Podvoltovanie GPU - navod, fakty (+doplnene o CPU)

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...

Mate podvoltovany procak alebo grafiku?

ano, iba procak
17
21%
ano, iba grafiku
1
1%
ano, aj procak aj grafiku
10
12%
nie
54
66%
 
Celkem hlasů: 82

j_m
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 348
Registrován: 11 kvě 2009 10:33

Podvoltovanie GPU - navod, fakty (+doplnene o CPU)

Příspěvekod j_m » 22 srp 2009 23:44

PODVOLTOVANIE GPU

Zdravim, takze posledny rok som cital zahranicne fora o hw tweakingu
ntb, hlavne o podvoltovani GPU.

Nase slovenske a ceske fora mi pripadaju trosku pozadu oproti zahranicnym co sa tyka tychto veci (hlavne podvoltovanie GPU), tak som si povedal ze sa v tejto teme podelim s pripadnymi zaujemcami o moje poznatky, lebo mi pride divne ze na niektorych zahranicnych forach v kazdom druhom podpise profilu vidim udaje o podvoltovanej grafike a u nas (kde je kazdy odbornik :D ) to je tabu, ale pritom by sa to vela ludom hodilo, lebo vela tem je o tom ako sa komu prehrieva GPU.

Kedze sa podvoltovanie grafiky robi pomocu upravy biosu karty, tak to len pre tych co ozaj vedia co robia a uz maju davno podvoltovany procak (navod ako podvoltovat procak je na konci tohto prispevku)
Takze ti co nemaju ani podvoltovany CPU radsej prestante citat, pretoze podvoltovanie GPU to je uplne ina liga co sa tyka narocnosti a aj rizika. A zacnite svoje pokusy najprv s bezpecnym podvoltovanim CPU (podla navodu v odkaze dole)

Takze najprv fakty o podvoltovani GPU:
Vyhody:
- chladnejsia grafika (od 2C po 15C v zavislosti od konfiguracie)
- dlhsia vydrz baterky (hlavne pocas zataze)
- nizsia hlucnost/aktivita vetraka
- dlhsia zivotnost ntb vdaka nizsej teplote.
- podvoltovanie (cpu aj gpu) nema ZIADEN vplyv na vykon

Nevyhody:
- zly flash karty = mrtva karta
- moznost stratit zaruku - odporucam vsetko vratit na default pred poslanim do servisu, vtedy to je ok
- priliz nizka voltage = artefakty a ine chyby obrazu (treba najst idealnu hodnotu, ktora pojde bez chyby)
- pri vyrazne znizenom napati idu dole teploty ale zaroven sa grafika da pretaktovat o menej ako je tomu pri default nastaveni, logicky (vyrazne menej voltov velmi pretaktovanu grafiku neutiahne)


Tu su nejake hodnoty ktore dosiahli moji znami s podvoltovanim GPU (merane v zatazi):
Acer 5930G s geforce 9600GT - podvoltovanie 3D modu o 0,16V = 5-10C dole.
Asus G51VX s geforce GTX260M - podvoltovanie Extra modu o 0,05V = 5-8C dole z povodnej teploty. (tento Asus sa dost hreje, podla recenzie na pctunig.cz ma GPU v zatazi 90C, cize tam je podvoltovanie povinost).
Podvoltovat sa daju aj desktopove karty, napr GTX280 sa da schladit pri plnej zatazi a max otackach vetraka o 20C !!! - podrobnosti o voltage tejto karty su na druhej strane tohto vlakna v mojom prispevku ...

Takze ak by sa niekto mal zaujem do toho pustit tak sa zapojte do tejto temy.
Pripadne sem mozte smerovat aj otazky ohladom podvoltovania CPU.
Znizenim napatia na CPU aj GPU sa da z relativne zahrievajuceho sa notebooku zadarmo spravit tichsi a chladnejsi notebook (aplikaciou obidvoch metod sa dosahuje schladenie aj 15C, co nedokaze ani najlepsia chladiaca podlozka)
A este dodam ze sa venujem len podvoltovaniu grafik od Nvidie, cize majitelia Ati sa musia popozerat inde.

EDIT:
No takze pridavam moj navod ako naflashovat bios so znizenym napatim (navod uvediem pre 9600M GT (taka bola poziadavka, ale rovnako sa postupuje aj pri inych kartach Nvidia, akurat treba volit ine napatie)
Najprv oznam: Vsetko robite na vlastnu zodpovednost :)
Naprv je dobre si otestovat teploty aby ste vedeli aky to malo cele efekt, cize stihnut HW monitor, spustit ho a minimalizovat, spustit 3D mark a ked skonci tak pozret max tepltu na GPU. Potom to takto otestujte aj ked bude bios zmeneny aby ste vedeli aky to malo chladiaci ucinok.

Takze ake programy potrebujeme:
Nibitor http://www.softpedia.com/get/Tweak/Vide ... itor.shtml - tymto programom upravime napatie v biose
nVflash http://www.softpedia.com/get/Tweak/Vide ... lash.shtml - sluzi na naflashovanie noveho biosu
GPU-Z http://www.techpowerup.com/gpuz/ - nim si ulozime povodny (original) bios
HP bootable software - na vytvorenie bootovatelneho USB
DOS boot subory - subory potrebne do bootovatelneho USB.

+ cisty USB kluc

1. Vytvorenie bootovatelneho USB
Stiahni a rozbal si HP bootable software a DOS boot subory.
Nainstaluj HP boot soft.
Zastrc USB a spusti nainstalovany HP soft.
Nastav HP soft takto: File system - Fat 32 (bude fungovat aj s inym nastavenim, ale neskusal som). Oznac create a dos startup disk. Oznac using Dos system files located at. Klikni na tie tri botky a otvori sa ti okno, kde nastavis priecinok kam si rozbalil tie Dos boot subory.
Klikni start. cakaj. Mame hotovy bootovatelny USB kluc.

2. Zmena napatia (voltage)
Otvor GPU-Z a klikni na malu farebnu ikonku co je v tom riadku ako je napis BIOS version. Potom klikni na Save to file a uloz bios na plochu.
Otvor Nibitor a daj hore File, a Open bios. Najdi kam si ulozil bios (ale dole musis zmenit Files of type na .bin) Otvor bios, mal by sa otvorit bez nejakeho chyboveho hlasenia. Ikonka integrity svieti na zeleno.
Teraz klikni na zalozku Voltages, objavi sa upozornenie, odklikni ho.
Teraz si v tabulke Voltages a v podtabulke Exact mode.
Pre geforce 9600M GT by mali byt defaultne hodnoty zobrazene takto:
2D, Thrtl, 3D - vsetko na 0,89V. Pre Extra 1,05V. Staci nam zmenit hodnotu Extra (vyuziva sa pri hrach), pretoze ostatne (podla mojich skusenosti) maju minimalny az nulovy vplyv na max teploty.
Cize pre 9600M gt zmenime pre Extra hodnotu z 1,05V na 0,89V (v 99% pripadoch je to stabilne nastavenie pri zakladnych taktoch). Je to znizenie o 0,16V.
Dame volbu File, Save bios v .rom formate. Dajte nejaky jednoduchy nazov, napr new.rom
Zatvorte Nibitor.
Teraz si este musime prerobit original bios na .rom priponu, cize otvorte Nibitor , nic nemente, len si dajte Save a ulozit ako .rom, nalepsie ako old.rom

3. Flashovanie biosu
Na pripraveny USB kluc nakopirujte rozbalene subory z Nvflash programu a aj nase dva biosy (stary old.rom a novy new.rom)
Restartujte notebook a v biose nastavte aby bootovalo z USB, ulozte zmeny.
(Teraz si dobre pamatajte ako to budete od tohto kroku robit, lebo ked nieco doserete tak budete muset spravit tzv blind flash - to je ze na obrazovke sa vam po zlom flashi nic nezobrazi, cize budete muset naslepo naflashovat stary old.rom bios. Ale to sa stane v jednom pripade z milion :) )
Teraz by notebook po starte mal zacat nacitavat nase USB. Ked sa objavi napis C:\> tak napiste nvflash -4 -5 -6 new.rom
Dajte enter a potom na nasledujuce 2 otazky davajte Y (bude to Z lebo v Dos mode je nastavena anglicka klavesnica).
Ked napise ze flash je hotovy tak dajte ctrl+alt+del a vytiahnite kluc.
Hotovo , karta je podvoltovana.
Ked nieco nepojde ako ma tak spravte flash znova ale s prikazom nvflash -4 -5 -6 old.rom cize vsetko bude ako predtym.
Cekujte teploty, v tomto pripade sa zmenia iba teploty v zatazi.




PODVOLTOVANIE CPU

Pridavam zakladne informacie a linky na navody o podvoltovani CPU:

Vyhody:
- chladnejsi CPU o 7°C az 30°C v zatazi (v zavislosti od konfiguracie), vo vseobecnosti sa intel procaky daju podvoltovat lepsie, napr moj cpu (v popise) som podvoltoval o 0,2V co spravilo rozdiel 15C v zatazi ... ale aj amd sa daju o takych 5-10C schladit.
- v zatazi sa zvysi vydrz baterky o 10-30min
- znizi sa hlucnost notebooku (chladnejsi CPU = nizsie otacky vetraka)
- moze predlzit zivotnost ntb
- je to bezpecne, vsetko sa lahko da vratit spat
- nema ziaden negativny vplyv na vykon procesoru alebo celeho notebooku

Nevyhody:
- ziadne, pretoze v pripade problemov sa daju hodnoty napatia vratit lahko naspat.
- mozno jedina nevyhoda je pre overclockerov, pretoze podvoltovany CPU sa nebude dat pretaktovat tak vyrazne ako nepodvoltovany.

A pre ludi, co sa budu pytat, ze preco vyrobca nepodvoltuje procak/Gpu uz pri vyrobe ked je to tak vyhodne mam nasledovne vysvetlenie:
Intel/Amd vyrobia miliony procesorov a preto nemaju cas kazdy jeden procak testovat a nastavovat najnizsie napatie na ktorom bude stabilny a preto nastavia ovela vyssie napatie aby mali istotu ze to pojde ok, ale kazdy procak je iny (dokonca aj ten isty typ) cize kvoli tomu pre 99% procakov plati ze sa daju stabilne a ucinne podvoltovat ... a ked si niekto mysli ze to ma negativny vplyv na chod ntb, tak potom si urcite mysli aj to, ze pretaktovanie desktopu s kvalitnym chladenim ma negativny vplyv na jeho stabilitu (co je medzi nami tiez kravina) ... tak preco teda intel/amd nepretaktovava vsetky procaky? Preto iste preco ich nepodvoltovava ... lebo to nie je v ich zaujme ...

Zakladny navod a informacie o podvoltovani CPU je tu (doporucujem precitat pre zaciatocnikov):
http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=235824
Navod je robeny pre program RMclock, cize bude fungovat len na procakoch Core 2 duo (len na tych, ktore maju maximalny nasobic cele cislo), Core Duo, Pentium Dual Core, Pentium M

POZOR!!! info pre majitelov mobilnych Core i3/5/7 :
Podla najnovsich informacii mobilne Core i3/5/7 bohuzial nepodporuju softwarove upravovanie voltaží, cize zatial maju ich majitelia smolu, ale stale sledujem dianie v tomto smere, ked nastanu zmeny tak budem informovat ...

Dalsi navod pomocou K10stat (vhodny pre mobilne AMD) je tu http://aspiregemstone.blogspot.com/2009 ... essor.html

Navod s pomocou Crystal CPUID (vhodny pre novsie intel procaky s maximalnym nasobicom ktory nie je cele cislo , napr 8.5 pri Core2Duo P8400) : http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=401345 (nalistovat si odsek s nazvom Undervolting the CPU)

Ked to nepojde ani s jednym z tychto programov, este ostava na vyskusanie novy program s nazvom CPUgenie, pripadne starsi program Notebook Hardware Control.
Este som objavil novy program na podvoltovanie intelov s nazvom ThrottleStop, vyzera zaujimavo a stale je v intenzivnom vyvoji, ma viacej funkcii, napr da sa s nim vypnut funkcia turbo v novsich Core i procakoch, navod v anglictine je v html v zipku s programom,

