KDE 4

LINUX, MAC OS a další co lze nainstalovat na notebooky. Dostribuce, ovladače, jak to funguje atp.

Zkusíte KDE 4 ?

Ano, již od beta verze jej používám.
5
20%
Ano stable verzi vyzkoušim.
7
28%
Až tak ve verzi 4.1.0
4
16%
Nejspíš nebudu ani zkoušet.
9
36%
 
Celkem hlasů: 25

maxxz
stálý uživatel
Příspěvky: 2847
Registrován: 16 říj 2006 06:26

KDE 4

Příspěvekod maxxz » 12 led 2008 13:07

Jak jistě ti co se o prostřední KDE zajímají ví, prostředí KDE 4 bylo vydáno (16.1.2008) jako stable, verze 4.0.0. Rozhodl jsem se stáhnout openSUSE a KDE 4 vyzkoušet. Nové KDE ještě nemá lokalizaci, takže je bohužel jen anglicky, ovšem pro zkušenější uživatele nebude ani angličtina překážkou.

Panel, ikony a widgets

První věc co mě dostala je vzhled. KDE 4 vypadají opravdu moderně. Panel je laděný do černa a jsou na něm při základní instalaci jen KDE(Start) tlačítko, taskbar a tray. Okraje oken a okna jsou šedá. V pravém horním rohuje tlačítko Widget, které slouží k přidání různých malých aplikací na celkovém prostoru i panelu na ploše. Celkové je toto prostřední nazvané Plasma a je napsané od základu, takže se nejedná o vylepšení verze KDE 3.5.7, plasma spoléhá právě na komplexní propojení všech prvků na ploše díky widgets. Ikony na ploše vypadají normálně, ovšem při nájezdu myšítkem se kolem ikony objeví takový pruhledný rámeček, kde jsou 4 ikonky :
1. slouží ke zmenšování a zvětšování ikon
2. K rotování ikony (osobně se mi to jeví jako blbost, ale třeba to někdo využije)
3. k nastavení ikony (resp. zástupce)
4. k odstranění ikony
Moc pěkné je na plasma desktopu, že se dají widgety přepnout do popředí, vyleze vám jen obrazovka s poznámkama hodinama apod. ale panel, nabídka a ikony se přesunou do pozadí. Velice užitečná věc řekl bych.

Doteď to vypadá, že vše je vlastně super, ale není. Sem opravdu zklamaný z panelu. Panel neumožňuje měnit svoji velikost, při přidání prvku na panel s níma nelze hýbat. Zprůhlednit ho lze jen v případě, že zapnete compozitní rozšíření. Resp. pokud budete akcelerovat desktop, ale o tom až dýl.

Nabídka KDE(start), nastavení

První co vás bouchne od obličeje při nájezdu na velké modré K, na panelu, je nová přepracovaná nabídka. Je rozdělena systémem karet(záložek), první obsahuje neoblíbenější (resp. nejspouštěnější) aplikace, druhá kompletní nabídku aplikací, třetí jakési nastavovací aplikace (např. Yast, System Settings, Terminal), čtvrtá potom odhlášení, vypnutí, restart apod. Mě přijde nabídka naprosto chaotická a proto jsem se rozhodl změnit na původní nabídku ze "starého" KDE. První co mě napadlo bylo kliknout na velkou modrou K ikonu pravím tlačítkem myšítka, ovšem jaké to překvapení, podnabídka mi nenabídla prakticky nic kromě odebrat a jakého si nastavení, u kterého je jediná funkce "show tooltips", která vám ukazuje bubliny s názvem apod. Ale kde je stará nabídka ? Bádal jsem. Odebral jsem tedy K ikonu a snažil se pravím myšítkem něco na panelu vykouzlit, bohužel panel prakticky neumožňuje žádná nastavení. Nakonec jsem na to přišel. Musíte si otevřít Widgets a tam je stará nabídka KDE, je to opět velké modré K jako ikona, ale nesmíte dát tlačítko přidat, to vám velké K přidá jako ikonu na plochu a z plochy bohužel drag 'n' drop funkce nefunguje. Musíte při výběru widgetu normálně ikonu přesunout na panel přímo z okna výběru. Stará nabídka se chová stejně jako v KDE 3.5.7 nemám k tomu co dodat.

Teď se dostanu k samotnému nastavení KDE 4.0.0. Z předchozích verzí je znamý Kcontrol. Zde je System Settings, který je nápaditě podobný Kcontrol. Takže pokud přecházíte z KDE 3.5.7 rozhodně se neztratíte. Klasicky roztříděná nastavení dle funkcí (např. nastavení vzhledu, prac. plochy a další jsou v jednom řádku). Samozřejmě nabízí System Settings i pokročilé volby, kde je nastavení relací, uživatelů, apod. Co mě ovšem zarazilo, KDE 3.5.7 se při nastavení důvěrnějších údajů, resp. nastavení uživatele okamžitě ptalo po rootovském heslu a bez něj změnu neprovedlo. KDE 4.0.0 je v tomhle ohledu dalko vstřícnější v system settings prostě vše nastavíte i bez práv Roota. Zmizelo nastavení panelu, jak jsem již psal nastavení panelu prostě v KDE 4.0.0 neexistuje.

Dolpin, aneb konqueror pouze na web.

Nadpis může být trošku zavádějící, správcem souborů se opravdu stal Dolphin. Dolphin podporuje mnoho modů prohlížení, může vypadat i jako Total Commander, ale také jako obyčejný průzkumník z Windows. Konqueror se teda odsouvá na jakou si vedlejší kolej a nabízí prostředí KDE své služby v podobě prohlížeče webových stránek. A nevede si špatně, stránky zobrazuje správně, je rychlý a nežere mnoho paměti. Ovšem pro ty co si ze starších verzí KDE, na Konqueror i jako prohlížeč souborů, zvykli je možnost ho používat. Ovšem Dolphin je na soubory dle mě špičkovej.

Vylepšená integrace akcelerovaného desktopu.

Ano vyvojáři KDE kladli, na integraci compozitního rozšíření a nastavení následných efektů, velký důraz. Již není za potřebí nějakých compiz nastavovátek apod. Nastavení efektů je již součástí System Settings. Znáte to vypínání Windows XP ? Objedví se tabulka, vypnout, restartova, uspat a obrazovka začne tmavnout ? Tak přesně tak to funguje u KDE 4.0.0 ovšem kámen úrazu je, pokud nemáte zapnuté compozitní rozšíření a desktop neakcelerujete. Díky ztmavování obrazovky se vše podivně začne sekat a ztmavování není plynulé. To mě přimělo k tomu zapnout kompozitní rozšíření, ztmavení je nyní plynulé, ale nevidíme tlačítka, vypnout apod. , místo kterých zůstali jen bíle obdélníčky. Průhlednosti v KDE 4.0.0 jsou obzvlášť takové zajímavé, někdy fungují na jedničku a podruhé se objeví bílé obdélníky, někdy po celém okně zůstane jen průhledný obdélník. Integrace, neintegrace, zdá se, že ještě není vše vyřešeno. Ovšem problém může být i na straně ATI, protože její ovladače 7.12 pod linuxem mají žalostný výkon jak ve 3D tak v AIGLX a mají obrovské problémy s přehráváním videa. Nemám možnost vyzkoušet jinde než u sebe a já bohužel mám ATI ... :( Ale i tak KDE 4.0.0 zlobí více uživatelů s compozitním rozšířením.

Rychlost, použitelnost, závěr.

Ačkoliv jsem vcelku zklamán nedostatky, tak rychlost systému, bez zapnutého compozitního rozšíření je výborná, vše je svižné, nikde nečekám dlouho. Jak jde o rychlost subjektivně mi KDE 4.0.0 přijde rychlejší, svižnější chcete-li, než starší verze prostředí.
Přesto mám z KDE 4 rozporuplné myšlenky. Na jednu stranu nám nové KDE přinaší nové technologie, je rychlé a velice moderní (pěkné). Na druhou stranu trpí dle mě až moc nedostatky, aby se dalo označit za Stable a v klidu používat. A Panel mě absolutně zklamal... doufám, že ten projde řadou vylepšení.

Je třeba mít na paměti, že je to pořád úplně první verze KDE 4.0 v stable verzi, vyvojáři samozřejmě čekají na postřehy a vylepšení, které jim zašlou formou emailů uživatelé. I Panel slíbili, že se bude vylepšovat. Dle mě prostě KDE 4.0.0 není dobrý pro nasazení na plný provoz. Doporučuju zkusit třeba live CD, nebo jen okouknout recenze a zůstat ještě u KDE 3.5.7. Ovšem i tak jsem ohromen tím jak moc se prostřední změnilo. Rozhodně se těším na další verze KDE 4 a určitě jej budu použivát, z mého hlediska je toto spíš BETA než stable. Psal jsem to z pohledu uživatele, ne žádného guru nebo profesionála. Jsou to moje postřehy a doufám, že vám to alespoň trošku ukáže jak to s KDE 4 vypadá. Jinak co jsem slyšel má se KDE 4 a AmaroK portovat i jako alternativní prostředí pro Windows :) Tak uvidíme.

