SSD v notebooku

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
zivan
stálý uživatel
Příspěvky: 3375
Registrován: 26 kvě 2008 17:23
Bydliště: Brno

Příspěvekod zivan » 14 pro 2012 21:58

No v clanku o TLC jsem nasel vyjadrein nekoho z OCZ, ze takove SSD ma vydrz 4 roky. Samozrejme to zalezi na pouzivani, ale prijde mi to dost malo. Nepsal intel u soucasnych o 10 letech?
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, Samsung 850 EVO 500GB + Seagate 2TB 7mm, 12.5" IPS) + Mini Dock Series 3 Plus + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 15 pro 2012 13:35

Tak vyjádření kluků z OCZ bych bral vlažně, podstatná část jejich produktů měla problém nechcípnout po půl roku v běžném provozu (OK, jeden vertex z té doby mám doma a funguje i po dvou letech, ale stejně).
Pokud Samsung tvrdí, že to vychytali, tak já jim i věřím - mají už za sebou dvě generace téměř bezporuchových disků -> potřebné know-how (a zdroje) tedy očividně mají.
Lenovo X1 Carbon Touch

* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

kalitar

Příspěvekod kalitar » 22 pro 2012 14:14

Zdravím,
Naistaloval jsem si cistou instalaci W7 na novy M4 SSD...
Abych docilil toho abych mel ovladac msahci tak jsem odinstaloval pres spravce zarizeni puvodni ovladace radicu od Intelu.. Pred instalaci jsem nastavil v biosu AHCI..

Pres program AS SSD Benchmark jsem zkontroloval to ze mam msahci ale znervoznuje me ze mam cislo pod ovladacem

msahci - OK
1024 K - OK ( vsude na forech jsem videl jina cisla u M4 disku v tomto programu.. je to tedy dobre zarovnano?)


Dekuji

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 23 pro 2012 12:33

1024K je perfektně OK (je dělitelné 4096), ty jiná čísla jsou způsobena tím, že na disku před Cčkem je ještě samostatný bootovací oddíl. Ty ho tam nemáš (bootuješ tedy přímo z Cčka), ale to není na závadu, jen nemůžeš celý disk zašifrovat.
Lenovo X1 Carbon Touch



* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

kalitar

Příspěvekod kalitar » 23 pro 2012 17:08

Super to jsem rad ze to je v poradku. Dneska me trochu nastvalo zjisteni, ze mam v notebooku pouze SATA I. Vzhledem k tomu, ze jsem mel dvojku uz na starem PC tak me ani nenapadlo, ze bych mel ve 2 roky starem notasu pouze jednicku.
Kazdopadne se system i tak zrychlil, ale skoda toho nevyuziteho potencialu, kdyz ma M4 podporu i SATA III.

Mam Acer travelmate 5742G

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 23 pro 2012 19:01

Tak to máš něco špatně, protože Intelské chipsety SATA II podporují už někdy od roku 2006.

Kde jis zjistil (resp. kde je nepsáno), že to je jen SATA I?
Lenovo X1 Carbon Touch



* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

kalitar

Příspěvekod kalitar » 24 pro 2012 11:46

Stahl jsem si program crystal disk info a ten mi pise u prenosoveho rezimu SATA/600 takze jsem se musel zmylit...

Jsou tyto hodnoty v poradku? Mereno v AS SSD benchmark (Crucial M4):

READ/WRITE
Seq - 263/177
4K - 20,6/38,3
4K-64Thrd - 174/ 97
Acc.time - 0,128 ms/0,374 ms

Score - 491

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 24 pro 2012 17:13

Ano, jsou v pořádku - při sekvenčním čtení naplno využíváš kapacitu tvého SATA II řadiče.
Lenovo X1 Carbon Touch



* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

kalitar

Příspěvekod kalitar » 25 pro 2012 13:29

Tak to jsem rad. Dekuji za info :-)

kubino
chodí často
Příspěvky: 801
Registrován: 15 čer 2007 19:07

Příspěvekod kubino » 29 pro 2012 11:15

Mám dotaz na klonování disku. Zkouším pomocí Acronis True Image přenést funkční OS z HDD na SSD, ale narazil jsem na dva zádrhele:
- nástroj umí přenést všechny oddíly na vybraném disku (i s recovery atd.) které ale nechci. Chtěl bych si vybrat jenom oddíl s OS, což nejde
- na novém disku se vytvoří oddíly s jinými písmenky.

S těmi oddíly bych si poradil dodatečně (odstranit a sloučit se systémovým), ale co s těmi písmenky? Budou fungovat nainstalované programy i když místo "C" bude sytémová partition třeba "H"?
[size=92]Compal->Asus->Dell (Razer->Logitech)[/size]

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 29 pro 2012 11:52

Písmenka: Koukni se do systémových proměnných: System Properties -> Enviroment Variables. Pokud jsou tam správně uvedené cesty ke klíčovým složkám (Program Files, System 32 apod. jsou nastavené na H), tak ti všecho bude fungovat normálně, jen systémový disk nebude C.
Lenovo X1 Carbon Touch



* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

kubino
chodí často
Příspěvky: 801
Registrován: 15 čer 2007 19:07

Příspěvekod kubino » 29 pro 2012 12:07

Jo, já věřím že to bude fungovat, jenom je to divný, mít systémový disk "H" (a pod C se budou hlásit flešky a externí disky :/).
Zvláštní je, že to neřeší Acronis, myslel jsem že je na tohle nejlepší. On teda umožňuje manuálně písmena přiřadit, kromě už používaných. Když jsem klonoval na Crucial M4 tak jejich utilita s tím problém neměla.

kašlu na to, asi udělám čistou instalaci.
[size=92]Compal->Asus->Dell (Razer->Logitech)[/size]

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 29 pro 2012 13:56

Tak ono v Disk Managementu (část Computer managementu, jak se to jmenuje v CZ verzi si nepamatuju) se dají písmenka změnit. Zároveň s tím se musí přepsat všechny cesty v systémových proměnných, jinak by se sytém totálně rozpadl.

Nadruhou stranu tyhle písmenka každého jenom otravují - disketovou mechaniku v consumer segmentu už deset let nikdo nepoužívá, přesto jsou pro ně zarezervovaná písmenka A a B a nikomu to nepřijde divný. (ale to už je trochu OT :-) )
Lenovo X1 Carbon Touch



* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

Pepi
chodí sporadicky
Příspěvky: 15
Registrován: 30 pro 2012 12:47

mSATA SSD

Příspěvekod Pepi » 30 pro 2012 18:35

Ahoj. Plánuji si k notebooku dokoupit SSD, ale ten má volný jedině mSATA port, tak jem si vybral A-DATA XPG SX300 - 128GB. Chtěl bych ho používat jako samostatný systémový disk...
Teď jsem ale četl, že některé BIOSy nebo chipsety podporují disky přes mSATA pouze jako cache. Je to pravda? Má s tím někdo zkušenosti?

Notebook: MSI GE70 0NC-290CZ s chipsetem Intel HM76.

Python.P
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4172
Registrován: 07 bře 2009 19:56

Příspěvekod Python.P » 30 pro 2012 18:45

ano je to pravda, ale tvůj stroj se myslím dodával i s osazeným mSata slotem a neakým RAIDem proto si myslím že by to mělo jít, ale víc určitě najdeš na zahraničních fórech.
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 90 hostů