Windows 10

Vše kolem Microsoft Windows. Zkušenosti, problémy, vylepšení atp.
michalko58

Příspěvekod michalko58 » 26 srp 2015 12:42

Ak to OS robi lokalne, nech si telemetriu zbiera, ale preco by to mal odosielat niekam na server MS? Preco by mal moje heslo od WiFi zdielat spolu s mojimi znamymi (a ich hesla zas poskytovat mne)? Ak ho niekomu budem chciet dat, tak to urobim sam. Ja si neprajem aby pocitac/telefon premyslal za mna. Toto vsetko mne osobne vadi.
Zatial som svojpravny a snazim sa verit tomu, ze take BlackBerry toho odosiela malo v porovnani s Androidom. :D

A ano W10 je zatial iba moznost, ale casom na vyber pri kupe noveho PC so softwarom od MS nebude a jedinou cestou bude nejaky alternativny OS. Ak sa samozrejme nastane to, ze alternativne OS budu oznacene za nastroj terorizmu a budu zakazane... :lol:

Warhawk
chodí často
Příspěvky: 520
Registrován: 13 úno 2007 14:39

Příspěvekod Warhawk » 27 srp 2015 09:32

Ahoj, moc se tady nemluví o předchozích systémech a telemetrii. W10 a "telemetrie" je na webu všude, ale ví někdo jak je to u W8.1 případně W7 ?
Konekrétně mám na mysli verzi bez te slavné aktualizace, která ji tam částečně přidá....

Díky

Dorota
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 291
Registrován: 12 zář 2008 13:33

Příspěvekod Dorota » 27 srp 2015 20:00

Jak se zbavit telemetrie v systémech windows 7 a 8.1 se podrobně řeší na fóru mydigitallife. Jsou tam dostupné i hotové skripty pro odinstalaci příslušných aktualizací. Problematická pro odinstalaci je hlavně KB2952664 - nelze odinstalovat běžným způsobem. Kromě této mají k telemetrii vztah tyto aktualizace: KB2990214, KB3021917, KB3035583, KB3068708, KB2977759, KB3075249, KB3080149, KB3080149, KB3022345, KB3065987, KB3075851. Vypsané aktualizace se týkají systému windows 7.
HP 4520s WT290EA#ARL
Toshiba Satellite A200-1ZB

hanzo12
chodí sporadicky
Příspěvky: 7
Registrován: 15 bře 2015 02:28

Příspěvekod hanzo12 » 28 srp 2015 00:43

já myslel že rozdíl mezi tím že shromažďuje data windows 10 a že to může udělat i nějaký jiný program použitý u jiného OS je v tom, že u těch desítek s instalací k tomu člověk dává souhlas, tudíž data teoreticky nashromážděná jsou legálně nabytá, zatímco v ostatních případech je to nelegalní, takže i kdyby někdo chtěl proti člověku ty informace použít, tak by to nešlo, ale u windows 10 to možné je, ať už se to stát může nebo ne

tiktak
chodí často
Příspěvky: 708
Registrován: 04 kvě 2014 22:21

Příspěvekod tiktak » 29 srp 2015 23:05

Čteš si smluvní podmínky u každého software, co instaluješ? Já se přiznám, že ne.
A druhak - těm, kteří pomocí software či dokonce nějakého typu viru jde o Tvoje data (pokud by tak bylo), o legalitu jejich využití opravdu nejde... :)
Pokud je dostanou a data jsou pro ně zajímavá, použijí, využijí a zneužijí je, neboť je mají v držení.
Samozřejmě se můžeš právně bránit - ono "vyšetřování" stejně brzo skončí někde na ipčku, nějakého hodně vzdáleného státu, obvykle bez dohody o právní součinnosti s dalšími státy a server je nějaký "anonymizer", za kterej nejede vlak a majitel nikdy s nikým spolupracovat nebude :)
To už je fakt lepší ten Micro$oft, kde původce alespoň dohledáš, i když nevím, zda s ním něco pak provedeš.
Dost lidí má spíše strach, že odesíláním některých typů dat se může zjistit, že valná většina používaného software na PC je warez, hudba a filmy taktéž a jediný legální je ten OS.
Opět opakuji - nemoralizuji a nesoudím, ale to je dle mého asi obecná největší obava - že W10 se bude ještě více snažit o kontrolu legálnosti obsahu na PC a to samozřejmě může někomu vadit.
je: 2x T60P, X220, 2x 8570W Dreamcolor, E6420
bylo: E7440, M6600, X230T, T440P, E6400, XPS 1330, D630, D620, D610, D600, C640, HP N6200, HP NX8220, T43P

tiktak
chodí často
Příspěvky: 708
Registrován: 04 kvě 2014 22:21

Příspěvekod tiktak » 29 srp 2015 23:07

Čteš si smluvní podmínky u každého software, co instaluješ? Já se přiznám, že ne.
A druhak - těm, kteří pomocí software či dokonce nějakého typu viru jde o Tvoje data (pokud by tak bylo), o legalitu jejich využití opravdu nejde... :)
Pokud je dostanou a data jsou pro ně zajímavá, použijí, využijí a zneužijí je, neboť je mají v držení.
Samozřejmě se můžeš právně bránit - ono "vyšetřování" stejně brzo skončí někde na ipčku, nějakého hodně vzdáleného státu, obvykle bez dohody o právní součinnosti s dalšími státy a server je nějaký "anonymizer", za kterej nejede vlak a majitel nikdy s nikým spolupracovat nebude :)
To už je fakt lepší ten Micro$oft, kde původce alespoň dohledáš, i když nevím, zda s ním něco pak provedeš.
Dost lidí má spíše strach, že odesíláním některých typů dat se může zjistit, že valná většina používaného software na PC je warez, hudba a filmy taktéž a jediný legální je ten OS.
Opět opakuji - nemoralizuji a nesoudím, ale to je dle mého asi obecná největší obava - že W10 se bude ještě více snažit o kontrolu legálnosti obsahu na PC a to samozřejmě může někomu vadit.
je: 2x T60P, X220, 2x 8570W Dreamcolor, E6420
bylo: E7440, M6600, X230T, T440P, E6400, XPS 1330, D630, D620, D610, D600, C640, HP N6200, HP NX8220, T43P

airmt
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 246
Registrován: 18 zář 2006 13:07
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod airmt » 30 srp 2015 22:16

Jak je to ve Win10 s externím monitorem a různým zobrazením? Už jde nastavit na interní displej třeba 125% a na externí 100%, automaticky, aniž bych to musel přepínat nebo aspoň abych se musel odhlašovat?

tiktak
chodí často
Příspěvky: 708
Registrován: 04 kvě 2014 22:21

Příspěvekod tiktak » 31 srp 2015 01:27

Má to jít, ale mně se to zatím nepovedlo (bohužel jsem na to měl jen pár minut času a tím, že mám notebook v docku a tím pádem je pro mne primárním displejem stolní LCD, tak jsem to neměl čas ani chuť testovat.
Ale vzhledem k tomu, že je to přiznaná funkce, která pro někoho dělá W10 zajímavým, vyzkouším to se s tím přes týden pohrabat.
Jeden displej mám 1920x1200 (LP2480zx stolní) a druhej 1920x1080, je to na Nvidia Quadro a ještě se mi do toho "plete" Dreamcolor management, který taky ovlivňuje rozlišení a správu nastavení pro ně, tak zatím jsem "čistý" obraz ve 100% DPI na stolním a 125% DPI na notebooku nevykouzlil.
Ale třeba se poštěstí :)
je: 2x T60P, X220, 2x 8570W Dreamcolor, E6420
bylo: E7440, M6600, X230T, T440P, E6400, XPS 1330, D630, D620, D610, D600, C640, HP N6200, HP NX8220, T43P

airmt
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 246
Registrován: 18 zář 2006 13:07
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod airmt » 31 srp 2015 13:50

Díky za odpověď. Pokud by to někdo vyzkoušel, dejte vědět. Tohle mě na Win10 zajímá asi nejvíc :) Full HD na 13" chce ideálně 125%, ale to odhlašování a zavírání všech programů, když chcete na externím zase 100% je fakt opruz.

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 31 srp 2015 15:26

airmt píše:Díky za odpověď. Pokud by to někdo vyzkoušel, dejte vědět. Tohle mě na Win10 zajímá asi nejvíc :) Full HD na 13" chce ideálně 125%, ale to odhlašování a zavírání všech programů, když chcete na externím zase 100% je fakt opruz.
Funguje to pořád špatně. Na externím sice klidně můžeš nastavit 100%, ale do restartu bude všechno rozmazané. Speciálně na 125% už navíc nejde použít takové to nastavení "jedno DPI pro všechny monitory", kdy staré aplikace nebyly rozmazané na primárním monitoru. Teď jsou rozmazané vždy.

Pro mě je chování Win10 v souvislosti s různým DPI velké zklamání. Mám pocit, že s každou verzí je to jen a jen horší.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

airmt
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 246
Registrován: 18 zář 2006 13:07
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod airmt » 01 zář 2015 00:24

Tvůj názor beru obvykle jako nějaký "benchmark", protože často upozorňuješ na spoustu věcí, které i velké IT servery úplně přehlíží. Docela mě to překvapilo, je to pak asi horší řešení než ve Win 8.1...
Myslíš si, že to budou schopni doladit nebo tomu dáváš spíše pořád "několik let"?

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 01 zář 2015 15:27

Ještě čekám, až se ke mě dostane další Win10 stroj a budu mít už konečně čas to víc prostudovat. Zatím tedy nechci vynášet velké soudy. Až to vykoumám, určitě to půjde hned na blog.

Jen mě překvapilo, že všude bylo tolik nadšeného hýkání a ono nic převratného se nekoná.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Uživatelský avatar
Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7521
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 07 zář 2015 14:48

Windows 10: analýza probíhající komunikace http://www.root.cz/clanky/windows-10-an ... omunikace/
... alebo ked si clovek normalne nastavi privacy settings tak sa ziadne "smirovani" nekona.
Predator 15, T410, MBP 13 Early 2015, iPad Air, Kindle Fire HD 8, Nexus 7

Rozy
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 110
Registrován: 02 bře 2010 12:59
Bydliště: Brno

Cortana

Příspěvekod Rozy » 10 lis 2015 08:02

Prave jsem u pritelkyne resil to ze po startu Windows nabehla hlaska "Nabidka start a prostredi Cortana neodpovida" a pak neco jako ze to zkusime to vyresit pri dalsim prihlaseni. No po 3 restartech a vydelani baterky a tak jsme trochu googlil a zjistil ze to dela Avast. Tak jsem avast odinstaloval. Do Ovladacich panelu jsem se pres tento pocitac dokazal dostat. A problem zmizel. Tak kdyby nekdo mel podobny problem tak snad vam to pomuze.
MSI GE72, i7 5700HQ , 8GB RAM, GTX 960M, SSD 128GB + 1TB 7200ot HDD

r4in
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 242
Registrován: 29 srp 2008 01:10

Příspěvekod r4in » 06 pro 2015 13:35

Poslušně hlásím, že AMD/MS nějakým způsobem opravily rozbité DXVA u Radeonů HD 6000 v oficiálních driverech pro Windows 10 (15.7.1). Upozorňuju, aby lidé s Llano čipy neinstalovali jiné Catalysty, než které se jim nainstalují prostřednictvím Windows Update, hrozí, že si shodíte systém. :D
Pokud chcete regulovat chlazení u 6465b navštivte http://www.computerbase.de/forum/showth ... ?t=1070494

Jestli vám nefungují Fn klávesy u 6465b pod Windows 8/10, tak nainstalujte poslední verzi HP Hotkey.


Zpět na „Windows 10, 8 / 8.1, 7, Vista, XP i starší“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host