Problém se svazkem disku Acer Swift 3

notebooky Acer (Aspire, TravelMate) a vše kolem
Mithrandir
chodí sporadicky
Příspěvky: 19
Registrován: 22 led 2017 14:21

Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod Mithrandir » 23 črc 2018 22:52

Zdravím,
mám problém s vytvořeným svazkem SSD a HDD.
Před týdnem jsem si koupil notebook Acer Swift 3. Po úvodní instalaci se mi neustále nabízela optimalizace úložného prostoru technologií Intel Rapid. Když jsem dnes klikl na doporučené nastavení, vytvořil se jakýsi svazek disku (RAID) a zmizel mi 1TB HDD a zůstal jen 120GB SSD. Když jsem dal obnovu do továrního nastavení, došlo k reinstalaci systému s vymazáním dat a nastavení, ale 1TB HDD stále chybí. V nastavení Intel Rapid je označen jako záložní, ale nijak se k němu nedá dostat.
Dá se situace nějak vyřešit, nebo mám notebook donést do prodejny kde jsem ho zakoupil?
Dík za radu.

sajty
chodí často
Příspěvky: 921
Registrován: 18 bře 2014 16:09
Bydliště: Praha

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod sajty » 24 črc 2018 08:47

Zkus hodit screen ze správce disků možná nám to řekne více.
Acer Aspire S13 S5-371 (i5-6200U, Intel HD520, 8GB RAM, 256GB SSD)

Mithrandir
chodí sporadicky
Příspěvky: 19
Registrován: 22 led 2017 14:21

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod Mithrandir » 24 črc 2018 10:10

Screen dám až se dostanu z práce.
Ve správci disků je zobrazenej jen ten SSD disk 120 GB. Ten 1TB HDD tam vůbec není...zobrazuje se jen v nastavení Intel Rapid, kde je psanej jako záložní. Acer nastavení RAID v BIOSU nemá a v tom intel rapid svazek zrušit nejde. Navíc se trochu bojim, aby se pak nesmazaly oba disky. Instalačku Win 10 a ovladačů mám z výroby jen na disku.
Psal jsem na podporu Acer, tak uvidím, co mi napíšou. NB je týden starý, tak se mi v tom nechce moc hrabat, abych nepřišel o záruku. Snad to půjde nějak vrátit zpátky. Posílat se mi to do servisu moc nechce.

Uživatelský avatar
leon
chodí často
Příspěvky: 739
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod leon » 24 črc 2018 15:01

to sis zapnul asi nějakou funkci spojení disků nebo jak píšeš nějakou zálohu co si nějak hlídá Intel Rapid, vypnout to určitě půjde, stačí najít místo, kde si to zapnul :)

Mithrandir
chodí sporadicky
Příspěvky: 19
Registrován: 22 led 2017 14:21

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod Mithrandir » 24 črc 2018 16:15

Právě že to tak jednoduše vypnout nejde. Ani podpora Aceru zatím neví.
Při zapnutí to ani neupozorňuje, že to přemaže všechna data na druhým disku a udělá z něj jen záložní. Je to pěkná hovadina a já v*l to zapnul.

Uživatelský avatar
admin
Site Admin
Příspěvky: 1511
Registrován: 05 kvě 2006 11:52

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod admin » 24 črc 2018 16:23

která generace? ... 51 nebo 52? ... jaké je přesné označení modelu?

v BIOSu jsou vidět oba disky? ... a v "SATA mode" v BIOSu je nastaveno co?

Mithrandir
chodí sporadicky
Příspěvky: 19
Registrován: 22 led 2017 14:21

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod Mithrandir » 24 črc 2018 17:26

Přesné označení modelu je Acer Swift 3 SF315-51G-59CQ,
V Biosu jsou vidět 2 disky Disk 0 a Disk 1 plus tam je zapnutý ten RAID. Nastavení jsem tam žádný nenašel, ten svazek tam na non-raid přepnout nejde. V kolonce Advanced je jen nějaký Intel VTX enabled a Intel VTD enabled.
Procesor je Intel® Core™ i5-8250U.

Uživatelský avatar
admin
Site Admin
Příspěvky: 1511
Registrován: 05 kvě 2006 11:52

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod admin » 24 črc 2018 18:31

100% za to může Intel Rapid, nastavil sis HDD jako záložní (jak píšeš) a protože je SSD menší, máš k dispozici kapacitu danou SSD ... 100% to lze vypnout v aplikaci Intel Rapid, zkoumej a najdeš tam někde volbu "Vypnout"

Mithrandir
chodí sporadicky
Příspěvky: 19
Registrován: 22 led 2017 14:21

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod Mithrandir » 24 črc 2018 18:48

Jo, ten Intel rapid nastavil svazek mezi SSD a HDD, přičemž ten HDD označil jako záložní, tzn je na něm kopie všech dát z SSD a průběžně se to aktualizuje. Vypnout to v tom rozhraní nejde. Jsou o tom vlákna na netu. Četl jsem jich několik anglickejch na podpoře Aceru a vypíná se to dost složitě přes BIOS, formátování, odpojení disku a tak. Čekám, co mi napíše česká podpora. Snad to. Půjde nějak přenastavit.

Uživatelský avatar
admin
Site Admin
Příspěvky: 1511
Registrován: 05 kvě 2006 11:52

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod admin » 24 črc 2018 19:19

zajímavé, dívam se teď do jiného Aceru s SSD + HDD a v Intel Rapid nevidim ani možnost, jak to zapnout ...

Mithrandir
chodí sporadicky
Příspěvky: 19
Registrován: 22 led 2017 14:21

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod Mithrandir » 24 črc 2018 21:26

Od koupě NB mi vždycky po startu Windows v oznamovací liště vyskočila hláška něco jako ve smyslu optimalizujte úložný prostor pomocí Intel rapid pro lepší výkon a bezpečnost. Když jsem na to pak po týdnu kliknul, dostal jsem se do rozhraní Intel Rapid a tam bylo něco jako optimalizovat pro výkon nebo pro bezpečnost dat. Dal jsem to pro bezpečnost dat a pak to začalo samo "optimalizovat" a na nic to neupozornilo a pak už to bylo v háji. Jsem blbej, ale určitě by to minimálně mělo víc upozornit, co to dělá, když to maže data.
Čekal jsem, že pomůže obnovení do továrního nastavení, ale ne.

sajty
chodí často
Příspěvky: 921
Registrován: 18 bře 2014 16:09
Bydliště: Praha

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod sajty » 25 črc 2018 09:44

Nejsem expert na disky, proto to napíšu zcela selsky. Pokud se nepletu, na každém disku jsou určité informace, díky kterým je systém rozpozná a dají se používat. Tipl bych si, že "optimalizace" tyto informace nějakým způsobem poškodila nebo přepsala a proto ten disk není vidět ani ve správci disků. Ještě bych zkusil nějakou pokročilejší utilitu na správu disků, jestli nebude vidět tam, potom by možná šel naformátovat a rozchodit.

Každopádně ta bezpečnostní optimalizace zafungovala na jedničku :D.
Acer Aspire S13 S5-371 (i5-6200U, Intel HD520, 8GB RAM, 256GB SSD)

Uživatelský avatar
leon
chodí často
Příspěvky: 739
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod leon » 25 črc 2018 22:51

jinejma utilitama bych se v tom nerejpal :), Intel Rapid si z HDD udělal jeden "disk" společně s SSD a proto nejsou vidět ve správci disku jako dva, ale jako jeden, pokud by i HDD smazal, měl by problém s náběhem systému (nejpíš), chtělo by to screen, podle me to musi jit vypnout tou stejnou utilitou, kterou to slo zapnout

Mithrandir
chodí sporadicky
Příspěvky: 19
Registrován: 22 led 2017 14:21

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod Mithrandir » 26 črc 2018 07:52

Právě že to tím Intel Rapidem, kterým se to zapnulo, vpynout nejde. Z Raid na non-raid disk jde udělat přes Bios, ale Acer má nastavení disků v Biosu nevim proč skrytý. Podpora Aceru psala, že je možný to vrátit zpět jen za pomoci nabootování disku se speciální utilitou a zadáním specifických příkazů k vyčištění a opravě disku + bude nutné přeinstalovat celý systém. Doufám, že mi dnes pošlou postup a že si s tím budu vědět rady. Je dost naprd, že to jde zapnout bez většího upozornění a takhle to domrší disk a vypnout už to jednoduše nejde.

Uživatelský avatar
admin
Site Admin
Příspěvky: 1511
Registrován: 05 kvě 2006 11:52

Re: Problém se svazkem disku Acer Swift 3

Příspěvekod admin » 26 črc 2018 13:22

to fakt čumim, že je to takhle komplikovaný ... testoval sem teď v redakci Optane (taky ovládáno přes Intel Rapid) a to lze kdykoliv snadno vypnout i zapnout ... nastavení v BIOSu je tušim v záložce > Advanced / SATA mode


Zpět na „notebooky Acer“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů