Intel WiFi 4965 AGN / router 802.11n 300 MB/s

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
JiMi
občas se tu ukáže
Příspěvky: 87
Registrován: 20 říj 2006 21:51

Intel WiFi 4965 AGN / router 802.11n 300 MB/s

Příspěvekod JiMi » 28 pro 2008 23:07

Zdravim , mam v notesu "Intel WiFi Link 4965 AGN" , měla by podporovat návrh (draft 2.0) , čili až 300 MB/s rychlost pripojeni. Koupil jsem si router :

"TP-LINK TL-WR941ND"

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 70UL0UBIJD

starnky vyrobce :
http://www.tplink.com/products/product_des.asp?id=154

No a rychlost mi jede jen 130 MB/s. Nevíte čím to je ?? router ma certifikaci od Intelu (connect to centrino).

Nebo nemate nekdo zkusenosti s nejakym wifi routrem , ktery by fungoval na plnych 300 MB/s ? s touto wifi kartuo ?? Diky.

Damianus
_-=*Open Source*=-_
Příspěvky: 2351
Registrován: 14 pro 2007 02:54
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Damianus » 28 pro 2008 23:59

no jen zda to neni jedno protoze tu rychlost nevyuzije disk notasu :wink:
Jedinou pravdou je, že všichni lžou
Můj weboblogo něco about IT and something viz. tlačítko WWW Miláček Lenovo X220
MSI GX600 -> Lenovo T500 -> Lenovo X220 -> Asus Zenbook prime -> Lenovo X220

dave1x
chodí sporadicky
Příspěvky: 11
Registrován: 19 led 2009 17:29
Bydliště: MSK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dave1x » 18 črc 2010 20:30

Problém bych neviděl v disku. Mám taky Intel 4965agn a SSD Kingston V Series. Rychlost je naprosto stejná, do 130 Mbps a nedaří se mi zjistit, čím to je.
Dell E4310: Core i5 560M@2,66GHz, 8GB RAM, Intel GMA HD, SSD Intel 520 (120GB)+WD Blue 1TB (Bay), 3G Dell 5540+Intel 6300 wifi, blacklight keyboard.

Battery: 2*6cell (60+48 Wh)

CeCo

Příspěvekod CeCo » 18 črc 2010 21:45

Naplno nebude fungovat vobec nic. 300Mb/s je MAXIMALNA rychlost celeho streamu bez sifrovania. Kazdy meter naviac od routra, pouzitie sifrovania a 152 inych faktorov ti tu rychlost okresava na realnu polovicu danej rychlosti.

C

(PS: Mam 5GHz 802.11n od Linksysu a WiFi Intel 5300 ; cez jednu stenu, bezna rychlost 90-108Mb/s).

dave1x
chodí sporadicky
Příspěvky: 11
Registrován: 19 led 2009 17:29
Bydliště: MSK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dave1x » 18 črc 2010 22:30

To je samozřejmé. Mě spíš zaráží, že i když dám notebook půl metru od routeru (žádná překážka) nejede nikdy více, jak 130 Mbps - to je strop.

Mám TP Link TL-WR1043ND, ten má ve specifikacích 300 Mb. Běžně v místnostech, kde notebook používám mám mezi 65 - 117 Mb (zdi, strop apod.) Přímá viditelnost = 130 a víc nic.

Chtěl bych, aby se alespoň za těchto (skoro ideálních podmínek) rychlost zvedla nad 130 Mbps, abych věděl, že to funguje. Teď mi to připadá, že je někde chyba, ale kde...

PS: Aktualizoval jsem FW routeru i Intel 4965agn, zítra otestuji a uvidíme, ale moc si od toho neslibuji. :(
Dell E4310: Core i5 560M@2,66GHz, 8GB RAM, Intel GMA HD, SSD Intel 520 (120GB)+WD Blue 1TB (Bay), 3G Dell 5540+Intel 6300 wifi, blacklight keyboard.



Battery: 2*6cell (60+48 Wh)

Damianus
_-=*Open Source*=-_
Příspěvky: 2351
Registrován: 14 pro 2007 02:54
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Damianus » 18 črc 2010 23:02

jde o veci ktere ty ani nemuzes ovlivnit a to jako zaruseni atd... :wink: tech 300 je laborka a na to se neda opravdu nikdy dostat..
Jedinou pravdou je, že všichni lžou

Můj weboblogo něco about IT and something viz. tlačítko WWW Miláček Lenovo X220

MSI GX600 -> Lenovo T500 -> Lenovo X220 -> Asus Zenbook prime -> Lenovo X220

jarkov1

Příspěvekod jarkov1 » 19 črc 2010 00:01

Heh, ale na aký účel treba v klientskom notebooku jednotlivca tak rýchle wifi? Mne ÚPLNE stačí staré, dobré 802.11 g. Keď potrebujem prenášať veľké súbory tak použijem gigabitový ethernet-mám 10 metrový kábel :D Aj to som použil až raz, 8gb usb mi vyhovuje 8)

michalko58

Příspěvekod michalko58 » 19 črc 2010 10:55

Takze:

Maximalna rychlost na jeden kanal je pri wifi N 150Mbps. To znamena, ze aby si dosiahol rychlost 300Mbps, musis povolit v routri este vysielanie na vyssom (upper) alebo nizssom (lower) kanali. Tiez predpokladam, ze mas v notebooku minimalne 2 anteny, aby si dosiahol danu rychlost.
Ja mam doma Linksys WRT610N a tiez mi chvilku trvalo kym som na to prisiel. Pouzivam vsak firmware DD-WRT. V mojom pripade mam pouzite kanaly 7+9, na 2,4GHz. 5m od routra, cez dve bezne panelakove steny mam rychlost pripojenia vacsinou 130 az 270Mbps (router vysiela s defaultnym DD-WRT vykonom 71mW). V miestnosti s routrom bezne 300Mbps. Kartu mam 5300 od Intelu + 3 anteny v notebooku.

Taktiez zalezi, ci nie si ruseny od okolitych wifi sieti. Skus pripadne zmenit aj zakladny kanal na nejaky iny.

A inak HDD nema s rychlostou pripojenia nic spolocne.

2 jarkov1: Ked budes mat doma optiku, tak pochopis na co je dobre 802.11n. Napoviem: s 802.11g sa nedostane tvoja ryclost pripojenia nad 25Mbps :wink:

jarkov1

Příspěvekod jarkov1 » 19 črc 2010 15:43

Ja doma mám optiku, rýchlosť od 22 Mbit/s až do 55 Mbit/s. A ešte v ničom ma 802.11g neobmedzovalo a 25/8=3,125 mb/s nieje podľa mňa malá rýchlosť. A v podstate je to aj tak jedno, lebo aj Tí čo sťahujú warez cez torenty viac ako 3-5 mb/s rýchlosť nejde. Ale je pravda, že hry, filmy, hudbu sťahujem veľmi málo, takže pripúšťam, že sa nájdu aplikácie tohto typu, ktoré 802.11n využijú :wink:

dave1x
chodí sporadicky
Příspěvky: 11
Registrován: 19 led 2009 17:29
Bydliště: MSK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dave1x » 19 črc 2010 16:10

michalko58: To, že rychlost bude nižší, než 300 Mb, je jasné. Zarušení není můj případ. Mám ve svém okolí pouze 2 wifi sítě - poskytovatele internetu, a to ještě ne ve všech místnostech. V pracovně vidím např. pouze jednu další wifi síť, u routeru, který je mimo obytnou část domu, pak dvě, ale nikdy ne víc.

Co přesně myslíš tímto?
Maximalna rychlost na jeden kanal je pri wifi N 150Mbps. To znamena, ze aby si dosiahol rychlost 300Mbps, musis povolit v routri este vysielanie na vyssom (upper) alebo nizssom (lower) kanali.... V mojom pripade mam pouzite kanaly 7+9, na 2,4GHz. 5m od routra, cez dve bezne panelakove steny mam rychlost pripojenia vacsinou 130 az 270Mbps


Je to tohle nastavení? Jestli ano, jak bych to měl nastavit, když jako svůj kanál používám ch4?

Obrázek

Jak jsem psal včera, nahrál jsem poslední verzi FW od TP-Linku a nepoužívám DD-WRT. Jde to vůbec v default firmwaru nastavit nebo ne?

V nastavení wifi sítě můžu zvolit mezi šířkou kanálu, 20, 40 MHz nebo auto (130/300/300 Mb). Ať zvolím kteroukoliv možnost, nikdy není rychlost vyšší, než 130 Mb. To je to divné, co mě na tom štve a co se snažím vyřešit.
Dell E4310: Core i5 560M@2,66GHz, 8GB RAM, Intel GMA HD, SSD Intel 520 (120GB)+WD Blue 1TB (Bay), 3G Dell 5540+Intel 6300 wifi, blacklight keyboard.



Battery: 2*6cell (60+48 Wh)

michalko58

Příspěvekod michalko58 » 19 črc 2010 17:10

No vhodne je natvrdo zapnut sirku kanala pri 2,4GHz na 40MHz. To iste musis urobit aj v ovladacoch wifi karty v notebooku (ale ako teraz pozeram v tych najnovsich uz je len hodnota Auto alebo 20MHz, tak nechaj Auto, ak nemas inu moznost). Iba tak dosiahnes tych 150Mbps na jeden kanal.

Priznam sa, ze neviem ako to nastavit v tvojom routri. Mozno pomoze Google. Teoreticky by to uz malo byt povolene od vyroby. V DD-WRT to bolo treba povolit. Ja to mam takto:

Obrázek

Kedze som to fotil, hned po vymene karty tak cisla kanalov mi uz nesedia, ako som pisal vyssie :roll: No podla tohto obrazka je zakladny kanal 6 a rozsireny (wide) 8.

Obrázek

Inak na fore DD-WRT niekedy odporucali, ak bol nejaky problem, znizit vysielaci vykon routra a mnohokrat to pomohlo. To sa vsak tykalo ich firmwaru.

2 jarkov1: Pre ilustraciu:
Moja byvala karta Intel 3945ABG a ten isty router spominany vyssie:

Obrázek

A Intel 5300AGN so 40MHz kanalom a routrom nakonfigurovanym podla obrazkov vyssie.

Obrázek

Vidno tam isty rozdiel, vsak? :wink:

jarkov1

Příspěvekod jarkov1 » 19 črc 2010 20:14

Máš pravdu, vidno :wink:

Gejbriel007
občas se tu ukáže
Příspěvky: 61
Registrován: 08 čer 2009 11:44

Příspěvekod Gejbriel007 » 19 črc 2010 20:23

Musíš skutečně nastavit Channel Width na 40Mhz, já jsem musel ještě ve Správci zařízení povilit u Wifi karty právě 40Mhz kanál.

Jinak s tímto nastavením kopíruji přes wifi rychlostí zhruba 12MB/s (cca 100Mbit/s) s šifrováním WPA2-AES.
Lenovo Thinkpad R500 2732-7JG

dave1x
chodí sporadicky
Příspěvky: 11
Registrován: 19 led 2009 17:29
Bydliště: MSK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dave1x » 19 črc 2010 21:27

Co udělá nastavení 40 MHz s klienty připojujícími se na 802.11b? Připojí se vůbec?

Povolení u karty mám pouze volby automaticky nebo 20 MHz (Šířka kanálu pro pásmo 802.11n, nekompatibilní s šířkou kanálu 40 MHz zakázáno).
Dell E4310: Core i5 560M@2,66GHz, 8GB RAM, Intel GMA HD, SSD Intel 520 (120GB)+WD Blue 1TB (Bay), 3G Dell 5540+Intel 6300 wifi, blacklight keyboard.



Battery: 2*6cell (60+48 Wh)

michalko58

Příspěvekod michalko58 » 20 črc 2010 10:26

No to musis vyskusat sam. Kazdopadne karta Intel 2200BG s 40MHz kanalom nemala problem pri pripajani sa cez G. Teoreticky by to malo ist.

U tej N karty nechaj povolenie na Auto.

Co sa tyka routra, tak ak si nenasiel ako to povolit, kludne im napis na podporu a mali by ta naviest :wink:


Este dodam, ze vsetky tie rychlosti su pri sifrovani WPA2-AES.


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů