Podvoltovanie GPU - navod, fakty (+doplnene o CPU)

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...

Mate podvoltovany procak alebo grafiku?

ano, iba procak
17
21%
ano, iba grafiku
1
1%
ano, aj procak aj grafiku
10
12%
nie
54
66%
 
Celkem hlasů: 82

M4jky
občas se tu ukáže
Příspěvky: 96
Registrován: 08 zář 2008 20:10

Příspěvekod M4jky » 03 úno 2011 14:59

Je len na upravu taktov s tym ze tam natvrdo nastavis performance mod v ktorom je v defaultnom biose karty napatie 0,89V takze nemusis nic flashovat. Mam to nastavene tak ze v system tray mam ponuku na vyber roznych taktov. Po starte mam natvrdo nastavenu frekvenciu 169/338/100 a potom podla toho co potrebujem tak zvolim vyssiu. Ajtak vlastne pouzivam len tu najvyssiu pre hranie inac nic odkedy ma grafika pri prehravani HD videa vlasne riadenie frekvenci takze nieje potrebne frekvenciu pri prehravani vobec zvysovat a staci zakladny 2D mod.
Acer Aspire 5930G, CPU C2D P8400 2,26GHz 8,5x @ 1,0625V - eager for pll pinmod :), VGA 9600M GT 512MB Qimonda DDR3 - 0,89V @ 620/1550/920, Samsung DDR2 RAM 2x2GB, HDD Hitachi 320GB, warranty over let's play :D

dzulio
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 352
Registrován: 26 čer 2008 08:02
Bydliště: Poprad

Příspěvekod dzulio » 03 úno 2011 15:12

@M4jky mam ho na 0,9 V na vsetkych nasobicoch a vsetko mi ide v pohode.... precitaj si aj moje predchadzajuce prispevky

M4jky
občas se tu ukáže
Příspěvky: 96
Registrován: 08 zář 2008 20:10

Příspěvekod M4jky » 03 úno 2011 18:12

4dzulio: no tak uz v tom mam jasno, tym padom keby sa mi nepodarilo ho pinmodom pll cipu presvedcit ist na nejake rozumne takty tak mu hodim o polku mensi nasobic a este mu uberem. Inac vtipne je ze ked som rozobral notas tak na tom procaku bolo napisane 1866 alebo nieco blizke tomu, uz si nepametam. Predpokladam ze to je referencny vyrobny takt. Takze to vysvetluje preco po malom znizeni frekvencie ide tak podvoltovat.

No nic, uz len zohnat mikropajku, uzemnit jeden rezistor a mozem pouzit setfsb. Keby ste niekto vedeli o inom sposobe pretaktovania procaku dajte vedet. Podla mojich informaci je ale 5930Gcko uzamnknute pre softverove pretaktovanie. Som zvedavy kedy si na to zas najdem cas, zase skola.
Acer Aspire 5930G, CPU C2D P8400 2,26GHz 8,5x @ 1,0625V - eager for pll pinmod :), VGA 9600M GT 512MB Qimonda DDR3 - 0,89V @ 620/1550/920, Samsung DDR2 RAM 2x2GB, HDD Hitachi 320GB, warranty over let's play :D

petulo11
občas se tu ukáže
Příspěvky: 21
Registrován: 25 led 2011 14:07

Příspěvekod petulo11 » 03 úno 2011 22:34

ja som podvoltoval grafiku ako som uz spominal v prispevkoch predtym cez ten flash biosu skusal som aj artefakty nehal som test bezat par hodin a ziadny eror nic. a ten problem s tym sekanim som vyriesil tak ze som zmenil plan energie na vysoky vykon neviem z akych dovodov sa mi tam nastavil usporny rezim a nemusel som ani preinstalovat ovladace ide tak ako predtym. A cital som si ten tvoj clanok o tom pretaktovani grafiky nainstaloval som si aj rivatuner a ked som to robil podla toho tvojho navodu nastavil som si tam nejake vyssie takty dal som pouzit tak mi automaticky tie hodnoty skocili na default nastavenia, chcem to skusit troska pretaktovat pretoze o chvilku je tu novy assasin a ja si ho chcem zahrat :D
A tu skolu ani nespominaj mne zacina 14 februara to zasa bude takze hry pojdu urcite bokom

M4jky
občas se tu ukáže
Příspěvky: 96
Registrován: 08 zář 2008 20:10

Příspěvekod M4jky » 03 úno 2011 23:30

Napis do tej temy s navodom co si zatial v rivatuneri urobil. Je dost mozne ze som tam nieco zabudol kedze sa mi nikto v dobe ked som navod pisal neozval ci je funkcny alebo ci v nom nieco chyba. Poriesime neboj sa :D

Ale ak si si precital mojich par poslednych prispevkov tak vies aky je zhruba strop v tomto notebooku. Skoda ze uz to je limitovane napajanim s tym uz nic neurobime resp. nie ze neurobime ale uz je tych uprav trosku moc co by sme museli urobit aby sa to dalo za rozumnych teplot nataktovat vyssie a neni tam na to ani moc miesta. To by bola uz podla mna samovrazda...ale uz moc kecam.
Acer Aspire 5930G, CPU C2D P8400 2,26GHz 8,5x @ 1,0625V - eager for pll pinmod :), VGA 9600M GT 512MB Qimonda DDR3 - 0,89V @ 620/1550/920, Samsung DDR2 RAM 2x2GB, HDD Hitachi 320GB, warranty over let's play :D

jurro

problem

Příspěvekod jurro » 26 úno 2011 11:21

tec2do píše:Dovolím si téma trochu doplnit.

j_m píše:
Chlebovnik píše:A co dělat u notebooků, u kterých je vBios součástí Biosu a GPU-Z ho nepřečte? (A že takových notebooků je).

Mozno by sa to dalo vytiahnut nejakou inou metodou, ale aj tak by tomu potom Nibitor nerozumel, dalo by sa to mozno nejak cez hexa editor upravit ale take veci to uz je fakt vysoka skola undervoltingu (si myslim ze s SR/CR nie je clovek co by to vedel), co viem tak asi Soviet sunrise z notebook review.com je v tomto zbehly (hexa editing, on upravoval aj special novy vBios pre mobilnu Gtx260m, kde takymto editovanim znizil 2d voltage este nizsie ako dovoloval exact mode v nibitore, ale neviem ci by bol ochotny sa s tym hrat, co som s nim davnejsie pisal tak bol dost zaneprazdneny) alebo este admin Mavke z mvktech.net fora...


1. Záleží jaký je ten hlavní bios zda AMI, AWARD nebo PHOENIX. Zjistíme to třeba pomocí CPU-Z v záložce Mainboard. Nebo při startu notebooku to bude určitě napsaný. Já mám bios Phoenix, takže co napíšu platí jen pro Phoenix (ale v ostatních to půjde určitě také akorát bude nutné si postup vygooglit)
2. Poté stáhneme kompletní bios od výrobce našeho laptopu. Rozbalíme archív se soubory a zajímat nás bude jen samotný soubor Biosu (pravděpodobně tam bude hodně "zbytečných" souborů, jako readme apod. ty nás ale nezajímají) ten bude mít koncovku .ROM nebo .WPH
3. Pomocí programu Phoenix Bios Editor (není zdarma) otevřeme náš bios. Pokud bude vše v pořádku tak vlevo uvidíme strukturu našeho biosu. Biosy pro grafické karty (většinou jeden model laptopu podporuje hned několik grafik) jsou uloženy v "Option ROM".
4. Rozklikneme "Option ROM" a ze seznamu vybereme grafiku, kterou chceme. (Příklad - v mém případě se jedná o soubor OPROM03.ROM - NVIDIA VGA)
5. Proklikáme se do adresáře kde máme Phoenix Bios Editor nainstalovaný a zajdeme do složky TEMP (Tam máme nyní rozbalený náš hlavní bios). Např. C:\Phoenix BIOS Editor\TEMP
6. Vybereme OPROM03.ROM a zkopírujeme si ho třeba na plochu. A máme náš VideoBios venku.

Nyní pomocí Nibitoru naťukáme co chceme a bios naflashujeme (Zatím nevím jestli stačí použít nvflash nebo je třeba zkompilovat komplet bios pomocí Bios Editoru a flashnout ho jako celek. Je to kvůli tomu, že čekám až moji grafiku GT240M bude podporovat Nibitor. Bios jsem jim už poslal, takže doufám že v příští verzi už podpora bude.)

j_m píše:Ked je 0.925V najnizsia mozna voltage pre dany typ CPU od vyroby, tak sa to bohuzial neda znizit viac ... Ja mam minimum 0.9V na 1Ghz od vyroby ale na 0.9V mi ide aj na 1.65Ghz, cize logicky by na 1ghz slapal napr na 0.85V ale ako hovorim, neda sa to obist ...

Jít níž samozřejmě můžeme pomocí HW Pin Modu. Můj T4300 běhal místo 1.1500V stabilně i na 0.9750V co mi šlo nastavit jako minimum. Po Pin Modu mi teď běhá stabilně i na 0.9125V. Časem chci provést agresivnější pinmod takže se dostanu k 0,8-0,85V které by stále měl zvládat.

PS: Je škoda, že téma není nastavené jako důležité...

V programe Gpu-Z mi nechce zobrazit bios a skusal som to spravit podla tohto navodu mam bios phoenix a stiahol som si aj bios len ked ho otvorim cez phoenix bios editor tak mi vzdy napise Invalid ROM lenght alebo NO BCPs found.ak viete ako to spravit poradte.

JejKey
chodí často
Příspěvky: 633
Registrován: 27 bře 2011 19:20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JejKey » 27 bře 2011 22:06

MSI GT628-636XCZ:
Výrobce posunul VIDy CPU C2D T6600 o jeden stupínek výš, aby to zvládlo stabilně i "turbo" režim (2,2 => 2,55 GHz), takže je mám 1,0375~1,2625 V.
Postupným snižováním v RM Clocku jsem se dostal na 1,0375V rockstable na všech frekvencích.
Šel jsem do pinmodu o -0,1 V, měl jsem konflikty s nastavením RMC a voltmodu, vyměnil jsem RM Clock za CrystalCPUID a jede to bez problémů na 0,93 V při všech násobičích i Turbu naprosto rockstable. Teploty oproti defaultu klesly o cca 12°C ve full loadu.

Nemá smysl laborovat s násobičem a frekvencí, pokud to není nezbytně nutné k udržení stability CPU při nižším VID. Rozdíl ve spotřebě mezi 2,2 GHz@0,93 V a 1,2@0,93 V je ve full loadu (Intel BurnTest) jenom kolem 3 W - s nižším násobičem nám tedy brutálně klesne poměr výkon/watt. Výdrž baterie se zvýšila z cca 2:20 na 2:45.


U grafiky to bylo horší, protože mi umožňuje jenom dvě volby napětí - 0,9V pro nižší P-states a 1,09V pro Extra-takty.
Zvýšení výdrže jsem teda nedosáhnul žádné, ale snížení teplot a hluku ventilátorů ano:
Snížil jsem napětí Extra taktů na 0,9V, na default taktech to jede rockstable, max. OC kolem 625 MHz na jádře - nic moc. Teplota se teď ale drží do 78°C v combined loadu FurMark + Intel BurnTest, běžně kolem 75°C (oproti defaultu rozdíl ~12°C).
S 1,09 V jsem se dostal přes 730 MHz na jádře a výkon byl zas o kus jinde, bohužel to už bylo na hraně uchladitelnosti (teploty ~95°C).


Suma sumárum, voltmod vřele doporučuju. Komponenty i uši vám budou vděčné.
MSI GT628 (C2Q9000@0,9125 V, 2×2 GB DDR3, GTS160M@0,9 V, Intel X25-M 80 GB G2 + ST9500420AS, Intel 5100AGN + SparkLAN WPER-116GN) + NEC 2070NX

jarkov1

Příspěvekod jarkov1 » 20 črc 2011 17:20

A je možné podvoltovať grafiku aj bez flashu BIOSU ? Napríklad pomocou ATI Tray tools ?

Lebo u mňa to zatiaľ vyzerá takto:

Pôvodné napätie 0,9000 V som znížil na 0,800 V a takt GPU z 300Mhz na 275Mhz a Mem. z 250Mhz na 235Mhz
A to všetko bez flashu 8)

Screen: http://i56.tinypic.com/orjmo1.jpg

Pýtam sa, či je to efektívna a hlavne bezpečná metóda, alebo aké sú výhody/nevýhody oproti gBIOS flashu.

JejKey
chodí často
Příspěvky: 633
Registrován: 27 bře 2011 19:20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JejKey » 20 črc 2011 18:17

Samozřejmě, pokud to karta umožňuje, tak by to mělo fungovat. A podle těchto screenů to snad i funguje. :-)

Nevýhoda oproti flashi = nemáš to jako default, musíš kvůli tomu spouštět nějaký SW...
MSI GT628 (C2Q9000@0,9125 V, 2×2 GB DDR3, GTS160M@0,9 V, Intel X25-M 80 GB G2 + ST9500420AS, Intel 5100AGN + SparkLAN WPER-116GN) + NEC 2070NX

jarkov1

Příspěvekod jarkov1 » 20 črc 2011 18:21

Hmm, nevadí, ale je to bezpečnejšie a jednoduchšie, takže je to vhodné pre každého :wink:

BTW: Neviete aký je pre ATI 4650HD minimálny takt ?

EDIT: Práve som GPU podvoltoval na 0,600 V a teplotný rozdiel žiaden :oops:

JejKey
chodí často
Příspěvky: 633
Registrován: 27 bře 2011 19:20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JejKey » 20 črc 2011 18:47

0,6 V ti s 4650 nemůže fungovat. Desktopová 4670 mi mrzla už při 0,85 V v idle.

A takty řeš maximálně u pamětí, takty jádra na spotřebu/teplotu nemají vliv; nejvíc udělá napětí... Které ti tady ale zahaluzilo...

Mimochodem, jak se ti tam podařilo narvat těch 0,6 V? V nabídce na tom screenu není...
MSI GT628 (C2Q9000@0,9125 V, 2×2 GB DDR3, GTS160M@0,9 V, Intel X25-M 80 GB G2 + ST9500420AS, Intel 5100AGN + SparkLAN WPER-116GN) + NEC 2070NX

jarkov1

Příspěvekod jarkov1 » 20 črc 2011 19:03

Takto, tých 0,6 V som dosiahol pri asi GPU: 260 a mem: 230 Mhz, takže aj underclocking. :twisted:

Práve som dokončil rozsiahlejší test. (3D mark06)
GPU: 450 a mem: 600Mhz -default clock
Napätie: 0,8000 V (deafult 1 V)

GPU Temp. rozdiel: 6°C
Do tej ponuky sa dá "nahodiť" ľubovoľné napätie.

Takže ako píšeš frekvencie neriešiť ? Nemajú na teploty vplyv?

EDIT: Práve som skúšal 3D mark06 pri 0,7000 V pri default clock a všetko v pohode, bez artefaktov.

JejKey
chodí často
Příspěvky: 633
Registrován: 27 bře 2011 19:20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JejKey » 20 črc 2011 19:15

Napsat si můžeš, co chceš, ale to je taky jediny, co můžeš. :-) Efekt se na 99% nedostaví, protože takový VID daná karta jednoduše neumí nastavit. Proto máš na výběr v tabulce napětí takové a makové.

Nebo ti těch 0,6-0,7V třeba detekuje GPU-Z?
MSI GT628 (C2Q9000@0,9125 V, 2×2 GB DDR3, GTS160M@0,9 V, Intel X25-M 80 GB G2 + ST9500420AS, Intel 5100AGN + SparkLAN WPER-116GN) + NEC 2070NX

jarkov1

Příspěvekod jarkov1 » 21 črc 2011 07:34

Tých 0,6 aj 0,5 a už aj 0,001 V mi detekuje GPU-Z (viď. screen)
Heh, ale asi (teda určite, na 100%) to čo píše GPU-Z pravda nebude.

Síce som v undervoltingu ešte začiatočník, no chápem, že na jednej tisícine volta grafika jednoducho nemôže fungovať :D

Screen: http://i.imgur.com/fPgFD.png

JejKey
chodí často
Příspěvky: 633
Registrován: 27 bře 2011 19:20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JejKey » 21 črc 2011 11:18

Ummm, zvláštní :|

Spíš bych si natáhnul VBIOS do Radeon BIOS Editoru, tam budeš mít zobrazeny indexy všech možných napětí - těmi se řiď a podle nich to zkoušej nastavit. Ty by totiž mohly fungovat.
MSI GT628 (C2Q9000@0,9125 V, 2×2 GB DDR3, GTS160M@0,9 V, Intel X25-M 80 GB G2 + ST9500420AS, Intel 5100AGN + SparkLAN WPER-116GN) + NEC 2070NX


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů