Má smysl vyměnit v HP2710p 1,8" disk za SSD?

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
Bonavox
chodí sporadicky
Příspěvky: 10
Registrován: 28 srp 2008 20:47

Má smysl vyměnit v HP2710p 1,8" disk za SSD?

Příspěvekod Bonavox » 12 črc 2009 13:47

Mám v noťasu HP2710p 1,8" pevnej disk Toshiba MK1011GAH.
Co si budem namlouvat, není to zrovna dvakrát velkej rychlík, takže bych rád ten noťas trochu "popostrčil", protože jinak jsem s ním moc spokojenej. Proto by mě zajímalo, zda má smysl místo toho stávajícího disku pořídit SSD disk, jestli to pomůže rychlosti? V přístupových dobách hádám asi ano, ale nebude brzdou PATA rozhraní? Fungovat by na tom měly Windows 7 Home Premium, doufám že už nějak zapracovali na spolupráci s SSD.

Nicméně pak nastává druhá část dotazu - jaké vlastně existují 1.8" SSD s PATA rozhraním???
Jediné co jsem zatím našel, tak takové disky vyrábí KingSpec (čet jsem v jedné uživatelské recenzi, že nejsou zas tak špatné) a Mtron. Našel jsem Intelácký X-18, ale bohužel jen SATA rozhranní. Pak Samsung má nějaké 1.8" SSD ale, taky mám pocit, že to je SATA rozhranní.

Co říkáte parametrově třeba na tento model?
I když se teda přiznám, že mám docela guláš v těch 1.8" rozhranních ...

Předpokládám, že bych se asi měl dívat po MLC technologii, je to tak?

Gragagrogog
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 144
Registrován: 17 čer 2009 14:40
Bydliště: Praha-Brno

Příspěvekod Gragagrogog » 12 črc 2009 17:45

Ne, nemá to cenu.

Bonavox
chodí sporadicky
Příspěvky: 10
Registrován: 28 srp 2008 20:47

Příspěvekod Bonavox » 12 črc 2009 21:45

Proč to nemá cenu?

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 12 črc 2009 21:49

Kdybys měl SATA, tak by to bylo daleko lepší. Pro PATA jsou jen pomalejší SSD a většinou ještě docela drahé.

Jinak samozřejmě výměná může mít svůj smysl, protože ten původní disk je příšerná brzda. Ten notebook pak bude rychlostí úplně na jiné úrovni.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Bonavox
chodí sporadicky
Příspěvky: 10
Registrován: 28 srp 2008 20:47

Příspěvekod Bonavox » 13 črc 2009 10:17

swarm píše:Jinak samozřejmě výměná může mít svůj smysl, protože ten původní disk je příšerná brzda. Ten notebook pak bude rychlostí úplně na jiné úrovni.

Právě proto o té výměně uvažuju, jinej důvod to ani moc nemá.

Spirit
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 308
Registrován: 09 říj 2007 03:27
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Spirit » 13 črc 2009 17:18

pokial ten disk nema aspon 100 IO/s pri zapise 4kB blokov, tak podla mna to zmysel nema. Je pravda, ze take Asus EEE dokaze slusne nabootovat vdaka SSD, avsak oproti HDD verzii trpi znamymi zasekmi, ked je potreba zapisat niekolko malych suborov na disk. Typicky jav lacnych SSD bez poriadneho radicu a cache, ktore maju pri zapise 5-10 IOps.
Vacsinu prace to sice zrychli, ale budu situacie, kedy sa budes trhat za vlasy. A za tu cenu? Ja by som do toho nesiel.
Toshiba A200 1M8: C2D 7100, 4GB RAM, HD2600 500/400, 160GB,
SB X-fi Surround 5.1, Logitech Z-2300 + G51, Razer Lachesis + Steelpad Qck

polo

Příspěvekod polo » 14 črc 2009 12:08

Tie zaseky sa daju vyriesit a nie len jednym postupom a aj rychlost SSD sa da dalej zvysit..


Vsetko sa to tu na fore uz preberalo(dokonca je tu vlakno o SSD skuste hladat tam)


Poprosim pre prehladnost(a hlavne aby to pomohlo v buducnosti dalsim userom preberat tam http://notebooky-forum.notebook.cz/view ... hp?t=15846 )


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů