Mrtvé Amilo PA 3553

notebooky Fujitsu Siemens (Amilo, Amilo Pro, Lifebook) a vše kolem nich
jirka_jirik
občas se tu ukáže
Příspěvky: 47
Registrován: 03 pro 2008 00:06

Mrtvé Amilo PA 3553

Příspěvekod jirka_jirik » 17 led 2012 08:13

Zdravím, mám problém se svým Amilem PA 3553. Jeden večer jsem ho vypnul (normálním způsobem z Win7) a druhý den jsem ho již nenastartoval.

Popis problému: Notebook zapnu tlačítkem power a rozběhne se větrák, HDD, začne načítat CD-rom, svítí dioda pro napájení a jde zapnout kamera, ale display je úplně mrtvej a vypadá to, že se nezavede BIOS. V tomto stavu to skončí.

Zkoušel jsem počítač rozdělat a podívat se na HW, ale tam nic neobvyklého nebylo. Prapůvodně jsem myslel, že je něco s displejem ale ani přes HDMI a VGA nic neukazuje. Poté jsem zkoušel resetovat BIOS vytažením baterie podle tohoto videa: http://translate.google.com/translate?h ... Slvq2VMEgk Také to nepomohlo.

Má někdo nějaký nápad co by s tím mohlo být :?: A jak by to šlo opravit :?:
FUJITSU-SIEMENS Amilo Pa3553

AMD Turion X2 Ultra ZM-80 2 x 2,1 GHz, 2 x 2 GB DDR2 800 MHz, 320 GB-5400 RPM, 15,4" TFT WXGA LCD 1280 x 800, ATI Mobility Radeon HD 3470 Hybrid X2 s 256 MB

roman2277
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 9979
Registrován: 30 dub 2008 10:22
Bydliště: okolí Prahy

Příspěvekod roman2277 » 17 led 2012 11:04

Vadná ZD.
MSI GT73,Ipad Pro 10.5 256GB,Ipad Mini 2019
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

Zvatlal
chodí sporadicky
Příspěvky: 16
Registrován: 16 úno 2010 21:19

Re: Mrtvé Amilo PA 3553

Příspěvekod Zvatlal » 25 led 2012 23:21

Tento problém jsem měl taky před cca 2 lety. Zanesl jsem notebook do servisu (byl ještě v záruce) a oni vyměnili základní desku. Dostal jsem nový MB (ZM-86), nový CPU (2,4Gz), nový aktivní chladič a nový heat-pipe (odvaděč tepla). Ten chlap v servisu, který mi to opravoval říkal, že byl nějaký problém s BIOSem (už si přesně nepamatuji, co mi říkal). Prý snad byl nějak poškozený (no opravdu nevím). Každopádně mi tvrdil, že MB byl v pořádku a MB měnil jen pro jistotu (za co jsem rád, protože jsem dostal lepší CPU).

Má rada: Zkus připojit nějaký USB disk k PC, kámoš mi kdysi tvrdil, že by to mohlo v tomto případě pomoci, protože prý PC má z nějakého důvodu "zablokovaný" přístup k HDD a proto nenabíhá BIOS. Osobně nevím jestli to je nebo není pravda, ale za to jestli to zkusíš moc nedáš.
FS Amilo PA 3553, CPU: AMD Turion X2 Ultra 2,4 GHz ZM 86 (dříve 2,1 GHz; ZM80), MB: Fujitsu Siemens P15, Socket S1G2, 4GB RAM, HDD: WDC WD32 00BEVT-22ZCT0 SATA; ATI 3470 HD, Win 7 Home Premium SP1, Family pack, 64bit (dříve Win Vista SP2 32 bit),

MaTToS
chodí často
Příspěvky: 762
Registrován: 08 zář 2008 08:13

Re: Mrtvé Amilo PA 3553

Příspěvekod MaTToS » 26 led 2012 22:56

Zvatlal píše:Má rada: Zkus připojit nějaký USB disk k PC, kámoš mi kdysi tvrdil, že by to mohlo v tomto případě pomoci, protože prý PC má z nějakého důvodu "zablokovaný" přístup k HDD a proto nenabíhá BIOS. Osobně nevím jestli to je nebo není pravda, ale za to jestli to zkusíš moc nedáš.

Kravina, treba tam vymenit dosku popripade procesor, jedno z toho bude KO - bezna zavada .
ThinkPad T420@i7 16GBRAM + ThinkPad Tablet 64GB + ThinkPad X220@i7 8GBRAM .
Think service engineer .

losmuchahos
chodí sporadicky
Příspěvky: 1
Registrován: 22 úno 2012 23:01

Re: Mrtvé Amilo PA 3553

Příspěvekod losmuchahos » 22 úno 2012 23:18

Hele kamo, ctu tady ty slinty tech radoby znalcu a neverim vlastnim ocim. Zadny procesor nebo jiny kraviny to nejsou a ani ti nepomuze externi HDD.
Delam v IT spolecnosti jako Repair technician, zavadu kterou ty uvadis vidim v praci deno denne. Jde o to ze BIOS jako takovy je specificka soucastka, ktera ridi celou desku, pokud se tato soucastka posere - jsi v riti. Original soucastka se dodava jenom do Repair center, ktere ji mohou NAFLASHOVAT spravnym typem BIOSU, jelikoz kazda urcita rada desek mas sve unikatni PPID, je mozno na technical supportu natahnout spatnou verzi BIOSU a to dela ten samy problem ci BAD video on display nebo No power. Jedinou moznosti pro tebe zustava skontaktovat original servis a domluvit se pouze na vymene BIOSU. Je zbytecne kupovat - pokud ho nemas v zaruce - novou MB.
Dalsim nepochybnym aspektem je to ze vlastnis vyrobek jiz zanikle kooperace - konec FUTJISU SIEMENS byl nahlasen v roce 2009. Co vim z doslechu od te doby je dost velky problem s technical supportem.
Takze moje rada na zaver: pokud mi neveris rozdelej ho promer vstupni a vystupni napeti BIOSu a uvidis sam. Bude to urco vono. Vymena ani cena za repair neni draha - par stovek. BIOS poznas na zakladni desce tak, ze jde o rozmerove specifickou soucastku. Jde o velikost cca 4x4 mm se ctyrmi "packami" na kazde strane. Barva cerna a jsou na ni pod lupou pet rad ruznych serii a cisel,)))))

vanilka
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 269
Registrován: 18 črc 2009 19:20
Bydliště: v zamestnani, u notebooku, pod pritelkyni...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vanilka » 23 úno 2012 00:17

fiiha, jak ze se jmenuje ta spolecnost kde pracujes jako "Repair technician"? ja jen abych vedel, kde najdu ty znalce, co promerujou vstupni a vystupni napeti BIOS-u :lol: .

FSC Amilo Pa3553 trpi defekty chipsetu (ATI HD3200 alias AMD 780G), defekty GPU (ATI HD3470) a defektem Realtek IC (zvuk). vse vede k popsany vade - tzn. "blank screen". oprava je vetsinou nerentabilni a spociva v reball / vymene prislusnych IC. pri castym uspavani / hibernaci muze dojit k poskozeni BIOS-u, ovsem neni to nikterak casty jev. rozhodne ne tak casty jako defekt ATI HD3200 (alespon v pripade Pa3553)

jeste k BIOS-u:

BIOS neni zadna soucastka ve fyzickym slova smyslu. jedna se o firmware, ktery slouzi k inicializaci jednotlivych vstupne-vystupnich zarizeni (periferii) pri zapnuti pocitace (tzn.POST). po provedeni inicalizace (dokonceni POST-u) prebira rizeni vyssi hladina, tzn.napr.chipset. proto bylo taky mozno u desktopovych desek delat tzv."hot flash", kdy se vyuzivalo toho, ze po bootu do OS uz PC ke svymu behu BIOS nepotrebuje.

BIOS je obvykle ulozen v SPI EEPROM. to je ta "soucastka s osmi nozickami", kterou si zminil. v drtivy vetsine pripadu ji lajk mezi ostatnima "svabama" pozna podle oznaceni (tecka) barevnym fixem popr.papirovou nalepkou. lze ji vetsinou za par kacek koupit napr.v GME (samozrejme cistou, bez flashnutyho BIOS-u).

je-li problem s BIOS-em (corrupted, spatny flash), neni v 99% pripadu na vine vlastni soucastka jako takova, ale software. opravu je mozno resit dvema zpusoby:

1) zkusit vyvolat "blind flash" (napr.u Acer-u je to tusim drzet Fn+ESC a zmacknout tlacitko ON)
2) vypajet SPI EEPROM z desky a flashnout v jakymkoliv externim programatoru.

v kazdym pripade to posledni, co bych v pripade booka mimo zaruku udelal, je kontaktovat stredisko FSC..
rework (reflow, reball) BGA IC
DELL Precision M70 s WUXGA 1920x1200, FX Go1400, 2 x fan a 2 x HDD
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC

Serza99
chodí sporadicky
Příspěvky: 11
Registrován: 24 čer 2011 14:02
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

workaround

Příspěvekod Serza99 » 31 črc 2012 12:06

u těhle notebooků často problém způsoboval USB board (destička s USB konektory připojená na MB
někdy to vedlo k totálnímu odpálení MB, někdy ne
workaround - odpojit CMOS baterku a nechat chvíli bejt (aby se vybily kondenzátory)
servisně se to řešilo ještě výměnou toho USB boardu, pokud MB nebyl zcela dead
Serža
______________________________________________
Když selžou všechny pokusy, je na čase přečíst si návod.

MaTToS
chodí často
Příspěvky: 762
Registrován: 08 zář 2008 08:13

Re: workaround

Příspěvekod MaTToS » 01 srp 2012 23:31

U 3553 urcite USB problem ziaden nespôsoboval , to co ty popisujes je presne problem rady 3525 a 3540 vyrabanej firmou ECS, 3553 je vyrobeny firmou Wistron a ten problemy s USB nikdy nemal - dokonca aj ked si porty vyskratoval ci akokolvek poskodil tak notebook fungoval dalej kdezto pri 3525 a 3540 sa vypol a viac nenabehol pokial sa nespravil reset CMOS .
A presne pre 3525 a 3540 je aj SB s odporucanim na vymeny USB boardov .
ThinkPad T420@i7 16GBRAM + ThinkPad Tablet 64GB + ThinkPad X220@i7 8GBRAM .

Think service engineer .

activity
chodí sporadicky
Příspěvky: 1
Registrován: 12 srp 2012 20:32
Bydliště: Poprad

Příspěvekod activity » 12 srp 2012 20:50

Zdravím Vás.

Vlastním tento notebook a žiaľ tiež som sa stal nemým svedkom "blank screen" do bodky presne tak, ako kolega z úvodného príspevku tohto vlákna.

Dal som ho bezplatne pozrieť do jedného známeho PC servisu a ich verdikt znel odpálený niektorý čip na MB. Odsunuli to ako nerentabilnú opravu.
Čo ma sklamalo, že mi ani neidentifikovali o ktorý čip presne ide a tak neviem de facto nič.

Aký je Váš názor? Oplatilo by sa rýpať v tom ďalej, vie mi niekto poradiť presne identifikovať to čo tam presne skapalo, prípadne to i vymeniť?
Alebo koniec koncov len zbytočne vyhodím prachy?

Faktom je, že ten notebook frčal bezchybne 2,5 roka takmer non stop a ešte dnes vyzerá ako z predajne. Bol som s ním mimoriadne spokojný a na nový nemám bubáky.

Vďaka
Majkl

jirka_jirik
občas se tu ukáže
Příspěvky: 47
Registrován: 03 pro 2008 00:06

Oprava

Příspěvekod jirka_jirik » 16 říj 2012 10:03

Zdravím, dnes jsem se rozhodl nechat tento notebook diagnostikovat a opravit (pokud to bude finančně výhodné) specializovanou firmou v Brně. Poslal jsem tam popis problému a odpověď mi přišlat takováto:

Dobrý den
u těchto modelů to je naprostá klasika, opravujeme je zcela běžně. Ve většině případů odchází BGA chipset. 100% to lze potvrdit až po diagnostice, někdy je závada i jinde. Pokud jste z okolí Brna zastavte se k nám, mrkneme na něj. Můžete nám samozřejmě notebook poslat i poštou pokud to máte daleko. Cena opravy se pohybuje od 1500-3000 Kč bez DPH (záleží opravdu kde je závada a co se musí na základní desce vyměnit).

Pokud máte jakékoliv další dotazy, neváhejte nás kontaktovat.
S přátelským pozdravem a přáním hezkého dne,

HWServis
Michal Částka
Šmejkalova 36
616 00 Brno
Tel: +420 776 804 107
E-mail: servis@hwservis.cz
Web: www.hwservis.cz
FUJITSU-SIEMENS Amilo Pa3553



AMD Turion X2 Ultra ZM-80 2 x 2,1 GHz, 2 x 2 GB DDR2 800 MHz, 320 GB-5400 RPM, 15,4" TFT WXGA LCD 1280 x 800, ATI Mobility Radeon HD 3470 Hybrid X2 s 256 MB

orgasmic
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8334
Registrován: 23 dub 2007 08:54
Bydliště: International

Příspěvekod orgasmic » 16 říj 2012 10:14

1500-3000 je samotna cena funkcniho notebooku :lol:
Asus G703VI

jirka_jirik
občas se tu ukáže
Příspěvky: 47
Registrován: 03 pro 2008 00:06

Příspěvekod jirka_jirik » 16 říj 2012 10:35

orgasmic píše:1500-3000 je samotna cena funkcniho notebooku :lol:

Uvidíme kolik za to budou chtít. Diagnostiku snad udělají zadarmo. Potom napíšu kolik za to chtěli. :shock:
FUJITSU-SIEMENS Amilo Pa3553



AMD Turion X2 Ultra ZM-80 2 x 2,1 GHz, 2 x 2 GB DDR2 800 MHz, 320 GB-5400 RPM, 15,4" TFT WXGA LCD 1280 x 800, ATI Mobility Radeon HD 3470 Hybrid X2 s 256 MB

orgasmic
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8334
Registrován: 23 dub 2007 08:54
Bydliště: International

Příspěvekod orgasmic » 16 říj 2012 11:03

Diagnostika zavady se pohybuje kolem 500-700Kc. Zdarma bude v pripade, ze to tam nechas i opravit.

Radeji bych notebook rozprodal na dily + usetrene 3000 dal do noveho booka.
Asus G703VI

jirka_jirik
občas se tu ukáže
Příspěvky: 47
Registrován: 03 pro 2008 00:06

Příspěvekod jirka_jirik » 16 říj 2012 11:12

orgasmic píše:Diagnostika zavady se pohybuje kolem 500-700Kc. Zdarma bude v pripade, ze to tam nechas i opravit.

Radeji bych notebook rozprodal na dily + usetrene 3000 dal do noveho booka.


Pořád rozmýšlím jak na to. Moc se z toho prodat asi nedá (nabíječka, displej, RAMky, Disk, procesor).
Ale na 3000 tis to moc nevidím. Co by si z toho prodával ty? Nebo by si to prodával na náhradní díly celé?
FUJITSU-SIEMENS Amilo Pa3553



AMD Turion X2 Ultra ZM-80 2 x 2,1 GHz, 2 x 2 GB DDR2 800 MHz, 320 GB-5400 RPM, 15,4" TFT WXGA LCD 1280 x 800, ATI Mobility Radeon HD 3470 Hybrid X2 s 256 MB

orgasmic
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8334
Registrován: 23 dub 2007 08:54
Bydliště: International

Příspěvekod orgasmic » 16 říj 2012 11:26

Jestli neni baterka kaput, tak jenom za ni a display min 1500Kc...+ ostatni komponenty...CPU+ RAM + HDD + DVD a treba i sasi se bude nekomu hodit.
Asus G703VI


Zpět na „notebooky Fujitsu (dříve Fujitsu Siemens)“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host