Windows 10

Vše kolem Microsoft Windows. Zkušenosti, problémy, vylepšení atp.
orgasmic
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8307
Registrován: 23 dub 2007 08:54
Bydliště: International

Windows 10

Příspěvekod orgasmic » 12 srp 2015 18:37

Ahoj, uz jste to nekdo zkousel?
Moc se mi nechce zase experimentovat po dlouhem zvykani na W8 :)
Asus G703VI

tiktak
chodí často
Příspěvky: 708
Registrován: 04 kvě 2014 22:21

Příspěvekod tiktak » 12 srp 2015 20:51

Mám asi týden a vcelku spokojenost.
Samozřejmě nevím, kolik a jakých paketů jde ode mne kam a co přesně obsahují a vcelku dost doufám, že data jsou jen reklamní a necílená na kryptovanou komunikaci například s bankou.
Chápu, že je to pro dost lidí nový OS "zadarmo" a tak je dost po vzoru Androidu cílen reklamně a určitá data využívá k cílené nabídce.
Po stránce OS mi funguje vše, co potřebuju i na postarším Elitebooku a po updatech (které vycházejí skoro denně) se zlepšuje i můj problém s internetem respektive prohlížeči viz zde:
http://notebooky-forum.notebook.cz/view ... highlight=
Rychlost systému nerozeznám od W8, řazení systému do složek mi připadá logičtější a smysluplnější a některé funkce navíc jsou rovněž rozumné (pro mé použití). Něco je zase jinak a chilku se to hledá (třeba najít nastavení spořiče obrazovky, který se jmenuje "šetřič obrazovky" mi trvalo pár minut :) )
Nabídka Start je nativně zpět a celkem zajímavě kombinuje klasickou s dlaždicema a je trochu nastavitelná.
Po stránce použití jde pro mne o trochu "vytuněné" 8/8.1, ve většině věcí lépe.
Po upgradu přes W7 mi překvapivě funguje úplně všechen HW a to mám specifický hardware (Quadro, Dreamcolor s přepínáním RGB profilů, Synaptics touchpad/trackpoint s 6ti tlačítky, čtečka otisků, externí BT (vnitřní je pro BT sluchátka co vlastním moc slabý). Software také OK i specifické aplikace pro editaci fotek atd.
je: 2x T60P, X220, 2x 8570W Dreamcolor, E6420
bylo: E7440, M6600, X230T, T440P, E6400, XPS 1330, D630, D620, D610, D600, C640, HP N6200, HP NX8220, T43P

Gandi
občas se tu ukáže
Příspěvky: 28
Registrován: 30 zář 2007 12:41

Windows 10 - rezim spanku

Příspěvekod Gandi » 13 srp 2015 08:48

Zdravim, taky testuju windows 10. Vse mi fungovalo ok ale po nainstalovani aktualizace KB3081436 mi notebok odmita pri zavreni vika ci zmacknuti na klavesnici prejit do rezimu spanku. Tlacitka napajeni mam nastavene dobre. Jinak hybernaci mam vypnutou pres prikazovy radek kvuli SSD disku. Nevi nekdo v cem by mohl byt problem? Na zahranicnich forech se objevuje podobny problem, takze nebudu asi sam. Pokud aktualizaci odinstaluju, tak rezim spanku zase funguje. Dekuji za kadou dobrou radu.
FSC Amilo Xi2550 17"WUXGA, C2D T9300 2x2,5GHz, 2GB RAM, 1xSSD intel 80GB - 1x500GB WD HDD, ATI HD2700 GDDR3 +

tiktak
chodí často
Příspěvky: 708
Registrován: 04 kvě 2014 22:21

Příspěvekod tiktak » 13 srp 2015 09:20

Testujou to za pochodu a na uživatelích :)
Je předpoklad, že podobná - obecně známá chyba bude asi řešena příštími aktualizacemi.
Mně například už několik dní zase funguje spouštění systému se zapnutým numerickým blokem, což ještě před týdnem nefungovalo a nedalo se vyřešit ani známými "tweaky" registru atd.
Skoro každý den mám nějaké nové více či méně důležité aktualizace.
Pokud bych měl na notebooku nějaké životně důležité a nezálohované data a informace, nebo by mne povaha mé práce nutila ke zvýšené obezřetnosti (práce online třeba v bankovním systému, vývoj software, důležité projekty s online přístupem...), asi bych ještě počkal s instalací W10.
je: 2x T60P, X220, 2x 8570W Dreamcolor, E6420
bylo: E7440, M6600, X230T, T440P, E6400, XPS 1330, D630, D620, D610, D600, C640, HP N6200, HP NX8220, T43P

Python.P
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4172
Registrován: 07 bře 2009 19:56

Příspěvekod Python.P » 14 srp 2015 09:52

je to nový OS, pokud nemáš zájem být beta tester, se na to radši vyser....

BTW. v předchozím sestavení bylo méně chyb jak v tomhle RTM :D
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....

slofman
občas se tu ukáže
Příspěvky: 37
Registrován: 31 kvě 2008 19:22

Příspěvekod slofman » 18 srp 2015 07:42

tiktak píše:Mám asi týden a vcelku spokojenost.
Samozřejmě nevím, kolik a jakých paketů jde ode mne kam a co přesně obsahují a vcelku dost doufám, že data jsou jen reklamní a necílená na kryptovanou komunikaci například s bankou.


,,Windows 10 provádí kolekci všech textů zadaných z klávesnice. Texty se ukládají do dočasných souborů a 1x za 30 minut se odesílají na následující servery:

oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
pre.footprintpredict.com
reports.wes.df.telemetry.microsoft.com,,



,,Zde je pro úplnost seznam všech serverů Microsoftu, na které nové Windows 10 „volají“ a předávají data o uživateli:,,

vortex.data.microsoft.com
vortex-win.data.microsoft.com
telecommand.telemetry.microsoft.com
telecommand.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
oca.telemetry.microsoft.com
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
sqm.telemetry.microsoft.com
sqm.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
watson.telemetry.microsoft.com
watson.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
redir.metaservices.microsoft.com
choice.microsoft.com
choice.microsoft.com.nsatc.net
df.telemetry.microsoft.com
reports.wes.df.telemetry.microsoft.com
wes.df.telemetry.microsoft.com
services.wes.df.telemetry.microsoft.com
sqm.df.telemetry.microsoft.com
telemetry.microsoft.com
watson.ppe.telemetry.microsoft.com
telemetry.appex.bing.net
telemetry.urs.microsoft.com
telemetry.appex.bing.net:443
settings-sandbox.data.microsoft.com
vortex-sandbox.data.microsoft.com
survey.watson.microsoft.com
watson.live.com
watson.microsoft.com
statsfe2.ws.microsoft.com
corpext.msitadfs.glbdns2.microsoft.com
compatexchange.cloudapp.net
cs1.wpc.v0cdn.net
a-0001.a-msedge.net
statsfe2.update.microsoft.com.akadns.net
sls.update.microsoft.com.akadns.net
fe2.update.microsoft.com.akadns.net
diagnostics.support.microsoft.com
corp.sts.microsoft.com
statsfe1.ws.microsoft.com
pre.footprintpredict.com
i1.services.social.microsoft.com
i1.services.social.microsoft.com.nsatc.net
feedback.windows.com
feedback.microsoft-hohm.com
feedback.search.microsoft.com
rad.msn.com
preview.msn.com
ad.doubleclick.net
ads.msn.com
ads1.msads.net
ads1.msn.com
a.ads1.msn.com
a.ads2.msn.com
adnexus.net
adnxs.com
az361816.vo.msecnd.net
az512334.vo.msecnd.net

http://aeronet.cz/news/analyza-windows- ... h-a-hlasu/
Acer Aspire V15 Nitro VN7-591G-51CY
Lenovo ThinkPad T61-7663
Acer Aspire 5112WLMi

tiktak
chodí často
Příspěvky: 708
Registrován: 04 kvě 2014 22:21

Příspěvekod tiktak » 18 srp 2015 20:51

Vždyť Ti ho nikdo násilím nenutí :)
Pro objektivnost nevím, zda je paranoidní aeronet dostatečně objektivní.
Vlastníš Android nebo Jabko telefon? Tam leze přes různé servery asi úplně vše, co napíšeš, vyhledáš a vůbec uděláš.
Kdo chce maximální kontrolu nad odchozími daty, musí používat W7 s vypnutými mnoha službami a aplikacemi.
Čímž samozřejmě neobhajuju nějaké "šmírování", ale díky principu W10 taky chápu, že "sběr dat" je poměrně důležitý k chodu systému a samozřejmě k reklamnímu směřování uživatele - kterému to ale může přijít někdy i vhod.
je: 2x T60P, X220, 2x 8570W Dreamcolor, E6420
bylo: E7440, M6600, X230T, T440P, E6400, XPS 1330, D630, D620, D610, D600, C640, HP N6200, HP NX8220, T43P

Dovahkiin
občas se tu ukáže
Příspěvky: 41
Registrován: 09 bře 2015 12:35

Příspěvekod Dovahkiin » 18 srp 2015 21:36

asi to bude hloupá otázka, ale pujde u mě o první instalaci OS, když to instaluju jak to funguje se zachováním souborů včetně třeba her, nebo programů, to zůstane nainstalováno atp.?
Děkuji za odpovědi, jsem laik, tak snad nedostanu jen nějaký posměch :D

tiktak
chodí často
Příspěvky: 708
Registrován: 04 kvě 2014 22:21

Příspěvekod tiktak » 18 srp 2015 23:09

U mne po upgrade W7 na W10 zůstalo vše nainstalované, vše funkční a vše zachováno. Co si pamatuju, tak jsem snad musel potvrdit jen přístupy a loginy na fóra, e-shop atd., ale jinak bez problému a v podstatě bez změn.
Hry nainstalený žádný nemám, tak tam nemohu sloužit.
je: 2x T60P, X220, 2x 8570W Dreamcolor, E6420
bylo: E7440, M6600, X230T, T440P, E6400, XPS 1330, D630, D620, D610, D600, C640, HP N6200, HP NX8220, T43P

sill
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 128
Registrován: 18 dub 2009 19:07

Příspěvekod sill » 24 srp 2015 10:20

jako u tiktaka, jen bohužel nefungoval touchpad, wifi se sekala a grafika občas vypadávala, přešel sem z5 na win 7 to celý trvalo cca 10 min, žádnej program nespadl vše funguje jako bych ani win 10 neinstaloval


MSI GT628 p8700/ati4870

Puppy
chodí často
Příspěvky: 1877
Registrován: 16 kvě 2006 17:17

Příspěvekod Puppy » 24 srp 2015 10:27

slofman píše:,,Windows 10 provádí kolekci všech textů zadaných z klávesnice. Texty se ukládají do dočasných souborů a 1x za 30 minut se odesílají na následující servery:

Nesirte alespon tady tu ruskou propagandu http://tech.ihned.cz/pocitace/c1-644963 ... windows-10

michalko58

Příspěvekod michalko58 » 25 srp 2015 07:58

Z clanku z odkazu:

"Vše, co hrozí vyzrazením citlivých informací o uživateli, je možné jednoduchým způsobem vypnout přímo při instalaci. Nedá se tedy říct, že by operační systém Windows 10 špehoval svého uživatele proti jeho vůli."


A kde mame istotu, ze ked sa to tvari ako vypnute, ze je to aj skutocne vypnute? Asi to nebude iba "Ruska propaganda" (dnes uz je vsetko protizapadne ruska propaganda...). Je az prilis podozrive, ze ho davaju "zadarmo".

A aj ini maju zmiesane pocity z W10: http://dsl.sk/article.php?article=17386

tiktak
chodí často
Příspěvky: 708
Registrován: 04 kvě 2014 22:21

Příspěvekod tiktak » 25 srp 2015 15:53

Ten článek od "bezpečnostního experta" je dle mého skutečně objektivní - pokud si ho četl, tak je v něm napsáno, že nás v podstatě přes jakýkoliv software může šmírovat relativně kdokoliv a to už hodně dlouho a operační systém na tom moc nehraje roli.
Kdo má důvod se oprvávněně obávat o svá data, řeší to dnes uzavřenými sítěmi bez přístupu na internet a samostatnými terminály.
Kdo je z běžných uživatelů na tohle háklivý už z podstaty, musel by teoreticky udělat to samé - odpojit se od internetu, přestat používat "chytré telefony" a celkově přestat využívat veškeré služby, které mají cokoliv společného s internetem.
Jinak totiž vždy hrozí nějaké riziko úniku dat.
Proč Microsoft dává W10 "zadarmo" už tu padlo několikrát - je pro ně daleko výhodnější se soustředit na vývoj a podporu jediného systému, kde se předpokládá, že většina uživatelů bude využívat i relativně cílené reklamní "nápovědy" v prohlížečích, či placené aplikace. Jde samozřejmě o byznys a Microsoft to nedělá pro naše krásné oči. K tomu (pokud je můj předpoklad správný a stále se to nikde moc nevysvělilo), tak vznikem licence na W10 uživateli zanikce licence na W7, 8, takže z hlediska ceny je to v podstatě výměna - koupil sis W7 nebo W8 (byť třeba jako OEM licenci s notebookem) a tato Ti po určité době zanikce a stane se licencí k W10.
To, že některé bittorrenty mohou blokovat uživatele s W10 může být logické - bez jakéhokoliv moralizování asi víme, co se na těchto sítích a serverech nachází a proč na ně lidé asi chodí - cílem prodejců software, her, hudby, filmů a vůbec mediálního obsahu je samozřejmě to, aby si lidé tyhle věci kupovaly, ne je zdarma stahovali. Opět opakuji - nemoralizuji, jen vysvětluji.
Nakonec opět zopakuji - přejít na W10 je bezplatná možnost, ne povinnost. Kdo se z nějakého důvodu obává o cokoliv, může zůstat u svého systému a W10 nemus řešit - času je na to ještě dost.
je: 2x T60P, X220, 2x 8570W Dreamcolor, E6420
bylo: E7440, M6600, X230T, T440P, E6400, XPS 1330, D630, D620, D610, D600, C640, HP N6200, HP NX8220, T43P

michalko58

Příspěvekod michalko58 » 26 srp 2015 08:19

Ano, ak maju zaujem si cloveka najdu, nech robi cokolvek, ale je tam niekolko ALE.

Preco sa mi ma OS starat do suborov co mam ulozene na disku a odosielat informacie o nich niekam do prec? Ako mozem mat istotu, ze to nerobi aj ked je to akoze softwarovo vypnute? Trosku dost zasah do sukromia, nemyslis?
A pri nasich (neviem ako v Cechach) zakonoch, ze iste percento zo sumy z HDD a inych pamatovych medii idu priamo autorskemu zvazu, mam plne moralne pravo stiahnut si co chcem. Mam to v podstate predplatene...


Co sa tyka licencie, tak ak mas krabicovu verziu, tak po prechode na W10 sa z nej stave OEM.


Osobne som W10 skusal a je to grc, takze neprejdem uz iba kvoli tomu, ale tieto informacie so sukromim by mal MS poriadne vysvetlit, pretoze ako vsetci velmi dobre vieme, prilisne mlcanie nevesti nic dobre a bez vetra sa ani listok nepohne. Plus nemoznost zakazania aktualizacii a ich nedostatocny popis su tiez istou vizitkou.

tiktak
chodí často
Příspěvky: 708
Registrován: 04 kvě 2014 22:21

Příspěvekod tiktak » 26 srp 2015 11:12

Nejsem fanda Microsoftu, nejsem fanda autorských svazů a jejich automatické "výpalné" přidávané k prodeji médií mne také rozčiluje.
Nicméně je to o tom, co píšu vejš - W10 je možnost, kterou můžeš a nemusíš využít.
Pokud si mylsíš, že W10 Ti scanuje soubory na disku proto, aby z nich udělal file list a ten pak odeslal někam do autorského svazu, nejlépe s Tvými iniciály a adresou, tak to se skutečně neděje - neříkám, že je to nemožné, jen říkám, že pomocí jakéhokoliv softwaru, který v sobě bude mít příslušné instrukce to jde udělat též, bez ohledu na OS.
Data jsou využívána statisticky - využívá je telemetrie k tomu, aby se OS co nejvíce přizpůsobil předpokládaným požadavkům na něj z hlediska uživatelů. Samozřejmě v rámci vyhledávání, optimalizaci a zrychlení procesů, rychlejší a cílenější nápovědy atd. Ono je to logické - pokud chceme OS, který má reagovat trošku "chytře" na odlišné preference každého uživatele, musíme mu nějaká telemetrická data poskytnout, jinak se nemá z čeho "učit".
S nástupem nového OS os MS se vždy vyskytne mnoho názorů, jak bude nový OS špehovat své uživatele (to už tu bylo jen přechodem z MS DOS na první verze Windows s přístupem k síti a masivně i s příchodem WXP, W7 i W8...). A je samozřejmě pravdou, že každý nový OS je ještě více než ten předchozí "propojen" s internetem, protože se jeho použití předpokládá a je čím dál tím více preferované i pro multimédia, díky rychlým sítím.
Když si vezmeš "chytrej" telefon a vypneš mu přístup k wifi a GSM datům, bude z něj jen statický telefon, multimediální přehrávač obsahu, foťák a to bude tak všechno - půlka věcí je navázána na síťové služby a věř mi, že ten telefon dat o Tobě posílá v podstatě stejně, jako OS Windows.
A komu se tohle všechno nelíbí, má jak po několikáté opakuji možnost se buď odpojit od internetu (aby měl maximální jistotu soukromí), nebo běžet na roky starém OS, který má zase jiné bezpečnostní problémy a stejně díky sodftwaru třetích stran (který tam vždy nějaký bude) může dělat úplně to samé, co W10 OS.
Já bych to nebezpečí konkrétně ve W10 neviděl tak hrozně, když tě dneska může "odposlechnout" televize (která je rovněž připojená k routeru a tím pádem třeba k domácí síti s úplným přístupem k diskům počítače), může Tě šmírovat každý "chytrý" telefon, připojený k netu, herní konzole připojená k netu atd. atd.
Šmírovat se dá kdokoliv a jakkoliv, jde jen o zájem a prostředky "šmírovatele", zda mu za to stojíš. Když si někdo, kdo má relativně neomezené prostředky a zákonem odůvodnitelné důvody (typycky nějaké státem vytvořené agentury, sledující bezpečnost státu) usmyslí, že Tě bude šmírovat, věz, že o Tobě během několika dní bude vědět i to, kolik máš chlupů mezi nohama, kolik si dnes vypil kafí a kolikrát si byl na záchodě. Obsah Tvého počítače, Tvojí komunikaci ať už datovou nebo mluvenou si dokáže zjistit také a jinak, než že by využila nově nainstalovaný OS :)
je: 2x T60P, X220, 2x 8570W Dreamcolor, E6420
bylo: E7440, M6600, X230T, T440P, E6400, XPS 1330, D630, D620, D610, D600, C640, HP N6200, HP NX8220, T43P


Zpět na „Windows 10, 8 / 8.1, 7, Vista, XP i starší“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti