32-bit Windows Vista SP1 podporují 4 GB RAM

Chcete se vyjádřit k nějakému článku na NOTEBOOK.cz? Zde máte prostor.
Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7529
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

32-bit Windows Vista SP1 podporují 4 GB RAM

Příspěvekod Ghost » 26 bře 2008 09:30

Potvrdily se původní dohady o tom, že Service Pack 1 na Windows Vista přináší spolu s novým jádrem ze Serveru 2008 i 36-bitové adresování paměti. To je více než velmi dobrá zpráva pro uživatele 32-bit OS, protože to znamená, že budou moci plně využívat a 4 GB paměti RAM (doposud byl kromě Serveru 2003 u 32-bit systémů strop na 3GB RAM).

to ma celkom prekvapuje lebo vsade inde som cital, ze len microsoft na ziadost predajcov hardware zmenil zobrazovanie na velkost nainstalovanej pamate miesto zobrazovania dostupnej pamate.

mozem sa spytat na zdroj tejto informacie? lebo pokial viem PAE je domena len serverovych OS od MS.

napr.

anandtech.com píše:Moving on, SP1 also introduces a few interesting fixes for the user experience. For anyone who has a system running a 32-bit version of Windows and 4GB of RAM, they will be well aware that in 32-bit mode not all of that RAM can be addressed, and that Windows reports the amount that can be addressed accordingly. With Vista SP1 Windows will now be reporting the amount of RAM in the system, and not the amount that can be addressed. The advantage of this is that it will reduce the number of computer owners thinking something is wrong because Windows doesn’t “see” all of their RAM; on the other hand this is clearly disadvantageous because they will no longer be informed that Windows in fact isn’t using all of their RAM, nor will there be an easy way any longer to tell how much RAM it is capable of using.

http://www.anandtech.com/systems/showdo ... i=3233&p=2
Naposledy upravil(a) Ghost dne 26 bře 2008 09:35, celkem upraveno 2 x.
Predator 15, T410, MBP 13 Early 2015, iPad Air, Kindle Fire HD 8, Nexus 7

mobilcarl
=DRTIČ=
Příspěvky: 1952
Registrován: 18 říj 2007 10:39

Příspěvekod mobilcarl » 26 bře 2008 09:33

tak si mě přeběhl...ted jsem chtěl tenhle topic založit, když jsem si tu KZ přečetl...taky by mě to zajímalo, páč bych počkal s nákupem Ramek, a koupil si rovnou 2x2G
ex: HP Compaq 6715s
now: DELL E6400

CeCo

Příspěvekod CeCo » 26 bře 2008 13:01

Ghost:
Pan Frantisek Doupal by si asi mal precitat tu spravu z anand a sefredaktor okamzite opravit tu volovinu, ktoru pan Doupal napisal.

Ten odkaz z anandtech totiz hovori asi nasledovne:
Kedze vela ludi bolo zmatenych, ked im ich 4GB ukazalo vo Viste len ako 3,cosi GB, rozhodol sa MS, ze Win Vista SP1 bude namiesto vyuzitelnej pamate (teda 3,cosi GB) ukazovat instalovanu pamat (4GB). Koniec koncov, aj autor na druhom screenshote sam vravi, ze vidi vyuzitelne len 3,cosi GB.

Nic viac, nic menej; vyuzitelnost bude stale len 3,x GB, akurat v spravcovi uvidis instalovane 4GB.

C

Josef Šonka [NOTEBOOK.cz]
občas se tu ukáže
Příspěvky: 27
Registrován: 11 kvě 2006 23:23

Příspěvekod Josef Šonka [NOTEBOOK.cz] » 26 bře 2008 13:25

Tu "volovinu" nemáme z Anandtechu, ale přímo od náz z SP1 na reálném notebooku - byl to první rychlý postřeh, doplněný o patřičný komentář.

Vyprosil bych si Váš pejorativní tón, obávám se že je úplně zbytečný a sám byste nebyl rád kdyby na Vás takto někdo nastupoval.

Každopádně díky na upozornění a znění upravíme.

S pozdravem

Josef Šonka
Josef Šonka [NOTEBOOK.cz]
(Lenovo ThinkPad Z61p - C2D T7200/3GB/15,4 WUXGA/ATI FGL V5250/100GB 7k2/Vista Business)

CeCo

Příspěvekod CeCo » 26 bře 2008 13:37

Jozef Sonka:
Vsak vravim, ze ste potvrdili len to co napisali chlapci z Anandtechu - a sice ze v spravcovi zariadeni vidno 4GB (instalovane), ale realne je stale vyuzitelnych len 3,x GB (task manager). Napisat vsak "Podporuju 4GB" namiesto "Vidia 4GB, ale stale podporuju len 3,xGB" je rozdiel <1GB...

Ad volovina - pardon, v poslednom case som obklopeny americkou anglictinou, kde sa f-words pouzivaju pri beznom styku i napr. pri vyucbe (v style straight-forward).

C

nick182
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 107
Registrován: 03 srp 2007 16:53

Příspěvekod nick182 » 26 bře 2008 13:45

mozem potvrdit ze mam 4gb vista mi ukazuje 4Gb ale v sparvcovi 3gb chcel som to niekde napisat ale vidim ze sa to uz naslo :). Som sklamany ze neadresuje plnych 4 gb
Aspire 5920 302G16N T7300
8600M GT 512MB @ 8700M GT with AC MX-2
5013 bodov 3Dmark06
4096 mb DDR2 RAM
250GB SEAGATE 5400.4 HDD

neoexnet
chodí často
Příspěvky: 1945
Registrován: 15 zář 2007 23:28
Bydliště: Teplice

Příspěvekod neoexnet » 04 dub 2008 02:57

Tak Pepo nedej se ... :lol:

> NOTEBOOK.cz přece není nějakej dikredibilní plátek né? :)



> kdo chce využít plně 4GB ram ať upgraduje na 64bit vistu, HOUK
Toshiba R600-10W

Krevety
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2352
Registrován: 11 kvě 2006 21:10
Bydliště: † Ostrava †

Příspěvekod Krevety » 04 dub 2008 09:37

Podle me, je to pekna hloupost ze to zavedli, vzdy spravce ukazoval mnostvi dostupne pameti, snizene napr. o to co si pozere grafika. Takze az tam nekdo narve 8GB RAM a 32bit Visty tak si lamka bude myslet buhvi jakouze nema ramku a ono ne :-)
Samsung 730U
(i5 3337U; 8GB RAM; Radeon HD 8570M; 480GB SSD; Win8.1 x64)

Krondor
občas se tu ukáže
Příspěvky: 24
Registrován: 01 dub 2008 17:58

Příspěvekod Krondor » 17 dub 2008 15:27

Problem s 4G RAM není problem Vist nebo XP nebo jakýhokoli OS. Jde o to, že pokud procesor používá 32bitovou adresaci může používat maximálně 2^32b paměti což je těch 4G. Problem je v tom, že procesor musí take adresovat pamět v grafické kartě (a v jiných periferiích) což je např. 512MB. Takže tipicky pro 512MB grafiku si OS stanový blok adres o velikosti 512MB a ty se fyzicky odkazují do paměti grafické karty. To co OS ukazuje je skutečná paměť RAM bez velikostí pamětí, které používají periferie (např. grafická karta). Jestli nepoužívaný blok paměti RAM je stále stejný to zaleží na OS ale tipnul bych si že je to tak . A ještě jedna věc z toho co jsem napsal taky vyplívá že i když si pořídíš 64bit Visty (nebo jiný 64bit OS), neznamená to, že automaticky mužeš vyžít 2^64b paměti, podmínkou je totiž aby tuhle adresaci podporoval tvuj HW a to je potřeba zjistit !

maxxz
stálý uživatel
Příspěvky: 2847
Registrován: 16 říj 2006 06:26

Příspěvekod maxxz » 17 dub 2008 16:33

eh píšeš pěkné věci, ale pokud tomu dobře rozumim, chceš nám tu říct, že pro adresování plné 4 GB ram je nutné mít 64 bit CPU a OS, jenže to tu snad všichni víme, přece jenom na 32 bit CPU nenainstaluješ 64 bit OS to nelze.
tento účet již není aktivní.

neoexnet
chodí často
Příspěvky: 1945
Registrován: 15 zář 2007 23:28
Bydliště: Teplice

Příspěvekod neoexnet » 17 dub 2008 16:34

váážně? :lol:
Toshiba R600-10W

Krondor
občas se tu ukáže
Příspěvky: 24
Registrován: 01 dub 2008 17:58

Příspěvekod Krondor » 17 dub 2008 17:22

Píšu o tom, že vůbec nejde o problem OS ale HW (v principu). Klidně můžeš využívat 4G (i víc) pod 32b OS viz http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension , http://en.wikipedia.org/wiki/Address_Wi ... Extensions a http://www.microsoft.com/whdc/system/pl ... ae_os.mspx a naopak i když budeš mít 64bit OS mužeš mít problémi buď s nějakou periferii nepodporující 64bit adresaci nebo jen proto že nebudeš mít 64bit verzi ovladače.

maxxz
stálý uživatel
Příspěvky: 2847
Registrován: 16 říj 2006 06:26

Příspěvekod maxxz » 17 dub 2008 17:50

Krondor: jde o CPU ne i jinou komponentu ;) maximálně ještě limit desky. 64 bit OS nedás na 32 bit procesor, takže co říkáš je somarina. To že adresovat umí jen 64 bit CPU tu víme. Nevim co se tu snažíš dokázat, ale zjevně problematika je ti známá, avšak my nejsme hloupý a je nám známa také.
tento účet již není aktivní.

Krondor
občas se tu ukáže
Příspěvky: 24
Registrován: 01 dub 2008 17:58

Příspěvekod Krondor » 17 dub 2008 18:27

to maxxz: Hmm tak nevím jestli Ti vůbec odpovídat. Vůbec jsi to nepochopil. Nesnažím se nikoho přesvědčit, že 64bit OS nainstaluješ na 32bit procesor :D. Jen jsem chtěl lidi, co to zajímá, informovat že i v 32bit lze použít 4G a víc paměti, neboť se to používa a to docela často např. v databazích, při složitějších výpočtech a v grafických aplikacích. Dále nastínit problem s kterým se někdo může setkat když si nainstaluje 64bit OS. Obojí souvisí s tématem. Tvůj výrok "To že adresovat umí jen 64 bit CPU tu víme." není pravdiví (nemám na mysli to že to každý ví :D )viz výše. Nerozumím k čemu vztahuješ toto "jde o CPU ne i jinou komponentu maximálně ještě limit desky" ? Každopádně je vidět, že se minimálně dokážeš nadchnout pro věc :D :D.

maxxz
stálý uživatel
Příspěvky: 2847
Registrován: 16 říj 2006 06:26

Příspěvekod maxxz » 17 dub 2008 20:04

Och pokud mluvíš o PAE, tak ta je nehorázně pomalejší, umožnuje z 32 bit OS udělat 36 bit, tam už to záleží na chipsetu desky.


Chtělo by to příště upřesnit, z toho co jsi napsal jsem teda nepochopil co si chtěl říct.
Samozřejmě PAE se používá u database jak si psal :) Stačilo to říct hned.
tento účet již není aktivní.


Zpět na „Diskuse k článkům“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti