Podvoltovanie GPU - navod, fakty (+doplnene o CPU)

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...

Mate podvoltovany procak alebo grafiku?

ano, iba procak
17
21%
ano, iba grafiku
1
1%
ano, aj procak aj grafiku
10
12%
nie
54
66%
 
Celkem hlasů: 82

petulo11
občas se tu ukáže
Příspěvky: 21
Registrován: 25 led 2011 14:07

Příspěvekod petulo11 » 28 led 2011 16:59

takze ja mam notebook acer aspire 5930g dneska som podvoltoval procesor lenze bohuzial velmi to tym teplotam neublizilo, som uz z toho mierne zufaly

Python.P
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4172
Registrován: 07 bře 2009 19:56

Příspěvekod Python.P » 28 led 2011 17:27

chce to notes s dobrým chlazením :)
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....

M4jky
občas se tu ukáže
Příspěvky: 96
Registrován: 08 zář 2008 20:10

Příspěvekod M4jky » 28 led 2011 23:54

Riesili ste niekto automaticke zvysenie nasobica u CPU P8400 ? Chcel som znizit napatie na cpu a zistil som ze aj napriek tomu ze som pre nasobic 9 zadal inu hodnotu tak stale pri automatickom pretaktovani skace az na 1,2V. Clovek sa moze cudovat preco tak pece ked je tam tato hodnota skoro stale. Zajtra sa pokusim nieco vymyslet, ak mate niekto riesenie sem s nim :D.

Este ma zaujma akym sposobom CrystalCPUID priraduje napetia procaku. Reaguje na zmenu nasobica a na zaklade toho priradi napatie ? Chcel by som skusit znizit napetie pre procak v uspornom rezimem vtedy ma nasobic tri. Ak to bude fungovat viete mi niekto poradit ako vytvorit v CrystalCPUID viac moznosti nastavenia napetia ako tri ?

petulo11
občas se tu ukáže
Příspěvky: 21
Registrován: 25 led 2011 14:07

Příspěvekod petulo11 » 29 led 2011 09:29

no takze ja mam presne taky isty problem ako mas ty, a este sa ta chcem opytat ze v crystal cpuid pri maximalnej strednej a malej zatazi si nastavil ake hodnoty nasobica?

dzulio
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 352
Registrován: 26 čer 2008 08:02
Bydliště: Poprad

Příspěvekod dzulio » 29 led 2011 11:09

preco to neurobite cez rm clock ?mne to cez neho ide v pohode

M4jky
občas se tu ukáže
Příspěvky: 96
Registrován: 08 zář 2008 20:10

Příspěvekod M4jky » 29 led 2011 21:45

Nasobic pri strednej hodnote som dal 8,5 co je zakladny nasobic pre P8400 a pri nizkej mam trojku pre usporny rezim. Dnes som ale po vytvoreni automatickej ulohy na spustanie CrystalCPUID zistil ze mi pocitac po spusteni zamrzne aj ked napatie neznizim takze idem skusit rm clock.

petulo11
občas se tu ukáže
Příspěvky: 21
Registrován: 25 led 2011 14:07

Příspěvekod petulo11 » 29 led 2011 23:12

jj ja somto urobil tak isto cez rmclock a slape ako hodinky, dosiahol som znizenie teplot na procaku az o 20 stupnov a na grafickej karte 10 takze som celkom spokojny

M4jky
občas se tu ukáže
Příspěvky: 96
Registrován: 08 zář 2008 20:10

Příspěvekod M4jky » 30 led 2011 00:11

Ja som si prave stiahol program throttlestop a mam ho uz aj otestovany, funguje perfektne. Rmclock je uz zastaraly a nepodporuje polovicne nasobice ! Aj ked na tvrde nastavenie nasobica 9 pre P8400 vyhovuje ale nevidim dovod preco pouzivat dva roky stary program.

Neviete niekto poradit program, ktory by vedel spravne zistit napatie procaku v uspornom rezime ? Typujem ale ze bude pod minimalnu moznu hodnotu 0.925 V takze sa tym asi nema cenu zaoberat.

Ak budem mat zajtra cas a hlavne chut testovat tak napisem k akej hodnote napatia som sa pri podvoltovani procaku dostal.

dzulio
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 352
Registrován: 26 čer 2008 08:02
Bydliště: Poprad

Příspěvekod dzulio » 30 led 2011 20:42

ja ho mam cez rm clock nastaveny na 0,9 V na vsetkych moznostiach a v pohode vsetko slape

M4jky
občas se tu ukáže
Příspěvky: 96
Registrován: 08 zář 2008 20:10

Příspěvekod M4jky » 30 led 2011 22:48

:shock: :shock: :shock:

Nechce sa mi verit ze ti to vobec povolilo taku nizku hodnotu napatia nastavit a ze je to stabilne. Upravoval si register koli polovicnemu nasobicu ?? Ak sa ti chce tak posli link z cpu-z to bude zapis do guinessovej knihy rekordov ak mas pravdu.

Co som pozeral tak overena stabilna hodnota pre P8400 je 1,1V. Ja som sa z mojim dostal na hodnotu 1.0375 kde mi hned vyskocila chyba v orthose tak som sa vratil na 1,05. Skusil som narocnejsi zatazovaci program linx a ten nasiel chybu aj na 1,05V tak som sa vratil na hodnotu 1,0625V a na tejto hodnote niesu uz ziadne problemy. Samozrejme mam zakazany turbo mode, ktory ajtak pri plnej zatazi nefunguje ako som zistil.

Dalsim panom na holenie je grafika. Chystam sa jej dvihnut napetie a pretaktovat ju este viac. Zatial mam pri 0.89V, ktore mam nepochopitelne natvrdo nastavene aj v 3D mode stabilne frekvencie 620/1550/920. Uvidime kam sa dostanem :D
Naposledy upravil(a) M4jky dne 03 úno 2011 18:03, celkem upraveno 1 x.

j_m
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 348
Registrován: 11 kvě 2009 10:33

Příspěvekod j_m » 31 led 2011 20:01

S podvoltovanim mojho C2D P8400 v Lenove T400 som sa moc nehral, pretoze ma velmi dobre chladenie a nehravam na nom hry, cize ho malokedy vytazujem na max a z toho dovodu je vplyv podvoltovania maly ... Inak mi tento CPU ide v defaultnom nastaveni pri max 8.5 nasobici (2.26Ghz) na 1.025V, pri minimanlnom nasobici pri 798mhz na 0.825V. Cez RMclock som ho stabilne podvoltoval na 0.8625V pri 8x nasobici, kedze nepodoruje polovicne nasobice ... Cez Crystal CPUID, ktory podporuje aj polovicne nasobice som to skusal tiez, ale uz si nepamatam ake napatie to zvladalo ...

Poriadne mam ale podvoltovany Intel dual Core T3400 2.16Ghz v MSI, pretoze na nom sa aj hram a tym padom je tam vplyv podvoltovania pri plnej zatazi az -17°C (pri max nasobici z 1.2125V na 1.0125V)
Lenovo Thinkpad T530, 15.6" HD+, Core i7 3610QM, 256GB SSD Samsung 840 PRO, NVidia NVS 5400M ... + dock + 24" 1920x1200 LCD Samsung
Lenovo Thinkpad T400 14" + dock
HP Probook 4330 13.3"
MSI EX623X 16"
Dell D410 12.1" + dock
Dell CP M233
...

M4jky
občas se tu ukáže
Příspěvky: 96
Registrován: 08 zář 2008 20:10

Příspěvekod M4jky » 31 led 2011 20:18

No mojim cielom bolo ubrat par stupnov kvoli dalsiemu pretaktovaniu grafiky. Dnes som rozobral notas, vsetko vycistil a vymenil pastu. Potom som sa hral z rivatunerom aby som ho donutil robit to co chcem. Este miernu upravu biosu a uvidime co grafika dokaze.

Edit: neviete niekto aky event vybrat pre trigger v task manageri aby spustal program po opatovnom pripojeni notebooku na adapter ?

:shock: : takze zistil som ze bolo dobre ze som pouzival rivatuner a mal som napetie na grafike len 0,89V. Hned ako som flashol upraveny bios s napatim 1,05V tak mi zacalo pri zatazeni grafiky aj procaku podtaktovavat procesor koli vysokej teplote asi na napajacich moduloch dosky. Vsetko bolo okolo 85 stupnov co mi uz ajtak stacilo ako dovod pre navrat k povodnemu napatiu kde som 80 stupnov vzivote nevidel, vzdy som mal teploty pri hrani do 75. Meral som aj spotrebu a adapter uz mal rezervu len 10W (inak ta teplota napajacich modulov bola az 97 stupnov, dobre ze som pouzil HW monitor inac by som to ani nezistil, teda zistil chcipal by mi procak). Zostavam pri starom dobrom profile 620/1550/920 pri 0,89V a radsej skusim pridat procesoru, ktory sa flaka. Skoda ze acer odflakol chladenie a napajanie 5930Gcka inac by mal pekny potencial na taktovanie. Ale zas na druhej strane za tie peniaze je to ajtak parada. Ktovie ako su na tom majitelia 7730G z podobnou konfiguraciou :roll:

petulo11
občas se tu ukáže
Příspěvky: 21
Registrován: 25 led 2011 14:07

Příspěvekod petulo11 » 02 úno 2011 20:53

ja mam svoj procesor P8400 podvoltovany na hodnotu 0,938 V a je to stabilne teploty mi isli dole na procesore o 20 C a na grafike 10 C.
Podvoltoval som si tak isto aj graficku kartu (9600 GT) podla navodu, ktory je tuna a tak isto mi teploty isli dole na grafike o 8 C pri zatazi. akurat nechapem tomu ze ked som updatol ovladace od nvidie tak mi hry, ktore som skusal idu horsie, je to mozne ze pri updatnuti novsich ovladacov sa moze toto stat?

M4jky
občas se tu ukáže
Příspěvky: 96
Registrován: 08 zář 2008 20:10

Příspěvekod M4jky » 02 úno 2011 21:49

Je to mozne, vrat sa k starym, tie ovladace su robene pre viacero grafik a nemusia byt lepsie optimalizovane zrovna na tu tvoju.

K tomu procesoru, sakra vy mate nejake stastie na dobre kusy moj az tak podvoltovat nesiel. Neviete niekto ako pretaktovat procak v acery 5930G, dneska som si radsej overil ci mam v mojom pll cip RTM875N-606. Mate uz niekto skusenosti s pretaktovanim procaku v tomto notebooku ? Ja som nasiel tento navod: http://forum.lowyat.net/topic/1368913/+1200 (dajte si vyhladat RTM875N-606). Skusim este kontaktovat toho co to pisal, ak mate inu funkcnu metodu dajte vedet.

Inac este k tej grafike. Skusal si ci nemas pri znizenom napeti artefakty ? Skus to testnut AtiTool-om.

Inac k tomu podvoltovaniu grafiky, staci nastavit v rivatuneri natvrdo mod performance 3D, urobit si profili a netreba ani upravovat bios. Uz davnejsie som tu k tomu pisal aj navod: http://notebooky-forum.notebook.cz/view ... =rivatuner (dolu).
Acer Aspire 5930G, CPU C2D P8400 2,26GHz 8,5x @ 1,0625V - eager for pll pinmod :), VGA 9600M GT 512MB Qimonda DDR3 - 0,89V @ 620/1550/920, Samsung DDR2 RAM 2x2GB, HDD Hitachi 320GB, warranty over let's play :D

petulo11
občas se tu ukáže
Příspěvky: 21
Registrován: 25 led 2011 14:07

Příspěvekod petulo11 » 02 úno 2011 22:48

tak grafiku som netestoval na artefakty zajtra to skusim v tom programe co to uvidi. Jedine co som skusal tak akurat ako mi to pojde pocas hrania a vyzeralo ze to frci tak ako ma, akurat ze dneska som si updatol ovladace na grafiku a vykon sa znacne zhorsil takze skusim tam hodit spat ovladace stare ze co to povie.

A inac prezeral som si navod z toho odkazu a v tom rivatuneri sa nenastavuje vyssie takty pocas hrania alebo sa tam da aj upravovat napatie? lebo tam mas navod ako upravit takty ak teda dobre citam


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti