LINUX na notebooku

LINUX, MAC OS a další co lze nainstalovat na notebooky. Dostribuce, ovladače, jak to funguje atp.

Máš zkušenosti s LINUXem na notebooku?

ANO pracuji výhradně pod LINUXem
45
14%
ANO mám LINUX, ale také Windows
109
35%
Zkusil jsem LINUX, ale není to pro mě
25
8%
Zkusil jsem LINUX, ale není to pro mě
25
8%
Chystám se zkusit LINUX
77
25%
Nechci LINUX
33
11%
 
Celkem hlasů: 314

MartenP
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 449
Registrován: 08 srp 2007 13:41

Příspěvekod MartenP » 10 čer 2009 22:10

PulseAudio je pouze softwarová vrstva nad Alsou. Většinou ho odstraňuji, protože mi působí jen a jen problémy a holá Alsa je naprosto spolehlivá a bezproblémová. O jiných možnostech nevím.

A mixér na ovládání hlasitosti všeho si tam můžeš dát jakýkoliv, aby ti vyhovoval. Alsamixergui, xfce4-mixer...jakýkoliv (možná s přihlédnutím na prostředí).

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 10 čer 2009 23:48

Tak to je super, snad to půjde nějak ne moc složitě nastavit.
btw, zrovna hledám, znáte něco na defragmentování ntfs partition z linuxu?
ASUS F3Ka, Arch linux
bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

MartenP
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 449
Registrován: 08 srp 2007 13:41

Příspěvekod MartenP » 11 čer 2009 12:34

Můžeš zkusit pyFragTools, napsal jsem o tom článek:

http://martenuv.blog.cz/0809/uklid-v-xubuntu

Jinak pokud to na NTFS nepůjde, pochybuji, že něco existuje. Mám to odzkoušené pouze na EXT3 a EXT4, tam to funguje bezvadně.

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 13 čer 2009 03:02

Takže zkouším openSUSE a jsem zatím nemile překvapen. Systém složitější než Mint (možná jen zvyk), po one-click-installu ATI driverů mi to samozřejmě nenajelo a teď bojuju s instalací programů. Nějak se i zdá, že v repo nic není (a yast se mi navíc zdá hodně nepřehledný), a ručně stažené balíčky nebo vytvořené z deb mi nainstalovat nejdou. Bych čekal, že stačí dvojklik, aby si to natáhlo závislosti a konec.. a ono ne. Už na to teď kašlu. Písmo je škaredé, ale to se dá vyřešit.. Zkusil jsem na chvíli i KDE4 a po chvilce mi zmizela horní lišta všech oken, nešlo mezi okny přepínat a do oken, co vyskočily a chtěly heslo k něčemu, nešlo nic napsat. Skvělá vizitka linuxu.
Další na řadě bude asi Fedora, tam snad ty problémy s rpm balíčky nebudou, nebo jo?
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Damianus
_-=*Open Source*=-_
Příspěvky: 2351
Registrován: 14 pro 2007 02:54
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Damianus » 13 čer 2009 10:23

zkus ubuntu :wink:
Jedinou pravdou je, že všichni lžou
Můj weboblogo něco about IT and something viz. tlačítko WWW Miláček Lenovo X220
MSI GX600 -> Lenovo T500 -> Lenovo X220 -> Asus Zenbook prime -> Lenovo X220

MartenP
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 449
Registrován: 08 srp 2007 13:41

Příspěvekod MartenP » 13 čer 2009 10:48

Ze všech rpm distribucí mi je nejsympatičtější Fedora. Jsem ale spíše přívrženec deb distribucím takže bych určitě doporučoval spíše Ubuntu nebo Debian...

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 13 čer 2009 11:12

Tam mám problém s tou grafiku a openGL. Což např tady v openSUSE není, vyzkoušel jsem to hned na Google Earth, které jelo dobře. Proto padá Ubuntu i ten Mint, a nejspíš i Debian, bo oba vychází z něj. Maximálně zkusím Mint nainstalovat znovu a nanovo, abych si to ověřil, ale moc šancí si nedávám. Spíš půjde cestou nových dister.. takže asi Fedora, pak třeba Arch nebo co já vím, co ještě existuje :)
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Damianus
_-=*Open Source*=-_
Příspěvky: 2351
Registrován: 14 pro 2007 02:54
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Damianus » 13 čer 2009 11:36

tak ja musim rict ze jako snad jedine mi vzdy ubuntu fungovalo a debian
Jedinou pravdou je, že všichni lžou

Můj weboblogo něco about IT and something viz. tlačítko WWW Miláček Lenovo X220

MSI GX600 -> Lenovo T500 -> Lenovo X220 -> Asus Zenbook prime -> Lenovo X220

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8841
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 13 čer 2009 12:04

Nejak nam ty linuxy jsou do sracek :) ...sam nejak ani nevim, co bych ted nainstaloval za linux... bojim se, ze zadny. Libil by se mi nejaky, kde by byly vybrany ty nejstabilnejsi verze vsech balicku, aby mi proste nepadalo KDE, pulseaudio, aby se mi nezasekaval nautilus a aby mi nepsal program na prepinani vystupu grafiky chyby, nebo v anjute vzdycky nezmizel prostor pro psani kodu.... ty chyby se porad stridaji a v kazdem distru jich je mraky :(
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 13 čer 2009 12:14

ÁÁ je tady blikání :D Bych rád věděl, na co jsem klikl, že to předtím nedělalo a teď jo.
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 13 čer 2009 12:16

swarm: Ty pouzivas Nautilus v KDE?

Centos: Ja osobne jsem s Fedorou spokojeny, ale spokojenost tu pisou i jini... proste to musis zkusit no. Sam jedu uz skoro rok na jedne instalaci Fedory 9, a brzo uz asi presedlam na Fedoru 11. Ktera vysla pred par dny... ikdyz se trosku obavam te fury zmen. Neni problem, ktery jsem na Fedore 9 nevyresil (a neda se rict, ze by jich bylo mnoho), ikdyz vlastne jeden problem tu mam a to je nejaky bug s podporou vice ploch. Pouzivam pouze dve plochy (vic nejsem schopny ovladat, mam v tom pak bordel :lol: ) a casto mezi nimi prepinam, bohuzel mi prijde, ze aplikace jsou z toho trosku na vetvi a na jedne plose (na druhe je to ok) se vsechna nova okna oteviraji not-focused, kdyz tedy otevru nove okno, otevre se uplne vespod a je neodkliknute. Castokrat se mi stalo, ze jsem si treba nevsiml nejakeho dulezitejsiho hlaseni nebo tak.

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 13 čer 2009 12:17

Jo jo, Fedoru už jdu tahat. Plocha mi stačí jedna ;)
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 13 čer 2009 12:26

Centos: No, ono to driv nedelalo... nevim kdy se to objevilo, mozna to je jen nejakou kombinaci. Mam totiz na druhe plose otevrene Netbeans IDE. A myslim, ze ve Fedore 11 s novou verzi Gnome tohle uz bude poresene. Jinak na rootu vysla pekna recenze na Fedoru... ikdyz me osobne spis polekala :D je tam tech velky zmen docela dost.

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 13 čer 2009 14:04

Fedora má převelice neschopný instalátor https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=501768 takže prozatím padá. Ach jo.
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8841
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 13 čer 2009 14:08

centos: Že si takové malé chybky nikdo předtim nevšiml :-D

Solitary: Ne. Ale zkoušel jsem KDE i GNOME.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)


Zpět na „LINUX a další OS“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host