Na závěr ještě nějaké screenshoty, jelikož jsem nefotil tak dávám přímo z KDE stránek, pokud budete chtít nějakou určitou obrazovku řekněte vyfotim :)

http://kde.org/announcements/4.0/desktop.php



EDIT: Tak nakonec s panelem to nebude tak horký... dá se vyndat a dá se z něj udělat i dock, takže se s ním daj dělat věcičky, ovšem klasicky jen zmenšit ho nejlze
tento účet již není aktivní.

impact
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 101
Registrován: 06 pro 2007 22:21

Příspěvekod impact » 12 led 2008 19:20

Hezka recenze, takze uz to vlastne umi skoro vsecko co gnome + compiz... :)

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8852
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 12 led 2008 20:21

Super. Dík za postřehy. Ty problémy věřim, že jsou způsobené hlavně ATI driverama. Obecně si ty akcelerované desktopy s ATI občas hodně nerozumí.

Co se dívám na ty screeny, tak se mi to teda moc nelíbí. Všechny ty prvky tam jsou nějak zbytečně velký (proč je při takové velikosti seznam úloh stále jen jednořádkový?) a taky tomu celkově chybí víc grafického cítění :-(.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

maxxz
stálý uživatel
Příspěvky: 2847
Registrován: 16 říj 2006 06:26

Příspěvekod maxxz » 12 led 2008 21:06

swarm: ono to jde pozmenšovat. Je to komplet widget prostředí, ten panel může být klidně jednořádkovej ale stím, že nemůže bejt takhle roztaženej dokrajů ale trošku odtaženej jako widget a to mi nevyhovuje. Ale údajně je toto jen první řešení zmenšování a další nastavení přijdou časem.

Ale objevil jsem pěknej bug :) taková malá mrška. Pokud si nastavíte wallpaper z ntfs disku a po restartu se vrátíte, wallpaper zmizí. Pokud si myslíte, že ho jen ten změníte konfigurační utilitou tak ani náhodou ta prostě padne :D takže jediná šance vymazat to z konfiguračního souboru pro KDE.

Jinak jsem otestoval i nový AmaroK a Kopete. Amarok až na pár pádu v pohodě, lepší než dříve, přehlednější mi přijde knihovna a podpora last.fm. Kopete mě nenabízí vybrat si service jako icq, msn a podobně :( takže jsem to jen prozkoušel s kontakt listem a vytvořeným kontaktem nějak ani nevim jak sem ho tam vytvořil. Jelikož je komplet přepracovaný vypadá nejen líp ale i přehlednějc a líp se chová a nepadá, bohužel nevim jak to může vypadat se spuštěným ICQ. Zkoušim co KDE4 dá :) takže budu informovat.

impact: Ono KDE 3.5.7 umí to samé s compizem jako Gnome s Compizem. Ovšem KDE 4 to posouvá na vyšší úroveň integrace.

EDIT: tak víceřádkově to jde taky viz. http://kde-look.org/CONTENT/content-pre1/67060-1.jpg Ale co si budeme nalhávat nastavení toho panelu jsou bídná prakticky nulová... je to škoda, ale údajně se již na tom pracuje :)
tento účet již není aktivní.

maxxz
stálý uživatel
Příspěvky: 2847
Registrován: 16 říj 2006 06:26

Příspěvekod maxxz » 14 led 2008 17:41

tak opět vám přináším nějaké postřehy z prostředí KDE 4.0.0 v openSUSE 10.3

Jak je na tom úprava hlasitosti, nastavení správy šetřících funkcí a celkově aplikacemi v KDE.


Rozhodl jsem se dnes intenzivně prostředí používat, jak ve škole, tak doma. Protože tak nejlíp zjistím nějaké ty nedostatky. Začalo to již ve škole. Samozřejmě o hodině nemůžu mít zapnuté repráky a jen tak tam nechat notebook nahlas pípat třeba při minizalizaci okna. Jediné řešení co mě v rychlosti napadlo bylo Fn+F8 což u mě vypne zvuky. Ani jsem se nedivil. Zkratka samozřejmě nefungovala. Tak si říkám kde je mixer, vypnu to tam. Ha. Mixer v KDE 4 zcela chybí. Nebyla jiný možnost než použít Kmix z KDE 3.x, pochvilce podivné načítání naběhl a Kmix jsem mohl ke vší spokojenosti použít a zvuky vypnout. Kmix funguje v prostředí KDE4 v pohodě, jediný problém je, že se opravdu nedá spouštět po zapnutí prostředí. A to bohužel ani jako služba, které nelze zatím přidávat funkce je zašedlá a asi v KDE 4.0.0 nebude možné ji používat. V tomto mě KDE 4 zklamalo na celé čáře. Takto základní utilita a není tu ? To je vrchol. Již ve škole, kdy jsem šetřil baterku jsem se rozhodl notebook na přestávku uspat do ram. Obvykle stačilo i v KDE 3.x i ve Windows notebook jen zaklapnout. Tady to bohužel nepomůže. V KDE 4 vám nepomůže nic. Nastavení, aby při zaklapnutí víka se uspal tu nikde není. A dokonce funkce jako hibernace, suspend není ani v položce start - vypnout. Sem opět zklamaný a absenci takto zakladních tlačítek, to už si snad ze mě robí vyvojáři KDE 4 srandu ? Přece je to Stable ? Tohle má teda opravdu do stable daleko... Opět jsem se rozhodl jít tak trošku vlastní cestou a zkusit Kpowersave z KDE 3.x, kde se dá již vše rozumně nastavit. Opět ale není možné spouštět po spuštění KDE 4. Aplikace jako Firefox, nebo Gimp jsou v KDE 4 naprosto nechutné. Jelikož není aplikovaná ještě funkce, která GTK okna kreslí v QT schématu. To je ovšem ještě drobný problém, který myslím tolik lidí zatím trapit nebude. Aplikace QT se pěkně kreslí do KDE4 jakoby tam patřili, i když jsou stavěny na starší verzi prostředí. Klávesové zkratky na hlasitost apod. se mi nepodařilo objevit v nastavení. Naopak přepíná virtuálních ploch apod. jsou v system settings. Jak to bude s Fn+klávesa kombinacemi netuším, snad v příští verzi, dají se asi namapovat ručně v konfigračních textových souborech, no ale uznejte, čekáme na klikátko a to prozatím není. Konqueror. Výborný prohlížeč s jednou vadou, kontroluje pravopis. Řeknete si to je super, ale není. Kontroluje již v českém jazyce, ovšem než zkontroluje např. to co píšete v okně pro odpověď zde na forů, tak si můžete jít vařit kafe. Resp. Pokud píšete delší text je to jako by jste hráli Crysis na 250 MHz celeronu s 128 MB paměti :D. Navíc kontroluje v průběhu takže i když píšete, nic se neobjevuje a musíte kurňa dlouho čekat na to než se text objeví a vy budete moc psát dál. A pokud uděláte chybu, tak si pěkně dáte :D najít a opravit vám bude trvat dlouhoooo. Kontrola by měla jít údajně vypnout. Neobjevil jsem, ale to možná bude mojí nepozorností. Nastavení Panelu jsou bohužel nulová pořád.


Takže můj verdikt byl jasný: Zpět ke KDE 3.5.7 a počkat na další vydání KDE 4, protože toto se opravdu nedá používat.
tento účet již není aktivní.

merlins
občas se tu ukáže
Příspěvky: 21
Registrován: 10 čer 2008 23:39
Bydliště: Brno a Okolí

RE KDE4

Příspěvekod merlins » 12 čer 2008 20:48

Dobrý večer ,

ani KDE4 jsem zkoušl již v xx modifikacích .. buď Kububtu s KDE4 , popř. Live Image s OpenSuse kde je i nový Koffice2 a je celkem super .

I když na firemním NTB stále grafika stávkuje ... No není moc stable ..

Zde je link
http://en.opensuse.org/KDE4
- Acer Aspire 1356 LMI , Athlon XP-M 2800+ , 1024 DDRAM , WIFI , BT , Dual XP+Fedora Core
- HTC TyTn

r4in
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 242
Registrován: 29 srp 2008 01:10

Příspěvekod r4in » 07 říj 2008 00:04

joj, co se kde4 tyce, mam s nim nekolik "zabavnych" zkusenosti: treba kdyz jsem si stahl primo z KDE stranek doporucenou live distribuci na vyzkouseni (OpenSUSE) a jelo to deeeesne pomalu, dokonce jeste pomaleji nez Visty (Athlon 2000+, 768 MB RAM), tak jsem si rekl "boze, to snad nemuzou myslet vazne!", ale pro jistotu jsem jeste zkusil Kubuntu KDE4...

... a ejhle, hned to bylo jine kafe. mozna by meli zvazit, jestli je OpenSUSE skutecne ta spravna distribuce na nalakani uzivatelu... (tedy, ted uz to asi bude lepsi, ja zkousel verzi 4.0.3)

a jinak me jeste dostalo, kdyz na me 17 crt monitoru mi v deafultnim nastaveni pripadalo vsechno jaksi "velke" - mysleno predevsim hlavni panel, start menu a widgety. napadlo me, ze asi mam defaultne nahozene nejake mizerne rozliseni, na prvni pohled to vypadalo tak na 800x600, ale kdyz jsem vlezl do nastaveni obrazovky...

... hle, ono tam bylo 1600x1200! (na 17 monitoru). jakkoli jsem spis pro "vetsi" nez pro "mensi", nic se nema prehanet...

no nic, jeste chvili pockam a pak ozkousim, co se vsechno zmenilo (ne, vyse popsane zalezitosti nebyly duvody, proc jsem se na KDE4 vykaslal, ale jsou rozhodne zajimavejsi, nez ony nahodne, vsudypritomne a nelogicke pady vseho mozneho).
Pokud chcete regulovat chlazení u 6465b navštivte http://www.computerbase.de/forum/showth ... ?t=1070494

Jestli vám nefungují Fn klávesy u 6465b pod Windows 8/10, tak nainstalujte poslední verzi HP Hotkey.

vito45
chodí často
Příspěvky: 963
Registrován: 07 lis 2006 16:51
Bydliště: blizko PO, intrak: KE J9, Slovensko

Příspěvekod vito45 » 07 říj 2008 08:23

KDE4 mi stále pripadá ako beta :?

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 07 říj 2008 08:54

Proto taky vysla uz verze 4.1 ... ale ja stejne radsi Gnome :)

vito45
chodí často
Příspěvky: 963
Registrován: 07 lis 2006 16:51
Bydliště: blizko PO, intrak: KE J9, Slovensko

Příspěvekod vito45 » 07 říj 2008 10:06

i ta čo som skúšal, gnome mi vyhovuje po strane ovládania a na KDE sa mi páčia applikácie

xmarek
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 447
Registrován: 12 zář 2007 16:06
Bydliště: Ostrava a okolí

Příspěvekod xmarek » 07 říj 2008 12:07

Až to bude v použitelném stavu a bude na to víc kladných ohlasů tak zvážím zda na to přejdu. Osobně nemám čas experimentovat a přitom si rozhodit OS.
Celý život bojuji s průměrností. :(

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 07 říj 2008 13:57

vito45: O jakych konkretnich aplikacich to mluvis? Myslis takove co jsou vazane na GUI? Jako k3b apod? V tom zas tak Gnome nezaostava, a tez se daji najit kvalitni gnome-aplikace.

vito45
chodí často
Příspěvky: 963
Registrován: 07 lis 2006 16:51
Bydliště: blizko PO, intrak: KE J9, Slovensko

Příspěvekod vito45 » 07 říj 2008 14:50

viem že sa dá doinštalovať všetko, ale myslím výber základných programov ktoré sú natívne pre prostredie a sú s ním dodávané /napr kmines :lol: /

Damianus
_-=*Open Source*=-_
Příspěvky: 2351
Registrován: 14 pro 2007 02:54
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Damianus » 07 říj 2008 16:43

silne navykova hra :lol: jinak myslim ze obe prostredi si nemaji co vycitat a jsou kvalitni me ale vice porad vyhovuje gnome :twisted:
Jedinou pravdou je, že všichni lžou
Můj weboblogo něco about IT and something viz. tlačítko WWW Miláček Lenovo X220
MSI GX600 -> Lenovo T500 -> Lenovo X220 -> Asus Zenbook prime -> Lenovo X220

MartenP
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 449
Registrován: 08 srp 2007 13:41

Příspěvekod MartenP » 07 říj 2008 17:06

Mně také více vyhovuje GNOME než KDE. Nejvíce ovšem XFCE, které je momentálně mým jediným a nejoblíbenějším prostředím. KDE je na můj vkus moc přeplácané.


Zpět na „LINUX a další OS“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host