Moj upload: RMclock fix pre 64bit systemy: http://www.upnito.sk/subor/81f6ead28c19 ... 0a8f6.html
Naposledy upravil(a) j_m dne 04 čer 2010 21:27, celkem upraveno 21 x.
Lenovo Thinkpad T530, 15.6" HD+, Core i7 3610QM, 256GB SSD Samsung 840 PRO, NVidia NVS 5400M ... + dock + 24" 1920x1200 LCD Samsung
Lenovo Thinkpad T400 14" + dock
HP Probook 4330 13.3"
MSI EX623X 16"
Dell D410 12.1" + dock
Dell CP M233
...

polo

Příspěvekod polo » 23 srp 2009 00:07

Procesor , pamate ci chipset sa daju podvoltovat upravou BIOSU...
Provozoval som to tak na kolko to slo stabilne znizit v byvalom book (samozrejme aj GPU )

bobo12

acer 5930G

Příspěvekod bobo12 » 24 srp 2009 21:55

zdravim, ten navod na podvoltovanie grafiky sem mozes dat. mam model acer 5930G s geforce 9600GT (uz spominany v tomto topicu) a teploty pri maximalnom zatazeni 80'C az 90'C. pozeral som pri akej teplote sa moj nb vypne a bola tam teplota 115'C, ale nechcem nic riskovat a bolo by dobre keby sa teplota tym podvoltovanim znizila.
co sa tyka tych nevyhod. artefakty a ine chyby obrazu, mam to chapat tak ze budu obcas vypadavat textury pri hrach alebo pri pozerani filmov?

Gogo
stálý uživatel
Příspěvky: 3904
Registrován: 17 kvě 2007 20:59
Bydliště: Brno

Příspěvekod Gogo » 25 srp 2009 06:29

v první řadě notebook otevři, vymontuj větrák a vyfoukej prach, nebudeš potřebovat podvoltovat, při zanesení prachem ti to stejně nepomůže

tak jsem na tom teď chvilku pracoval a výsledek je celkem rozporuplný, snížení napájení ve 2D, 3D, Extra o 0,1 / 0,07 resp. 0,05 - výsledek +4° v zátěži, +4° v idle, po přetaktování +6° v zátěži /Furmark/ s flashem samozřejmě problém v tom, že s parametrem "-5" flash biosu končí Errorem"PCI subsystem ID mismatch" i když jsem flashoval identický bios jen se změněnou voltáží. Bylo potřeba zadat parametry "-4 -5 -6", pak se to povedlo, zpátky tím samým způsobem :lol:
co se týče CPU, rád bych podvoltoval, ale...default mám násobiče jen 6 a 7,5 ale v RMClocku mám možnosti jen 6 a 7, tím teplota sice klesne, ale taky frekvence procesoru, takže tím si moc nepomůžu
ACER Aspire 7730G-734G32MN / Prodáno

bobo12

acer 5930G

Příspěvekod bobo12 » 25 srp 2009 21:09

skusim ho teda vycistit, ale v tomto nb nie je zase az taky silny ventilator co som cital a vela ludi ma problemy s teplotou pri plnej zatazi na tomto nb. reklamovat ho nejdem pretoze je v poriadku, teplota mi klesne behom 2-3 minut na 50'C (ked samozrejme vypnem 3d aplikacie) co je ze vraj v norme pri notebookoch. rozmyslal som nad chladiacou podlozkou ale ak mi to schladi len o 5'C tak to mi bude nanic (no ale na to tu je asi iny topic aby som sa poradil aka podlozka je najlepsia)
a tie testy si robil na tom svojom nb co mas v svojom profile? (acer 7730G)

j_m
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 348
Registrován: 11 kvě 2009 10:33

Příspěvekod j_m » 25 srp 2009 22:07

no takze ...
najprv odpoved pre Goga:
ked tam mas tie zmeny v teplote po znizeni napatia na grafike tak tam ma byt ze -4C , nie +4C , ci tebe po podvoltovani grafiky stupla teplota???
A ako som pisal vyssie , pri podvoltovani grafiky je ucinost velmi odlisna v zavislosti od konkretneho modelu - kazdy ntb - ine chladenie. Ale tvoja 9600GT ma mat zakladne napatie na 2D - 0,89 a na Extra ma 1,05 a podla ohlasov v pohode zvlada 0,89 aj pre Extra - co je 0,16V podvoltovanie - a vtedy nastava vyditelny pokles teploty, ale potom musis ratat s mensim potencialom na pretaktovanie, pretoze nizsie napatie = nizsia teplota ale aj pravdepodobnost ze grafika pojde pretaktovat menej ako isla pri default napati, logicky.
A co sa tyka flashu tak aj mne isiel naflashovat bios iba s parametrom -4 -5 -6, to je vynuteny flash. Inak to nejde.

A co sa tyka podvoltovania tvojho procaku, tak ty mas smolu ze tvoj procak ma nasobic s desatinou ciarkou, cize u teba 7,5. To znamena ze RMclock to nevie rozpoznat , lebo je to starsi program.Cize ty musis podvoltovat procak s programom Crystal CPUID, tam ti to pojde aj na 7,5 ale tento program sa neda nastavit aby sa sam spustal pri starte, cize ho musis nastavit (naplanovat) vo windowse aby ho windows spustil po starte.


A teraz odpoved pre Bobo 12:
si sa pytal na artefakty a ine chyby obrazu, tak to som myslel tak ze artefakty su len vtedy ak das prilis nizke napatie. Ked zistis ze su artefakty tak jednoducho napatie trochu zvysis a vsetko pojde paradne.
A pre teba by malo byt podvoltovanie grafiky a procaku dobrou volbou, cize ti sem hodim navod ako na to (doplnim to do mojho prveho prispevku, nech to je pokope)
Lenovo Thinkpad T530, 15.6" HD+, Core i7 3610QM, 256GB SSD Samsung 840 PRO, NVidia NVS 5400M ... + dock + 24" 1920x1200 LCD Samsung

Lenovo Thinkpad T400 14" + dock

HP Probook 4330 13.3"

MSI EX623X 16"

Dell D410 12.1" + dock

Dell CP M233

...

Gogo
stálý uživatel
Příspěvky: 3904
Registrován: 17 kvě 2007 20:59
Bydliště: Brno

Příspěvekod Gogo » 25 srp 2009 22:25

plný rozporů může znamenat jen jedno :lol: ,ano, teploty ještě stouply, zítra to tedy zkusím okřesat víc, přetaktování není důležité...i když tato karta má značné rezervy, zvýšení taktů o 30% jí nedělá vůbec žádný problém a na podiv, nemění se ani teploty

tak ne, snížil jsem to co to šlo, níž už NiBiTor nepustí, extra jsem dal na 0,9 teploty stejné, akorát v zátěži vyskočí mnohem dříve než při defaultu...nechápu :lol:
ACER Aspire 7730G-734G32MN / Prodáno

j_m
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 348
Registrován: 11 kvě 2009 10:33

Příspěvekod j_m » 25 srp 2009 23:17

to je tym co som hovoril, ze kazdy ntb - ine vysledky, napriklad aj u mna to malo minimalny efekt (ale podvoltovanie CPU mi spravilo 15C dole) ale napr pri tych dvoch ntb co som spominal hore to funguje, teda podla toho co pisali useri tych ntb (dokocna u toho Acer 5930G tam to potvrdili dvaja skuseny usery anglickeho fora) a u toho G51VX to je potvrdene tiez



to GOGO : ked to u teba nema efekt (a spravil si to vsetko dobre) tak si podvoltuj procak s tym Crystal CPUID
Lenovo Thinkpad T530, 15.6" HD+, Core i7 3610QM, 256GB SSD Samsung 840 PRO, NVidia NVS 5400M ... + dock + 24" 1920x1200 LCD Samsung

Lenovo Thinkpad T400 14" + dock

HP Probook 4330 13.3"

MSI EX623X 16"

Dell D410 12.1" + dock

Dell CP M233

...

bobo12

acer 5930G

Příspěvekod bobo12 » 26 srp 2009 12:52

dakujem za ten navod na gf9600gt, urcite ho vyskusam (nie hned kedze ho mam este v zaruke). no a este dve otazky:
1. neznizi sa tym podvoltovanim vykonnost grafiky? (napr. pri hrach nizsie fps)
2. co sa stane ked sa podvoltuje pod tu hodnotu 0,89V?

Gragagrogog
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 144
Registrován: 17 čer 2009 14:40
Bydliště: Praha-Brno

Příspěvekod Gragagrogog » 26 srp 2009 15:23

1. Ne, ale můžou se vyskytnout chyby(artefakty, BSOD...)
2. Artefakty, BSOD...

Gogo: 9600m GT má možná rezervy(jeden "kutil" ju přetaktoval z původních 500/800/1250 (core/memory/shader) na 780/1050/1800), ale ta moje neleze nad 610 /890/1360.

j_m
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 348
Registrován: 11 kvě 2009 10:33

Re: acer 5930G

Příspěvekod j_m » 26 srp 2009 20:27

bobo12 píše:dakujem za ten navod na gf9600gt, urcite ho vyskusam (nie hned kedze ho mam este v zaruke). no a este dve otazky:
1. neznizi sa tym podvoltovanim vykonnost grafiky? (napr. pri hrach nizsie fps)
2. co sa stane ked sa podvoltuje pod tu hodnotu 0,89V?


Ked je podvoltovanie uspesne a karta ho zvlada (cize obraz je v hrach v poriadku) tak to nema ziaden vyplyv na vykon, je to overene, to iste plati aj pri znizeni napatia na CPU.

Kazda karta je ina, cize aj keby si vedla seba postavil dva rovnake acery 5930G a obidva podvoltoval pod 0,89V tak mozno jeden by to zvladal a druhy nie - artefakty.
Napriklad aj useri toho Asusu G51VX s geforce GTX260M maju rozne vysledky, vacsine pri podvoltovani o 0,05V vsetko ide ako ma a aj teplota je nizsia ale jeden tam bol taky co mal artefakty ale len v niektorych hrach, cize to musel vratit spat.
(inak karta geforce GTX260M sa neda podvoltovat viac ako 0,05V, potrebuje vela napatia ale ine modely napr 9600GT ide aj o spominanych 0,16V nizsie)
Lenovo Thinkpad T530, 15.6" HD+, Core i7 3610QM, 256GB SSD Samsung 840 PRO, NVidia NVS 5400M ... + dock + 24" 1920x1200 LCD Samsung

Lenovo Thinkpad T400 14" + dock

HP Probook 4330 13.3"

MSI EX623X 16"

Dell D410 12.1" + dock

Dell CP M233

...

j_m
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 348
Registrován: 11 kvě 2009 10:33

Příspěvekod j_m » 05 zář 2009 00:21

inac Gogo, po case pozeram tvoje prispevky o tom ako si podvoltovaval grafiku, tak myslim ze si to spravil zle. Ty si asi menil voltage s pomocou volby voltage table editor v Nibitore, nie? Lebo ten voltage table editor, to je len akokeby popis, ktorym popises ake su priradene k jednotlivim VID napatia, cize ked to je len popis tak fyzicke napatie sa nemeni, zmenu napatia na tvojej 9600M gt dosiahnes len sposobom aky som uviedol v mojom navode hore, cize zmenou Extra napatia na VID 00 (0,89V). Cize jednotlive VID su pre tvoju kartu 4 defaultne nastavene na 0,89V, 1V, 1,05V a 1,16V. Cize ty mozes len pridelovat k modom (2D, thrtl, 3D, Extra mody) iba tieto 4 VID. A kedze mas pre 2D, Thrtl, a 3D defaultne VID 00 na 0,89V tak pre tieto mody nemozes na tvojej karte znizit napatie. Ale pre mod Extra mas default 1,05V (co je treti VID) cize tam si to zniz na 0,89V (VID 00). A uz aj viem preco sa ti teploty najprv zvysili, ty ked si babral nastavenia v voltage table editore tak si nastavil rozne hodnoty pre rozne mody a urcite si pridelil vyssi VID pre nejaky mod ako bol default. Cize neviem ci si rozumel co som chcel povedat, ale proste
skus to spravit presne podla toho mojho navodu a mali by sa ti teploty v zatazi znizit ... skus a napis ako si dopadol (ale teraz idem k moru na 12 dni, cize ti odpoviem na pripadne otazky potom)
Lenovo Thinkpad T530, 15.6" HD+, Core i7 3610QM, 256GB SSD Samsung 840 PRO, NVidia NVS 5400M ... + dock + 24" 1920x1200 LCD Samsung

Lenovo Thinkpad T400 14" + dock

HP Probook 4330 13.3"

MSI EX623X 16"

Dell D410 12.1" + dock

Dell CP M233

...

Gogo
stálý uživatel
Příspěvky: 3904
Registrován: 17 kvě 2007 20:59
Bydliště: Brno

Příspěvekod Gogo » 05 zář 2009 06:57

Příteli, víš toho hodně na to, žes nestál nade mnou :lol: ano, hrabal jsem se ve volt editoru, ale jen proto, aby mě to v exactu pustilo na nižší hodnoty než je default. Ty jsem pak v exact modu samozřejmě nastavil a zasavoval. S NiBiTorem jsem si hrával už hodně dávno, takže to pro mě není až taková novinka, ale i tak díky za snahu, teploty dole nelezou i když je voltáž na 0.8/0.81/0.82/0.9
ACER Aspire 7730G-734G32MN / Prodáno

j_m
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 348
Registrován: 11 kvě 2009 10:33

Příspěvekod j_m » 16 zář 2009 20:37

pocuj, nechaj voltage table editor tak ako je, proste pochop ze ten voltage nemeni. Praveze sa do Nibtiroru VOBEC nevyznas. Vobec si nepochopil co som ti pisal. Nerob sa moc mudrym a sprav co ti hovorim.
Ked vies po anglicky tak tu to mas vysvetlene, neviem ako ti to mam povedat. Proste podvoltuj grafiku presne podla mojho navodu a teploty v zatazi pojdu dole, ver mi. Nic viac ani o nic menej nerob , iba to co je v mojom navode, chapes?? a poriadne to otestuj, nalepsie pustit 3d mark s HW monitorom minimalizovanym a pozret max teplotu na grafike ked sa test dokonci a potom to opakovat aj s podvoltovanou kartou (podla mojho navodu), skus to , uvidis ...


Tu mas vysvetlene ako funguje voltage table editor:
Je to popisane pre 9500M GS, ale plati to pre vsetky geforce, proste ide o to ze voltage table editor nemeni vobec voltage, to je len akokeby popisok (label) ... citaj :

Oh well, indeed that won't work at all as you have not understood the logic behind the voltage table editor. First of all this is for those who know what they are doing, as the voltage table editor is where you give a label to the VID level. Understand this very well, it is just a label and you can change that one as you like it will never have an impact on the voltage. But this is there as various cards have VID levels with unknown voltage and that gives those who know the right voltage the means to also set that correct into the BIOS settings.

To go further, as you will certainly ask while not really seeing the point of this feature, the voltage of all NVIDIA based graphics cards is based upon the VID level. And every VID level has a fixed voltage, which in your case is 1.15V for the VID 00 level and 1.20V for the VID 01 level. There are even more VID levels but they all have higher values, so the lowest possible voltage you can use is actually 1.15V and that is just it, nothing you can do about that.

it is the VID level that controls all and the voltage indication is just a label. You can even label it as for example 8.00V and it will give the same as default set.

CHAPES???
Lenovo Thinkpad T530, 15.6" HD+, Core i7 3610QM, 256GB SSD Samsung 840 PRO, NVidia NVS 5400M ... + dock + 24" 1920x1200 LCD Samsung

Lenovo Thinkpad T400 14" + dock

HP Probook 4330 13.3"

MSI EX623X 16"

Dell D410 12.1" + dock

Dell CP M233

...

Gogo
stálý uživatel
Příspěvky: 3904
Registrován: 17 kvě 2007 20:59
Bydliště: Brno

Příspěvekod Gogo » 16 zář 2009 21:44

tak už sa na mňa nehnevaj že som taký debil, že sa robím moc múdry, presne podľa tvojho návodu som to spravil úplne na začiatku a nič sa nezmenilo, preto som to skúšal aj inak, samozrejme bez výsledku. Teraz mi samozrejme nebudeš veriť, pretože ty si tu ten najchytrejší, takže ťa ani nebudem presviedčať, nemalo by to totiž zmysel! Keď nie sú výsledky podľa tvojich predstáv, chyba može byť len u mňa, pochopitelne, že...dobre, berem to, ospravedlňujem sa ti a už ma vynechaj z tvojich komentárov. Prosím!
ACER Aspire 7730G-734G32MN / Prodáno


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti