SSD v notebooku

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
kissman
občas se tu ukáže
Příspěvky: 50
Registrován: 29 pro 2006 00:44

Příspěvekod kissman » 09 říj 2012 07:45

ve specifikacich M3 je psano:

Solid state drive
* " 128/256 GB, mini-SATA (mSATA™) form factor with a mini PCIe® connector9
TP Edge E430 | i5 3210m | 8GB | 128GB A-Data mSATA SSD | 750GB HDD | nV 630m 2GB | Windows 8 Pro (legal)

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8844
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 09 říj 2012 10:19

Myslel SSD Lite-on 128GB, které se tam osazuje ve verzích bez HDD.

http://notebook.cz/images/clanky/recenz ... ook/17.jpg

U některých notebooků, kde se mSATA slot používá jen pro ty malé cache bývá problém, že BIOS s osazeným SSD nikdy nepočítá jako s plnohodnotným, takže nenabízí třeba možnost bootování. Vzhledem k tomu, že ten lite-on je úplně normální mSATA SSD, myslim, že v tomto případě žádné omezení nebude a půjde tam strčit cokoli. Vyzkoušené to ovšem nemám, ale sám bych se toho asi nebál.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

kissman
občas se tu ukáže
Příspěvky: 50
Registrován: 29 pro 2006 00:44

Příspěvekod kissman » 09 říj 2012 12:58

Prozradte mi jeste prosim, jak je na tom SSD vs. sifrovani? Nebude s tim nejaky problem? Poterbuju mit sifrovany jak syystemovy disk (mSATA SSD) tak i datovy disk (SATA HDD).

K umisteni aplikaci predpokladam, ze ty nepozuvanejsi si hodim na SSD a ostatni velke dam na HDD?
TP Edge E430 | i5 3210m | 8GB | 128GB A-Data mSATA SSD | 750GB HDD | nV 630m 2GB | Windows 8 Pro (legal)

mirek62

Příspěvekod mirek62 » 09 říj 2012 16:19

swarm píše:Myslel SSD Lite-on 128GB, které se tam osazuje ve verzích bez HDD.

http://notebook.cz/images/clanky/recenz ... ook/17.jpg

U některých notebooků, kde se mSATA slot používá jen pro ty malé cache bývá problém, že BIOS s osazeným SSD nikdy nepočítá jako s plnohodnotným, takže nenabízí třeba možnost bootování. Vzhledem k tomu, že ten lite-on je úplně normální mSATA SSD, myslim, že v tomto případě žádné omezení nebude a půjde tam strčit cokoli. Vyzkoušené to ovšem nemám, ale sám bych se toho asi nebál.


Díky moc za první pozitívní radu, akoráte mě zaráží, že právě na té fotce co jsi přidal má zmíněný Lite-on na etiketě Power: 3,3V 1A.... tomu ted nerozumím, neboť bych si vybral třeba ten Crucial 128 nebo A-DATA, tak to jsem tam nikde neviděl, snad jedině u A-DATA XM13 60GB ... http://www.alza.cz/a-data-ssd-xm13-60gb-d278907.htm jak ty to vidíš?

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8844
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 09 říj 2012 18:42

To jsou standardní hodnoty napájení pro mSATA disky. Není na tom nic, co by tě mělo zarážet.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

kissman
občas se tu ukáže
Příspěvky: 50
Registrován: 29 pro 2006 00:44

Příspěvekod kissman » 12 říj 2012 22:03

tak... SSD uz je v notebooku :)

1) Lenovo System Update uz nabizi Lenovo opet ke stazeni misto 4kove verze... ze by uz bylo tohle sestaveni OK (trosku mimo tema, ale nechci kvuli tomu zakladat nove)?

2) Stale resim otazku sifrovani SSD. Pohravam si s myslenkou, presunout uzivatelske profily Win tedy "<drive>":\users z SSD na disk, cim bych docil moznosti sifrovat jen HDD a SSD nechat bez sifrovani (je to docela problem sifrovat SSD). Nejsem si ale tak uplne jist, korektnosti tohoto reseni, jelikoz jakakoliv operace bude vlastne okamzite zamestnavat HDD (datovy pohyb v uzivatelskych profilech - napr. vytvoreni ikonky na plose). Nenapada nekoho nejake elegantnejsi reseni?
TP Edge E430 | i5 3210m | 8GB | 128GB A-Data mSATA SSD | 750GB HDD | nV 630m 2GB | Windows 8 Pro (legal)

Python.P
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4172
Registrován: 07 bře 2009 19:56

Příspěvekod Python.P » 13 říj 2012 06:22

např. Intel 320 podporuje AES a FDE ;) That SSD Rock´s :D Jinak si stáhni TrueCrypt a vyzkoušej ono bude spíš záležet na CPU

na co šifrovat OS + Program Files ? :roll:
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....

kissman
občas se tu ukáže
Příspěvky: 50
Registrován: 29 pro 2006 00:44

Příspěvekod kissman » 13 říj 2012 08:07

ulozena citliva data v "<drive>":\users
TP Edge E430 | i5 3210m | 8GB | 128GB A-Data mSATA SSD | 750GB HDD | nV 630m 2GB | Windows 8 Pro (legal)

kissman
občas se tu ukáže
Příspěvky: 50
Registrován: 29 pro 2006 00:44

Příspěvekod kissman » 16 říj 2012 19:12

mimoch. je nejaky doporuceny SW setup pri provozovani SSD+HDD? Pokousim se conejvic dat nasmerovat na HDD, nyni se mi stava to, ze pri stahovani souboru z internetu ci prehravani nejakeho streamu, je soubor corruptnuty. A to i kdyz ho ukladam na HDD a ne na SSD. Nemuzu prijit na to, cim to je.
TP Edge E430 | i5 3210m | 8GB | 128GB A-Data mSATA SSD | 750GB HDD | nV 630m 2GB | Windows 8 Pro (legal)

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 16 říj 2012 23:04

Ty vypadá na vadný HDD...

No pokud máš nějaké rozumné SSD (+/- Samsung, Intel, Crucial) a pokud máš dost volného místa (25%+), tak soubory stahuj na SSD - nic mu to totiž neudělá :-)

Ono např. i zakazování pagefilu na SSD je spíš relikt z dob, kdy SSD byly hodně malé a hodil se každý bajt, než že by ho to nějak výrazně ničilo (SSD máš aby počítač fungoval rychle, tak proč dávat pagefile tam, kde je to pomalé).
Samozřejmě věci jako defragmentace nebo superfetch na disku s SSd nemá fakt význam.
Lenovo X1 Carbon Touch

* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

kissman
občas se tu ukáže
Příspěvky: 50
Registrován: 29 pro 2006 00:44

Příspěvekod kissman » 16 říj 2012 23:23

disk neni vadny ani jeden :) mimoch. na Win 8 to nedela :P
TP Edge E430 | i5 3210m | 8GB | 128GB A-Data mSATA SSD | 750GB HDD | nV 630m 2GB | Windows 8 Pro (legal)

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 17 říj 2012 07:59

tak to tedy budeš první člověk na světě, který si s upgradem na W8 polepší :-)

no ale vzhledem k tomu, že není žádný důvod aby ti to dělalo i na W7, tak tam prostě musíš mít něco shnilého...
možná by se mělo cenu začít zajímat jak (resp. jak moc) je ten soubor poškozený, z toho by se snad dalo odvodit co to způsobuje.
Lenovo X1 Carbon Touch



* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

kissman
občas se tu ukáže
Příspěvky: 50
Registrován: 29 pro 2006 00:44

Příspěvekod kissman » 17 říj 2012 08:03

Mimoch. provozuji Win 8 Pro na desktopu (vc. pracovniho desktopu a notasu) i na notasu a jsem spokojeny... je potreba pochopit krapet jinou filozofii a je to parada :) Neni to pro kazdeho a respektuji ostatni, me osobne trvalo tyden, nez sem se s tim zzil.

Na Win 7 me to delalo cca. az po treti instalaci. Dve predchozi, kdy jsem laboroval jak idealne rozvrhnout data SSD<>HDD to bylo OK.
TP Edge E430 | i5 3210m | 8GB | 128GB A-Data mSATA SSD | 750GB HDD | nV 630m 2GB | Windows 8 Pro (legal)

wern_er
chodí často
Příspěvky: 1129
Registrován: 10 kvě 2007 12:35

Příspěvekod wern_er » 17 říj 2012 08:08

kissman: Ohledně vhodného nastavení najdeš na netu spoustu informací, stačí google ... každopádně zakázat na SSD defragmentaci, indexování je vzhledem k rychlosti a většinou minimálnímu užití této funkce také zbytečné, funkce jako prefetch a superfetch to samé, pokud máš dost ram, vypni i pagefile - mám vypnuto i na 4GB RAM na T61 a bez problémů, na X230 s 16GB je to samozřejmostí :)
TP T61 7664-18G, 2x2GB RAM 800MHz, Intel SSD 330 180GB, Advanced Mini-Dock
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x8GB DDR3 1600MHz, 128GB mSATA Crucial M4 SSD
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x4GB DDR3 1600MHz, 256GB mSATA Crucial M500 SSD

gladipl
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 116
Registrován: 19 lis 2008 16:54

Příspěvekod gladipl » 18 říj 2012 21:32

Asus X53SV 15,6"(1366x768) i3-2310m,4Gb ram,500Gb 5400ot. hdd,geforce gt 540m 1Gb

Sony Vaio VPCEB1S1E 15,5"(1366x768) i5-430m,4Gb ram,500Gb 5400ot. hdd,ati radeon hd5650 1Gb(money back)


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti