SSD v notebooku

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 17 kvě 2009 19:13

Ja tam mam jen swapy... Tempy mam na druhem oddilu.. Kazdopadne u me je to znatelne. Mam defakto ten samy disk jako ty - radic jMicron a pameti Samsung (to ma asi kazdy SSD disk)... Uvidime, jak se to bude drzet. Ten zapis dat je fakt pomalejsi, to je jedina vytka k SSD, ale jinak taky nelituju.. S MFTckem je i zapis na druhem oddile velmi slusny.. Jen holt skoda, ze system nelze mit na MFT, to by byla pohodicka... Kazdopadne jsem rad, ze se vyrobci snazi resit problem zpomalovani SSDcek, jelikoz je to realny problem, pokud na nem jede OS.
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 17 kvě 2009 22:14

Já bych hlavně potřeboval, aby problém začali řešit výrobci OS. Aby prostě MS přišel s novým file systémem, který bude pro SSD optimalizovaný a bude přímo integrovaný, aby to šlo nativně používat na všechno.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 17 kvě 2009 23:18

Toho se jen tak nedockame, i kdyz je videt progrese od XP, ktera proste s SSD provozovat bez uprav nejdou, az po Win 7, kde uz by to melo slapat. Oni se driv prizpusobi vyrobci samotnych disku, nez Microsoft udela nejakou zasadni zmenu...

EDIT: Tak jsem zkusil Windows 7 a muzu rict, ze cucim, jak vyvorana mys. SSDcko jede uz bez jakychkoliv tweaku vyborne. Zadne lagy, zaseky, nic. Jsem naprosto prekvapenej. MFT funguje plne i pod W7, takze plne prechazim na Windows 7. V Microsoftu se jim konecne neco povedlo. Uvidime, jak to bude dal. Ted jsem nameril ve W7 132MB/s cteni prumer, coz jsem ve Vistach nenameril ani na novem disku (tam to bylo cirka 128, pokud se dobre pamatuju. Za me teda spokojenost a doporucuju alespon vyzkouset.
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

kubisz
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 248
Registrován: 28 říj 2008 12:02

Příspěvekod kubisz » 13 čer 2009 01:30

potvrzuji (zatim-klep klep) naprosto bezchybnou funkcnost OCZ CORE (bez cache, jmicron radic) SSD na W7...lagy sou pryc, rychlost je podstatne vyssi, nez na 5400 ci 7200 HDD (zkouseno oboji)...podle crystal DM je rychlost priblizne stejna, jako na XP, ale bez jakehokoli nastavovani a laborovani s registry a jinymi serepetickami...nejdulezitejsi je ale zmizeni tech LAGu! :o

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 13 čer 2009 12:22

Na WinXP lze lagy resit tim programem, co tu lidi doporucujou pro SSD na Aspire One. Ten ovladac se jmenuje nejak flashpoint. Ten rozdil je fakt znatelny. Rekl bych, ze W7 dela neco podobneho uz v zakladu.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

kubisz
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 248
Registrován: 28 říj 2008 12:02

Příspěvekod kubisz » 13 čer 2009 12:33

FP sem nezkousel, Vy ano? u tech W7 se proste tenhle neduh ztrati a najednou zustavaji jen vyhody SSD...ale pomoci nejakeho bufferu to asi bude muset byt...uz se tesim, jak prijdu o data...

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 13 čer 2009 13:22

FP mám nainstalovaný už asi týden, nebo dva. Zatím jsem si nevšiml žádného problému. Když je pomalý zápis, tak se to jinak než bufferováním vyřešit nedá. Ale nevidim v tom problém. Ono se to pak hned zas ukládá. Jen už si to pak může ukládat s pár sec spožděním podle sebe.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

kubisz
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 248
Registrován: 28 říj 2008 12:02

Příspěvekod kubisz » 13 čer 2009 13:25

a predpodkladam, ze se data ulozi az po naplneni bufferu a naraz, aby nedochazelo k zaseku?!

Python.P
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4172
Registrován: 07 bře 2009 19:56

Příspěvekod Python.P » 15 čer 2009 12:40

mám menší dotaz šlo by nahrát systém na tenhle SSD http://alza.cz/ocz-mini-pcie-ssd-32gb-sata-d119659.htm a bootovat z něj? vím že je to asi blbost ale chtěl bych to zkusit :)
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 15 čer 2009 13:04

Bude záležet na BIOSu ve tvém notebooku, zda si s tím poradí, ale mohlo by to jít. Máš to jako přídavný řadič pro stolní PC. V BIOSu se to pak nějak objeví jako samostatný řadič na PCI sběrnici někde vedle bootování ze síťové karty.

Na Eeečku by ti to třeba fungovalo na 100% :). Naopak třeba v Lenováckých NB a možná i v některých HP to neprojde přes nějakou kontrolu, zda je tam vložena součástka "podporovaná" výrobcem.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Python.P
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4172
Registrován: 07 bře 2009 19:56

Příspěvekod Python.P » 15 čer 2009 13:42

jj dík za info, je možnost to třeba vyzkoušet na prodejně jestli to půjde nebo ne? třeba když jsem si kupoval pamětovku do mobilu tak mě to umožnili vyzkoušet
X301 - "WKS"

T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)

past: X220,T420,T400,X60,X31....

Bonavox
chodí sporadicky
Příspěvky: 10
Registrován: 28 srp 2008 20:47

Příspěvekod Bonavox » 14 črc 2009 12:25

... z jiného zamčeného vlákna
Spirit píše:pokial ten disk nema aspon 100 IO/s pri zapise 4kB blokov, tak podla mna to zmysel nema.

Podle webu výrobce má prej 5.585 IOPS.

Jinak pro ostatní zde přítomné, můj původní dotaz byl, zda má smysl nahradit stávající 1,8" disk Toshiba za nějaké SSD a popř. za jaké ... :idea:

swarm píše:Naopak třeba v... i v některých HP to neprojde přes nějakou kontrolu, zda je tam vložena součástka "podporovaná" výrobcem.

No, tos mě potěšil, já mám HP2710p

zivan
stálý uživatel
Příspěvky: 3362
Registrován: 26 kvě 2008 17:23
Bydliště: Brno

Příspěvekod zivan » 14 črc 2009 14:46

Koukam po levnejsim SSD a snad jsem si z tohohle vlakna vzal spravne info...

1) Problem s lagy na XP, jde vyresit napr. softem ve vlakne o Aceru One. Win7 uz je v pohode.
2) I s levnym SSD by mel byt dost znatelny rozdil v reakci OS. Rozdil je vyrazny i proti 7200ot. disku.
3) Cteni je taky znatelne rychlejsi proti klasickym diskum, zapis je tak +- stejny.

Pletu se v necem? Meril nekdo alespon priblizne zmenu vydrze po vymene za SSD?
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, Samsung 850 EVO 500GB + Seagate 1TB 7mm, 12.5" IPS) + Mini Dock Series 3 Plus + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

kubisz
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 248
Registrován: 28 říj 2008 12:02

Příspěvekod kubisz » 14 črc 2009 14:51

1) s disky, ktere maji cache pamet pro zapis (64MB, 128MB) a nebo nemaji radic JMicron uz by problem s lagy byt nemel
(W7 resi celkem problem s lagovanim i u disku, ktere ho mely na XP)
2) nekde jo, nekde je to stejne; cenova hladina pro nakup SSD je porad nekde kolem 5-6 tisic za 64GB
3) asi ano (levny OCZ core ma cteni kolem 100-120MB souvisle); zapis je u tech novejsich (dle 1) ) i rychlejsi (ve vsech velikostech souboru)

Spirit
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 308
Registrován: 09 říj 2007 03:27
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Spirit » 17 črc 2009 23:25

kupit dnes SSD bez poriadneho radica a cache su vyhodene prachy. Dnes uz si clovek moze vybrat a taky OCZ Vertex je paradna volba.

Polo vedlajsiu temu s SSD uzavrel s nazorom, ze je mozne zaseky a lagy na SSD s priserne pomalym zapisom eliminovat. Dovolim si nesuhlasit. Je pravda, ze mnohe strankovacie subory a temp je mozne presunut do RAM a najcastejsie problemy tymto odstranit, avsak ked clovek na PC robi aj ine, ako len browsuje tak pochopi, ze to nie je poriadne a ani prakticke riesenie. Skor ci neskor sa objavi soft, ktory uzko spolupracuje so systemom a zaseky su opat na svete.
Toshiba A200 1M8: C2D 7100, 4GB RAM, HD2600 500/400, 160GB,
SB X-fi Surround 5.1, Logitech Z-2300 + G51, Razer Lachesis + Steelpad Qck


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti