Dell PD01X dock - instalace PCI grafiky

notebooky DELL (Precision, Latitude, Inspiron) a vše kolem nich
MichMio
chodí sporadicky
Příspěvky: 8
Registrován: 15 dub 2012 17:20

Dell PD01X dock - instalace PCI grafiky

Příspěvekod MichMio » 15 dub 2012 17:23

Zdravím, chtěl bych PD01X použít s nějakou lepší grafikou než má můj notebook dell D620 s Quadro NVS 110M, je li to vůbec možné. Má s tímto někdo zkušenost? Četl jsem že je to dost velký problém a většinou to nefunguje, ať už z důvodu příkonu grafických karet, že je PCI v docku je neutáhne nebo možná nějaký jiný problém???

Uživatelský avatar
admin
Site Admin
Příspěvky: 1533
Registrován: 05 kvě 2006 11:52

Příspěvekod admin » 19 dub 2012 18:51

co k tomu říká DELL(návod)? ... nikdy sem tuhle dokinu neviděl ... vejde se tam vůbec nějaká výkonnější grafika? ... příkon by měl jít vyřešit silnějším zdrojem

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 19 dub 2012 22:19

Slot je PCI (starý dobrý 32bit/33MHz) a ne PCI-E, takže na nějaké grafické karty můžeš zapomenout (pro PCI se grafiky z důvodů malé propustnosti přestaly dělat zhruba před 15 lety).
Lenovo X1 Carbon Touch

* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 19 dub 2012 22:40

Ale ne, někde na českém 3dfx fóru jsou občas odkazy na PCI grafiky s novými čipy NV/AMD. Sem tam se něco objeví. Spíš je problém, že se to dá koupit jedině ze zahraničí.

Btw ještě před 10 lety se daly sehnat PCI grafiky úplně v pohodě :)
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 19 dub 2012 22:56

OK, s těma 15 lety jsem přestřelil, tak je staré AGP a tudíž PCI karty ještě nějaký ten rok dožívaly.

No jako je sice pěkný, že někdo udělal PCI kartu s novým čipem, ale jak to může fungovat, když maximální teoretická propustonst (tedy ta, které nikdo nikdy nedosáhl) je 133MBps, což je shodou okolností přesně polovina jedné linky PCI-E (a to dokonce jen první verze), což není zrovna mnoho pro nové čipy.
Lenovo X1 Carbon Touch



* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 19 dub 2012 23:39

Uživilo by to tak maximálně nějakou GeForce 8400M GS... teď koukám, že ta quadro v D620 je GeForce 7300, takže se tak fakt nevyplatí nic cpát.

EDIT: Teda abych byl přesnější - nevyplatí se tam nic cpát na 3D hry, ale třeba kvůli lepší akceleraci videa by něco dávalo smysl. Pak je ale otázka, jestli neni lepší přidat jen HD dekodér*.

*) Už jsem několikrát uvažoval, že bych nějaký miniPCIe koupil do svého ThinkPadu R61.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

MichMio
chodí sporadicky
Příspěvky: 8
Registrován: 15 dub 2012 17:20

Příspěvekod MichMio » 20 dub 2012 09:06

Dík za reakce, samozřejmě jsem nečekal žádný zázrak. Výkon quadro mi bohatě stačí, smířil bych se i s o málo nižším (ale srovnatelným) uvažoval jsem o tom spíš kvůli tomu, že vím, že jsou tyhle notebookové grafiky dost poruchové a to hlavně proto, že se např ve hrách dost zahřívají a při nadměrném zahřátí se může přerušit nějaký kontakt a já hraji pouze doma u stolu, ne na cestách, proto jsem chtěl tuto grafiku ušetřit nadměrného přehřívání a zvýšit její životnost. Nehrají žádné super nové 3D střílečky, v podstatě jen strategie jako Civ IV, RA II, a nebo Soldiers, kde je asi největší problém, ale rád bych si zahrál StarCraft II, kde je slušná hratelnost asi hodně na hraně, ještě jsem to nezkoušel.
Neví někdo, jestli když odejde ta Quadro grafika jestli se dá nějak vrátit k té základní integrované I GMA950?

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 20 dub 2012 10:08

Vrátit se nedá, protože tam žádnou integrovanou nemáš.

Jinak jádra GeForce Go 7300 moc nechcípala. Problém byl až a tou další generací.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

MichMio
chodí sporadicky
Příspěvky: 8
Registrován: 15 dub 2012 17:20

Příspěvekod MichMio » 21 dub 2012 16:24

Zdravím, ještě se vrátím, k těmpředchozím problémům proč to "nejde" nebo spíš nemá smysl.
admin píše:co k tomu říká DELL(návod)? ... nikdy sem tuhle dokinu neviděl ... vejde se tam vůbec nějaká výkonnější grafika? ... příkon by měl jít vyřešit silnějším zdrojem

Návod umožňuje PCI GPA ale doporučuje GPA dodávané DELLem, bios lze nastavit tak aby po zasunutí do PD10X se přepne na grafiku v PD01X, pokud tam je.
Jirrick píše:Slot je PCI (starý dobrý 32bit/33MHz) a ne PCI-E, takže na nějaké grafické karty můžeš zapomenout (pro PCI se grafiky z důvodů malé propustnosti přestaly dělat zhruba před 15 lety).

Jsem sice laik, ale že je to PCI a ne PCI-E je mi jasné, ale jestli se nepletu tak jak AGP tak PCI-E má tu rychlost co má hlavně pro komunici s pamětí PC (RAM) tak aby ji mohly sdílet. Pokud ale GPA bude mít vlastní dost velkou vlastní paměť řekněme 1GB, tak sdílení nebude potřeba, pak by tato malá propustnost nemusela být problém. prosím opravte můj případný omyl.
swarm píše:Ale ne, někde na českém 3dfx fóru jsou občas odkazy na PCI grafiky s novými čipy NV/AMD. Sem tam se něco objeví. Spíš je problém, že se to dá koupit jedině ze zahraničí.

Dají se koupit podle mě celkem běžně např http://www.alza.cz/graficke-karty/dle-r ... 843653.htm nebo http://www.czc.cz/powercolor-go-green-h ... 28780=sPCI
swarm píše:Uživilo by to tak maximálně nějakou GeForce 8400M GS... t

Tato grafika má jestli se nepletu 11W což je dost málo, ale jaký je důvod aby to neuživilo 20W nebo 29W což je případ těch dvou grafik výše, zdroj v PD01X má výstupní výkon 130W takže je tam dost velká rezerva. Problém ovšem bude v tom že je to konkrétně 19,5V a cca 6,6A, ale PCI sběrnice je napájena v tomto případě 5V, takže tam bude nějaký sekundární zdroj 5V a ten teda netuším jaký má výkon. Netuší to někdo?
Výše uvedené karty mají univerzální (5V i 3,3V) PCI sběrnici, tak pokud zdroj dá 5V 6A tak by to měl utáhnout.

Jirrick
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1681
Registrován: 04 pro 2010 19:37

Příspěvekod Jirrick » 21 dub 2012 17:53

Velké přenové pásmo je důležité nejen kvůli sdílení paměti, ale taky kvůli nahrávání nových textur, shaderů a geometrií a poté pro komunikaci karty a procesoru. Potíž s PCI je ta, že z teoretických 133MBps ti určitý kus "užere" řízení provozu na samotné sběrnici, kus komunikace karty a procesoru a až nevelký zbytek ti zbyde na to nahrávání dat.

Dále mi není jasné kam by se připojoval monitor. Pokud by se připojoval přímo do karty, tak by to ještě asi šlo, nicméně pokud by se měly používat standardní zobrazovací výstupy notebooku tak vidím dva problémy:
a) Podpora driverů aby bylo možné poslat vypočítaný obraz z přidané zpět do počítače a zobrazit přes stávající kartu.
b) Posílání vypočítaného obrazu zpět je datově velice náročné - při 24bitových barvách, rozlišení 1280x800 a 60Hz obnovovací frekvenci to je (za předpokladu, že počítám správně) 24x1280x800x60 bps = 175 MBps, což je hodně. I když by se použila nějaká chytristika, tak je to bohužel přes kapacitu PCI.
Lenovo X1 Carbon Touch



* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8843
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 21 dub 2012 19:04

MichMio píše:Jsem sice laik,...
Neni to tak. Na 3D s moderníma grafikama je to prostě moc slabé. Během vykreslování probíhá spousta komunikace s kartou. Mám zkušenost s PCIe 1.0 1x a už tam byla dost výrazná limitace u stolní GeForce 8600 GT, která byla připojena k notebooku přes ExpressCard.

Pro představu, ber to tak, že třeba v 3D Marku 2006 se asi nedostaneš přes 2000 bodů bez ohledu na použitou grafiku. Můžeš si snadno dohledat, kolik tak grafiky v tomhle testu mají a budeš vědět, co od toho čekat.

Problém s napájením je v tom, že záleží na dimenzování toho okruhu s PCI slotem. Výkon adaptéru je tady naprosto irelevantní.

Btw připrav se, že s grafikou v doku už nesmíš vytahovat notebook z dokovací stanice bez restartu.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

MichMio
chodí sporadicky
Příspěvky: 8
Registrován: 15 dub 2012 17:20

Příspěvekod MichMio » 23 dub 2012 18:21

Dobrá na hraní si složím desktop


Zpět na „notebooky DELL“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti