LINUX na notebooku

LINUX, MAC OS a další co lze nainstalovat na notebooky. Dostribuce, ovladače, jak to funguje atp.

Máš zkušenosti s LINUXem na notebooku?

ANO pracuji výhradně pod LINUXem
45
14%
ANO mám LINUX, ale také Windows
109
35%
Zkusil jsem LINUX, ale není to pro mě
25
8%
Zkusil jsem LINUX, ale není to pro mě
25
8%
Chystám se zkusit LINUX
77
25%
Nechci LINUX
33
11%
 
Celkem hlasů: 314

norther
občas se tu ukáže
Příspěvky: 82
Registrován: 02 říj 2007 08:03

Příspěvekod norther » 01 kvě 2009 19:06

No jo tiež sa prikláňam k ubuntu. Ak ťa linux zaujme aj tak sa nevyhneš skúšaniu viacerých distribúcií :wink:
HP Probook 4530s

mixo
občas se tu ukáže
Příspěvky: 96
Registrován: 22 kvě 2006 14:38

Příspěvekod mixo » 03 kvě 2009 20:51

aj u mna ubuntu (pripadne linux mint, ktory vychadza z ubuntu) fungovalo vo vacsine pripadov na 100%, kazdopadne vsetky majoritne distra uz maju live cd na odskusanie, takze staci jedno cd-rw a mozes testovat ;)

Burys
občas se tu ukáže
Příspěvky: 40
Registrován: 20 zář 2008 21:42

Ubuntu a procesor

Příspěvekod Burys » 14 kvě 2009 19:27

Zdravím...
Zkoušel jsem Ubuntu na notebooku, co mám v popisu a odradila mě od něj hlavně jedna věc: Nevíte někdo, jak nastavovat v Ubuntu režimy procesoru, nebo něco podobného jako ve Vistě? Hodně střídám režimy, takže je to pro mě u notebooku nutnost. Moc vám všem děkuji za odpověď
Toshiba Satellite A300D - 15H AMD Athlon™ 64 X2 TK-57 1.9GHz, 2,5GB RAM, ATI Mobility Radeon™ HD 3470 256MB, Crucial M4 SSD 64GB + 320GB WD Scorpio Black BJKT 7200ot Ubuntu 11.10

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 14 kvě 2009 20:22

System obsahuje CpuFreq utilitu, ktera tohle umi... da se pridat na gnome panel, pokud tam uz neni. "Sledovani zmeny frekvence CPU" je cely plny cesky nazev...

Burys
občas se tu ukáže
Příspěvky: 40
Registrován: 20 zář 2008 21:42

Příspěvekod Burys » 14 kvě 2009 21:13

moc díky
Toshiba Satellite A300D - 15H AMD Athlon™ 64 X2 TK-57 1.9GHz, 2,5GB RAM, ATI Mobility Radeon™ HD 3470 256MB, Crucial M4 SSD 64GB + 320GB WD Scorpio Black BJKT 7200ot Ubuntu 11.10

kompi
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 189
Registrován: 28 lis 2008 16:36
Bydliště: Košice

Příspěvekod kompi » 15 kvě 2009 16:03

môj nazor na ubuntu je pozitivny podla mna je to najprispôsobilejši linux pre začiatočnikov a bežnych uživatelov a napriklad debian je zložitejsi.
ubuntu je vlastne ako keby jednoduchši debian.
a nemam z nim problem
Lenovo G560
Procesor: Intel® Pentium® Processor P6100 (3M Cache, 2.00 GHz)
Paměť: 4GB (2+2GB) PC3-8500 DDR3 SDRAM, (Max 4GB)/0x
Disk: 500 SATA 5400 ot.
Grafická karta: NVIDIA® GeForce® 310M 512MB
OS:Win7 64Bit

Burys
občas se tu ukáže
Příspěvky: 40
Registrován: 20 zář 2008 21:42

.

Příspěvekod Burys » 15 kvě 2009 16:47

Ještě bych měl pár dotazů ohledně Ubuntu. Nainstaloval jsem si ho přes windows do složky na disku mám všechny aktualizace a ovladače si to stáhlo od ATI samo, jen jsem je nainstaloval a udělal restart, pak jsem nainstaloval wine a zkusil spustit 3D mark2001 a vyšlo mi asi 6533 bodů ve windowsech mám asi 11600 bodu. Chci se zeptat jestli lze nějakými ovladači, nebo úpravami dosáhnout aspoň podobného skore jako s windows? Dále ještě výdrž baterky na úsporný režim bez wifi je v linuxu asi hodina a 30 minut ve Vistách je to na stejný režim něco přes 2 a půl hodiny, napadlo mě, že při běhu z baterky mi ve windows jede GPU taky na úsporný režim, tak jestli není problém tam. A poslední věc je, že v linuxech nevidí oddíl disku, na kterým je mám nainstalovaný mají přiděleno 10GB ty vidím, ale zbytek oddílu má si 50 GB a nikde ho tam nemám, oddíl C s Vistou tam vidím normálně. Tak děkuji za odpovědi. Ale jednu věc jsem si v linuxech hned oblíbil a tou je instalace softwaru nemusím nikde složitě hledat super no a ještě druhá a tou je automatická změna frekvence procesoru to je super věc.
Toshiba Satellite A300D - 15H AMD Athlon™ 64 X2 TK-57 1.9GHz, 2,5GB RAM, ATI Mobility Radeon™ HD 3470 256MB, Crucial M4 SSD 64GB + 320GB WD Scorpio Black BJKT 7200ot Ubuntu 11.10

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 15 kvě 2009 17:52

V Catalystech je volba PowerPlay a defaultně je myslím zapnutá. I když já ji teď zrovna u sebe nevidím, ale to bude nejspíš tím, že používám integrovanou grafárnu..
Tu výdrž mám ve Vistách taky vyšší, a to asi o půl hodiny, což mě mrzí. Nové Ubuntu 9.04 by zase mělo tu výdrž trochu zvednout; uvidím, až mi předělají Minta :)

S balíčkovacím systémem souhlas, to je perfektní věc. A co není v repozitářích, tak se sežene hloupým způsobem a la Windows.

Ale se změnou frekvence nejsem moc spokojen, ve Windows mi to jednak nabízelo více mezifrekvencí (pravděpodobně nějakou sw kličkou, kterou tahle utilita neumí) a hlavně se to přepínalo opravdu dobře; tady se to sem tam zastaví na 800 MHz a nehne se to, takže musím ručně nastavovat Performance. Např. když chci přehrávat nějaká flashová videa apod.
ASUS F3Ka, Arch linux
bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Bimbác
chodí sporadicky
Příspěvky: 8
Registrován: 29 led 2008 18:15

Příspěvekod Bimbác » 16 kvě 2009 13:02

Ubuntu je tak neschopné, že pořádně nepodporuje integrovanou Intel grafiku. Pryč od linuxu. Je čím dál horší, místo aby byl lepší.

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 16 kvě 2009 14:16

A něco dalšího by bylo, že je čím dál horší?
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 16 kvě 2009 15:58

Ja bych tohle presel bez povsimnuti, ocividne nejaky odbornik promluvil... to jde hned poznat z te salvy argumentu, kterou nas zahltil. Uz to, ze "stav driveru = stav Linuxu" odpovida vysoke erudovanosti.

MartenP
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 449
Registrován: 08 srp 2007 13:41

Příspěvekod MartenP » 17 kvě 2009 17:57

Takovým názorům se musí člověk jen smát. Takoví lidé by měli pochopit, že svůj názor je třeba podložit pádnými argumenty, jinak všem bude akorát pro smích.

onne
chodí často
Příspěvky: 1766
Registrován: 01 úno 2008 10:27
Bydliště: Opava

Příspěvekod onne » 18 kvě 2009 10:54

Intel ovladače pro grafické karty na tom jsou stejně špatně jak ve Windows, tak i pro Linux. Bohužel v novém vydání oblíbeného Ubuntu mi nejdou takové ty grafické efekty. Ovladače se teprve musí udělat.
ThinkPad T420

MartenP
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 449
Registrován: 08 srp 2007 13:41

Příspěvekod MartenP » 18 kvě 2009 11:02

Napsal jsem o tom článek
http://martenuv.blog.cz/0904/jak-na-vzd ... a-x-server

Pokud člověk použije nejnovější jádro (nemusí mít strach ani z 2.6.30, osobně ho používám) a nejnovější vývojové verze Intel ovladačů, mohla by se situace zlepšit. Aktualizace Intel driverů přicházejí každé dva až tři dny.

onne
chodí často
Příspěvky: 1766
Registrován: 01 úno 2008 10:27
Bydliště: Opava

Příspěvekod onne » 18 kvě 2009 20:32

Mohl bych se zeptat, kde ty Intel ovladače pro Ubuntu 9.04 seženu, nebo jak je nainstaluju?
ThinkPad T420


Zpět na „LINUX a další OS“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host