frekvence jader a hyperthreading CPU

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
rom4n
občas se tu ukáže
Příspěvky: 26
Registrován: 10 črc 2019 09:53

frekvence jader a hyperthreading CPU

Příspěvekod rom4n » 06 zář 2019 09:29

Ahoj,
nedaří se mi najít odpověď, jak je to s frekvencemi jader procesoru u automatického přetaktování. Když zatížím aplikací jen jedno jádro, v případě nastavení schéma napájení na 100% mi vyskočí takt i7 9750H na 4GHz u všech jader (i u těch nezatížených), tím začne po určité době zbytečně topit. Někde jsem zaslechl, že se taktují jádra při zátěži samostatně (že by vyskočilo na max. frekvenci jen to vytížené a ostatní by byly na nižší). Jak je to doopravdy? Zvedá se takt na procesoru jako na celku nebo jsou jádra opravdu nezávislá (pokud ano, kde co nastavit, aby zbytečně nejela "naplno" i ta nezatížená)?
Když nechci zbytečně topit, pomohlo stáhnout výkon na 98%, jak mi bylo poraděno na fóru, ale podle benchmarků tak přicházím o turbo režim a takt se zastaví na frekvenci kolem 2,5GHz.

Potom mám ještě otazník u hyperthreadingu, pokud se fyzické jádro rozdělí na 2 virtuální, znamená to, že při zatížení to není jedno jádro na 100%, ale 2 jádra po 50%? Ve výsledku tedy hyperthreading urychlí spuštění většího počtu jednodušších aplikací, protože si je rozdělí "víc procesorů"?

Předem děkuji za objasnění :-)

Uživatelský avatar
admin
Site Admin
Příspěvky: 1533
Registrován: 05 kvě 2006 11:52

Re: frekvence jader a hyperthreading CPU

Příspěvekod admin » 06 zář 2019 09:39

taktují se samostatně, ukazuje to např. aplikace HWINFO

ano HT by se dal takto popsat

rom4n
občas se tu ukáže
Příspěvky: 26
Registrován: 10 črc 2019 09:53

Re: frekvence jader a hyperthreading CPU

Příspěvekod rom4n » 06 zář 2019 10:15

Potom je něco špatně,
HVINFO používám a tam právě vyskočí frekvence na všech jádrech, po zatížení pouze jednoho

zivan
stálý uživatel
Příspěvky: 3362
Registrován: 26 kvě 2008 17:23
Bydliště: Brno

Re: frekvence jader a hyperthreading CPU

Příspěvekod zivan » 06 zář 2019 12:29

No maximalni turbo je 4,5GHz a podle notebookcheck jsou ty 4Ghz pri zatizeni vice jader:
"The processor clocks at between 2.6 and 4.5 GHz (4 GHz with 6 cores)..."
https://www.notebookcheck.net/Intel-Cor ... 733.0.html

Takze ti to asi funguje dobre, ale chlazeni ma problem to zvladnout.

Nejede ti treba neco na pozadi? Ja spolehlive podle vetraku poznam, ze neco zustalo "viset" a zatezuje. Nekdy je to treba nejaka webova stranka v prohlizeci s videem, flashem, ktera vytezuje CPU a staci zavrit zalozku a je klid.
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, Samsung 850 EVO 500GB + Seagate 1TB 7mm, 12.5" IPS) + Mini Dock Series 3 Plus + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Uživatelský avatar
admin
Site Admin
Příspěvky: 1533
Registrován: 05 kvě 2006 11:52

Re: frekvence jader a hyperthreading CPU

Příspěvekod admin » 06 zář 2019 19:59

rom4n píše:Potom je něco špatně,
HVINFO používám a tam právě vyskočí frekvence na všech jádrech, po zatížení pouze jednoho

a čím zatěžuješ to jedno jádro? ... třeba je to problém aplikace, která tvrdí, že umí zatížit jen jedno

rom4n
občas se tu ukáže
Příspěvky: 26
Registrován: 10 črc 2019 09:53

Re: frekvence jader a hyperthreading CPU

Příspěvekod rom4n » 06 zář 2019 22:10

Pravděpodobně to bude v programu, teď jsem na to znovu koukal. Na zátěž jsem používal MAX CPU. Když jsem ale pustil třeba hru, grafy jednotlivých jáder se začaly střídat. Jen nevím, proč to pálí ve hře plným výkonem, když ji bohatě utáhne i snížení na max. 2,6GHz a omezení není znát :-)

orgasmic
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8327
Registrován: 23 dub 2007 08:54
Bydliště: International

Re: frekvence jader a hyperthreading CPU

Příspěvekod orgasmic » 07 zář 2019 09:20

Omezeni nepoznáš, jestli jsou FPS pořád dostatečné, ale téměř si FPS a uvidíš rozdíl.
Asus G703VI

rom4n
občas se tu ukáže
Příspěvky: 26
Registrován: 10 črc 2019 09:53

Re: frekvence jader a hyperthreading CPU

Příspěvekod rom4n » 08 zář 2019 18:32

Ahoj, FPS jsou beze změny, takže je to v pořádku. Co mě ale udivilo je, že při volbě dedikované grafiky běží i ta integrovaná (a obě pěkně kreslí přibližně stejný graf). U DELLu byla při udělení aplikace integrovaná natvrdo vypnutá a jela jen dedikovaná.


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti