14" Aspire TimelineX 4830TG - postřehy a zkušenosti

notebooky Acer (Aspire, TravelMate) a vše kolem
Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8845
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

14" Aspire TimelineX 4830TG - postřehy a zkušenosti

Příspěvekod swarm » 30 kvě 2011 23:03

Koukám, že tu tenhle kousek ještě nemá svoje vyhrazené téma (nebo jsem slepej), takže ho založím sám.

Mám teď na čas jeden kus v konfiguraci s Core i5-2410M, 4GB RAM, 640GB HDD a přepínatelnou grafikou NVIDIA GeForce GT540M. Zkusím ve zkratce popsat své první dojmy:

Pozitivní:

(+) Pokud se na něm dělá nenáročná práce (office & web), je slyšet jen pevný disk. Ventilátor sice jede, ale potichu. V zátěži jede větrák víc nahlas, ale pořád relativně tiché (asi tak na úrovni lepších business modelů).

(+) Design se povedl. Jak se mi ty minulý dvě generace vzhledově moc nelíbily, tahle s prvky z Acer Ethos je přesně podle mého gusta... jen kdyby nebyl lesklý ten rámeček kolem LCD (to na mě vždy působí levně).

(+) Reproduktory hrají těžce nad poměry 14" notesů. Jen nejsou pod mřížkou s nápisy "Dolby Home Theater" a "Professionaly Tuned". Jsou vespod.

Negativní:

(-) Touchpad není od Synaptics, ale je tam Elan, který má trochu divnou akcelerační křivku. Pokud je člověk zvyklý na Synaptics, bude ho to chvíli štvát. Nakonec se na to dá naučit, ale stejně...

(-) Je to jen plasťák. Pokud jej uchopíte za roh základny, je vidět, jak se to po tíhou šasi zakřiví. Za ty prachy ok, ale měl jsem za to, že TimelineX jako vyšší řada na tom bývaly lépe (možná si to jen idealizuju).

(-) Na klávesnici se píše dobře, ale má na můj vkus nepříjemně cvakavý zvuk (hlavně větší klávesy jako mezerník). Na přehmaty mi ale nová klávesnice vyhovuje víc než ta stará verze.


--------

Dle prvních zkušeností bude baterka tak na 7 a půl hodiny on-line kancelařiny.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

michalko58

Příspěvekod michalko58 » 31 kvě 2011 10:10

No konecne dake dojmy. Tento notebook ma velmi laka. Zaujimali by ma vsak HW specifikacie, ktore sa nikde neudavaju:

Aka je tam WiFi karta (na strankach s ovladacmi su uvedeni Atheros, Broadcom a Intel) a ci je nejaka moznost to zistit podla oznacenia. Osobne by som uprednostnil Intel aj kvoli Wireless Display, Intel MyWiFi atd.. Pocet anten na WiFi???

Ako je to s vymenou RAM atd, ked je bateria integrovana? Predsalen by tam mal byt nejaky HW vypinac, aby nedoslo k poskodeniu.

Existuju aj ine konfiguracie. Videl som s i3 a bez dedikovanej grafiky alebo so 750GB HDD, ktore sa k nam isto casom dostanu. Podla stranky s ovladacmi by mala byt aj verzia s 3G modemom a ta by ma asi zaujimala najviac. Dostane sa vsak tato aj do nasich koncin?

Myslim, ze by to bol dostojny nastupca mojho uz takmer 4-rocneho deduska (samozrejme az po jeho smrti) zvoleneho prave po precitani tvojej recenzie :wink:

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8845
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 31 kvě 2011 10:36

Wifi: Atheros AR5B97 Wireless Network Adapter

RAM jsem zatím nezkoumal, ale půlka spodku jde odkrýt. Počítám, že tam půjde něco posunout a tím se baterka odpojí. Už jsem to tam viděl na jednom novém ethosu.

S konfiguracemi nemám tušení. Že by možná měla být v nabídce nějaká s 3G, jsem ani nevěděl.

----

Jinak ze současných TimelineX se mi líbí 14" nejvíc. Jednak je to můj oblíbený rozměr (dobře se mi na 14" s HD rozlišením kouká), a pak teď už mi nepřijde 13" verze zajímavá, když přišla o samostatný chladící okruh pro grafickou kartu (jediná výhoda proti 14" v minulé generaci). Když jsem viděl 13 a 14" vedle sebe, na první pohled nebyl poznat rozdíl velikosti a hmotnost byla pocitově taky podobná. 13" je fajn, když jde někomu o každý gram dolů, ale 14" je podle mě ten správný univerzální stroj. S 15" verzí je to takové... kdo nepotřebuje numerickou klávesnici, podle mě nemá jediný důvod si 15,6" notebook kupovat.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

michalko58

Příspěvekod michalko58 » 31 kvě 2011 12:24

Ved prave to. Teraz mam 15,4" - velkost fajn ked je na stole ale na prenasanie je to uz horsie. A co sa tyka numerickej klavesnice tak tu vyslovne nechcem... :evil:

Tie WiFi karty myslis, ze sa casom zmenia v tych konfiguraciach, ci vsetky budu mat len Atheros? Pravdepodobne tam montuju take, ake maju prave na sklade, kedze ovladace maju pre vsetky. :roll:

A tie ovladace vratane 3G su napr. aj tu, takze musi/mala by existovat aj verzia s 3G, pripadne s predpripravenym miestom pre 3G:

http://www.laptop-software.com/acer-sof ... 7-drivers/

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8845
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 31 kvě 2011 12:42

Wifi modul záleží na konfiguraci. Nepředpokládám, že u nás by se objevily varianty s Inteláckou Wifi. Intelácké Wifi už jsou totiž v poslední době používány už jen u business notebooků vyšší třídy (EliteBook, ThinkPad T, Latitude).
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

JejKey
chodí často
Příspěvky: 633
Registrován: 27 bře 2011 19:20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JejKey » 31 kvě 2011 14:08

Trochu OT k Wi-Fi:
Já mám např. s Intel 5100AGN hodně mizernou zkušenost:

- na doma s dobrým signálem docela OK
- mizerná citlivost na 802.11/g => venku nebo s horším signálem tu kartu před úplným propadákem zachraňuje používání 802.11/b-only
- nedá se na tom udržet prst ani v situaci, kdy je radio off. Jenom přítomnost karty v ntb zvýší spotřebu o cca 1 W, a to může být klidně HW přepínačem vypnutá.
- nepodpora čehokoliv "non-BFU" (změna MAC adresy, sniffování, AP režim, ..)
- neskutečnej 130 MB bazmek zvaný Intel ProSET/Wireless se brání zuby nehty instalaci na "nepodporovaném" OS (Win2003), naštěstí se to dalo vyřešit přepsáním LaunchConditions...
- ovladač schopný běhu v PAE modu
- kombinace 1x 8dBi všesměr + 1x prcek v LCD => nalezeno 21 sítí

Nic moc...

Dlouho jsem sháněl, až jsem našel, co potřebuju: SparkLAN WPER-116GN s chipsetem Ralink RT3090:

- ve stavu radio off je karta opravdu vypnutá, nižší spotřeba při práci, dá se na tom udržet prst
- vyšší citlivost a výrazně vyšší rychlosti při horším signálu ve srovnání s Intelem
- podpora AP mode, změny MAC adresy
- ovladač schopný běhu v PAE modu, malá velikost a bezproblémová funkčnost
- nižší rychlosti na 802.11/n (protože má možnost připojení jen jedné antény)
- 1x 8dBi všesměr => nalezeno 27 sítí


Suma sumárum:
Jestli máš 64b OS, tak se Atherosu neboj. Měl jsem na zkoušku i Atheros AR5008X, ale byla to nějaká verze z USA (podpora jen 11/13 channelů na 2,4ce). Citlivost dobrá, ovladač neschopný běhu v PAE režimu, možnost připojení třech antén.
Rozhodně je ale moje zkušenost s Atherosem lepší, než s Intelem, kterej bych nejradši vyhodil z okna.
MSI GT628 (C2Q9000@0,9125 V, 2×2 GB DDR3, GTS160M@0,9 V, Intel X25-M 80 GB G2 + ST9500420AS, Intel 5100AGN + SparkLAN WPER-116GN) + NEC 2070NX

michalko58

Příspěvekod michalko58 » 31 kvě 2011 14:14

Tak WiFi sa da jednoducho a pomerne lacno vyriesit cez eBay. :wink:

Kedy asi mozeme ocakavat recenziu?

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8845
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 31 kvě 2011 15:02

Aspoň dva týdny. Ještě jsem ji ani nezačal psát.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

orgasmic
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8429
Registrován: 23 dub 2007 08:54
Bydliště: International

Příspěvekod orgasmic » 31 kvě 2011 15:35

Tak se neflakej a pis :)
Alienware Area 51-M
i9 9900K + RTX2080

michalko58

Příspěvekod michalko58 » 31 kvě 2011 17:28

Swarm nech sa radsej neponahla a radsej nech najde vsetky klady a zapory. Praca chvatna, malo platna :wink:

2 JejKey:

Mozno ti tam robi neplechu ten Windows 2003 (nie je nahodou na servery ci take daco?) alebo PAE. Ja mam naopak s intelom dobre skusenosti. Prijem signalu mam vyborny (aj vdaka 3 antenam v LCD). Tvoj nazor ti vsak neberiem :wink: Naopak som zazil peklo s jednym z tych druhych vyrobcov (atheros alebo broadcom), kde som vobec nedokazal najst ovladac na danu wifi kartu :roll:

JejKey
chodí často
Příspěvky: 633
Registrován: 27 bře 2011 19:20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JejKey » 31 kvě 2011 17:41

OS dělal problémy jenom v případě toho ProSET/Wireless SW. Resp. problémy nedělal OS, ale instalátor, systém jako takovej je ovladačově i jinak plně kompatibilní s XP.

Jak říkám, rychlosti v géčku při horším signálu jsou dost mizerny a zachraňuje to aspoň jakžtakž použitelny béčko.

Tři prdítkoantény ti možná zvýší propustnost na 802.11/n při horším signálu, ale nezlepší ti signál jako takovej. Je tam prostě jakási hranice, kde Ralink s jednou silnější externí anténou udělá divy a Intel s třema prdítkama šoupe nohama.

A ano, Atheros některé starší kousky nepodporuje v OS Vista+, ale to už záležitosti hodně let stary.
MSI GT628 (C2Q9000@0,9125 V, 2×2 GB DDR3, GTS160M@0,9 V, Intel X25-M 80 GB G2 + ST9500420AS, Intel 5100AGN + SparkLAN WPER-116GN) + NEC 2070NX

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8845
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 03 čer 2011 22:53

Kvůli německé recenzi se hodně s novými TimelineX řešilo přehřívání, respektive snižování výkonu CPU.

Nahrál jsem nejnovější BIOS a co jsem zkoušel různé testy na testovaném kusu se problém neprojevil. Při maximální zátěži pouze CPU jde procesor na teploty okolo 73°C. Na 86°C jsem ho vytočil jen při hraní Crysis2 (tady ta hra exceluje).

Počítač v zátěži ani není moc hlučný (a to ventilátor umí pěkně zafunět právě při aktualizaci biosu) a rozhodně si nemyslim, že by byly teploty nějak horší než je průměr u podobně výkonných notebooků, a to včetně úhlopříčky 15,6".

Jinak při sníženém jasu a vypnuté Wifi je výdrž těsně pod hranicí 10 hodin.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
15,6" Acer Aspire V15 Nitro (i7 QC, 16GB RAM, 2xSSD, GTX860M), 14" ThinkPad T400 (Core2 T9900, 8GB RAM, 300GB SSD), 14" HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe)

michalko58

Příspěvekod michalko58 » 04 čer 2011 23:15

Podla tohoto datasheetu by mali byt aj konfiguracie s i7 aj s 3G modemom. Ako WiFi je tam spominany len Intel. Kto sa ma v tom vsetkom vyznat... :D


https://www.swsd.sk/img.asp?attid=287941

Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7528
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 12 čer 2011 00:43

Predator 15, T410, MBP 13 Early 2015, iPad Air, Kindle Fire HD 8, Nexus 7

bLs
chodí sporadicky
Příspěvky: 4
Registrován: 16 čer 2011 16:12

baterie?

Příspěvekod bLs » 16 čer 2011 16:19

Zdravim,
už dlouho si dělám zálusk na tento notebook, ale pořád nejsem stoprocentně rozhodnutý o jeho koupi jelikož podle zahraničních fór stále přetvrávají problémy s throttlingem (i s biosem 1.4) a současně se hlavně řeší problém s rychlým opotřebením baterie, což mě děsí snad ještě více než throttling. Uživatelé běžně hlásí 10 - 25 (!!!) % opotřebení baterie během 14 dnů. Zaznamenal jste někdo podobný problém?

btw. jak to vypadá se slibovanou recenzí? :)


Zpět na „notebooky Acer“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti