Jaký používáte režim spotřeby při běžné práci

Obecná témata, která přímo nezapadají do výše uvedených kategorií.
Warhawk
chodí často
Příspěvky: 524
Registrován: 13 úno 2007 14:39

Jaký používáte režim spotřeby při běžné práci

Příspěvekod Warhawk » 11 úno 2009 19:43

Pánové, rád bych ukojil svou zvědavost - jaký používáte režim spotřeby při běžné práci ? Jde mi o to, jestli optimalizovaný, max. výkon či max. úsporu baterie. Má to podle Vás vliv na životnost notebooku (zahřívání) ?

Defakto používám tři základní - max. úspora baterie (vlak, MP3, čtení), pak power source optimized pro klasickou kancl. práci a nakonec max. performance pro COD4, fotky.

Nejdříve jsem si myslel, že pokud mám nastavené taktování CPU na adaptive, tak mezi max. performance a optimized nebude velký rozdíl = pletl jsem se. Hromadně jsem upravoval foto a rozdíl byl markantní. Totéž bude zřejmě platit pro takový pSpice či matlab...

Myslíte si, že je velký hřích nechat při kancel. práci nastavenou max. hodnotu ? (CPU na max ?)

Rozvinutí tématu do jiných oblastí vítáno :D

kiposukjange
chodí často
Příspěvky: 1678
Registrován: 01 lis 2007 17:20

Příspěvekod kiposukjange » 11 úno 2009 19:51

Pokud mám notebook v zásuvce, vždy používám pouze Vysoký výkon. Jenom při práci na baterii úsporný režim.
HP 8710p - C2D T7200 2.0GHz, NVIDIA Quadro 320M 256MB DDR3, 4 GB DDR2, HDD 250 GB SATAII 5400ot., 17" WXGA+ 1440x900, Windows 7 Professional x64.

alfah4ns
stálý uživatel
Příspěvky: 7116
Registrován: 05 kvě 2007 15:55
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod alfah4ns » 11 úno 2009 20:20

ja to mam na d630 udelane nejak divne, pac at nastavim v dell quickset utilite cokoliv, vzdy se to pri necinnosti podtaktovava a pri zatezi jede naplno, mam pocit, ze mi to ovlivni tak akorat podsviceni lcd (ktere si i tak reguluju sam) a dobu, kdy se aktivuje spanek/hibernace....

na druhou stranu mi to ale vyhovuje, proste nesaham na to, kdyz nic nedelam, 3h na wifi to da, kdyz neco zacnu delat, utahne to.

spise pouzivam vice profilu rizeni vetracku.
napr.ve skole mam notebook nastaveny tak, aby neustale jel vetracek na nejnizsi otacky, ve skole to i tak slyset neni a je to pak uplne studene (cpu, gpu, cca 40°C), takze se s tim dobre dela na kline apod (mame fakn kresla v jedne budove, malokdo na nich sedava, pac vsichni jsou u stolu...)
doma vecer pouzivam jiny profil, kdy mam nastavene spinani nejnizsich otacek vetracku na 52 stupnu cpu/gpu. vysledkem je, ze se notebook pri browsovani, psani, ... drzi pod 50 stupnu a chladi se pasivne. zvrchu je sice studeny, ale na psani na kolenach uz to neni, neni to sice horke (jen trochu teplejsi), ale tim, ze si to strcim na kolena, nebude se nijak chladit spodek, pak jdou teploty nahoru a vetracek se i tak pak sepne, takze to nema smysl, s tim quadrem to uplne pasivne zvladne jen na stole.
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

zivan
stálý uživatel
Příspěvky: 3380
Registrován: 26 kvě 2008 17:23
Bydliště: Brno

Příspěvekod zivan » 11 úno 2009 20:50

Profil na staly max vykon vubec nepouzivam :)
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, Samsung 850 EVO 500GB + Seagate 2TB 7mm, 12.5" IPS) + Mini Dock Series 3 Plus + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Michal.Maniak
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 129
Registrován: 17 říj 2007 15:01

Příspěvekod Michal.Maniak » 11 úno 2009 21:05

EEE901 není zrovna typický notebook, ale rád přispěju se svými postřehy taktéž... (teda jestli tu příšerku za notebook považujete :P )
Na baterii jedu na obvykle na Power Saving, v případě že pracuju s více náročnějšími programy a chci po něm více věcí zároveň - náročné flashové weby+kopírování dat+eclipse+hudba+kecání po IM (co si budeme povídat atom není ždáné extra dělo) nezřídka přepnu na ražim high performance. Kterýžto používám vždy když jedu na baterii, pokud notebook pro delší práci připojuji k velkému monitoru, klávesnici, myši vždy přepínám na SuperPerformance. Při tomto režimu mi EEE připadá kupodivu svižné i při větší zátěži a pro běžnou práci to bohatě postačuje - i když samozřejmě stříhat video či pařit COD4 na tom nemíním :wink:
Q6600, 4GB RAM, 8800GT, Windows Vista x64 a Ubuntu 8.10 x64 + EEE901, Windows XP Home 32

ZdenoR
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 110
Registrován: 20 říj 2007 07:13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ZdenoR » 11 úno 2009 22:50

Na baterku mam vsechno co jde povypinane nebo stazene na minimum a zvlada vsechno co potrebuju.(veme si 11-13W) .Pokud jde na sit vykon mam na adaptive proc zbytecne nastavovat vic kdyz nepotrebuju.
ThinkPad R61,14.1''W T7250 ; 2x1GB DDR2 ; SATA 160GB, 5400rpm; X3100;
LCD Samsung 20''W SM 2043BW Pivot
Logitech V470
Genius SlimStar Pro

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8847
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 11 úno 2009 22:57

Pokud jde o klasické notebooky, tak tam je nejlepší zvolit režim rovnováha. Režim maximální výkon má smysl jen v případě, kdy v těch profilech můžete nastavit výkon grafické karty a nemáte ho v režimu rovnováha naplno. Pak se na vysoký výkon přepíná před spuštěním hry.

Při běžné práci je přepínání na vysoký výkon spíše hloupé. Odezvu aplikací to nijak nezlepší, ale kvůli tomu, že procesor musí běžet na maximální frekvenci, se musí často (pořád) spouštět ventilátor a teploty jsou vyšší. Ale zase jestli to někomu pomůže pro ten pocit, že jede "naplno", tak proč ne.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Warhawk
chodí často
Příspěvky: 524
Registrován: 13 úno 2007 14:39

Příspěvekod Warhawk » 11 úno 2009 23:12

Nemáš pravdu, moje C2D se taktuje i při nastavení na maximum. Proto jsem se ptal. Nemyslím si, že jsem hlupák.
Věc druhá - odezvu aplikací to neovlivní (to je jasné), ale výpočty podstatně. Viz hromadné převody fotek v zoneru, práce s pSpice atd. Ale to předpokládám víš...

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8847
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 11 úno 2009 23:48

Běžně notebooky jsou nastavené u profilu s maximálním výkonem na držení maximální frekvence, případně na přepínání mezi dvěma nejvyššími násobiči. Takže platí, co jsem napsal. Nikdy neklesne výkon tak, aby šel procesor na nejúspornější nastavení.

Při výpočtech to nic neovlivní, protože v profilu rovnováha se ti procesor vytaktuje taky na maximum, ale udělá to až ve chvíli, kdy je to potřeba, což jsou třeba ty převody fotek.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

Solitary
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3046
Registrován: 28 čer 2007 13:19

Příspěvekod Solitary » 12 úno 2009 01:52

Ono i na ty baterky je mozna vhodnejsi pouzivat "on demand" (dynamicke)... jelikoz kdyz clovek pak neco dela, tak je lepsi kdyz se CPU pretaktuje, provede operaci a zase se podtaktuje a pak prejde do setriciho stavu.

Warhawk
chodí často
Příspěvky: 524
Registrován: 13 úno 2007 14:39

Příspěvekod Warhawk » 12 úno 2009 08:24

swarm píše:Běžně notebooky jsou nastavené u profilu s maximálním výkonem na držení maximální frekvence, případně na přepínání mezi dvěma nejvyššími násobiči. Takže platí, co jsem napsal. Nikdy neklesne výkon tak, aby šel procesor na nejúspornější nastavení.

Při výpočtech to nic neovlivní, protože v profilu rovnováha se ti procesor vytaktuje taky na maximum, ale udělá to až ve chvíli, kdy je to potřeba, což jsou třeba ty převody fotek.


Tak bych to i předpokládal, že to bude. Jen mi vysvětli, jaktože pri nastavení "power source optimized" trvá převod třiceti fotek řekněme minutu, a při nastavení "maximum performance" trvá dvacet vteřin. Pokud by to bylo jak říká zdravý rozum a ty (adaptive), mělo by to trvat +- stejně. Né třikrát tolik. Kdyby to tak bylo, tak bych nezakládal tenhle natvrdlý thread :-)

noviisek
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 154
Registrován: 10 říj 2008 11:45

Příspěvekod noviisek » 12 úno 2009 14:29

Režim rovnáva mám nastaven stále. Akorát večer si půstím občas úsporný režim, a to když surfuju, nebo píšu nějakou práci. NB je totiž zabořen v peřině a stále má nízké teploty bez větších otáčet větráčků.
SONY VAIOFW 11E
C2D P8400; 3GB RAM; ATI 3470; Windows Vista Home Premium SP 1

Libraeon
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 268
Registrován: 14 črc 2008 20:47
Bydliště: Západní Čechy

Příspěvekod Libraeon » 21 úno 2009 13:10

kdyz jsem na siti -neustale rovnovaha,kdyz hraju prepnu na vysoky vykon

kdyz jsem na baterii- porad usporny rezim
Acer Aspire 6920G-6A4G25MN, 2GHz Intel Dual Core,4096MB RAM, NVIDIA GeForce 9500M GS.
OS: MS Windows Vista Home Premium,
Backtrack 3 mod final Linux
TV karta AverTV Hybrid Express A577, myš Razer Diamondback

Hoz
zběhlý návštěvník
Příspěvky: 367
Registrován: 28 pro 2007 00:27

Příspěvekod Hoz » 21 úno 2009 15:22

Když mám zapojený notebook , tak Video Playback nebo Max Performance a když jsem na baterii tak Max Battery Life(výdrž kolem 2:30 :( ).
Lenovo ThinkPad R500

Krevety
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2352
Registrován: 11 kvě 2006 21:10
Bydliště: † Ostrava †

Příspěvekod Krevety » 22 úno 2009 20:25

Na elektriku mam optimalizovanou rovnovahu. Na baterii usporny rezim nebo rovnovahu, pokud vim, ze mi baterka bude stacit :)
Samsung 730U
(i5 3337U; 8GB RAM; Radeon HD 8570M; 480GB SSD; Win8.1 x64)


Zpět na „Ostatní náměty k diskusi“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host