SSD v notebooku

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7525
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 28 zář 2012 14:21

stakocma píše:Krom toho samsungu je ten program např. i u intelu? ( kvůli zaruce)

SSD Toolbox od Intelu to vie tiez.
Predator 15, T410, MBP 13 Early 2015, iPad Air, Kindle Fire HD 8, Nexus 7

stakocma
chodí sporadicky
Příspěvky: 10
Registrován: 02 črc 2011 22:50

Příspěvekod stakocma » 28 zář 2012 18:35

Děkuji všem co mi pomohli. Snad to nebude příliš náročné ,skusím intel 520.

kissman
občas se tu ukáže
Příspěvky: 50
Registrován: 29 pro 2006 00:44

Příspěvekod kissman » 08 říj 2012 12:23

jaky mate nazor na mSATA SSD? Jednak vseobecne a dale pak konkretne A-Data SX300.

Neco malo jsem si nastudoval, ale je toho tolik, ze nemam sanci se v tom za par dni zorientovat.

Planuji ho do TP E430 jako sys. disk a k nemu stary disk na data.

wern_er
chodí často
Příspěvky: 1129
Registrován: 10 kvě 2007 12:35

Příspěvekod wern_er » 08 říj 2012 12:35

Osobní zkušenost s mSATA mám zatím cca 3 týdny v X230 s SSD Crucial M4 a mohu zatím jen doporučit. Srovnávat mohu s Intel 330, který mám v druhém NTB. Není ovšem moc co srovnávat, max. nějaké teoretické testy apod. (při práci ani jeden disk rozhodně NTB nebrzdí :) ) Myslím, že každý rozumný SSD přinese uživateli výrazné zlepšení oproti plotnovému disku.

Osobně preferuji na základě zkušeností uživatelů po celém světě Crucial M4 v podobě mSATA a Intel u klasický disků. Chybu neuděláš ale asi ani s jinými, na které nenajdeš moc špíny (tuším OCZ časté reklamace aj.). Pohledej především asi na zahraničních fórech zkušenosti s tebou vytipovanými modely. Crucial M4 bude jistě jeden z nejčastěji pochvalovaných mSATA SSD v reálném použití. A-Data osobně nemusím, papírově má A-Data lepší parametry, i tak jsem koupil Crucial m4 (papírové parametry a některé syntetické testy je při výběru lepší vynechávat) :) Crucial m4 má "údajně" jeden z nejlepších Garbage Collectorů, ne-li nejlepší :)
TP T61 7664-18G, 2x2GB RAM 800MHz, Intel SSD 330 180GB, Advanced Mini-Dock
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x8GB DDR3 1600MHz, 128GB mSATA Crucial M4 SSD
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x4GB DDR3 1600MHz, 256GB mSATA Crucial M500 SSD

kissman
občas se tu ukáže
Příspěvky: 50
Registrován: 29 pro 2006 00:44

Příspěvekod kissman » 08 říj 2012 12:40

Velice hodnotny prispevek! diky...

K vyberu modelu - jsem omezeny jen na sve dodavatele, a bhuzel ani jeden z nich Crucial nema, proto jsem odkazany prakticky jen na A-Data :(

Python.P
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4172
Registrován: 07 bře 2009 19:56

Příspěvekod Python.P » 08 říj 2012 12:44

není se čeho bát. A-Data dělá paměti už neaký ten pátek ;o)
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....

kissman
občas se tu ukáže
Příspěvky: 50
Registrován: 29 pro 2006 00:44

Příspěvekod kissman » 08 říj 2012 12:48

Mozna ted na vas budu sypat otazky, kterou jsou elementarni... pro me je to ale spanelska vesnice. Odpovedi staci heslovite, dale pak dohledam. Predem diky.

Asi skoncim u zminovaneho A-Data (cena 2200,- s dani je proste super).

Je nejaky propastny vykonostni rozdil mezi klasickym 2,5" SSD a mSATA resenim? Je treba pred/po instalaci OS ucinit nejaka zvlastni opatreni?

Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7525
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 08 říj 2012 14:08

Python.P píše:není se čeho bát. A-Data dělá paměti už neaký ten pátek ;o)

aj radice a flash chipy od inych vyrobcov uz kompletuju nejaky ten piatok. :) pokial pouziju referencny design tak tam nemaju co pokazit. FW pre Sandforce radic aj tak upravovat nemozu. ;)

kissman: pri beznom pouziti ten rozdiel nie je podstatny. pripastny rozdiel je medzi SSD a HDD.
Predator 15, T410, MBP 13 Early 2015, iPad Air, Kindle Fire HD 8, Nexus 7

kissman
občas se tu ukáže
Příspěvky: 50
Registrován: 29 pro 2006 00:44

Příspěvekod kissman » 08 říj 2012 14:18

ok ;) objednal jsem ho tedy... dorazi zitra i s novym notebookem (tyden starou e430 vracim kvuli vadnemu clickpadu).

Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7525
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 08 říj 2012 14:29

kissman: este co sa tyka tych uprav tak nutne nie su prakticky ziadne. urcite treba skontrolovat ci mas zarovnanu particiu na 4kB blocky (win7 by mal robit automaticky, skontrolujes napr. pomocou as ssd) a oporuca sa vypnut defragmentaciu a windows prefetcher, pripadne aj superfetch (napr. pomocou ssd tweaker).
Predator 15, T410, MBP 13 Early 2015, iPad Air, Kindle Fire HD 8, Nexus 7

kissman
občas se tu ukáže
Příspěvky: 50
Registrován: 29 pro 2006 00:44

Příspěvekod kissman » 08 říj 2012 14:37

hodne zajimava recenze na tu A-Datu je napr. tady ;) http://www.kitguru.net/components/ssd-d ... ve-review/

Jedine minus uvadeji: incompressible data suffers a performance penalty

Jeste me tak napada, ma E430 6GB mSATA port nebo to je jen 3GB?

ghost: diky ;)

wern_er
chodí často
Příspěvky: 1129
Registrován: 10 kvě 2007 12:35

Příspěvekod wern_er » 08 říj 2012 17:31

Případně zvaž i vypnutí indexování disku aj. - i pokud bys často používal vyhledávání Win, tak SSD není tak pomalý, aby to nezvládl i bez indexu - osobně tuto funkci vypínám odjakživa, pro SSD jenom dobře (méně zápisů). Na internetu najdeš i návody, co je vhodné nastavit či zkontrolovat, zda je správně nastaveno.

Jinak mSATA by měl být u nových ThinkPadů 6GB, nejsem si jistý zda i u Edge, ale asi ano - leda, že by došlo k úmyslnému zpomalení jak z dob T61 (SATA I, i když jde o SATA II řadič - pro odemčení je nutné použít jiný, neoficiální BIOS). Každopádně i SSD s podporou 6GB ti na 3GB pojede a reálný rozdíl nepoznáš. Pokud bys chtěl honit body v nesmyslných testech, pak asi "drobný" rozdíl bude :)
TP T61 7664-18G, 2x2GB RAM 800MHz, Intel SSD 330 180GB, Advanced Mini-Dock
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x8GB DDR3 1600MHz, 128GB mSATA Crucial M4 SSD
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x4GB DDR3 1600MHz, 256GB mSATA Crucial M500 SSD

kissman
občas se tu ukáže
Příspěvky: 50
Registrován: 29 pro 2006 00:44

Příspěvekod kissman » 08 říj 2012 18:19

indexuji na NASce, takze v notebooku netreba ;) Zitra vse dorazi a event. muzu udelat nejaky test pro nejakou peknou recenzi na ntb.cz ;) ceskou jsem zatim zadnou jeste nenasel...
TP Edge E430 | i5 3210m | 8GB | 128GB A-Data mSATA SSD | 750GB HDD | nV 630m 2GB | Windows 8 Pro (legal)

mirek62

Acer Aspire M3-581TG + SSD 20GB

Příspěvekod mirek62 » 09 říj 2012 01:17

Zdravím, možná budu mít "hloupý" dotaz, ale zatím jsem se nikde nedopátral pravdy a pomoci. V tomto NTB je SSD 20GB + 500GB HDD, chtěl bych onen 20GB vyměnit za vyšší kapacitu, kvůli instalaci OS a náročných programů, max.128, ale nikde se nemohu dopídit,který se tam může dát, jediné co ser.manuál udává pro tento typ je Lion-on 128GB. Chtěl bych ho vyměnit za Crucial, ale na ofiko stránkách je, že tento SSD nepodporuje Acer M3, přitom je to msata slot a všechno pasuje, možná se opravdu blbě ptám, ale dokáže mi někdo fundovaný poradit, zda-li je možné Crucial nebo i A-data použít do tohoto Aceru M3-581 TG? Díky moc za každou pomoc.

Python.P
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4172
Registrován: 07 bře 2009 19:56

Re: Acer Aspire M3-581TG + SSD 20GB

Příspěvekod Python.P » 09 říj 2012 06:20

mirek62 píše:Lion-on 128GB


co tím básník myslel????

BTW. může tam být omezení v BIOSu, proto bych to radši svěřil do ruky někomu kdo tomu rozumí ;)
X301 - "WKS"

T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)

past: X220,T420,T400,X60,X31....


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti