1600MHz, 128GB mSATA Crucial M4 SSD
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x4GB DDR3 1600MHz, 256GB mSATA Crucial M500 SSD

Jakoob
chodí často
Příspěvky: 832
Registrován: 14 bře 2007 18:00
Bydliště: Kousek od Prahy

Příspěvekod Jakoob » 21 říj 2012 02:16

Disk byl samozřejmě v reklamaci, ale vrátili ho s tím, že je v naprostém pořádku... což je všeobecně problém u SSD, že někomu to poběží v pohodě a někdo prostě bude mít smůlu. Jinak ty záseky dělá určitě SSD na HDD mi to totiž běží v pohodě....

Ostatně podívej se na fórum Crucialu, podobný problém tam má hodně lidí.
Z61m -> T500 -> X220 -> MBPro 13 -> XPS 15

Gwaihir
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 149
Registrován: 03 zář 2008 10:27

Příspěvekod Gwaihir » 21 říj 2012 21:32

No v moji R500 mam tyto vysledky:
AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
------------------------------
Name: M4-CT128M4SSD2
Firmware: 000F
Controller: iaStor
Offset: 988160 K - OK
Size: 119,24 GB
Date: 21.10.2012 21:30:26
------------------------------
Sequential:
------------------------------
Read: 257,99 MB/s
Write: 173,76 MB/s
------------------------------
4K:
------------------------------
Read: 14,39 MB/s
Write: 28,99 MB/s
------------------------------
4K-64Threads:
------------------------------
Read: 145,15 MB/s
Write: 122,10 MB/s
------------------------------
Access Times:
------------------------------
Read: 0,188 ms
Write: 0,370 ms
------------------------------
Score:
------------------------------
Read: 185
Write: 168
Total: 449
------------------------------

Jsou dost podobne..... co s tim? Je nekde chyba?
MacBook Pro 15"



Lenovo TP R500 P8400 @ 2.27GHz, 2GB, 160GB, 15.4" WSXGA+, M82XT, Vista Bsnss / Ubuntu 12.04

wern_er
chodí často
Příspěvky: 1129
Registrován: 10 kvě 2007 12:35

Příspěvekod wern_er » 22 říj 2012 10:22

Neřekl bych, ono i SATA 300 (SATA 2) má přeci jen limity níž, něž SATA 3. Důležité u Crucial je to, že tyto rychlosti dokáže garantovat dlouhodobě a při reálné práci. Problémy se asi objevit mohou, stále si ale myslím, že spíše v kombinaci s nějakou softwarovou příčinou, ovladačem aj. Je samozřejmě možné, že je to i chyba disku, ale že by se tak často opakovala a pouze v některém PC/NTB (u stejného disku) - nevim nevim ... na HDD nemusíš mít zcela shodnou konfiguraci atd., toto porovnání není relevantní (jiné ovladače, třeba i software atd.).
TP T61 7664-18G, 2x2GB RAM 800MHz, Intel SSD 330 180GB, Advanced Mini-Dock
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x8GB DDR3 1600MHz, 128GB mSATA Crucial M4 SSD
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x4GB DDR3 1600MHz, 256GB mSATA Crucial M500 SSD

Gwaihir
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 149
Registrován: 03 zář 2008 10:27

Příspěvekod Gwaihir » 22 říj 2012 10:39

A můžeš třeba pro srovnání postnout tvoje výsledky testů na tvojí T61? Dik.
MacBook Pro 15"



Lenovo TP R500 P8400 @ 2.27GHz, 2GB, 160GB, 15.4" WSXGA+, M82XT, Vista Bsnss / Ubuntu 12.04


Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti