Chlazení, hluk, regulace

notebooky VBI a vše kolem nich
Crabik
chodí často
Příspěvky: 899
Registrován: 19 lis 2006 00:44

Příspěvekod Crabik » 22 kvě 2007 17:01

Je fakt, ze to fici hodne. Ovsem taky zalezi na tom, na cem je to postavene. Kdyz lezim opreny s pokrcenyma nohama na posteli a opru si ho o stehna a bricho, tak je skoro cela spodni cast ve vzduchu a otacky se snizi na polovinu, jinak pokud to mam cele polozene, tak to hreje opravdu hodne. Cili tady by se nejaky ten stojan nebo podlozka, ktera ten spodek dostane do vzduchu, hodila.

Pak taky zalezi, co kdo zrovna dela. :lol:

EDIT: A ted se mi vetrak dokonce na 15 vterin uplne vypnul. :P

janzat
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 149
Registrován: 28 bře 2007 01:11

Příspěvekod janzat » 22 kvě 2007 17:33

ja jsem si vyrobil 2 konzole, co slouzi na pripevnovani policek, ty privrtal na panty na zed, NTB je ve vysce cca 13 cm nad stolem na tech svou konzolich, takze CELY spodek je ve vzduchu. Lip to nasava vzduch, navic podtim mam normal klavesnici a mysku. Luxusni reseni za 100 Kč. Žadná podložka se tomu nevyrovna...monitor ve vysce oci..proste parada..jsem na sebe pysnej :lol:

smiley
občas se tu ukáže
Příspěvky: 20
Registrován: 19 úno 2007 11:23

Příspěvekod smiley » 22 kvě 2007 22:18

nic ve zlym, ale ostatni NB se kteryma sem se setkal, jsou pri provozu word/winamp naprosto tichy a jedou vetsinu doby na pasiv...i konfigurace jsou obdobny...takze podlozka nepodlozka, hlavni problem je v tom hloupim vetraku... :(

janzat
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 149
Registrován: 28 bře 2007 01:11

Příspěvekod janzat » 22 kvě 2007 22:20

presne tak, to ti neberu, dneska mam NTB zaplej od rana v kuse, ted uz jede vetrak uplne nonostop, celkem hlasite a to jsem v mozille jenom....proste se s tim musi neco udelat. Ten procak je chlazenej jak nejakej cip z NASA uplne zbytecne :-)

dakob
občas se tu ukáže
Příspěvky: 28
Registrován: 24 lis 2006 18:06

Ale

Příspěvekod dakob » 23 kvě 2007 09:46

No určitě by se s tim mělo něco udělat, protožře takhle se ten počítač zachvilku zanese prachem a teprve potom bude efektivita chlazení klesat, takže pak už se ten větrák nezastaví nikdy. To jsme taky ve škole měli jeden dataprojektor kterýmu běžel větrák i přes noc, zkrátka pořád (a opravdu to nebylo počítačovou negramotností kantorů) no a asi za měsíc když na něm někdo něco pustil tak se často vypínal sám, protože měl ucpanej filtr...

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8844
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 23 kvě 2007 09:54

smiley píše:nic ve zlym, ale ostatni NB se kteryma sem se setkal, jsou pri provozu word/winamp naprosto tichy a jedou vetsinu doby na pasiv...i konfigurace jsou obdobny...takze podlozka nepodlozka, hlavni problem je v tom hloupim vetraku... :(
Hodně NB mi projde pod rukama a smutným faktem je, že 50% z nich má "divné" chlazení. Každý druhý notebook,co tu mám je prostě hlučný a to dokonce často úplně zbytečně. Teď tu mám taky jeden NB a ten udržuje procesor pořád na 45°C. Já vůbec nechápu ale proč? Vždyť CPUčko může klidně běžen na 60 nebo 70°C. Když bude potřeba výkon, tak se větrák rozjede a na téhle teplotě si ho bude třeba udržovat, ale proč si udržovat procesor pod 50°C, to mi vážně nejde do hlavy.
Problém je, že jen tak v 1% případů se k tomu výrobce postaví čelem a v nové verzi BIOSu to opraví. V 5% případů zas přijdou uživatelé na to jak to hacknout a ovládat přes Speedfan/..., ale ten zbytek lidí má prostě smůlu a bude se vztekat stejně jako já, když jsem si kdysi koupil ASUS A6Km. Notebook se mi s velkými obtížemi podařilo po několika měsících vrátit a na protiúčet jsem si vzal NB, který při běžné kancelářské práci ventilátor nespouští vůbec a ten rozdíl v komfortu je prostě obrovský. Problém je, že teďka už bych nemohl mít nějaký NB, kde běží větrák ani náhodou, protože bych se z toho zbláznil.

Ještě tady plyne jedno takové ponaučení. Kupuj jenom to, co si sám máš možnost odzkoušet nebo to, co vyzkoušel někdo, kdo je tobě dostatečně důvěry hodný. Je dost uživatelů, co si to koupí jako svůj první/druhý NB a ti prostě nejsou schopni vidět i negativa toho stroje, takže ti ho vychválí do nebes a ty pak spláčeš nad "výdělkem".
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7523
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 23 kvě 2007 10:14

swarm píše:Je dost uživatelů, co si to koupí jako svůj první/druhý NB a ti prostě nejsou schopni vidět i negativa toho stroje, takže ti ho vychválí do nebes a ty pak spláčeš nad "výdělkem".

toto je uplna pravda a neplati to len u notebookov ale ale aj pri vybere cohokolvek ineho.

jimmyjames
chodí často
Příspěvky: 697
Registrován: 27 bře 2007 22:03

Příspěvekod jimmyjames » 23 kvě 2007 10:33

Svatá pravda...

Swarme.. jaký teď máš noťas?

smiley
občas se tu ukáže
Příspěvky: 20
Registrován: 19 úno 2007 11:23

Příspěvekod smiley » 23 kvě 2007 10:38

swarm: jj, máš naprostou pravdu...já jsem si NB zkoušel, bohužel jsem ale neměl možnost zkoušet natolik podrobně, abych si nasimuloval podmínky, kerý mam třeba večer u stolu, když se učim...a to sou chvíle, kdy mě to uplně maximálně s..e...
několikrát už jsem tu zmiňoval noťasy Prestigio, kterých má dost lidé v mém okolí a který jsou naprosto v tichu a ani nefouknou...to je pak k zešílení, když poslouchám toho mýho idiota, jak se furt roztáčí a vypíná, úplně nesmyslně...fakt nechápu...přece když je venku 30 stupňů, tak nemůžu uchladit procak na 39...to je fakt k smíchu...nebo spíš k pláči...
Obávám se, že výrobce s tim už nic neudělá...takže začínám řešit nějaký "varianty b", ale zatim furt nic...ani na jiných fórech nic...

Každopádně si myslim, že co se toho biosu týče, tak nemůže bejt tak těžký prepsat někde ty hodnoty teplotních rozestupů (spíná/vypíná), ale asi bude problém to v tom biosu najít...nejsem programátor, tak nevim, jak moc složitý by bylo vzít nějakej bios a někde to tam přepsat... :)

Peca-on-line
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1420
Registrován: 12 kvě 2006 14:02
Bydliště: Trutnov, ale teď spíš kolej v Brně

Příspěvekod Peca-on-line » 23 kvě 2007 10:55

Editování BIOSu je bez dostatku informací nereálný a dostatek informací neseženeš. Zatím jediný spolehlivý řešení je winamp a pořádně zesílit :P.
Asus A6T (Turion X2 1600Mhz@0,9V(800MHz@0775V)), 1GB RAM, nVidia Go7600(450/400(OC:500/420)), Vista Business MSDNAA)

Crabik
chodí často
Příspěvky: 899
Registrován: 19 lis 2006 00:44

Příspěvekod Crabik » 23 kvě 2007 11:38

swarm: Je to hlavne kvuli vydrzi celeho notebooku. Protoze on se v podstate zahriva uplne cely. vetrak mi chladi jak procesor, tak grafickou kartu a dalsi. Cili kdyby tam byla vetsi vule, tak je zaroven vetsi pravdepodobnost, ze to odejde driv nez za ty 2 roky, a to samozrejme nechteji.
Samotny notebook je porad vykonejsi, ale technologie chlazeni je vzasade porad stejne primitivni.


Peca-on-line:
Zesilit anebo pouzit sluchatka - mozna z toho duvodu mi to az zase tak moc nevadi, jelikoz na poslech cehokoliv pouzivam sluchatka, ve kterych ten zvuk je stejne vzdy nekolikanasobne kvalitnejsi.

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8844
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 23 kvě 2007 12:34

Crabik:myslíš, že kdyby se chladil při teplotách o 20°C vyšších, že by vydržel výrazně kratší dobu? Jsem si jist, že to je určitě blbost. Navíc nejslabším článkem jsou většinou mechanické součásti a to je třeba ventilátor (a harddisk)....vem si, jak na tom ten ventilátor asi bude po dvou letech neustálého chodu. To bude hodně příšerný zvuk, tomu věř. Naopak pokud základní deska neni vadná, nemá nikde žádné studeňáky a nepaří se při 110°C, tak ti vydrží dlouho (pokud teda dál neni nějak namáhaná třeba velkými proudy jako to bývalo u P4).

jimmyjames: FS V3205
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

janzat
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 149
Registrován: 28 bře 2007 01:11

Příspěvekod janzat » 23 kvě 2007 12:56

důležité je, že ačkoliv Swarmovi připada nesmyslé chladit procak pod 50 C, (samozrejme to nam vsem), tento NTB ho chladi na 39 C, coz je naprosto nevidane. Myslim, ze jine notasy by nemely sanci ani omylem, tento to zvladne, ale za jakou cenu a proc?
Jsem toho nazoru, že pokud vetrak sepne na prvni rychlost jednou za 5 minut treba na 30 vterin, musi to stacit....
V tom biosu by chtelo zmenit jenom ty dve cisla...dolni a horni hranice...chce to nejakeho programatora:-)

Crabik
chodí často
Příspěvky: 899
Registrován: 19 lis 2006 00:44

Příspěvekod Crabik » 23 kvě 2007 12:58

swarm: Tak nejaky duvod je k tomu musel vest, ze je to na takove urovni, na ktere to je.

Ja mam ted BIOS 105B, ve kterem se mi zapne na male otacky od 47°C a na velke od 55°C. Pri ochlazovani zase od 50°C na mensi otacky a pri 42°C se vypne.


-----------

Ted jsem si navic v RM CPU Clock Utility nastavil Power-saving mod na nasobic 6.0x a priskrcene na 50%, cili mam Core-clock nejakych 999MHz a Throttle 570MHz u obou jader. Je to sice o chlup pomalejsi, ale vetrak se ted dostane jen na ty male otacky a dal ne.

Cili bych doporucoval dat si BIOS105B a k tomu si v RM nastavit nejaky takovy pracovni mod, ktery to nebude zbytecne zahrivat kvuli o 0,2s rychlejsimu otevreni okna a holt pockat, nez to nekdo kompetenti vyresi a vyda novy bios (pokud vubec).

soulbringer

Příspěvekod soulbringer » 23 kvě 2007 13:19

Peca-on-line píše:Editování BIOSu je bez dostatku informací nereálný a dostatek informací neseženeš. Zatím jediný spolehlivý řešení je winamp a pořádně zesílit :P.


taky reseni :o)))
... ale spi-li vedle mne pritelkyne, taky to neni reseni a sluchatka jsou taky nekdy pekna pruda.. :o)

souhlasim se swarmem, ale takovych NB je jako safranu. A pak je tady taky problem mobilnich gameru, jak ja... - chci byt mobilni, ale chci taky si taky nekdy dobre zaparit a to se skvari procak, grafarna a tak jako tak ten vetrak musi jet...

Ja osobne zatim nevim o zadnem gaming notasu, ktery by byl tichej, nebo, ktery by ten vetracek moc sam nezapinal...


Zpět na „notebooky VBI“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host