LINUX na notebooku

LINUX, MAC OS a další co lze nainstalovat na notebooky. Dostribuce, ovladače, jak to funguje atp.

Máš zkušenosti s LINUXem na notebooku?

ANO pracuji výhradně pod LINUXem
45
14%
ANO mám LINUX, ale také Windows
109
35%
Zkusil jsem LINUX, ale není to pro mě
25
8%
Zkusil jsem LINUX, ale není to pro mě
25
8%
Chystám se zkusit LINUX
77
25%
Nechci LINUX
33
11%
 
Celkem hlasů: 314

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 13 čer 2009 14:16

Ta se prý objevila až teď v nové verzi (která vyšla před pár dny) ve větším množství - jde najít hodně dotazů na fórech ohledně chyby Anacondy.. Řešením je prý zformátovat disk, aby se to Fedoře líbilo a mohla se nainstalovat.. BLEH.
Jdu na Arch :D
ASUS F3Ka, Arch linux
bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

MartenP
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 449
Registrován: 08 srp 2007 13:41

Příspěvekod MartenP » 13 čer 2009 16:46

centos píše:Tam mám problém s tou grafiku a openGL. Což např tady v openSUSE není, vyzkoušel jsem to hned na Google Earth, které jelo dobře. Proto padá Ubuntu i ten Mint, a nejspíš i Debian, bo oba vychází z něj. Maximálně zkusím Mint nainstalovat znovu a nanovo, abych si to ověřil, ale moc šancí si nedávám. Spíš půjde cestou nových dister.. takže asi Fedora, pak třeba Arch nebo co já vím, co ještě existuje :)


Potíže s grafikou jsou způsobeny jakýmsi nevychytaným přechodem na akceleraci UXA. Není to problém Ubuntu nebo jiných distribucí, ale výrobců grafických karet, neboť nebyli schopni dodat funkční odladěné ovladače do termínu vydání dalších verzí distribucí.

Řešení jsou v zásadě dvě:
1) použít starší odladěné verze distribuce (Ubuntu 8.10 a méně), kde se ještě používá akcelerace EXA
2) použít nejnovější vývojové verze Intel ovladačů a nejnovější stabilní jádro Linuxu (2.6.30), kde jsou již problémy vyřešeny

U Ubuntu jsem se tím zabýval a nejlepší řešení jsem sepsal do článku:
http://martenuv.blog.cz/0904/jak-na-vzd ... a-x-server

Mimochodem - jsou to asi 2 dny, kdy se stalo něco "neočekáváno" - v již dávno vydané verzi Ubuntu 9.04 s původním jádrem 2.6.28 se objevilo jádro 2.6.30 řešící všechny grafické problémy. Pokud se pak použije X Server z repositáře zmíněného v článku, jde vše bez problémů, stabilně a rychle.

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 13 čer 2009 16:55

Stejnak mám pocit, že u mě je v tom ještě něco. %^&%$#%$ ATI.
Ale jdu na to, dík.

edit - nefunguje, musím použít původní kernel. Jestli to má co dělat s těmi restricted modules, co psal někdo do komentu, tak to netuším, bo nevím, co to je. Tak si počkám.
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 13 čer 2009 22:31

Tak nakonec jsem skončil u openSUSE, kam jsem dotahal KDE 4.2, které oproti 4.1 neblbne a vypadá docela stabilně ;) Oproti GNOME se v tom ještě ztrácím, ale vypadá to fakt dobře.
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Damianus
_-=*Open Source*=-_
Příspěvky: 2351
Registrován: 14 pro 2007 02:54
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Damianus » 13 čer 2009 22:33

nahod nejake fota :wink:
Jedinou pravdou je, že všichni lžou
Můj weboblogo něco about IT and something viz. tlačítko WWW Miláček Lenovo X220
MSI GX600 -> Lenovo T500 -> Lenovo X220 -> Asus Zenbook prime -> Lenovo X220

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 13 čer 2009 22:50

Ještě si s tím hraju, byl by to nedodělek :) Zrovna hledám nějaký dock na vršek obrazovky, ale KDE tam umožňuje umístit nový panel, tak to vyřeším asi tím. Za chvilku nahodím kdyžtak první screeny, bo krom toho panelu toho nejspíš moc měnit nebudu.
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 14 čer 2009 00:06

Obrázek
To navrchu je Daisy applet, měl by se chovat podobně jako dock, jenže tohle je stará verze, novou jsem nenašel.. se vyřeší časem, ale takhle to snad bude vypadat. Ohledně té složky Desktop, která tam je - nevím, jestli pro to najdu využití.
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 22 čer 2009 00:27

Zkoušel někdo Wolvix http://wolvix.org/index.php ? Docela mě zaujal.
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

MartenP
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 449
Registrován: 08 srp 2007 13:41

Příspěvekod MartenP » 23 čer 2009 10:10

Pro mě Wolfix padá už jen kvůli tomu, že nemá 64-bitovou verzi.

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 09 črc 2009 10:21

Obrázek
Setkali jste se někdo s tímhle (ta černá ploška u X)? Sem tam se mi to objeví i v jiných barvách, a nejhorší je, že to jde vidět, i když si pustím video ve fulscreenu.
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

luta
občas se tu ukáže
Příspěvky: 73
Registrován: 16 led 2007 15:20

Příspěvekod luta » 09 črc 2009 13:02

to vypada na nejakou botku v Xku. To je ten Wolvix ?
HEL81 archlinux x86_64, HP 4340s core-i5 ivy bridge Win8

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 10 črc 2009 22:37

Ne-e, Xubuntu.
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

MartenP
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 449
Registrován: 08 srp 2007 13:41

Příspěvekod MartenP » 12 črc 2009 20:49

Těžko říci, co to způsobilo. Zkus odebrat a znovu přidat tu ikonu, poladit/změnit GTk schéma. Zkušenost s tím nemám, ovládám menu ála Blackbox.

Planeta
chodí sporadicky
Příspěvky: 19
Registrován: 30 lis 2008 14:37

Příspěvekod Planeta » 17 črc 2009 23:03

Panove mel bych takovej dotaz - nedavno sem si nainstaloval Linux Mint 7 - jsem z nej celkem nadsen co vsecko to nabizi jen mam mensi problem - pridal sem si dalsi panel a na nej dal nekolik appletu jestli to rikam dobre - a pri kazdem novem spusteni se mi spousti v jinem poradi = mam je na tom panelu prehazeny - netusi nekdo jak docilit toho aby byly v takovem poradi jak chci ? Diky :-)

Planeta
chodí sporadicky
Příspěvky: 19
Registrován: 30 lis 2008 14:37

Příspěvekod Planeta » 18 črc 2009 20:19

Taky by me zajimalo jeste proc se mi objevil v grubu pri startu linux 2x - da se to nejak opravit ?


Zpět na „LINUX a další OS“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti