MacBook aplikace

notebooky Apple (iBook, PowerBook, MacBook Pro) a vše kolem nich
Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

MacBook aplikace

Příspěvekod Michal27 » 06 led 2013 16:28

Mam par dotazu na ty, kteri MacOs pouzivaji a maji zkusenosti.
Potreboval bych alternativu ke kresleni ve Windowsech - neco kde muzu rychle oriznout cast obrazku, ulozit v jinem formatu, ale hlavne aby to bylo rychle intuitivni. Zadny profi program nepotrebuju, je to vylozene pro orez, resizing a zmenu formatu - zadne profi efekty apod. Hlavne aby to bylo male, rychle.
A dal neco, na uplne jednoduchou upravu videa - opet potrebuju ze smycky - treba 8s - vybrat 4s cast a ulozit ve stejnem formatu (AVI). Stahnul jsem EasiestSoft video converter, ale ten neni to, co jsem si predstavoval.
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

entropy
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 376
Registrován: 08 bře 2008 13:00

Příspěvekod entropy » 06 led 2013 18:27

Co se obrázků týče, tak - preview nestačí? Právě ořez, změnu velikosti a "uložit jako" to umí... na větší složitosti používám Gimp.

A video... neumí to iMovie? zatím jsem video editovat nepotřebovala, ale hádám, že tohle by měla být jedna z věcí, které zvládne...

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 06 led 2013 18:59

To jsem prave resil a nejak mi to nejde.. Kdyz chci treba vyriznout kus obrazku a ulozit jen ten orez? Tak nevim , jak na to..asi jsem dummy.
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

entropy
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 376
Registrován: 08 bře 2008 13:00

Příspěvekod entropy » 06 led 2013 20:00

:D

zkus takhle:
- otevři libovolnou fotku/obrázek v aplikaci Náhled

ořez:
- pokud ti nejde vybírat rovnou, tak v menu Nástroje zvol Obdélníkový výběr
- tažením kurzoru vyber co chceš
- menu Nástroje - Oříznout (nebo command + K)

změna velikosti:
- Nástroje - Upravit velikost
- vyber si, jestli chceš pixely, procenta etc, ... uprav, ulož OK

uložení:
- netřeba, ono se to samo :)
- pokud ti to tak nevyhovuje, tak pracuj na kopii
- pokud se ti nějaký soubor zeditovaný už uložil a chceš ho vrátit, tak Soubor - Vrátit do... - Procházet všechny verze (a vyber si, kterou verzi chceš "zachránit")

pokud chceš výsledek uložit jako jiný typ souboru, vybrat jiné umístění etc:
- Soubor - Export - vyber typ souboru, pojmenuješ, uložíš, je to

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 06 led 2013 23:05

No jo, parada... ja netusil, ze se to samo ulozi.. ted jeste tem programek na orez videa. Nevis o necem fakt primitivnim...?
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8752
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 06 led 2013 23:26

iMovie je moc složitý?

Jinak na fotky fakt stačí preview - loni jsem v tom splácal celý kalendář s fotkama (našich) psů pro rodiče (ořezy, pootočení, úprava vyvážení/kontrastu).
Diagon Swarm - blog :arrow: http://notebookblog.cz
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, GTX860M)
14" ThinkPad T400
14" HP EliteBook 840 + dock + 3xLCD

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 07 led 2013 08:44

Nevim jak imovie pracuje,ale mam cca 8s avicko 50mb, a kdyz vystrihnu 4s, mam sounor o velikosti 2mb... zkousel jsem tomu prijit na kloub, ale bezuspesne - nevim proc takova komprese..
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8752
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 07 led 2013 11:23

No, tohle mě trápilo i v jiných programech pod jinými OS. Co jsi používal na Windows?
Diagon Swarm - blog :arrow: http://notebookblog.cz
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, GTX860M)
14" ThinkPad T400
14" HP EliteBook 840 + dock + 3xLCD

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 07 led 2013 12:39

Na windowsech jsem pouzival Solveig Multimedia splitter a fungoval paradne. Je to hodne jednoduchej programek, ale funguje spolehlive.
Entropy: Jinak k tomu nahledu - jsem fakt jeliman - aneb premyslel jsem windowsovsky - je to fakt jednoduchy. Ja furt hledal kde je ulozit jako, no a ono je tam exportovat.. :lol: Takze pohoda, nemusim aspon nic instalovat a ubirat si misto na malickem disku :)

Jeste me zajima, co je to senzor pohybu? stav je zapnuty, ale k cemu to tam je...? Chapal bych u notasu s plotnovym diskem..
Obrázek
pic upload
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 08 led 2013 16:49

Tak jsem vyzkousel dalsi tri programky na ten orez videa a stejnej problem.. ach jo..jeden byl dokonce placenej (samozrejme zkusebne stazen nacerno) a nic. Hruuza... Na Windowsech jsem taky dlouho hledal..
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

9z9
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 355
Registrován: 29 úno 2008 19:57
Bydliště: Brno

Příspěvekod 9z9 » 09 led 2013 19:54

Obdoba "malování" ve Windows je např. program Seashore. Když potřebuji něco víc než je ořez a otočení ;-).

Ad ořez videa: nainstaluj si Avidemux, ten dokáže co potřebuješ.

(budeš potřebovat Xcode a Homebrew. Návody jsou na netu, já to zrovna zkoušel podle jednoho z nich)
Lenovo T430s | i5 2.6GHz | 8 GB RAM | 180 GB SSD

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 09 led 2013 21:30

Super, vyzkousim a dam vedet :)
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

entropy
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 376
Registrován: 08 bře 2008 13:00

Příspěvekod entropy » 27 led 2013 12:33

Tak, a teď potřebuju radu já. :)

Aktualizace aplikací nefunguje jak má. Začala se mi objevovat tato hláška:

Máte k dispozici aktualizace pro jiné účty.
Chcete-li tuto aplikaci aktualizovat, přihlaste se k účtu, který jste použili k jejímu nákupu.


Podotýkám že SAMOZŘEJMĚ jsem přihlášená k tomu samýmu účtu (jiný jsem ani nevytvářela).

Vygooglila jsem, že to zřejmě souvisí se Spotlight a nastavením soukromí: že je potřeba ověřit, že disk není v "soukromé" zóně. Jenže to není.

Co s tím?

entropy
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 376
Registrován: 08 bře 2008 13:00

Příspěvekod entropy » 30 led 2013 12:18

Hola... ani zlobivá kočička by nevěděla? :)

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 30 led 2013 16:20

Vubec netusim... :shock: nikdy jsem se s tim nesetkal... Zkus brnknout na Apple Support.
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012


Zpět na „notebooky Apple“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host