T400-ubuntu-rady,diskuze

LINUX, MAC OS a další co lze nainstalovat na notebooky. Dostribuce, ovladače, jak to funguje atp.
rewdex
občas se tu ukáže
Příspěvky: 52
Registrován: 02 zář 2012 23:23

T400-ubuntu-rady,diskuze

Příspěvekod rewdex » 26 zář 2012 23:54

zdravim :], zitra mi prijde domu lenovo T400:
Procesor Core 2 Duo 2.4GHz, P8600 -1066 MHz FSB, 3 MB L2 cache
Pamět 3 GB DDR3
Harddisk 160 GB SATA 7200 otáček
Grafická karta Intel GMA X4500MHD
Displej 14,1" WXGA TFT Active Matrix Matný, LED podsvícení

chtel bych si rozsirit obzory a zkusit os. linux-asi ubuntu(zatim nulova zkusenost)
jen bych potreboval poradit ohledne vyberu verze...zkousel jsem googlit ale nkde jsem nenasel jaka verze je tak pro tuhle sestavu dobra.
Trochu me mate ze na thinkwiki je navod na instalaci 8.10,9.04,9.10 a ne pro vyssi verze.
Pozadavky pro 12.04 jsou 700 MHz processor,512 MiB RAM,5 GB of hard-drive space, takze by to asi melo byt v poho, ale mozna se pletu. Nic moc ohledne novejsich verzi na T400 jsem nenasel

Take by me zajimalo jestli jeste na neco dat pozor...nasel jsem ze pry je nutno nastavit v biosu spravne grafiku jinak se notebook prehriva...vite jeste o necem podobnem co si hlidat?

a nekonec,co vlastne rikate na ubuntu...libi se vam nebo pouzivate neco jineho?

SSH
chodí sporadicky
Příspěvky: 12
Registrován: 14 srp 2008 07:34

Příspěvekod SSH » 27 zář 2012 05:43

S linuxem na starších PC není problém, má lépe napsané ovladače než Windows.
Určitě zkus poslední vydání Ubuntu 12.04 http://releases.ubuntu.cz/12.04/ubuntu- ... -amd64.iso tato verze má dlouhodobou podporu.
V BIOSu není potřeba nastavovat vůbec nic.

Python.P
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4172
Registrován: 07 bře 2009 19:56

Příspěvekod Python.P » 27 zář 2012 06:14

Jen se nelekej toho že je to pro AMD a pro Desktop ;)

pokud to chceš jen zkusti tak přes virtuální mašinu ;) VirtualBox, VM ware atd ;)
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 27 zář 2012 13:17

SSH píše:S linuxem na starších PC není problém, má lépe napsané ovladače než Windows.
Tak to jsi mě pobavil :lol:.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Python.P
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4172
Registrován: 07 bře 2009 19:56

Příspěvekod Python.P » 27 zář 2012 15:47

tady je to vážně úsměevné, doporučuji Swarmův článek/reakci na to co řekl programátor gnome prostředí
X301 - "WKS"

T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)

past: X220,T420,T400,X60,X31....

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 27 zář 2012 16:00

Myslim, že do toho není potřeba dloubat. Nicméně Linux na T400 chodí, sám tam mám nejnovější ubuntu. Připrav se jen , že ti nebudou fungovat všechny ty návody. Jestli jsem něco řešil déle, byl to trakpoint, neboť je v základu příliš pomalý a přes grafické rozhraní se nedá nastavit (musel jsem si vytvořit skripty). Nicméně dá se dovést do stavu, aby se choval jako s UltraNV ovladačem od lenova pod windows.

Pak teda pořád řeším problém, že zadokovaný notebook si nikdy nepamatuje nastavení externích monitorů, a pokud mám připojené rovnou dva, musí se používat speciální postup, aby nespadla ta konfigurační utilita nebo to neskončio černou obrazovkou a restartem x serveru.

Píšu teď z tabletu, takže to nemám před sebou, ale taky je tam ten dlouho trvající problém, kdy se jak mění hrubě po dvou krocích, protože dvě části při stisku zkratkz nezávisle na sobě ztlumí nebo zesvětlí displej. Poslední věc, u které si z hlavy nejsem jistý, je tlačítko na ztlumení zvuku - to tuším v základu nefunguje (regulace ano).

Jinak ten noebook ještě není dost starý, aby na něm neběžel kterýkoli z nových systémů včetně windows 8.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

SSH
chodí sporadicky
Příspěvky: 12
Registrován: 14 srp 2008 07:34

Příspěvekod SSH » 27 zář 2012 17:48

swarm: Jsem rád, že jsem tě pobavil, ale příště rovnou k věci, ano.Bylo by dobré, aby jsem psali, pouze ti, kdo kdo mají s poslední verzí Ubuntu reálné zkušenosti.

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 27 zář 2012 19:32

SSH: Myslim, že nebylo od věci upozornit na nesmysl, který jsi napsal. Ještě by tomu někdo mohl věřit a to by byla škoda. Takové konflikty očekávání pak mohou v očích nových uživatelů linuxu pouze ublížit.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

rewdex
občas se tu ukáže
Příspěvky: 52
Registrován: 02 zář 2012 23:23

Příspěvekod rewdex » 27 zář 2012 21:47

:] tak to je super, urcite tedy zkusim luskouna, vypada moc dobre :]
Ten trackpoint, tlumeni zvuku,atd...to jsem presne potreboval vedet...tady doufam ze velky strycek google nezklame a nejaky ty rady a prikazy na tyhle drobnosti se najdou. Clovek se aspon neco priuci :]
Jeste si teda budu muset pockat,(notebook dnes dorazil,ale bez nove baterie,bitlocker bez hesla,poskozene USB-prodejce se omluvil a pry posle jiny kus),ale aspon se do te doby jeste neco priucim a vyzkousim na pc VirtualBox
Prozatim diky moc za pomoc :]

tuhyk
chodí sporadicky
Příspěvky: 7
Registrován: 21 kvě 2011 21:44
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod tuhyk » 11 říj 2012 22:02

Ubuntu vcelku bez problému, out of the box. Běžel mi tu i Arch, taky ok.

Jen pozor s 3 GB RAM, viz Type B na odkazu níže, objevuje se to i v linuxu. Jediné opravdu funkční řešení pro mě bylo nechat paměť jen v jednom slotu, nebo upgrade, aby v obou slotech byly paměti s totožnou kapacitou.

http://support.lenovo.com/en_US/detail. ... MIGR-74739
Všechno, co v životě opravdu potřebuju znát, jsem se naučil ze Star Treku


Zpět na „LINUX a další OS“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti