XMG P722 Pro (Clevo P370EM) - zkušenosti

Gericom, Premio, Com4, ... (pro hojně diskutované značky zřídíme vlasatní skupinu)
Vlastimil91

Příspěvekod Vlastimil91 » 08 kvě 2013 20:43

No CLEVO zase září a pěkně mě ser*!
Osobně jak jsem byl s NB nadšený tak by si teď nejradši nechal vrátit peníze a šel si snad i za 70K koupit AW ,protože toto je fakt pocuc co zase CLEVO udělalo.
Někdo už to tu ví ,ale přesněji jde o problém z ventilátory.
NB mám v zadní části podložený takže třeba teď v pokojové teplotě 23C mám teplotu na CPU 67-72C na první GPU pouze 70C a na druhé 80C. Co se ale stane po 10min hraní když je teplota nad 75-78C? Všechny tři ventilátory se roztočí na maximum. Mělo by se jednat o rychlost 90-100% což činí nějakých 4300rpm a to už je slušný lux.

Když to napíšu CLEVO tak bud neodpoví a nebo napíšou že o takovém problému neví.
Napíšu tedy XMG ty to řeší ,ale zatím se nic nevyřešilo.
Psali/Volali do CLEVO to jim dalo dokument který pak poslali i mě ,ale CLEVO prý o takovém problému neví. Tak nevím dělají z nás pitomce nebo co.
Už jsem 3x přeinstaloval OS. BIOS jsem restartoval. Chtěl jsem přehrát i EC co řídí ventilátory ,ale to NB nedovolí protože napíše že tato verze už tu je.
Přeinstaloval se BIOS ale vůbec to nepomohlo.
A to nejlepší nakonec. Když už jsem to řešil všude možně po netu. Ptal jsem se XOTIC PC ,Seager ,atd. pak mi také cca 20 uživatelů napsalo že mají stejný problém tak si člověk řekne ,,má to vůbec cenu posílat do XMG na reklamaci?"
Oni se na to podívají max vymění NB a ten to bude dělat taky. Takže jen vyhodím prachy za dopravu a nic se nezmění.

Dnes jsem zkoušel taky nepodkládat NB a mít ho normálně na stole.
To je ale smrt pro NB ,protože CPU má sice 75C a první GPU jede do 80C ,ale druhá grafika měla po cca 15min hraní u BF3 luxusních 102C a to je přepastovaná na tekutý kov!!! Osobně by mě zajímalo kdo vymyslel tak debilní chlazení pro druhou grafiku. Nechápu na co se do chlazení pro druhou grafiku ser* jedna trubice s CPU chladiče když ten by to uchladil úplně s přehledem do 80C.

orgasmic
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8331
Registrován: 23 dub 2007 08:54
Bydliště: International

Příspěvekod orgasmic » 09 kvě 2013 10:41

Koupil sis vysavač, tak si nestěžuj :D
Asus G703VI

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 09 kvě 2013 13:20

Zrychlení ventilátorů není chyba, ale vlastnost. Každý notebook něco takového má - někde jsou definované hranice, při kterých se roztáčí ventilátor do vyšších a vyšších otáček.

Řešením by byl posun té nejvyšší hranice, ale taky je možné, že by se to akorát o chvíli déle zahřívalo a pak by se nejvyšší otáčky stejně spustily. Možná, že to právě přímo v Clevu vyzkušely a došli k názoru, že tahle hranice je nejvhodnější.

Obecně jsi prostě narazil na klasický problém, že oni prodávají jen šasi a když do toho pak někdo další narve to nejvýkonnější, budeš úplně na hranici toho, co to snese. Většina lidí si to třeba koupí ve slabší konfiguraci a ti nic podobného pozorovat nebudou.

Pro mě bylo celé tohle Clevo odjakživa jako skládat si počítač ze seznamu dílů u distributora. Je tam větší variabilita, ale zodpovědnost za funkčnost je pak tak nějak rozložená mezi víc subjektů. Navíc pořád je to tak, že neplatíš za supr kvalitu a odladěnost, ale za ten nejvýkonnější hardware*.

*) To samé je i všude jinde - notebook za 25t nemusí být kvalitnější než notebook za 11t, pokud ten za 25t je taky mnohem výkonnější. Ostatně někdy lze vidět stejnou šasi se základním čtyřjádrem i7 a GT650M za 25t a s i3 a integrovanou grafikou za 12t... stejná šasi, stejné provedení, stejná kvalita, ale hardware navýšil cenu na dvojnásobek. U Cleva je to podobné, jenom ten hardware stojí mnohem více.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Bangla
= K O M E R C E =
Příspěvky: 845
Registrován: 10 zář 2008 15:46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bangla » 09 kvě 2013 13:36

Proto exkulizivně EUROCOM a tedy i zákazníci Goldmaxu mají 7970M se sníženým napájením, což ve výsledku snižuje teploty oproti tvému stroji z Německa :-)

102C je dost, o tom žádná, ale pořídil sis nejvýkonnější 17,3" notebook na trhu, který prostě nemůže být tichý. Musíš znát i nevýhody tohoto extrémního hardwarového řešení a teď jsi je pocítil. Já duálnímu zapojení grafik neholduji, je to prostě neefektivní jelikož je spotřeba + vyzařované teplo 2x vyšší, což se projeví také na hlučnosti notebooku a přínos FPS je pouze 50% + stále se budeš potýkat s nedokonalostí ovladačů. Nehledně na to, že výokn duálního zapojení 7970M je naprosto zbytečný v dnešní době...

Asi bych pořídil Haswell 4700 + 780M GTX, který se tvému duálnímu zapojení možná v průměru vyrovná, byť to bude stát majlant :-)

Ondra
EUROCOM Q5 MAX-Q 1070

Vlastimil91

Příspěvekod Vlastimil91 » 09 kvě 2013 14:51

No to že ventilátory běží na max by se ale mělo stávat u teploty nad 90C a né když je teplota nějakých 78-82C.
NB když jsem ho koupil jel normálně a dokonce když byla teplota na GPU2 103C tak se roztočil jen ten jeden ventilátor na 90-100% a né všechny tři.
Třeba takový Seager řekl pár uživatelům na teplotu 103C že je to normální a není to třeba řešit.
Ale jinak tento problém že ventilátory při teplotě kolem 80C se rozeběhnou na plno by se stávat nemělo ,ale prý CLEVO mělo vadnou serii těchto NB a mají tento problém. A jak jsem psal nejsem sám kdo ho má. Tento problém mají i uživatelé s Eurocomu i ostatních.

To že má Eurocom snížené napětí je sice pěkné o tom vím ,ale to není až takový problém ho snížit i u mě. Ale taky je problém ten že uživatelé co mají takto snížené napětí se potkali s problémem kde jim při OC Radeon ukázal strop už na 950MHz někomu na 975MHz co jsem viděl jako max ,ale já se pro 3D MARK 11 dostal klidně až na 1060MHz či ve hrách je 100% stabilita na 1000MHz.

Osobně jak říkám v CLEVO debilně udělali chlazení pro druhou grafiku.
Taky se říkám na co musí být jedna trubice na pamětech. Takový AW tam žádnou trubici pro chlazení pamětí nemá.
Mě napadlo tu trubici dát pryč a pak by ventilátor chladil plně trubice přímo z jádra.
Ostatně nejsem asi sám koho to napadlo ,protože včera jsem na to i narazil.
Vypadalo by to asi takto: http://www.hardwareluxx.de/community/f2 ... 298-7.html
Koupit si ten chladič s AW a je vystaráno :)

Jsem zvědav na to nové CLEVO jak to bude mít tam chlazení když je o 0,5cm tlustší než můj NB.

Jinak nevím zda by se GTX 780M vyrovnala dvojici HD 7970M. Podle uniklých výsledků to nevypadá.

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 09 kvě 2013 17:08

Bangla píše:Proto exkulizivně EUROCOM...


Proč musíš všechno psát tak marketingově? Eurocom má exkluzivně úplně stejné karty, kterým pak v biosu sníží napětí stejně tak, jako to může později udělat kdokoli jiný. Čím nižší napětí, tím menší možnost OC, a pokud není prostor pro OC, tak i menší stabilita. Jde o vstřícný krok, když je někde problém s chlazením, ale přímo třeba koncepční řešení to není. Celkem se obávám, že třeba Vlastíkův problém s ventilátorem by to moc neřešilo.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Vlastimil91

Příspěvekod Vlastimil91 » 09 kvě 2013 17:35

Přesně tento problém by to nevyřešilo ,protože to ani tak neudrží teplotu do 75C aby se FAN nespustili na plno.
Třeba takový XOTIC PC dělá ještě lepší úpravy na chlazení a nepotřebuje k tomu snižovat napětí.
Já tu úpravu chci udělat taky ,ale nejdřív počkám jak se vyřeší můj problém.
Ale jinak má to i výhodu když ty FAN běží na max tak teplota je slušně nízko a nejde nad 80C.
Osobně přemýšlím že bych to i tak nechal pokud to ničemu neuškodí.

Jinak z mého pohledu si osobně myslím že tyto NB CLEVO nebo AW jsou určené na extrém a tedy i na OC.

Jinak to napětí se dá snadno snížit když odemknete VBIOS nic na tom není. Taky mám nápad že bych použil Prema mod BIOS možná někdo ho zná. Koukal jsem že se tam dá víc nastavoval než v klasickém BIOSu od CLEVO.

Jak jsem ale psal výše když se sníží napětí tak OC je s chutí o 100MHz na jádro nahoru a taky jestli Eurocom sníží napětí na pamětech tak OC bude rádo za 1400MHz.
Co jsem sledoval uživatele s Eurocom jak se jim dařilo v OC tak na mé skore snad nikdo neměl. Já se v 3D MARK 11 zastavil na necelích 13 700 bodech a ve hrách mi to snad vždy přihodilo 15-20FPS což považuji za slušné.

Bangla
= K O M E R C E =
Příspěvky: 845
Registrován: 10 zář 2008 15:46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bangla » 09 kvě 2013 17:49

Dej tam upraveny bios, modni vbios a pak az ti jedna z karet za desitku selze posli to mysn a nech si to zdarma opravit. To je sikovna ceska hlavicka :-)

SWARM: To neni marketing, je to proste fakt Swarme, na ktery mne mimo jine upozornil tady Vlastimil par tydnu zpet. Eurocom to dela extra, coz je pouze jedna z jeho/nasich konkurencni vyhoda a tyto veci je treba komunikovat. Muze za to take muj obor marketing/management, uprimne.

Opet zacina nove kolo zapujcek, letos bychom mohli jiz realizovat test na nb.cz abych Ti tak nelezel v zaludku a stale si mne nepopichoval. Co?
EUROCOM Q5 MAX-Q 1070

Vlastimil91

Příspěvekod Vlastimil91 » 09 kvě 2013 18:01

Nevím jak vy ale XMG povoluje OC a taky úpravu NB.
Jen mě upozornili na jednu věc: ,,pokud něco selže mojí vinou tak XMG nebude platit opravu"
Těžko říct zda by se to dalo svést na upravený VBIOS který nedělal nic jiného než snížil napětí čímž šetřil kartu.
S tímto si myslím že by asi neuspěli. Netvrdím když by se to stalo u Eurocom kde je napětí pouze 1,000V a kdyby se tam dal upravený VBIOS který by zvedl napětí na 1,050V tak tam by se dalo říct že to zničil upravený VBIOS ,ale se sníženým napětím asi těžko.
Jinak v desktopu když taktuješ grafiku či procesor či něco jiného tak taky měníš napětí co já vím :)

Bangla
= K O M E R C E =
Příspěvky: 845
Registrován: 10 zář 2008 15:46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bangla » 09 kvě 2013 18:05

Je rozdil taktovat nebo nahravat vlastni bios, to uz je mimo zarucni podminky, jelikoz zrovna bios od premy nekde z fora neni od vyrobce a to ti garantuju ze by ti neproslo ;-)
EUROCOM Q5 MAX-Q 1070

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 09 kvě 2013 18:16

Bangla: Mně neležíš v žaludku ty, ale způsob bezplatné propagace tady na fóru (taky jsi studoval marketing, takže to jistě chápeš). Už kdysi dávno tu byly jiné pokusy (mimo jiné také od prodejců Clevo před lety) a rozhodlo se, že se to tu z mnoha důvodů nehodí.

Pokud jde o zápůjčku, mohl sis všimnout, že moje sympatie do recenzí nepřenáším. O dohodě zápůjčky se musíš především dohodnout s Viktorem. Pokud se dohodneš, skončí notebook nejspíš u mě na stole a projde standardním recenzovacím procesem*.

*) Vždy je to o tom, zda to má vůbec smysl, resp. zda se čtenářská obec se dostatečně protíná s cílovkou notebooku. Dle očekávání tady nejvíc letí všechno do 15 tisíc a pak hlavně profesionální notebooky. Hardcore gamerské notebooky jsou spíše na okraji zájmu, což musíš sám dobře vědět.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Bangla
= K O M E R C E =
Příspěvky: 845
Registrován: 10 zář 2008 15:46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bangla » 09 kvě 2013 18:23

Naše vlákno je docela aktivní, tudíž zájem alespoň dle tohoto kritéria být může.
EUROCOM Q5 MAX-Q 1070

Vlastimil91

Příspěvekod Vlastimil91 » 09 kvě 2013 18:25

No BIOS od Prema je jen upravený CLEVO BIOS. Ale ano tam by se možná dalo diskutovat že za to může právě onen BIOS ,ale když bych jen odemkl VBIOS a snížil napětí tak mi nemůžou říct ani prd ,ale né že bych to šel dělat jen je tu ta možnost.
Nebo je tu ještě jedna možnost tam fláknout VBIOS od Eurocom :D

Já si jen říkám proč se tady nezaloží téma CLEVO tak jako je tu téma MSI, ASUS, atd. než to mít v ostatních NB když tu má CLEVO už dost lidí.

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 09 kvě 2013 18:43

Na samostatnou sekci Clevo nejspíš taky brzy dojde. Chce to pro mě jen hodně času, protože až ji vytvořim, budu muset projít historii a naházet tam původní témata.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Vlastimil91

Příspěvekod Vlastimil91 » 09 kvě 2013 18:47

Aha okay


Zpět na „notebooky - ostatní značky“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti