DUALBOOT (VISTA+XP), DOWNGRADE návod

Vše kolem Microsoft Windows. Zkušenosti, problémy, vylepšení atp.
onne
chodí často
Příspěvky: 1766
Registrován: 01 úno 2008 10:27
Bydliště: Opava

DUALBOOT (VISTA+XP), DOWNGRADE návod

Příspěvekod onne » 15 čer 2008 22:01

Rozhodl jsem se tady udělat něco co by mohlo hodně lidem pomoct. Každý tady píše, že si chce přeinstalovat OS, downgradovat atd.. Myslím že nejjednodužší řešení je dualboot dvou systémů a vyzkoušet, který Vám lépe sedí a funguje.

Jsou dva způsoby.

1. Když máte XP a chcete zkusit Vistu

1. Přes nějaký program (např. http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... n-magic/?g[hledano]=rozd%EClen%ED%20disku&g[oz]=8.0 ) si rozdělte disk na dvě části. Ten nový vytvořený by měl být NTFS a minimální velikost by měla být okolo 20GB* pro svižnější chod OS.
2. V BIOSU povolte bootování z DVD mechaniky
3. Nabootojte z DVD
4. Nainstalujte na nově vytvořený disk
5. pokračujte podle instrukcí

Po nainstalování OS se při restartu sama vytvoří nabídka který OS chcete nabootovat, XP nebo Vistu..

2. Když máte již předinstalovanou Vistu a chcete XP

Před tímto krokem doporučuji mít záložní DVD Recovery, kdyby se něco nepovedlo.
Ještě je třeba mít jakékoliv instalační DVD od Visty - NE RECOVERY DISK

1. Musíte si rozdělit disk na více částí. Ve Vistě to jde jednoduše přes Správu počítače a tam Správu disku.. Nejdříve zmenšíte disk s Vistou a pak vytvoříte pro XP.. Udělejte minimálně 10 GB.
2. Sežentě si instalační médium s integrovaným sata řadičem (doporučuju: pro začátečníka lepší) nebo si jej integrujte si do instalačního CD sami. Google vám najde plno návodů. Při instalaci by vám to jinak nenašlo HDD.
3. Vložte CD, nabootujte a nainstalujte
4. Po instalaci zjistíte, že vám nanajede Vista, ale jen XP.. Instalace přemazala MBR.. Je třeba použít instalační DVD od Visty... Je třeba ho tam teď vložit a přes příkazový řádek zapnout Jednotka:\boot\Bootsect.exe /NT60 All kde Jednotka je písmeno vaší mechaniky s DVD Visty..
5. Teď zjistíte, že vám funguje jen Vista.. Je čas pro nainstalování programu EasyBCD http://neosmart.net/dl.php?id=1 ... Tady si v AddRemoveEntries přidáte WinXP..
6. Restartujte a budete mít po spuštění nabídku s výběrem OS :)

Je to docela snadné.. Dotazy sem klidně pište. Rád pomůžu. Jen si myslím že je zbytečné přeinstalovávat Vistu Xpčkama... Dualboot je užitečnější.. Snad to někomu pomůže..

*30GB x86, 40GB x64

Edit by Solitary: Ale při dualbootu, je pro legální chod obou systémů potřeba mít samozřejmě oba systémy legálně zakoupené (tedy platíte dvakrát). Kdežto při downgradu z Win Vista na XP, stále provozujete systém na jedné licenci. Informace o downgradu naleznete zde a zde
ThinkPad T420

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 15 čer 2008 23:04

dvě poznámky:
- není to demo Partition Magicu omezeno tak, že s ním rozdělení disku nepůjde provést? Před pár měsíci jsem s tím něco dělal a mám pocit, že tahle "free" verze na to nestačila.
- tento týden jsem zmenšoval partition s Vistou, kvůli instalace Ubuntu, a správce disků mi i přes 20GB volného místa partition nedokázal zmenšit, pomohlo až linuxové gparted (které tímto doporučuju, je free a umí snad všechno)
ASUS F3Ka, Arch linux
bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Krevety
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2352
Registrován: 11 kvě 2006 21:10
Bydliště: † Ostrava †

Příspěvekod Krevety » 16 čer 2008 08:30

Ja bych jen doplnil, ze pro Vistu x86 doporucuji pro system a programy tak aspon 30GB oddil, pro x64 alespon 40GB. :)
Samsung 730U
(i5 3337U; 8GB RAM; Radeon HD 8570M; 480GB SSD; Win8.1 x64)

NeoPlex
chodí často
Příspěvky: 557
Registrován: 13 úno 2007 23:35

Příspěvekod NeoPlex » 08 srp 2008 22:14

takovy dotaz kdyz mam xp a jako druhy system hodim visty.. tak se mi prepise boot.ini soubor (logicky, abych dostaval vyber kam chci bootovat) ale kdyz se rozmyslim, ze chci visty odinstalovat a dal opet pokracovat v puyvodnim systemu (xp) jak dostanu zpet pubvodni boot soubor? zkousel jsem xp, takovou tu opravnou instalaci, ale bootovani mi davalo porad na vyber, prestoze visty uz tam nebyly... nakonec sem to resil formatem a novou instalaci XP. Je nejak mozne zdlouhavy krok obejit, abych se dostal lehce zpet na puvodni boot?
MSI GX600PX -014cz : C2D 7500 (2.6GHz TDE), Nvidia 8600GT 512MB, 2GB ram, 250GB HDD, win XP, 3dmark06 5200+ b. + Thermaltake R150N01 IXOFT Fanless NTB Cooler

centos
chodí často
Příspěvky: 1157
Registrován: 20 zář 2007 22:52
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 09 srp 2008 18:40

Zkusil bych nabootovat z instalačního cd Win XP a někde přes repair konzoli se proklikat do příkazového řádku a tam fixmbr. Tak nějak :)
ASUS F3Ka, Arch linux

bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 09 srp 2008 20:04

Jak rekl centos, fixmbr a fixboot prikazy by takoveto veci meli vyresit. Nebo si tam nainstaluj nejaky vlastni zavadec - Lilo, Grub.

NeoPlex
chodí často
Příspěvky: 557
Registrován: 13 úno 2007 23:35

Příspěvekod NeoPlex » 09 srp 2008 23:01

aha to je velice zajimave info, velice dekuji ;) zkousel sem z nabootovaneho win XP nejakou tu komplexni opravu, ale to bylo bez vysledku. Tohle ozkousim az budu moc.
MSI GX600PX -014cz : C2D 7500 (2.6GHz TDE), Nvidia 8600GT 512MB, 2GB ram, 250GB HDD, win XP, 3dmark06 5200+ b. + Thermaltake R150N01 IXOFT Fanless NTB Cooler

vito45
chodí často
Příspěvky: 963
Registrován: 07 lis 2006 16:51
Bydliště: blizko PO, intrak: KE J9, Slovensko

Příspěvekod vito45 » 10 srp 2008 17:45

Solitary píše:Jak rekl centos, fixmbr a fixboot prikazy by takoveto veci meli vyresit. Nebo si tam nainstaluj nejaky vlastni zavadec - Lilo, Grub.

ak by si išiel cestou neWin zavadzača odporučam grubsuperdisk /alebo tak nejak/ ktorý ma uč niekoľkokrát zachránil ak mi nechcel nabootovať OS

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 10 srp 2008 18:12

V cem je odlisny od normalniho GRUBu?

Jiras
chodí sporadicky
Příspěvky: 12
Registrován: 29 zář 2008 21:04

Příspěvekod Jiras » 29 zář 2008 21:08

Já bych měl dotaz na boot z externího disku, v notebooku mám Visty a na externí potřebuju na nějaký čas Win98. Musím převést data ze speciálního programu pod Win98. Jak na to, abych mohl mít takový dual boot? A jaký disk by šel použít. Díky moc za radu

vito45
chodí často
Příspěvky: 963
Registrován: 07 lis 2006 16:51
Bydliště: blizko PO, intrak: KE J9, Slovensko

Příspěvekod vito45 » 30 zář 2008 14:10

Solitary: nieje to iný grub ale je to cd s inštalátorom grubu čo zvládne i laik /aspoň takto to funguje/
Jiras: dualboot ma napadá: pripojím disk, nabootuje W98, nepripojím disk, nabootuje vista :D, nepotrebuješ na to žiaden špecalny disk, skôr bude problém tie W98 nahodiť na disk, ve vtedy ešte nebolo žiadne pripojenie ktoré sa u ext diskou používa /usb, esata a fw neviem na 100%/

Jiras
chodí sporadicky
Příspěvky: 12
Registrován: 29 zář 2008 21:04

Příspěvekod Jiras » 30 zář 2008 16:38

vito45: díkec, co jsem zjišťoval tak na Sata Win98 nepůjdou, ale kdybych dal do ex. boxu IDE disk, tak to snad půjde. Jen nevím jestli půjde nastavt to bootování z ext. disku aby noťas poznal připojený ex. disk než najedou Visty.

vito45
chodí často
Příspěvky: 963
Registrován: 07 lis 2006 16:51
Bydliště: blizko PO, intrak: KE J9, Slovensko

Příspěvekod vito45 » 30 zář 2008 16:57

keď daš ide disk tak to ako pripojíš? jediné porty ktoré si pametám z doby w98 a používali sa na prenos dát boli seriový, paralelný a sieť, žiadne usb. keby si to dokázal rozbehať tak by si nehľadal otázky tu, musíš prinútiť w98 nainštalovať na niečo externé, musíš prinúť to nainštalovať na niečo čo vtedy neexistovalo, v dobe kedy internet bol relatívne v plienkach

FoitT
chodí sporadicky
Příspěvky: 2
Registrován: 04 říj 2008 00:03

Příspěvekod FoitT » 04 říj 2008 00:05

Jiras píše:Já bych měl dotaz na boot z externího disku, v notebooku mám Visty a na externí potřebuju na nějaký čas Win98. Musím převést data ze speciálního programu pod Win98. Jak na to, abych mohl mít takový dual boot? A jaký disk by šel použít. Díky moc za radu



já osobně bych to řešil isntalací Win 98 do virtual machine

vito45
chodí často
Příspěvky: 963
Registrován: 07 lis 2006 16:51
Bydliště: blizko PO, intrak: KE J9, Slovensko

Příspěvekod vito45 » 04 říj 2008 12:31

i to je riešenie, asi najlepšie


Zpět na „Windows 10, 8 / 8.1, 7, Vista, XP i starší“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti